URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2013, 08:28

Boala de la robinet: 189 de străzi orădene sunt alimentate cu apă prin conducte cancerigene

Boala de la robinet: 189 de străzi orădene sunt alimentate cu apă prin conducte cancerigene PERICOL LICHID. Pe lângă clor ori rugină, apa de la robinetele multor orădeni poate conţine şi fibre de azbest, dat fiind că trece prin zeci de mii de metri de reţele din azbociment. Astfel, orădenii înghit micro-fibrele invizibile pentru ochiul uman şi extrem de nocive pentru sănătate

În 2003, mult mai târziu decât ţările vest-europene, România interzicea azbestul, un material format din minerale fibroase, folosit frecvent în construcţii pentru că rezistă la temperaturi înalte şi este un izolator excelent. Industria construcţiilor din lumea întreagă l-a utilizat zeci de ani, până când medicii au depistat că toate formele de azbest sunt cancerigene.

În ciuda faptului că este nedorit, românii dau de azbest mai peste tot. Asta pentru că utilizarea lui a fost interzisă doar în noile construcţii. Cele vechi duc în continuare această "povară", până cînd vor dispărea cu totul. Drept urmare, în oraşele României apa continuă să curgă în bună măsură prin reţele din azbociment, iar Oradea nu are cum fi o excepţie. Pe sub 189 de străzi din oraş, apa spală conducte din azbest, ale cărui fibre, în lipsa unor filtre performante, ajung să fie băută de orădeni.

Exploatat, apoi interzis

Azbestul a fost la mare modă în secolul XX. De la acoperişuri la reţele de apă, de la robineţi la instalaţii electrice, azbocimentul, adică amestecul de ciment cu fibre de azbest, a fost folosit intens în toate ţările europene, până în 1990, când, rând pe rând, ţările vestice au lansat reglementări de restricţionare. La 1 ianuarie 2005, Comisia Europeană a interzis total utilizarea şi comercializarea produselor din azbest. Motivul? La nivel mondial, specialiştii trăgeau deja un puternic semnal de alarmă cu privire la nocivitatea acestui material.

03 Maria Groze.jpg"Pentru organismul uman sunt nocive prin inhalare particulele fine de azbest, mai mici de 5 micrometri. În funcţie de imunitatea organismului, aceste particule pot provoca, în timp, de la mici leziuni până la boli incurabile", spune dr. Maria Groze (foto), medic primar pneumolog. Inhalate, fibrele se depun în plămâni şi provoacă azbestoza, o afecţiune pulmonară ce reprezintă un important factor de risc pentru apariţia cancerului bronhopulmonar ori a mezotelioamelor maligne, adică a tumorilor canceroase pe ţesuturile care protejează majoritatea organelor interne ale corpului.

Rară, deocamdată

Bolile azbestului se declanşează cu o întârziere şi de 30-40 de ani, astfel că legătura cauză-efect se realizează foarte greu. Cert este, însă, că medicii au dovedit că simpla expunere la azbest creşte de până la şase ori pericolul apariţiei cancerului pulmonar.

03 Simona Mihutiu1.jpgDin fericire, cazurile de îmbolnăvire de cancer mezoteliom sunt destul de rare în România, fiind raportate până acum în jur de 15 pe an. Deşi Bihorul este judeţul cu cei mai mulţi bolnavi de cancer, forma cauzată de azbest e la fel de rară ca în restul ţării. "Avem foarte puţine cazuri de mezoteliom documentate", spune doctorul oncolog Simona Mihuţiu (foto).

Medicii români se tem, totuşi, că numărul îmbolnăvirilor va creşte de-acum înainte, mai ales în rândul muncitorilor care în anii '70-'80 lucrau la construcţia cu azbociment a blocurilor şi locuinţelor României socialiste.

Purtat de vânt sau apă...

În România, azbestul a fost interzis prin Hotărârea de Guvern 124/2003, numai că doi ani mai târziu, Guvernul Tăriceanu stabilea, printr-o Ordonanţă, că "produsele care conţin azbest şi care au fost instalate sau se aflau în funcţiune înainte de 1 ianuarie 2005 pot fi utilizate până la încheierea ciclului de viaţă a acestora". Primăriile au scăpat astfel de răspunderea de a elimina azbestul, datorie de care oricum nu s-ar fi putut achita, din cauza costurilor uriaşe. În consecinţă, oraşele au rămas cu acoperişuri ori reţele de apă din azbociment.

În cazul plăcilor de azbociment folosite la izolaţii ori la acoperişuri, periculoasele fibre de azbest se desprind atunci când sunt mişcate. Din conductele de apă, ele se desfac din cauza durităţii apei, care "mănâncă" din conductă, iar lichidul duce cu el fibrele care în final sunt înghiţite de cei care beau apă de la robinet. Altfel spus, plăcile de azbociment în sine nu sunt periculoase ori radioactive, doar microparticulele ce se desprind din ele pot face rău organismului.

Soluţii parţiale

În Oradea, mii de locuitori au la robinete apă cu fibre de azbest. Din cei 549 de kilometri de reţea de apă, 70,1 kilometri sunt din azbest. La solicitarea BIHOREANULUI, Compania de Apă Oradea a inventariat toate conductele din acest material încă funcţionale. Concluzia? 189 de străzi au sub ele reţele din azbociment, însumând 70.181 de metri liniari.

Majoritatea sunt artere scurte, de câteva sute de metri, din cartierele de case, dar azbocimentul se regăseşte şi sub străzi mai mari, precum Haţegului, Coriolan Hora ori Dragoş Vodă. Tot din azbociment sunt şi reţelele de sub DN 76, care duc apă în Sânmartin. Lista completă a străzilor cu astfel de reţele poate fi consultată pe www.ebihoreanul.ro.

Până la sfârşitul anului 2016, CAO şi-a propus să înlocuiască conductele de sub 78 de străzi din rândul celor din azbest, în cadrul proiectului Aparegio de extindere şi reabilitare a sistemelor de apă şi canalizare, finanţat cu bani europeni. Dacă proiectul se va derula conform planurilor, din 2017 oraşul va rămâne cu 111 străzi cu reţele de azbociment, în lungime totală de 29,9 kilometri. Când şi cum vor fi şi acestea înlocuite, încă nu se ştie...

Teoretic, dar nedovedit

Medicii nu pot spune cu precizie cât de expuşi sunt orădenii la îmbolnăvire din pricina reţelelor de azbociment, mai cu seamă că, la nivel mondial, nu există studii care să dovedească clar efectele înghiţirii fibrelor de azbest. "Teoretic, există o legătură, însă de obicei mezoteliomul pleural apare în urma inhalării fibrelor din azbest, nu a ingerării", explică dr. Mihuţiu.

Totuşi, în ţări precum SUA, Franţa ori Canada, specialiştii au cerut înlocuirea urgentă a reţelelor de apă din azbociment, invocând că o legătură nedovedită nu înseamnă că nu există. Deci, în teorie, n-ar fi motive de îngrijorare, mai cu seamă că, potrivit parametrilor CAO şi certificaţi de Direcţia de Sănătate Publică, apa de la robinetele orădenilor este printre cele mai curate din ţară.

Oricum, măsurile de precauţie nu sunt niciodată de prisos. O soluţie liniştitoare constă în montarea unor sisteme de filtrare cu o fineţe de 0,5 microni, care ajută şi la eliminarea azbestului, pe lângă alte impurităţi, din apă. Un astfel de filtru costă câteva sute de lei, un preţ, totuşi, nesemnificativ în comparaţie cu cel al sănătăţii sau chiar al vieţii...


CADOUL OTRĂVIT
Cartierul azbestului

Dacă despre reţelele de azbociment nu se poate spune, clar, în ce măsură îmbolnăvesc sau nu oamenii, alte surse de azbest au reprezentat un pericol cert pentru cetăţenii oraşului. În 2011 BIHOREANUL a dezvăluit că terenul din Cartierul Tineretului, unde Primăria împărţise la mijlocul anilor 2000, în folosinţă gratuită, sute de parcele pentru tinerii orădeni, era contaminat cu reziduuri nocive.

În anii '90, zona fusese depozit de deşeuri a fostei fabrici de azbociment din actuala stradă a Seleuşului, care a funcţionat în Oradea între 1890-1989. Cu timpul, în zonă s-a format un adevărat munte de reziduuri, atât sub formă de plăci, cât şi de pulberi, dar ca urmare a demersului publicistic al BIHOREANULUI, Administraţia Imobiliară Oradea a ecologizat întregul perimetru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Fiti echidistanti
a facut destule Primaria in acesti ultimi ani . NU va intrebati din 1990 pana in 20087 ce au facut restul primarilor ? Acolo este problema . Fiti obiectivi oameni buni . Vedeti realizarile in primul rand (adica partea plina a paharului ).
Postat 18 Septembrie 2013, 10:41 de eusebiu
Azbestul e cangerigen doar daca e inhalata pulberea fina de azbest
Azbestul e cangerigen doar daca e inhalata pulberea fina de azbest ;fibrele fine apar cand azbestul incepe sa se farame dupa 30-35 de ani de utilizare. Inhalarea fibrei de azbest nu e o garantie a aparitiei cancerului; numai in Oradea au lucrat la fabrica de azbociment 10-12.000 de oameni de-a lungul timpului, credeti ca toti au facut cancer? Ce prostii si dezinformari! CANADA produce 9% din azbestul rezultat la nivel mondial!
Postat 12 Septembrie 2013, 18:18 de Catalin
jjjeegul de PRIMAR ne a facut spitale sa i hranim PNL ul :)))
AVEM nevoie de SPECIALISTI pe TEREN ! SANEPIDUL ce face ?!! AUTORITATILE locale sunt praf in ORADEA, sesizati AUTORITATILE CENTRALE , nu i lasati sa leneveasca ,ii platiti luna de luna ! LEGEA iti permite JURIDIC sa sesisezi orice incalcare grava a drepturilor OMULUI! Nu va stresati cu AUTORITATEA LOCALA ca de aceea ne tin in mizerie ca nu au capacitate INTELECTUALA sa rezolve probleme, sunt numiti POLITIC ! ADRESATI va avocatului poporului, nu doamelor de la GHISEU care nu au in atributi decat o inregistrarea ELECTRONICA , depasita si ca OM dar si PROFESIONAL de ceva UMAN !! PLATIM un OM sa centralizeze ceva :))) ce face un soft ! POLITICA batjocoreste CETATEANUL , nu l respecta , de ce ? Nu inteleg cum pot unii oameni sa traiasca fara sa fie RESPONSABILI si platiti, in rest e INSELACIUNE, ESCROCHERIE ! Ce munca este in PRIMARIE daca dai doar NUMAR DE INREGISTRARE, este jaful banului PUBLIC !! PRIMARUL ILIE BOLOJAN isi bate joc de noi ca sa si hraneasca POCAIMEA ?
Postat 11 Septembrie 2013, 11:14 de lagarul
minciuni!
Minciuni,minciuni! D-aia l-au interzis fiindca tineau prea mult, pentru ca erau prea bune si firmele producatoare de materiale de constructii isi pierdeau ""obectu" muncii! D-aia ii ""cancerigen"" ! Niste porci ordinari care ne manipuleaza cum vor!
Postat 10 Septembrie 2013, 14:19 de citizen
Data
Ce draguti sunteti voi. Si APACANALU si bIHOREANU. Deci, daca dati clik pe fisierul din stg. veti gasi deasupra primul tabel Data inceperii lucr. 28.06.2013 Data terminarii lucr. 12.28.2016 Oare e gresit formatul de data sau pana in 2016 vor fi 28 de luni/an
Postat 10 Septembrie 2013, 14:13 de Ana
Minciuni....
Strada unde locuiesc a fost modernizata in urma cu 3/4 ani. Stiind cam ce cuprinde caietul de sarcini, am ramas mirat cand am vazut ca nu s-a inllocuit conducta de apa din azbest, ca apa pluviala nu este separata de canalizare, ca nu s-a introdus conducta de gaz. L-am intrebat pe un oarecare inginer si mi-a raspuns ca asa are ,,ordine\". L-am sunat pe patcas, am vorbit cu ghitea mircea intr-o zi, cand a trecut prin zona... nimic. Culmea este ca strada nu figureaza pe lista celor care au alimenterea cu apa prin conducta de azbest !!! Banii s-au decontat... undeva a mai rasarit o vila.
Postat 10 Septembrie 2013, 13:22 de DlGoe
Vrajeala
A fost dovedit ca e cancerigen praful inhalat din produsele din ciment,var,ipsos,azbo,bca.Dar la retelele de apa sunt folosite la canalizare,deoarece nu rezista lsub presiune.Deci asta ar fi un motiv ca firmele de constructii si cea de apa sa aibe de lucru ca sa mai poata capusa statul de bani.Si la vechile retele de apa era folosita fonta pentru care se dadea garantie 50 de ani,puscau sudurile sub presiune nu teava in sine.Ideea acum e ca sa schimbe reteaua tot la 10 ani.iar motive trebuie gasite...
Postat 10 Septembrie 2013, 12:16 de si eu
apa murdara la robinet- zilnic
Eu cred ca este si mai grava problema cu apa de la robinet, ma asteptam sa sesizati si aspectul cu apa murdara, ruginita care curge zilnic la robinetele noastre si la apa calda si la cea rece.Locuiesc pe str. Traian Lalescu si zilnic am apa ruginita si o platesc ca pe una potabila. Totusi, de ce, conductele sunt de vina sau in punctele termice exista ceva bazine care nu se curata niciodata, nu exista lucrari de revizii tehnice....? Mi-as dori sa aveti un articol si despre acest aspect.Multumesc.
Postat 10 Septembrie 2013, 11:24 de Zah Monica
POLITICA si GRUPUL CRIMINAL intretinut !!
AVEM nevoie de SPECIALISTI pe TEREN ! SANEPIDUL ce face ?!! AUTORITATILE locale sunt praf in ORADEA, sesizati AUTORITATILE CENTRALE , nu i lasati sa leneveasca ,ii platiti luna de luna ! LEGEA iti permite JURIDIC sa sesisezi orice incalcare grava a drepturilor OMULUI! Nu va stresati cu AUTORITATEA LOCALA ca de aceea ne tin in mizerie ca nu au capacitate INTELECTUALA sa rezolve probleme, sunt numiti POLITIC ! ADRESATI va avocatului poporului, nu doamelor de la GHISEU care nu au in atributi decat o inregistrarea ELECTRONICA , depasita de ceva UMAN !! PLATIM un OM sa centralizeze ceva :))) ce face un soft ! POLITICA batjocoreste CETATEANUL , nu l respecta , de ce ?
Postat 10 Septembrie 2013, 10:15 de efecte sociale
Filtru apa
Va recomand frima asta din Oradea : Filtre de apa si sisteme de filtrare : ROCLEAR SRL 0745.626.275 eu am fost FOARTE multumit de ei.
Postat 10 Septembrie 2013, 09:47 de Joe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON