URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Concedieri la Universitate! Cu conturile goale, instituţia face liste cu angajaţii de care se poate lipsi

Concedieri la Universitate! Cu conturile goale, instituţia face liste cu angajaţii de care se poate lipsi ÎN CĂUTAREA SUCCESULUI PIERDUT. Deşi sărăceşte pe zi ce trece, Universitatea speră să mai aibă mulţi ani în faţă, evitând falimentul. Deşi recunoaşte că îl sperie incerta situaţie, rectorul Constantin Bungău (medalion) e convins că instituţia îşi va reveni. Primul lucru pe care mizează este că, în toamnă, Universitatea ar putea primi calificativul de "încredere ridicată" şi, odată cu el, mai mulţi bani de la bugetul de stat
Concedieri la Universitate! Cu conturile goale, instituţia face liste cu angajaţii de care se poate lipsi UN AN LA BUTOANE. La începutul acestei luni, rectorul Constantin Bungău (foto) şi cei 5 prorectori din echipa sa au împlinit un an de când se află la conducerea Universităţii orădene. Acuzaţi de cadrele didactice că în acest timp n-au găsit nicio soluţie viabilă pentru redresarea financiară, mai-marii instituţiei susţin că cea mai mare reuşită e că, în ciuda crizei, toţi şi-au primit salariile la timp
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea trece prin cea mai neagră perioadă de la înfiinţarea, acum 50 de ani, a Institutului Pedagogic ce a stat la baza dezvoltării sale. După ce a încheiat anul trecut cu un deficit record, de peste 12 milioane lei, instituţia merge spre faliment: banii primiţi de la bugetul de stat sunt tot mai puţini, studenţii plătitori de taxe aşijderea, decontarea banilor pentru proiectele europene are loc cu mari întârzieri, iar prognozele nu sunt deloc încurajatoare.

Cum situaţiile-limită cer soluţii pe măsură, conducerea Universităţii a decis să facă ordine în statele de funcţii, urmând ca o cincime din angajaţi să fie concediaţi. Pentru că dacă veniturile nu cresc, e clar că trebuie să scadă cheltuilelile.

Rector speriat

De mai bine de un an, vistieria Universităţii e tot mai goală, motivul principal fiind diminuarea finanţării de la bugetul de stat. Dacă în 2011 instituţia primea prin Ministerul Educaţiei peste 44 milioane lei, în 2012 suma a scăzut la 37 milioane lei. Mai sumbru, pentru acest an rectorul Constantin Bungău nici nu ştie la ce să se aştepte, dat fiind că săptămâna trecută Ministerul încă nu trimisese Universităţii contractul instituţional, actul prin care se alocă finanţarea pentru 2013.

"Sperăm să primim măcar aceeaşi sumă ca anul trecut, dar semnalele sunt că vom avea un buget de 90% faţă de 2012. Acest lucru mă sperie", recunoaşte rectorul. În condiţiile în care prognoza financiară arată că, fără o redresare temeinică, salariile vor înghiţi 97% din finanţarea de bază a Universităţii, adică din banii de la stat şi din cei adunaţi din taxe, reacţia sa nici nu-i de mirare.

Unii în minus, alţii pe plus

Pe lângă finanţarea incertă, Universitatea are în continuare probleme şi din cauza proiectelor pe fonduri europene, care, culmea ironiei, ar fi trebuit să sporească veniturile instituţiei. Decontarea sumelor utilizate de Universitate pentru derularea acestor proiecte se face cu întârziere, iar banii "dispar" foarte repede, fiind folosiţi pentru cofinanţarea altor proiecte care îşi aşteaptă rândul după ce au fost declarate eligibile. Plata salariilor din fonduri europene a şi fost dealtfel sistată din acest motiv, angajaţii Universităţii urmând să-şi încaseze banii abia când proiectele ajung la zi cu rambursările.

În acelaşi timp, însă, paradoxal, unii universitari vor primi bani în plus. Nu pentru că aşa a decis conducerea instituţiei, ci pentru că este pusă la zid şi nu are încotro. Sindicatul Corpul Profesional Universitar a câştigat în justiţie returnarea unor drepturi salariale suspendate la nivel naţional în 2008, astfel că Universitatea trebuie să le achite celor aproximativ 300 de sindicalişti peste 8,2 milioane lei! Culmea e că, deşi legea obligă instituţiile ca în astfel de situaţii să plătească eşalonat, sentinţa Tribunalului Bihor, definitivă, impune plata de îndată, într-o singură tranşă, a întregii sume. Deocamdată, aplicarea sentinţei e suspendată, executarea declanşată deja de sindicat fiind contestată.

Fiecare cu bugetul lui

Ca să-şi convingă colegii din cele 15 facultăţi să strângă cureaua, rectorul a decis recent descentralizarea bugetelor. Astfel, în loc ca facultăţile să gestioneze centralizat banii departamentelor care le compun, fiecare departament are propriul buget din care trebuie să se descurce. Urmarea? Înainte de a promova un cadru didactic pe o funcţie mai înaltă ori de a decide să păstreze la catedră un profesor pensionat, şeful departamentului trebuie să ştie dacă îşi permite asemenea decizii. Aşa s-a ajuns, de pildă, ca fostul prorector Iacob Hanţiu să fie trimis acasă odată cu pensionarea, Departamentul de Sport neavând banii necesari pentru a-l plăti în continuare ca titular. O măsură firească în vremuri de criză, dar care nu a fost deloc pe plac fostului prorector...

