Copii torturaţi cu sadism, obligaţi să se bată între ei, să doarmă în mirosul propriilor fecale, cu hrana dijmuită, tunşi la zero, inclusiv fetele, opriţi să meargă la şcoală, agresaţi sexual. Acestea sunt reuşitele "pedagogice" de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea.
După ce luni întregi directorul DGASPC Călin Puia şi adjunctul Szarka Arpad au încercat să muşamalizeze grozăviile, sancţionând în schimb un asistent social care le-a raportat, faptele au fost sesizate Parchetului, Avocatului Poporului şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Cei doi o ţin pe-a lor şi repetă întruna că acuzele sunt fără acoperire, însă BIHOREANUL prezintă dovezi ce demonstrează că au cunoscut pe deplin ororile. Şi nu au, deci, nicio scuză!
Vizită în Centru, de la centru
Tăinuite aproape un an, brutalităţile din CPCPP Oradea au ieşit la iveală la finele lunii trecute, când aşezământul din strada Traian Lalescu a fost vizitat de reprezentanţii unui ONG din Capitală, Centrul pentru Resurse Juridice, care au dezvăluit că minorii sunt "abuzaţi fizic şi emoţional" chiar de educatori, pedagogi şi supraveghetori. CRJ a citat şi din declaraţiile celor 17 adolescenţi internaţi: "Am fost dat cu capul de pereţi, călcat în picioare", "Domnul C. ne-a băgat cu mâinile la uşă", "Domnul M. ne bate cu bastonul", "Şeful de centru a bătut un copil cu genunchii în burtă până a căzut pe jos".
Raportul consemna că minorii sunt închişi noaptea în dormitoare şi obligaţi să-şi facă nevoile în găleţi. Cel mai înfiorător, un copil cu dizabilităţi psihice a fost violat fără ca supraveghetorii să intervină şi fără ca apoi să fie mutat în alt centru, în siguranţă. Totul a fost posibil, afirmă CRJ, fiindcă au fost puşi laolaltă copii cu dizabilităţi din naştere, adolescenţi abuzaţi şi tineri agresivi, dar şi din cauza nepăsării, lipsei de pregătire a angajaţilor şi a numărului lor redus.
Comisie peste comisie...
CRJ arăta că şefii DGASPC ştiau totul din 30 mai, când inspectorii Biroului Management al Calităţii Serviciilor Sociale au verificat Centrul. Dar, în loc să sesizeze Parchetul, să informeze conducerea CJ Bihor şi să mute personalul acuzat de abuzuri, aşa cum impune Legea 272/2004 privind protecţia copilului, directorul general Călin Puia a format o comisie "disciplinară" care să ascundă situaţia sub preş.
Raportul ei l-a primit în iulie: "Nu au fost identificate elemente pentru probarea abuzurilor fizice (certificate medico-legale, consemnări medicale, sesizări adresate managerilor de caz etc.)". De mirare? - întreba BIHOREANUL acum trei săptămâni. Nicidecum, fiindcă adolescenţii nu ştiau că pot apela la medic sau la Telefonul Copilului, care, culmea, era instalat în incinta CPCPP, deci le-ar fi răspuns chiar cei care îi abuzau!
Ce a făcut conducerea DGASPC? A schimbat şeful Centrului (cu unul din cei acuzaţi de agresiuni!) şi a dat patru avertismente altor angajaţi, a montat sonerii în dormitoare şi camere de supraveghere pe holuri...
Blândeţe...
Înainte de a pleca din Oradea, reprezentantul CRJ s-a întâlnit şi pe preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa (foto), pentru a-i spune ceea ce trebuia să-i fi raportat deja şeful DGASPC. Iar cum lucrurile erau extrem de grave, Popa a dispus înfiinţarea unei comisii care să verifice aspectele semnalate de CRJ.
Formată din funcţionari ai Consiliului, aceasta a înlăturat verdictul "nu se confirmă" pus în vară de "disciplinarii" lui Puia, confirmând în schimb constatările din primăvară ale primei comisii. "Conducerea DGASPC era obligată să dispună măsuri concrete pentru remedierea deficienţelor, or acestea s-au limitat doar la constituirea unei comisii disciplinare", arată Raportul Public asumat de Popa.
