La Hollywood povestea lor ar putea deveni scenariu de film. La noi ar fi rămas neştiută fără insistenţele BIHOREANULUI. O poveste despre fair-play a unor sportivi care a depăşit marginile terenului de joc, devenind o lecţie de solidaritate umană.
Protagonişti - Cristian Bud şi Dumitru Paul, primul atacant la FC Bihor, celălalt portar la Luceafărul Felix. Nu se cunoşteau dar, după ce a aflat că Paul a suferit o accidentare care, cel mai probabil, îi va pune capăt carierei, Cristi a făcut un gest nobil. Deşi el însuşi trecea printr-o dramă, pierzându-şi băieţelul după doar 5 zile de la naştere, împreună cu soţia sa a hotărât să-i fie de ajutor mai tânărului rival. Zis şi făcut: şi-a sunat prietenii de la echipe din prima Ligă, rugându-i să pună mână de la mână pentru a-l ajuta pe Paul. "Şi eu am suferit accidentări, după una dintre ele medicii credeau că nici n-o să mai merg ca lumea, şi ştiu cum e", îşi explică gestul Cristi Bud.
La pământ
La câţiva ani după moartea unor sportivi pe terenul de joc, chinuitul fotbal românesc era cât pe ce să mai întregistreze, pe 20 aprilie, o nouă tragedie. În minutul 30 al partidei desfăşurate la Arad între UTA şi Luceafărul, în Liga a II-a, portarul orădenilor, Dumitru Paul, a fost lovit de un adversar. Fără intenţie, dar violent. După alte 10 minute în care credea că poate continua partida, Paul a căzut din nou pe gazon. Dus de urgenţă la Spitalul Judeţean din Arad, a primit doar nişte calmante, însă în aceeaşi noapte avea să fie operat la Oradea pentru a i se scoate rinichiul stâng care, practic, explodase!
"Imediat ce a aflat ştirea, soţia mi-a propus să-l ajutăm. Nu ştia exact cum, dar îşi amintea prin ce am trecut noi când am fost eu accidentat", a povestit, după ce BIHOREANUL i-a înfrânt modestia, Cristi Bud. "Mihaela se gândea mai ales cât o fi de necăjită mama lui Paul".
Aproape în acelaşi timp, soarta a fost crudă şi cu Mihaela şi Cristi. La o săptămână după ce Paul fusese operat la Oradea, soţii Bud îşi pierdeau într-o maternitate din Timişoara fiul abia născut de 5 zile. Chiar şi aşa, striviţi de durere, cei doi tineri n-au renunţat totuşi la ideea de a-l ajuta pe Paul.
Sfat de viaţă
"În săptămâna de după accidentare am luat pe rând toţi cunoscuţii de la echipele din Liga I, să-i rog să-l ajute pe Paul. Am vorbit cu Cadu de la CFR, cu Emil Dică de la Rapid, cu Ovidiu Hoban de la Petrolul, cu Latovlevici de la Steaua şi cu Nicolae Dică de la Viitorul Constanţa. M-a ajutat şi naşul meu, Iacob Cosmin, care e distribuitor de ghete de fotbal. A vorbit şi el cu băieţii de la Astra, de la Oţelul, de la Pandurii", povesteşte Cristi.
Rezultatul? Chiar a doua zi după ce şi-a înmormântat pruncul, atacantul lui FC Bihor l-a sunat pe Paul şi i-a dus 1.000 euro primiţi de la rapidişti. "Au făcut un gest extraordinar, deşi nu şi-au luat salariile de luni întregi şi tocmai au fost retrogradaţi din cauza situaţiei financiare a clubului. Jos pălăria în faţa lor!", îşi laudă Cristi colegii.
Cum a reacţionat Paul când l-a căutat să-i dea banii? "A fost surprins, că nu am mai stat niciodată de vorbă. L-am găsit pe o bancă în faţa blocului unde locuieşte, în Rogerius, şi i-am dat doar un sfat. Să se gândească bine dacă va mai continua sau nu să joace. Atunci când ţi-e bine toţi îţi sunt prieteni, dar la greu te mai caută lumea o săptămână-două şi apoi uită de tine..."
Bud păţitul
La 27 de ani, Cristi e cu trei ani peste Paul, dar a adunat o experienţă infinit mai mare. Născut în Maramureş, unde a jucat pentru FC şi Renel Baia Mare, trecut pe la Liberty Salonta şi Gaz Metan Mediaş, a ajuns la CFR când clujenii erau pe val, campioni naţionali, iar de aici a fost împrumutat la FC Bihor. În urmă cu câţiva ani, ca "medieşan", a suferit o accidentare extremă: "Jucam în sferturile Cupei României cu Poli Timişoara, iar la un moment dat m-a lovit Scutaru. M-am ales cu patru ligamente şi meniscul intern şi cel extern rupte la piciorul drept".
Deşi clubul l-a vrut operat în ţară, pentru economii, la recomandarea medicilor a ales un chirurg din Ungaria. "M-a ajutat Marius Vizer să ajung acolo, dar chiar dacă doctorii au fost foarte buni, am trecut printr-o perioadă crâncenă. Odată mi s-a spus să fiu bucuros dacă o să mai merg normal, nu să mai şi joc fotbal. Şi recuperarea a durat şi a durut mult, mi se făceau în genunchi injecţii cu plasmă recoltată din cot", povesteşte sportivul.
Tânărul a suferit şi financiar. "Nu mai am bani, tot ce am strâns din fotbal s-a dus pe tratamente şi pe rate, că am cumpărat un apartament şi a o maşină. Sper să mai pot trage încă vreo 5-6 ani". Morala? "Lumea crede că fotbalistul are glorie şi bani, dar nu-i chiar aşa. Care spectator ştie ce simte un fotbalist pe care el, mâncând seminţe, îl înjură că a ratat o pasă sau a luat un gol?"...
Sânge...
Pe Dumitru Paul BIHOREANUL l-a găsit tot pe bancă, în faţa blocului. Şi el reflectează la răutatea unor "suporteri". "Eram căzut şi mă huiduiau că trag de timp. Aşa sunt unii, cred că dacă îşi cumpără bilet pot să te înjure, să te scuipe, să te lovească"...
Despre ce i s-a întâmplat îşi aminteşte aproape detaşat, ca şi cum ar fi vorba de altcineva: "Arădenii au trimis o minge lungă, pe care o urmărea un atacant care a intrat în mine. Noi n-aveam medic, numai maseur, dar m-a văzut doctorul lor care, după 10 minute, când am căzut din nou la pământ, a decis să fiu scos din teren". O ambulanţă l-a dus la spital, însă, neglijenţi, medicii doar i-au dat calmante şi l-au ţinut sub observaţie 2 ore, recomandându-i la plecare, cu diagnosticul "leziune forte", să facă o ecografie după 48 de ore. "I-am şi liniştit pe părinţi, care aflaseră de la televizor, că doctorii au zis că n-am nimic".
După ce i-au dat drumul, Paul a luat un taxi până la stadion, unde a urcat în autocar cu coechipierii. "Pe drum am tot simţit dureri, la hurducături, la frâne. M-am întins în pat, dar noaptea m-am dus la baie şi am urinat numai sânge". Ajuns la UPU şi investigat mai serios, în 2 ore era deja operat. "Mi s-a spus că îmi explodase rinichiul înăuntru".
... şi gânduri
Externat după o săptămână, Paul a ajuns acasă parcă alt om. Mai îmbătrânit. "Joc fotbal de la 6 ani şi eram conştient că-mi pot rupe picioarele sau sparge capul, dar niciodată nu credeam că-mi pot pierde un rinichi", se confesează tânărul portar care, culmea, în 2006 şi-a pierdut şi splina tot în urma unei accidentări.
L-au vizitat, de atunci, toţi coechipierii, şi el s-a dus la stadion să-i vadă jucând, ba l-a căutat şi ivorianul Dosso, cel care îl lovise. "Era dărâmat şi el, săracul, ştiu că n-a vrut să-mi facă rău". Încă o lună şi jumătate, Paul nu are voie să facă niciun fel de efort, iar după alte două luni va putea relua mişcarea cu înot în bazin şi alergări uşoare. Ar vrea să ajungă din nou pe teren, dar pericolul e uriaş: o nouă accidentare l-ar face dependent tot restul vieţii de dializă.
Despre gestul lui Cristi Bud, care i-a adus personal banii strânşi de la rapidişti, şi căruia îi datorează faptul că alţi fotbalişti i-au virat în cont alte sume de bani, ceva mai mici, Paul mărturiseşte că l-a surprins total. "N-am mai vorbit niciodată, nici înainte, nici de atunci nu ne-am mai văzut. A venit să-mi spună, simplu, că alţi fotbalişti au hotărât să mă ajute şi să-mi spună să mă gândesc bine ce voi face pe viitor. Dar, uite, stau aşa, ca pensionarii, pe bancă, mă tot gândesc şi tot nu ştiu. Vreau să ajung din nou pe teren, pentru că îmi place şi numai asta ştiu să fac. Dar nu ştiu dacă voi putea. Chiar nu ştiu nimic..."
AJUTOR DE LA PATRON
Portar sau muncitor
Principalul finanţator al clubului Luceafărul, senatorul Gavrilă Ghilea, este revoltat că Dumitru Paul a fost tratat cu superficialitate de medicii arădeni şi crede că dacă aceştia ar fi fost mai serioşi, tânărul portar ar fi avut acum ambii rinichi. "Până când asemenea greşeli nu se vor plăti, vom mai avea victime. Dacă băiatul murea în autocar din cauza hemoragiei interne?". Ghilea declară că şi el îl va ajuta pe sportiv în orice fel. Prima măsură e plata contractului până la expirarea înţelegerii, adică încă un an şi jumătate, "iar dacă nu va putea continua pe teren îi voi oferi posibilitatea să lucreze la firma pe care o deţin", spune acţionarul principal al Construcţii Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.