Descentralizarea bugetelor nu e însă suficientă, aşa că şefii instituţiei trebuie să continue tăierile peste tot. Inclusiv de la firmele care au contracte cu Universitatea şi care s-au trezit chemate la negocieri pentru reducerea valorii contractelor ori pentru a accepta plata cu întârziere a bunurilor şi serviciilor pe care le furnizează instituţiei.

Din buzunarul studenţilor

Tot pentru a face economii, conducerea Universităţii a desfiinţat două specializări fără căutare, Inginerie Medicală şi Pedagogia Artelor Plastice, altele două (Fizică-Informatică şi Tehnologia şi Designul confecţiilor din piele) fiind pe aceeaşi listă neagră.

Pe de altă parte, taxele de şcolarizare pentru următorul an universitar au fost majorate, unele chiar cu câte 500 lei. Cea mai spectaculoasă scumpire e la Medicină, unde din toamnă un an de studii făcute în limba engleză va costa 18.000 lei faţă de 8.500, cât e acum.

Cea mai radicală măsură, care va fi aplicată tot din toamnă, vizează însă rărirea personalului instituţiei. Potrivit unui proiect supus hotărârii Senatului universitar chiar lunea aceasta, departamentele vor trebui să încarce la maxim normele didactice (ceea ce înseamnă ca fiecare profesor să predea numărul maxim de ore prevăzut de norme), dar şi să suprapună disciplinele comune (astfel încât unul şi acelaşi profesor să predea la cât mai mulţi studenţi). "Vrem să reducem numărul de posturi cu 20%", explică rectorul Constantin Bungău rostul propunerii, care - dacă va fi aprobată - va determina concedierea a 300 din cei 1699 de angajaţi ai Universităţii.

Bani pentru şefime

Măsura va naşte în mod cert nemulţumiri, nu doar printre cei care vor ajunge pe drumuri, ci şi printre cei rămaşi, care vor trebui să muncească mai mult pentru aceleaşi salarii. Conducerea susţine însă că altă soluţie nu există: salariile sunt stabilite prin lege, aşa că nu pot fi reduse, iar la salariile speciale diferenţiate acordate profesorilor care fac performanţă şefii Universităţii nu vor să renunţe. Asta, chit că nu de puţine ori aceste "bonusuri" au generat nemulţumiri, unele pe deplin justificate.

De pildă, întreaga conducere a instituţiei e criticată de cadrele didactice de rând pentru că, în ciuda situaţiei economice grele, s-a folosit de această posibilitate legală şi şi-a acordat salarii diferenţiate la nivel maxim, de 30% din salariile de bază. Printr-o Hotărâre de Senat adoptată vara trecută s-a stabilit că rectorul, prorectorii, preşedintele şi cancelarul Senatului, plus preşedinţii comisiilor Senatului şi directorii de departamente care nu iau indemnizaţii de conducere primesc în plus o treime din salariu doar pentru că deţin aceste funcţii.

Echilibru... performant

04 Tara.jpgDacă în cazul şefilor din Senat decizia ar fi oarecum motivată de faptul că aceştia nu primesc salarii ori alte sporuri pentru funcţii, în cazul conducerii executive măsura e discutabilă, deoarece rectorul şi cei cinci prorectori încasează, oricum, şi indemnizaţii de conducere. Ei susţin, însă, că primesc salariile diferenţiate ca... stimulent pentru a face performanţă. "Măsurile de stimulare aduc întotdeauna cele mai bune rezultate", susţine prorectorul Ioan Gheorghe Ţară (foto).

Altfel spus, "simplele" salarii de şefi nu le mai sunt suficiente şefilor pentru a-şi face treaba bine! Ce salarii au managerii Universităţii este, însă, un secret, căci niciunul nu şi-a depus încă declaraţiile de avere. Cu siguranţă sunt mai mari decât anul trecut, când nu aveau "bonusuri" pentru şefie. Atunci, Bungău câştiga lunar peste 6.700 lei din activitatea didactică şi de cercetare, iar Ţară avea un salariu de peste 7.000 lei.

În aceste condiţii, nu e de mirare că tot mai mulţi universitari cu grade didactice mici, preparatori şi asistenţi, arată cu degetul spre şefii care, la un an de la preluarea frâielor, nu s-au remarcat cu reuşite prea mari pe partea financiară, ci din contră, au contractat primul credit din istoria Universităţii. Managerii văd, însă, partea plină a paharului. "Cea mai mare reuşită e că am menţinut echilibrul financiar: asigurăm plata la zi a salariilor şi resurse pentru finanţarea proiectelor", spune prorectorul Ţară.

Dacă menţinerea pe linia de plutire a ajuns să însemne performanţă, e clar că Universitatea n-o duce bine şi nici nu se poate aştepta la zile bune prea curând...


SPERANŢE ÎN CALIFICATIV
Miza pe evaluarea ARACIS

Cel mai mare obiectiv pentru rectorul Constantin Bungău în 2013 este ca Universitatea să obţină calificativul "încredere ridicată" din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior. Dacă trece de la actualul calificativ, "încredere", la cel mai înalt, Universitatea va primi automat de la bugetul de stat o finanţare cu 30% mai mare, cu condiţia ca legislaţia privind educaţia să nu se mai schimbe, şi implicit nici modul de finanţare a universităţilor. Evaluarea instituţională de către ARACIS va avea loc în octombrie, astfel că, în cel mai fericit caz, Universitatea ar putea primi mai mulţi bani din 2014. Până atunci, rezistă cine şi cum poate...

Citeşte cum comentează Bihorel situaţia, pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
58 Comentarii
Pentru ing
Da, il cunosc personal. Stiu ca din cele 16 contacte de cercetare declarate in lista de lucrari cu care a ajuns profesor universitar si conducator de doctorat NICI UNUL, DA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, NICI UNUL nu a fost finalizat. Sunt doar 16 hartii de angajament de contract, fara nici o valoare. Asa ca gura, si capul in pamant. Ca vine uraganul peste Ionescu daca mai face pe curatul. SE AUDE???
Postat 08 Iunie 2013, 22:44 de sorbonel
@ sorbonel
Bai sorbonel il cunosti personal pe prof.univ.dr.ing Ionescu de vb de el? invidiosule!!! vb si u din auzite..hai lasa-ne cu papagalismele
Postat 06 Iunie 2013, 17:57 de ing
@raluca
Te miri? Medicina de la Oradea este un banc. UO are un mozaic de putine domenii de top amestecat cu multe domenii de rasul lumii. La unii se face scoala serioasa, fara spaga, fara carti cumparate, iar la altii ca la F. Medicina sau F. Mediu numai cu plicuri se umbla... Draga Raluca, cand te-ai inscris la medicina de la Oradea nu ai pus intrebarea de ce absolventii de aici numai sub 5-7% iau rezidentiatul????
Postat 05 Iunie 2013, 06:29 de stv3
Studenta medicinista
La Facultatea de Medicina s-a inceput cumpararea examenelor ,cu 100 de euro /examen, de catre studentii care nu au participat tot semestrul la ore si nu au nici un stagiu efectuat in tot acest an universitar.Acestia vor sa devina viitorii medici?! Rusine domnilor Profesori!!! Domnule Rector,dl. Decan va rog luati masurile necesare ,asta ne fiind o solutie de redresare financiara a Universitatii.Revoltator ce se intampla.!!!
Postat 03 Iunie 2013, 17:41 de Raluca
@felicitari
propunerile lui Sorbonel nu au nici o sansa de materializare intr-un micromediu construit asemeni acestei tari! Primii incompetenti sunt tocmai cei care ar trebui sa schimbe lucrurile. Adunati punctajul REAL (nu FAcK) al echipei de conducere si al Senatului si aveti raspunsul la problema. Mai degraba s-ar debarasa de primii 20, cei care fac 80% din punctajul UO (Pareto, bata-l vina, si asta a fost ”tradus” romaneste- de s-ar fi pastrat macar proportia) decat de 20 din sefii inutili, mancatori de bani.
Postat 03 Iunie 2013, 08:19 de gojdistu
@Sorbonel
Felicitari pentru remarca! Universitatea mai are o sansa cu oameni normali ca tine. Am vrut doar sa vad daca mai sunt si oameni inteligenti in universitate care sa-si dea seama. Multumesc.
Postat 02 Iunie 2013, 20:27 de Felicitari
@Multe cadre did
Sper ca a fost un mesaj cinic... O mare parte din situiatia financiara actuala li se datoreaza securistului de Ionescu.
Postat 02 Iunie 2013, 14:51 de sorbonel
comentariu
DOMULE IONESCU NU LASA TI SA SE PRABUSESCA UNIVERSITATEA ORADEA ,ARATATII LUI BUNGAUUUUUUUUU CA SCOATETI UNIV DIN MIZERIE. DEMISIIIIIIIIIIIA BUNGAU.
Postat 02 Iunie 2013, 14:02 de istet
Dl Ionescu
Unde sunteti Domnule Prof.Univ.Dr.Ing. Gheorghe Constantin Ionescu? Dumneavoastra sunteti singurul om din toata universitatea asta care aveti puterea, intelepciunea si inteligenta sa duceti universitatea pe culmi nebanuit de inalte. Sunteti un OM cinstit, altruist, muncitor, inteligent, parolist. Sunteti un profesor desavarsit. Cand aveti cursuri in aula, studentii va sorb cuvintele. Nu se aude nici musca in sala. Cartile dumneavoastra sunt etalon in domeniile de profil din tara. Mult stimate si iubite domnule profesor, sunteti singurul care ati putea conduce aceasta universitate asa cum trebuie, nici nu v-ar trebui prorectori, sunteti capabil de o munca si sacrificiu duse pe culmi nebanuite de nimeni. Pacat ca sunteti neinteles de majoritatea profitorilor si chiulailor de la universitate. Va sustinem, domnule profesor. Mult stimate domnule presedinte al sindicatului CPU, va dorim sanatate si sa nu renuntati la idealul de a conduce aceasta universitate spre culmi nebanuite de majoritatea oamenilor de doi bani. Va asteptam, sa nu renuntati!
Postat 01 Iunie 2013, 21:46 de Multe cadre did
Unde este \
Unde este \"Marele\" Felea, marele prorector, marele manager al calitatii, marele cinstit in autoevaluare, marele consilier, marele conducator de doctorate, marele elaborator de proiecte de cercetare, marele dirijor al finantarilor UO prin diferite proceduri ale sistemului de calitate catre buzunarele sale, marele tatic care isi angajaza fiul si neamurile in universitate? Dar, dintre toate, cel mai mare artizan al reorganizarii uniniversitatii din anul 2011 pe criterii de eficienta si de calitate, prin acreditarea a celei de a doua specealizari in ingineria economica in domeniul electric. Domnule Rector, cand o sa-l trageti la raspundere pe acest personaj contra performant care a compromis, impreuna cu acele comisii numite de el, mult dorita si sperata restructurare reala si care a condus la cresterea pierderilor si nu la economiile scontate? Incepeti reducerea personalului cu acesti indivi capusari, care au firmele lor si tot felul de alte angajame cu ore pontate in alta parte (proiecte, consilieri locali sau judeteni si alte afaceri) care daca ar fi adunate s-ar putea sa fie 25 de ore din 24.