... şi tupeu
Atât directorul Călin Puia, cât şi adjunctul Szarka Arpad, care răspunde direct de centrele de plasament, pot fi acuzaţi cel puţin de neglijenţă în serviciu cu urmări deosebit de grave. Cu toate acestea, nici Puia (PNL-ist numit în 2010 de fostul şef al CJ Radu Ţîrle) şi nici Szarka (susţinut de UDMR) nu şi-au reproşat nimic. Demisia lui Puia a fost cerută de senatorii liberali Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, pentru a nu trage partidul în jos, dar directorul s-a făcut că plouă. Apoi, când Popa i-a cerut acelaşi lucru, Puia l-a refuzat şi pe acesta!
Mai mult, la începutul săptămânii trecute, şeful DGASPC a trimis la CJ un răspuns la Raportul Public al preşedintelui susţinând că, abuzurile nefiind dovedite, nu era obligat să sesizeze Parchetul. Asta, deşi procurorii trebuiau anunţaţi tocmai pentru a cerceta şi a se pronunţa! Despre motivul pentru care nu i-a mutat pe "educatorii" agresori, Puia n-a suflat niciun cuvânt, ci doar s-a plâns de insuficienţa personalului. Culmea e, însă, că tot anul directorul n-a cerut angajarea de asistenţi sociali şi pedagogi pe posturile vacante de la CPCPP (3 dintr-un total de 14), ci a 4 şefi de servicii la Direcţiee!
Copiii acuză
În ciuda pretenţiei lui Puia că abuzurile "nu se confirmă", BIHOREANUL a aflat ce declarau copiii, în luna mai, inspectorilor sociali care, la rându-le, l-au informat pe director: "Am fost pedepsită 6 luni, în 2012, când şefa Centrului era Delia Negruţ, şi închisă în Centru. N-am avut voie să ies afară, nici la şcoală". "Un an nu am fost la şcoală, fiind pedepsiţi că fugeam din Centru. Dar fugeam pentru că nu suportam să stau tot timpul închis. Mie mi-a plăcut la şcoală, am cerut voie să merg, dar nu am fost lăsat". "Am fost bătut de dl educator Iluţă Adrian cu pumnii şi cu picioarele în stomac, în plex şi în faţă. M-a lovit aşa tare în gură că mi-a ieşit un dinte prin buză". "Dl Costruţ Adrian şi dl Miheş Mirel nu ne dădeau gustările". "Dacă cineva întârzia, dl Miheş punea copii mai mari să-l bată".
"Dl Costruţ mânca gustarea copiilor, chiar şi mâncarea primită pachet de la părinţi. De cele mai multe ori pe tura lui nu primim gustări". "Am fost pedepsit de dl Mirel şi dl Costruţ strângându-mi-se degetele la uşă până mi s-au învineţit". "Dl Mirel şi-a făcut două bâte cu care ne bătea". "Dl Chişe Ovidiu (n.r. - şef al Centrului după ce Delia Negruţ a intrat în concediu de maternitate) mi-a spus să punem bani din alocaţie pentru lucrurile stricate". "Dl Adi Costruţ m-a tuns zero şi m-a pedepsit să fac 1.000 de genuflexiuni". "Nu mănânc gustările pentru că le dau colegilor mai mari de frică să nu mă bată, că sunt preferaţii dlui Mirel". Declaraţiile - încă o dată - sunt anexă la Raportul din 30 mai, remis conducerii DGASPC!
Aşa a fost!
S-ar putea crede că sunt fabulaţiile unor adolescenţi, dar şi angajaţii şi-au recunoscut, sub semnătură, o parte din fapte. "Datorită problemelor grave moştenite de la vechea conducere, este posibil ca la un anumit moment dat să fi luat decizia nepotrivită", a declarat Chişe despre bătăile aplicate adolescenţilor. Educatorul Adrian Iluţă: "În prezent evit agresiunea fizică asupra copiilor, preferând-o pe cea verbală (!). Au existat cazuri când am fost obligat (n.r. - să bată copii), deoarece comportamentul lor a fost de aşa natură". "În prezent nu se mai foloseşte pedeapsa colectivă (n.r. - pentru vina unui copil erau pedepsiţi toţi), în trecut s-a folosit. Nu era corect, dar situaţia o impunea".
Adrian Costruţ: "Prin detectorul de minciuni (n.r. - strângerea degetelor la uşă) nu am maltratat pe nimeni". "Am tuns copiii la zero la indicaţia şefului de Centru". "Pedeapsa închiderii cu nefrecventarea şcolii a fost luată la nivel de şef Centru". Plus o explicaţie dată de asistenta medicală Sorina Pop despre "răutatea" copiilor: "S-au răzvrătit şi au fugit pentru că au fost închişi". Ce mai poate fi adăugat? Doar că şi aceste declaraţii au ajuns la Puia, odată cu propunerea subordonaţilor de a sesiza Parchetul.
Viol muşamalizat
Puia şi Szarka nu doar că nu au făcut acest lucru, dar au rămas impasibili şi după ce au fost înştiinţaţi despre cel mai grav "incident": violarea unui minor cu handicap psihic. Băiatul în vârstă de 14 ani, autist, fusese pus sub protecţie specială întrucât părinţii nu-l puteau îngriji, ajungând la Centru în 23 mai, cu recomandarea "apărarea copilului de propriile acţiuni". Greşeală, spun specialiştii, deoarece nu trebuia pus laolaltă cu tineri violenţi ori abuzaţi, ci dus la un centru pentru copii cu dizabilităţi.
Pe 27 august, managerul de caz Emese Bathory a trebuit să-l însoţească la Medicină Legală deoarece fusese agresat sexual. Potrivit certificatului emis de dr. Răzvan Oros, suferea de "grave leziuni la nivelul anusului", provocate inclusiv "prin corp contondent". Deşi i s-a propus mutarea băiatului, şefa Serviciului Manageri de Caz, Mirela Abrudan, a cerut prelungirea şederii în CPCPP, argumentând că doar aici existau "condiţii speciale de îngrijire"!
Şi acest lucru îl ştiau Puia şi Szarka, dar n-au făcut nimic. De data aceasta, n-au dispus nici măcar o verificare formală, incidentul fiind pur şi simplu ascuns, pentru ca acum şefiii DGASPC să poată zice că "nu există dovezi" ale abuzurilor! Abia la intervenţia ONG-ului bucureştean, pe 1 noiembrie, preşedintele CJ Cornel Popa a aflat despre caz şi a dispus transferarea băiatului în alt Centru.
Greu de demis
Prima dintre instituţiile sesizate de CRJ care a luat o decizie în cazul abuzurilor este Avocatul Poporului. Marţea trecută, acesta a cerut conducerii DGASPC "evaluarea stării de sănătate fizică şi mintală a fiecărui copil", "furnizarea de tratamente şi suport de terapie pentru fiecare minor dependent de droguri şi alcool", "îndepărtarea de lângă copii a persoanelor indicate că au săvârşit abuzuri" şi "sesizarea organelor de cercetare penală în legătură cu abuzurile constatate".
La fel ca înainte, când BIHOREANUL l-a întrebat cum se apără, Puia a fost însă relaxat: cu o zi înainte, tocmai sesizase şi el Parchetul, obligat de Raportul Public al preşedintelui CJ. Dar să-şi dea demisia, nici gând! Ba, dimpotrivă. Astfel că a fost nevoie ca Popa să sesizeze Comisia de Disciplină a Consiliului pentru a putea propune sancţionarea sa, la fel ca a lui Szarka, a Mirelei Abrudan şi a celor cinci foşti şefi ai CPCPP din ultimul an: Delia Negruţ, Ovidiu Chişe, Crin Boeru, Silviu Bara şi Mirel Miheş. Culmea e că nici aşa Puia nu s-a arătat mai îngrijorat. "Încă nu am primit nicio înştiinţare de la CJ. Când voi primi, voi acţiona ca atare", a spus el, ca şi când ar avea situaţia sub control.
Se aşteaptă, oare, ca preşedintele Consiliului Judeţean, care îi este şi şef la partid, să procedeze cum a făcut el la DGASPC, muşamalizând totul? Greu de crezut şi, mai ales, imposibil de înghiţit!
SEVER AIUREA
Promptitudine extremă
Pe cât de tolerant a fost cu personalul CPCPP acuzat de abuzuri asupra copiilor, pe tot atât de rapid a reacţionat directorul DGASPC împotriva unei subalterne bănuite că a "turnat" povestea presei şi autorităţilor. Pe 28 octombrie, când reprezentanţii CRJ soseau la Oradea, Laura Pavel, inspector la Biroul Management al Calităţii Serviciilor Sociale, a fost pusă "în discuţie" de conducere pe motiv că înainte cu o zi lipsise din birou fără a-şi anunţa superiorul, pentru a da o fugă, 15 minute, la o farmacie din apropiere.
Invocând Codul funcţionarilor publici ("au obligaţia să folosească timpul de lucru numai pentru desfăşurarea activităţii aferente funcţiei"), Puia i-a tras o mustrare scrisă. Deşi pare o meschinărie fără urmări, femeia nefiind afectată la salariu, directorul şi-a atins obiectivul: inspectoarea nu mai poate merge în controale la niciun centru timp de un an!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.