Postat 01 Iunie 2013, 00:54 de Altul
demisie
BUNGAU STI CINE ESTE CEL MAI MARE PRADUITOR AL TAU ??????OMUL DIN STANGA TA ADICA S.......ERUL.
Postat 31 Mai 2013, 21:57 de istet
@cititor
asta cu Antal e buna! Saracu, i-au fost inselate asteptarile! El care nu actiona decat in virtutea vechii lui fise a postului: aceea de securist ratat! Ca nu e asta singuru care l-a inselat, a mai avut 2 muieri care nu s-au prea lasat nici ele bine mirosite... sau prea mirosite, dar de altii.
Postat 31 Mai 2013, 16:12 de Craciun
@peti
Care cap? Mai nou nu are cap, la uitat la facultate cand a preluat postul de rector. Hei Bungau totul e trecator asta ai uitat tu. Pacat aveai in fata un viitor deschis bine de Antal. Nu ai stiut profita ca evreuuuu. Ai bagat "mana pana ti-ai prins degetele." Vai de tine. Esti un ciupalac, o insecta de o zi. Pacat am crezut in tine. L-ai pacalit pana si pe Antal (care miroase oamenii si ii cerceteaza). Sincer regret.
Postat 31 Mai 2013, 14:14 de cititor
povesti
Nu va fi nici din asta nimic. La cate neamuri, pile si interese guverneaza Sorbonica, sansele sa se faca un pas spre redresare sunt nule. Nu-l poti da pe x afara ca e pila lui Y, pe Z l-ai da dar fraierul e singurul calificat si nu prea are cine-i tine orele etc. Pana nu explodeaza mamaliga nu se va intampla nimic. Doar se va intensifica jaful, sa mai mance si gura lor ceva inainte de postul final. Isi vor majora majorarile pentru a fi si mai stimulati ca precedenta stimulare nu a acoperit nevoile lor.
Postat 31 Mai 2013, 10:43 de Fratele Grimm
prostu nu e prost destul...
Baiu cu rectorutzu e ca se crede buricu Pamintului si crede ca le stie pe toate. Daca-i intra ceva in cap nu i-o mai scoate nimeni. Argumentu e el!
Postat 31 Mai 2013, 08:43 de PETI
@Anda
Anda, când ai scris mai jos << A-ti castigat destul>> ţi-ai dat examenul..dacă eşti cadru didactic, cu atât mai rau :)
Postat 31 Mai 2013, 07:32 de 0m
Bani furati
Numai din gradatia de merit a lui Erika Mang se pot plati 2 burse!
Postat 31 Mai 2013, 06:42 de student
Ţară,
Ţară, Ţară, vrem ostaşi !!!
Postat 30 Mai 2013, 22:59 de GHEORGHE
din univ
Gherlea, Curila, Dodescu - nu mai asteptati. Ati demonstrat candva, o puteti face si acum!
Postat 30 Mai 2013, 22:32 de anda
S O R B O N I C A
Dragi comentatori, ma mir ca inca nimanui nu i-a picat fisa ca de o vreme incoace.... cam de cand Bungautzul Rectorutzul a fost la lansarea candidatilor USELEI, fascinanta institutie nu se mai numeste SORBONICA ci.... Universitatea din Oradea. Hmmmm.....oare ce sa insemne asta? Pana la urma, totul are un pret.... in cazul de fata se demoleaza Avram Iancu, pt ca, nu-i asa, \\"macar o grupa de studenti\\" sa incapa pe trotuarul ce duce de la barurile de pe Alecsandri la (deja) mult stimata si apreciata S O R.... aaaaa ..... Universitate. Eh.... ce vremuri....
Postat 30 Mai 2013, 21:58 de sabina
@copy-paste
@Dorel - pana cand oamenii cinstiti care isi vad de treaba nu fac si nu spun nimic Universitatea va ramane un mare nimic. Daca nici pe ministrul plagiator -Mang nu is capabili sa il dea afara... Cred ca daca s-ar face o evaluarea corecta a cadrelor din Universitate mai mult de jumatate ar fi gasiti ca fiind plagiatori, din aia din specia copy-paste ;)
Postat 30 Mai 2013, 21:41 de copy-paste
@copy-paste
Eu nu inteleg ce merite are Marcu Agneta si altii numiti de tine ! Meritul de a duce facultatile la pierzanie si a-si bate joc de angajati? E un despotism fara seaman ! Astfel de oameni si lingaii lor - vizi directori de departamente si prodecani - fac ce vor in facultati, cu gasti bine constituite. "Cine nu e cu noi, e impotriva noastra..." Pana cand ? E cazul sa se ia atitudine, prea e inflamatie mare in UO !
Postat 30 Mai 2013, 21:33 de dorel
copy-paste
uite ce salarii au mai marii de la universitate https://www.uoradea.ro/Declaratii+de+avere&structure=Declaratii+de+avere cateva exemple din anul 2012: Marcu Agneta 1.2 miliarde Ban Olimpia 1.4 miliarde Crina Gherlea 680 mil cateva exemple din anul 2011: Mang Gerda -680 mil Antal Cornel 1 miliard Giurgiu Adriana 1.7 miliarde
Postat 30 Mai 2013, 21:15 de copy-paste
HELO BUNGAUUUU TREZESTETE Continuare
si sotia POP Delia.
Postat 30 Mai 2013, 21:04 de anda
HELO BUNGAUUUU TREZESTETE
Sprijina-te pe oameni tip sorbonel. lasa lingai si prefacutii. Cei care te pupa in fata sunt cel putin slab pregatiti daca nu gunoaie. Cei care au curajul sa vorbeasca sunt cei care nu doresc raul institutiei, chiar daca spun prostii, sunt cel putin bine intentionati. Iesiti in fata oameni adevarati si salvati institutia. Ajutati-l pe Bungau sa revina la realitate si impreuna readuceti unv pe linia de plutire spre binele angajatilor si a orasului. Curila arata ce poti nu sta ca sobolanul in spatele acestei conduceri care se face ca ia masuri. Oameni buni iesiti cu solutii salvatoare si umane. Nu fiti paraziti si egoisti. A-ti castigat destul mai si munciti fara bani pana iesim din mizerie. Anulati salariile imense din proiecte tip POSDRU proiecte care nu aduc nimic bun universitatii (exemplu salarii la Anca Dodescu, Felea, Adriana Giurgiu, Gherlea Crina, Roman Pompilia, Beiusanu Marta etc.) Vrem exemplu de la conducere in frunte cu Bungau si sotia apoi prorectorii si decanii cu sotiile lor(si copii) si asa in jos pana la ultimul sef. Unde esti lidere de sindicacat. Da exemplu si tu cu sotia. Gunoiule ai avut o mare contributie la situatia din prezent. Retragete vprecum Pop Mircea s
Postat 30 Mai 2013, 20:58 de anda
scimago
Pozitia mondiala este una slaba de tot. Adevarul este ca universitatea macar figureaza... adica din 80-100 de universitati numai 18!! Am putea zice chiar ca este o universitate de top pe nivel national... Ce este trist, ca poztia 18 se datoreaza activitatii a cca 130-160 de cadre (nu dau seama care nume tin de UO ca sunt si coautori din alte centre), din care primii 30 cu peste cate 10 publicatii (primii cinci chiar cu peste 20). Din cate stiu, fata de Scopus, la capitolul ISI, universitatea sta si mai prost. Lista lui Antal arata cel mai bine situatia reala de la UO. La ierarhizare numai cca 500 de cadre aveau ce declara din cei 1400 angajati!
Postat 30 Mai 2013, 20:29 de sorbonel
din raportul EUA
In fact, the team thinks that the overall research output and the number of PhD students is, so far, well below what one would expect of a university which seeks to be classified as “advanced research”. For instance, in the SIR World Report of 2012, which is based on the scientific production indexed in the Elsevier’s Scopus database, UO is ranked 2 829 in the world, 177 in the Eastern Europe region and 18 in Romania. During the five-year period 2006-2010 only 687 documents with reference to UO were published in scholarly journals indexed in Scopus. Moreover, the proportion of UO’s teaching staff having a significant research production is still limited.
Postat 30 Mai 2013, 20:16 de sorbonel
raportul EUA
Solutia este respectarea recomandarilor din raportul EUA. Atat dpdv financiar cat si a performantei institutionale. Crearea departamentelor REALE care deservesc toate specializarile unde sunt ore corespunzatoare din domeniul lor de competenta. Vezi cati sunt in acele departamente, de cati este nevoie si care sunt performantele individuale. Apoi lasi pe cei care sunt cei mai buni. Ai redus personalul? Asa da! Daca sunt prea multi incompetenti, inlocuiesti cu personal performant. Cum? Criterii semnificative si dure deja pentru posturile de asistent si lector. Apoi o evaluare periodica, nu frectia numita FAC unde se puncteaza si numarul firelor de par de pe fund. Ai facut performanta? Asa da!
Postat 30 Mai 2013, 20:09 de sorbonel
Sfaturi
Continuare 11. Oprirea nebuniilor de la mediu si de la statiunea pomicola (investitii "nelalocul" lor in perioada de criza) 12. Intrarea in legalitate pe chirii si spatii date catre terti sub diferite forme cel putin suspecte. 13. reorganizarea facultatilor si reducerea lor (politice, muzica, arte) inclusiv a spatiilor care aduc cheltuieli inutile (utilitati, paza etc.) 14. atentie la farmacie Simona ramai mai in umbra Fii Bungau adevarat si nu un Bungau in delir. Priveste imprejur la oameni si fapte indeparteaza lingai si prefacuti, spre binele tau. Nu copia pe regretatul domn Maghiar. Dumnezeu sa te ajute spre binele institutiei si a slujitorilor ei.
Postat 30 Mai 2013, 19:13 de angajat
Sfaturi
Masuri: 1. lasa masina de serviciu la dispozitia institutiei nu o folosi in interes personal si respecta cota de benzina / masina fara sa mergi acasa tu si soferul tau 2. reducerea salariilor conducerii cu suma cu care a-ti marit-o nejustificat intoamna anului 2012 3. taierea salarului de merit la domnul Tara el neavand "merite" in 2011 ca nu era in "zona" 4. reducerea salariilor conducerii universitatii cu procentul de "nerealizari" discutat de senat 5. reducerea salariilor peste 5000 ron prin diverse masuri pana la din proprie initiativa (la cerere) 6. taierea indemnizatiilor de conducere sefilor neperformanti inclusiv cei din conducerea senatului 7.reducerea personalului care nu se prezinta la munca(ex. Petru Filip, Popescu de la calculatoare) 8. reducerea celor prinsi cu plagiat si mita 9. reducerea personalului la biblioteca, editura, contabilitate, camine studentesti (prea multi administratori- pune taxele la casierie si cazarile la comisii studenti dupa ce au fost repartizate de facultati), secretare, diplome 10. oprirea temporara a promovarilor chiar si cele anuntate deja(ne pare rau de doamna Prada de altfel simpatica) 11. Oprirea nebuniilor de la mediu (investitii n)
Postat 30 Mai 2013, 18:56 de angajat
Cu regret
DAAAA !!!!!! "Daca nu isi revine in scurt timp din delirul care l-a cuprins in ultimul an decind s-a vazut sef peste UO, cu tot ce inseamna ea (bani, cladiri si nu in ultimul rind oameni) cred ca are mari sanse sa sfirseasca legat si bagat la mititica impreuna cu gasca lui de profitori" (ex. decan mediu)
Postat 30 Mai 2013, 18:37 de angajat
ritli si odraslele sale vor ramine pe veci
Ritli va ramine pe veci ca trebuie sa-si aranjeze copiii in posturi de sefi peste voi, prapaditilor.Si ce daca nu are activitate stiintifica?
Postat 30 Mai 2013, 17:30 de laura
cazul ritli
exceptia "ritli" e simptomatica pentru putregaiul asta romanesc. pe de-o parte din partea lui, stiind care e situatia universitatii si la vielle si banii sai putea da un exemplu sa predea in continuare fara remuneratie sau cu o remuneratie simbolica, de asistent sa zice (ca sa-i ajunga macar de benzina). el insa nu. vrea zecile de milioane lunar. in contextul in care e putred de bogat. apoi toti catzelusii astia din conducerea universitatii, care se gudura pe langa personaje ca si ritli, ca sa mai primeasca un os pe filiera politca. prea mai trageti de universitate nesimtitilor. o s-o rupeti si sa va vad atunci. pe la DNA sper...
Postat 30 Mai 2013, 17:03 de ygrec
fara ritli !
daca Universitatea nu are bani si reduce din personalul didactic, la ce naiba il mai angajeaza pe ritli (si pensionar si fara performanta), dand afara tineri ?
Postat 30 Mai 2013, 16:52 de student
Bungau e varza
Bungau e varza!!! El e cunoscut in oras ca fost mare jucator de tenis cu piciorul (lab-tenis se zice pe aici pe la noi) pe strand. Fiu de fost director comunist, ajuns profesor universitar asa cum au ajuns majoritatea celor de la UO face si el ce a invatat de la predecesori, adica FURA cu nesimtire si cu tupeu fara limite. Deosebirea fata de idolul sau, Maghiar, e ca simpla: Maghiar a furat din banii pe care in buna masura el ii aducea in UO desigur cu complicitatea guvernantilor; Bungau nu e in stare insa sa isi aduca nici propriul salar (fara sporuri, indemnizatii si bonusuri). Daca nu isi revine in scurt timp din delirul care l-a cuprins in ultimul an decind s-a vazut sef peste UO, cu tot ce inseamna ea (bani, cladiri si nu in ultimul rind oameni) cred ca are mari sanse sa sfirseasca legat si bagat la mititica impreuna cu gasca lui de profitori. Nu merita nici sa discutam de el ca om de stiinta caci e inexistent ca aproape toti cei din conducerea UO. Nu a publicat macar o lucrare in vreo revista serioasa din strainatate (verificati si va veti convinge); cred (nu sint sigur dar puteti verifica) ca nu e capabil sa vorbeasca vreo limba straina caci se descurca cu greu si in romana.
Postat 30 Mai 2013, 14:55 de eu
propuneri
Sa inceapa cu rarirea membrilor familiilor lor! Cu plagiatorii pe care altii ii prind, cu comisiile de etica care nu reusesc sa-i gaseasca vinovati nici pe cei cunoscuti din Japonia pana in America si inapoi, cu secretarele cu doctorat care sunt prea calificate si frustrate ca munca nu le e recunoscuta. Numai cu astia si ajungem la 60% fara sa le observe studentii lipsa!
Postat 30 Mai 2013, 14:02 de Simona B
Vizionar?
pana mai ieri plangea rectorul prin presa si pe la televiziuni ca nu pusca outputul cu inputul si ca are nevoie de oameni! Poi cum vine asta ca dupa nici doua luni s-a razgandit?
Postat 30 Mai 2013, 13:56 de inginer
dar banii din refacerile de materii?
Dar cu banii de la incasari refacere de materie unde sunt ? Ce se intampla cu banii respectivi? Mai nou se zvoneste ca la Farmacie se lasa pe capete in ideea de a aduna bani de la restantieri iar profesorul/profesoara isi ia cota parte :) Simonica Bungau si-a schimbat masina parca.. :) dar cu Vicas ce se mai aude, cat costa atentia ei? de-ar falimenta lantul ei de farmacie Rodia. Vicas trage tare, ca maine poimaine ai loc langa Gigi Becali !!!
Postat 30 Mai 2013, 13:55 de baiatu cu restanta
pensionarii lui Barney
asta cu Ridli chiar e culmea! Adica pana la pensie omul nu a fost capabil sa ajunga profesor, n-are activitate stiintifica nici cat un asistent dar pentru ca e politruc trebuie mentinut! Acum cand nu sunt bani pentru aia care muncesc si pe care se bazeaza cica pentru acreditare. Sau poate tot cu pile si aranjamentele politrucilor vrea sa schimbe calificativul?
Postat 30 Mai 2013, 13:53 de Dana
muzica
@cristi: parerea mea este ca daca multe facultati din UO sunt INUTILE, pe locul I e clar facultatea de muzica! a fost creata anume parca pentru folcloristi si folcloriste sa aiba si ei o diploma, ceva acolo! In mod normal pentru muzica erau suficiente centrele nationale consacrate! In arta in primul rand iti trebuie macar un pic de geniu!
Postat 30 Mai 2013, 13:48 de TDS
@ cristi
E foarte simplu. Standardele Aracis pentru domeniul Arte specifica clar : "Calculat în medie, pe întreaga instituţie, numărul de posturi didactice raportat la numărul de studenţi este, orientativ, de 1 / 5 – 1 /7". Daca exista aceste standarde si ar trebui sa se tina cont de ele, care e problema? Ai 3 studenti? ajunge 1 cadru didactic... In + "2.14. Calculat în medie, pe întreaga instituţie, numărul de posturi pentru personalul auxiliar raportat la numărul de posturi didactice este, orientativ, de 1 / 3 – 1 / 5".
Postat 30 Mai 2013, 13:43 de raluca
concedieri, reduceri??
Sa vedeti ce e la arte !!! La dep. de muzica cate salarii si deplasari se platesc !!! Cati asociati sunt !!!!! Si nici la dep. arte vizuale nu e mai roz. Se tin specializari care au 3-4 studenti in 3 ani de studii cu 4-5 profesori...cum a posibil...???? de aceea sta cum sta aceasta facultate care nu-si poate permite sa plateasca plata cu ora celor care au 2 norme ! Despre cum nu se tin orele ce sa mai vorbesc ? Aici ar trebui cercetat si cine are absente , dat afara fara alte discutii...sau cine are si alt servici. Si vai, cati sunt !!
Postat 30 Mai 2013, 13:18 de cristi
propunere de dat afara ;)
Tov. Bungau, uite-aici o propunere pertinenta de dat afara: tembelul de Dume, ala care-a lins toate dosurile cat era presedinte al studentilor, iar acum l-a pus Cornel Popa director la ceva inspectorat de cultura sau whatever ! Pe-ala poti sa-l dai linistit afara, ca are un salariu deja, si nu e nevoie sa mai predea si la Universitate ! Oricum e proust de bubuie, numa' bine te scapi si de o potaie :D
Postat 30 Mai 2013, 12:33 de Nea Fuel
inecam Universitatea si apoi o ducem la lectii de inot
"...rectorul Universitatii Oradea este speriat de situatia in care se afla, dar spera ca aceasta isi va reveni...!" Pe ce te bazezi Mestere rector? Pe moastele de la Muntele Athos, la fel ca Jiji? S-a dovedit ca nu functioneaza! Mai ai si alte atuuri in maneca halatului de Rector, sau asta-i tot conform planului managerial cu care ai fost ales la conducerea institutiei? Cu "masuri manageriale" de genul: "sa luam noi conducerea cat mai multi bani pana se mai poate" dovediti un comportament de sobolani de pe o nava care se scufunda! Deviza actualei conduceri mai trebuie doar scrisa pe Rectorat, pentru ca ea este aplicata si respectata de mai bine de un an: "Dupa noi potopul!"
Postat 30 Mai 2013, 11:49 de Noe
comentariu
DACA OBSERVATI DE CAND A PARASIT UNIVERSITATEA DOMNUL MAGHIAR TOTUL MERGE FFFFFFFFFF PROST.DUPA PAREREA MEA CONDUCEREA AR TREBUI SA DEMISIONEZE SI SA LASE PE ALTE PERSOANE SA SCOATA UNV DIN C........AT.SI SA ISI VADA DE BISNISUL LOR FIECARE.RUSINEEEEEEEEEEEEE.
Postat 30 Mai 2013, 11:45 de oradean
rapid
@David: probabil cum vin așa se duc!
Postat 30 Mai 2013, 11:25 de TDS
minciuni
din partea mea sa plece toti ca sunt niste jigodii dar sa scrii asa ceva "Cu conturile goale"... e o minciuna cat se poate de mare. Cand zilnic e coada de un km la taxe si se strang zeci de mii de euro pe zi, sa ne mai scutiti...
Postat 30 Mai 2013, 11:11 de David
Meserie... te halesc..!!!
Meserie... te halesc..!!! Primul care trebuie penalizat e "specialistu" de Tara, prorector de 5 ani, sef la comisia de buget finante, sef peste banii Universitatii, iar "performanta" lui o simtim azi cu totii. De ce ia salar diferentiat? De ce ia gradatie de merit? Cu ce merge mai bine Universitatea de cant e la "butoane"? S-a mutat de pe un post caldut, pe altul, dupa ce a muls Curtea de Conturi, acum mulge Universitatea, dar nu are nici un merit, caci e un manager de 2 bani.
Postat 30 Mai 2013, 11:05 de Mihai
SCRIEŢI !!!!!!
DRAGI SCRIBĂLĂI, SCRIEŢI MACULATURĂ SĂ FIE CALIFICATIV CĂ ALTFEL ZBOARĂ ŞI CONDUCEREA DE PREA MULTĂ PERFORMANŢĂ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PRODUCŢIE ŞTIINŢIFICĂ LA MAJĂ CA LA C.A.P. !!! SPOR LA TREABĂ, COPII AI URBEI !!!!!!!!!! VIVAT ACADEMIA !!!!!!!!!!
Postat 30 Mai 2013, 10:46 de ADINA
Bisturiu / Topor
De ce nu spuneti care sunt facultatile pe plus si care sunt cele pe minus? De ce nu face ebihoreanul o investigatie sa vada ca in fiecare an sunt aceleasi facultati pe plus si aceleasi pe minus?
Postat 30 Mai 2013, 10:43 de universitar
reorganizare
@Daniel - nu I-a adunat fiindca atunci ar fi rezultat mai putine departamente, cu sefi mai putini (deci se vede clar ca nu la bani se gindesc de vreme ce isi permit sa plateasca indemnizatii de conducere la cit mai multi) si treaba ar fi mers mai bine; toate aceste vorbe sint praf in ochi; se fac tot felul de exceptii, vezi si neconcedierea lui Ritli pentru merite deosebite!
Postat 30 Mai 2013, 10:39 de Constanta Popescu
La reorganizarea universitatii nu se gandeste?
Cata vreme departamentele sunt facute pe picior dupa interesele unora si a altora solutia propusa de rector e frectie la piciorul de lemn! Ce departamente sunt alea care au 7 tipuri de specializari? De ce nu i-a adunat pe juristii si economistii imprastiati prin toate departamentele in cite un singur departament sau in cadrul facultatii de specialitate? La fel e cu `limbistii` care cica ar fi de specialitate...De ce sunt imprastiati prin toate departamentele? Despre doctorii in electrotehnica, made Maghiar, nici nu se mai poate comenta. Astia si la Medicina fac pureci!
Postat 30 Mai 2013, 10:30 de Daniel
norme marire
se mai pregateste ceva: marirea tuturor normelor didactice la 16 ore, in conditiile in care salariile celor din conducere au fost din nou marite; nu se spune nimic de premiile acordate acum la aniversare; nici un salariu bugetar nu este confidential! Prevad multe procese pe care UO le va pierde, asa cum le-a pierdut si cu cei dati afara pe care apoi I-a reangajat; nu asa se face curatenie: nu ii asupresti pe unii ca sa se imbuibe altii! Niciodata UO nu a avut o conducere performanta, de aceea nu exista performanta aici!
Postat 30 Mai 2013, 10:27 de Constanta Popescu
menajeri nu manageri
Se pare ca Tara nu a auzit decat de `stimulente` nu si de `penalizari` pentru nerealizarea performantelor stabilite. Daca urmariti bine, toti stimulatii astia, pe langa indemnizatiile de conducere mai beneficiaza si de gradatie de merit (25% din salariul gata stimulat). Deci, pana sa dea afara 5 asistenti ar putea sa reduca `stimulentele` si gradatia unui sef.
Postat 30 Mai 2013, 10:22 de gojdistu
la mai mare
@Angi: de obicei când faci curațenia de vară în casă te debarasezi în primul rând de gunoaie! La numele spus de tine l-aș mai adăuga pe părintele-nepereche, absorbantul nr. 2 al țării(poziția nr. 1 este adjudecată de Udrea!), inginerul, economistul, teologul, cel cu două doctorate, auditorul, expertul contabil, secretar de stat MDRT, director pe la transporturi și în sfârșit director la ADR NV(prin concurs, firește). părințele te iubim, că ca tine nu găsim! PS Acum 1 an părintele susținea că proiectul amicului evazionist Emodi pentru Piața Unirii este ceva ce nu s-a mai văzut! Acum poriectul se reface! Bravos, părinte! La mai mare!
Postat 30 Mai 2013, 10:08 de TDS
Bani luati degeaba
Am inteles ca sunt si profesori universitari care nu vin la cursuri, colegii de catedra nici macar nu ii vad la fata pe parcursul unui intreg an universitar si figureaza pe statele de plata cu sume foarte mari. Oare d-nul Petru Filip mai continua sa primeasca bani de la universitate degeaba???
Postat 30 Mai 2013, 09:56 de Angi
sa-i de-a afara
Sa -i de -a afara pe incompetenti ,sunt foarte multi care habar nu au de fisa postului ,cei mai multi sunt la facultatea de medicina si farmacie! Unde Clanul Maghiar si au angajat toate cunostintele pe posturi de preparatori ,asistent universitar ,cum este acuma ,,,,(niste incompetenti care nu erau capabili sa si ia rezidentiatul ,dar ii invatau pe altii...))))La fel este Adi Bumbu ,un habarnist despre care tata-sau spune ca se pricepe cel mai bine la masini si motoare!!!!dar tot Bumbu le-a oferit postul de preparator in 2009 ianuarie si baietilor lui MOHAN ,alte lichele ,incapabile sa promoveze examenul de rezidentiat pana in ziua de azi!!!!!Acestia trebuie zburati afara si tiganul de Bumbu odata cu ei ,,,si-a nepotizat urologia de la Oradea ,,pe Leahu la facut cadru universitar desi habar nu are de urologie si de medicina in general ,,pe Adi pe fiu-sau la facut asistent desi nu are nimic in comun cu medicina,si -a mai adus de pe la timisoara un alt nepot ,care nu avea post acolo ,,si este el!!! NEPOTIZARE se cheama ,plus ca pe sectie tolereaza inculte ,spagare,nesimtite cum e DANA GHERLE si betive cum e NELI SANDOR! care bea de stinge !e colorat tot spirtul de la sala de operatii
Postat 30 Mai 2013, 08:21 de evelyne
univ
Daca se reduc posturi, nu inseamna ca ele sunt si ocupate cu titulari. Nu inseamna concediare, reducerea posturilor vacante. Dar trebuie sa plece toti care nu isi fac datoria unde au cartea de munca. Bungau sa faca curat cu cei care nu lucreaza pentru universitate, si lucreaza nu mai pentru ei.
Postat 30 Mai 2013, 08:11 de Profesorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON