URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2013, 08:09

Barbarie în cetate: Lucrări neautorizate în Cetatea Bihariei, comandate chiar de primăriţă

Barbarie în cetate: Lucrări neautorizate în Cetatea Bihariei, comandate chiar de primăriţă PENTRU CHEF. Primăriţa Nagy Gizela a dat undă verde "electrificării" cetăţii Biharia fără autorizaţie, în ajunul Zilelor Comunei, astfel încât comercianţii ce urmau să asigure bucatele şi băutura pentru petrecăreţi să nu rişte vreun scurtcircuit. Acum riscă ea să fie "electrocutată" penal...
Barbarie în cetate: Lucrări neautorizate în Cetatea Bihariei, comandate chiar de primăriţă MENUMORUT MAGHIAR. În ton cu site-ul www.comunabiharia.ro, care arată că "nu este cunoscut cine şi când" a construit cetatea, acreditând ideea că ar fi fost realizată de "slavi bulgari", Primăria Biharia nu prea îl crede pe Menumorut strămoş al românilor. Până şi steagul cetăţii a fost făcut... roşu-alb-verde
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vandalism în formă organizată. Aşa poate fi descris gestul primăriţei din Biharia, Nagy Gizela, de a dispune unei firme, de capul ei, "electrificarea" cetăţii de scaun a primului voievod al Transilvaniei, fără a-i păsa că săparea şanţurilor trebuia aprobată şi supravegheată de arheologi.

Isprava a fost consemnată personal de şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Bihor, care a sesizat Poliţia în legătură cu infracţiunea pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la unu la 10 ani.

Peste 1.000 de ani

Întinsă pe 4,7 hectare, cetatea Bihariei, una din cele mai vechi din Transilvania, datează de la finele secolului IX-începutul secolului X. Cronicarul Anonymus, autorul celebrei Gesta Hungarorum (Povestea ungurilor), spune că a fost reşedinţa voievodului Menumorut, vasal al împăratului Bizanţului.

Când solii maghiari i-au cerut să se supună regelui Arpad, Menumorut a refuzat, ceea ce a deschis conflictul militar. Voievodul a fost învins întâi la Satu Mare, apoi şi la Biharia, unde lăsase o garnizoană, fiind nevoit să se refugieze spre interiorul ţării. După 12 zile de asediu, cetatea s-a predat atacatorilor. Ulterior, în 1061, aceasta a devenit prima reşedinţă episcopală din Transilvania şi reşedinţă de judeţ după întemeierea statului ungar de către Regele Ştefan.

07 Nagy Gizela.jpgOrdin de azi pe mâine

Istoria milenară nu a impresionat-o, însă, pe primăriţa Nagy Gizela (foto), reprezentantă UDMR aflată la al treilea mandat. Pe 17 iulie, cu mai puţin de o săptămână înainte de Zilele Comunei, programate pe 20-21 iulie, aceasta a dispus unei firme din Salonta să sape şanţuri în cetate pentru a trage cabluri care să asigure alimentarea cu electricitate a chioşcurilor ce urmau să funcţioneze în timpul petrecerii. Ca şi cum sărbătoarea ar fi luat-o prin surprindere, primăriţa nu s-a obosit să ceară şi un certificat de descărcare de sarcină arheologică, obligatoriu în cazul unui monument de clasa A, de maximă importanţă la nivel naţional.

"Certificatul de descărcare arheologică, fiind rezultatul unor cercetări ştiinţifice, atestă că în zonă nu există mărturii arheologice care să fie puse în pericol prin lucrările ce urmează să aibă loc", explică directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. Altfel spus, în lipsa certificatului, ce putea fi eliberat în câteva zile cu condiţia ca un arheolog să asiste la săpături, nu există garanţia că situl nu a fost răscolit astfel încât să nu se distrugă niciun obiect aflat în pământ.

În flagrant

Sesizat printr-un "pont" că în cetate se excavează şanţuri de aproape un metru adâncime, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu, Lucian Silaghi, a descins în aceeaşi zi la faţa locului şi a surprins în flagrant muncitorii, de la care a aflat că primiseră dispoziţie de la primăriţă. "Am întocmit o notă de control, în care am consemnat că în urma excavării o cantitate de fragmente ceramice şi oseminte au fost dislocate din poziţiile iniţiale şi împrăştiate pe suprafaţa solului. Cum situl este monument istoric cu vestigii arheologice din epoca neoliticului până în perioada feudală, iar lipsa certificatului de descărcare arheologică este o infracţiune, am sesizat Poliţia".

Contactată, primăriţa a refuzat să facă orice declaraţie, spunând că nu doreşte să dea "interviuri". O tăcere vinovată pe care, totuşi, n-o va putea păstra şi la ancheta care ar putea s-o ducă în faţa judecătorilor. De data asta nu pentru vreo hoţie funciară, ca în trecut, ci pentru, pur şi simplu, prostie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Gizi merge mai departe !
C**va asta udemeruista nu va pati nimic ! Pai nu-i condus Bihorul de o gasca de PeNaLi ?! Alianta uslinosilor din Bihor nu-i condusa de un hot/plagiator si de un paj al gemenilor chimisti din cacaceni ?! Asta, ilie de la scularie, n-a condus Oradea in primul mandat mana-n mana cu hungurii ? si daca-l dezgropa pe Menumorut , c** va nu patea nimic, corb la corb nu-si scoate ochii !
Postat 25 August 2013, 11:44 de DlGoe
Perfect Penal ...
Perfect inca un primar la parnaie ... e tot ce vreau, ajunge cu abuzurile fiecare se crede stapan de plantatie ... nu conducator de institutie ... deci vb lui John Juji la Brutarie ... la PUSCARIE ....
Postat 25 August 2013, 00:32 de dosar penal
Ei na ... si voi acum ... Juji la Brutarie .. la Brutarie
Nu va mai infierbantati oameni buni, ca merge Ghizi neini la racoare, merita doar ia intors pe cei din Biharia in epoca Fierului inaintea lui Menumorut, cu apa la cismea, rau, puț etc ... Fortza Biharia - Bihor ....
Postat 25 August 2013, 00:28 de john
En
@Ion Antonescu No vorbi despre mine chachatule ca te pocnesc in cap si ti trag un sut in chur ca nu te opresti pina in Oltenia.
Postat 25 August 2013, 00:01 de Ludas Matyi
Ion Antonescu
Sint moldovean prost si tigan din albania, am invatat istorie de la marele Elena Ceusescu si regele Nicolae cel Timpit.
Postat 25 August 2013, 00:00 de Ion Antonescu
Lepre iudemeriste
La parnaie cu toate jigodiile iudemeriste !
Postat 23 August 2013, 18:52 de Labonc, Ciuzsi&comp
@gelu
Ce ,,erou" a fost ,,lt-col buzoianu" ?! A fost un tradator de tara precum au fost toti cei din ,,diviziile" Horia, Closca si Crisan si Tudor Vladimirescu. Astia, spoldati ai Armatei Regale Romane au incalcat juramantul facut fata de Tara Si Rege si au ajuns slujile sovieticilor, luptand impotriva Regelui si a Romaniei. Astia au inconjurat Palatul regal la abdicarea Regelui (celelalte unitati militare nu erau ,,de incredere"), astia au ciuruit pe studenti in Piata Palatului la manifestatia anticomunista din 8 nov '45. Au fost ,,scheletul" pe care s-a construit ,,armata populara"... da-i draqu, niste cozi de topor ale sovieticilor, ce ,,eroi", scursurile Armatei Regale Romane !
Postat 23 August 2013, 18:50 de anticomunistul
hello
Daca exista un roman cu sange in instalatie trebuie sa faca plangere penala , doar asa se pune in miscare actiunea penala , altfel procuroarea de serviciu nu se autosesizeaza !
Postat 23 August 2013, 18:40 de gonzi
batjocora
sa vezi ca scapa fara nici o problema primarita . O plangere penala nu i-ar stica nici acum , nici peste un an (dovada lucrarii neautorizate ramane ) Felicitari celor care au reactionat imediat . Ca de protestat in sprijinul asa zisei cruzimi asupra cainilor se gasesc destui descalecati sa protesteze dar daca sapa cineva in cetate romaneasca nu se intampla cred ei nim,ic !
Postat 23 August 2013, 18:35 de lena
@karcsika
În textu de mai sus era vorba de o zdreanţă penală, o politiciancă ungurească prinsă cu mâţa-n sac.... Dar, nu ai ce discuta cu un hun jalnic, care neagă cu isterie evidenţele. Cea mai falsă istorie din Europa, e a voastră, începând cu epocala călătorie de 1000 de ani pînă cînd v-a condus necuratu în Europa, sau cu Pistike cel "sfânt" care era puţin slovac, şi restul invenţiilor scelerate, valabile pentru cei cu minte şi instrucţie mai puţină. Sau penibilul folclor unguresc care pe lângă că e copiat în mare parte, e abundent în povestioare oligofrene despre hoţomani mici ca boul ăla de Ludaş Matyi. Aş mai putea continua cu atâtea şi atâtea crime oribile, sau tălhării pe care urmaşii hunilor le-au făptuit de-a lungul istoriei, dar nu are nici un rost. Atât.
Postat 23 August 2013, 16:39 de Ion Antonescu
menumorut si alte fantagorisme
Ceasescu a lasat mostenire o istorie falsa cu continuitatea daco-romana si o gramada de creduli prostiti, oricum minciunile greu se pot dovedi academicienilor din europa civilizata. O tara furata de la fosti aliati si o istorie improvizata, iar totul max are 100 de ani. Promisiuni false din 1918 ,mitocanie si bacsis asta este unde am ajuns azi ,iar majoritatea romaniilor agreaza tacut ideea ca numai cei cu bani au drepturi si in saracia lor se lasa dusi cu pluta sovinismului propagat de sistemul politic roman incompetent si corrupt.
Postat 23 August 2013, 14:43 de Carlos
.....
Încă o nelegiută, udămereu....La brutărie/ Ghizi şi Rouji/ La brutărie, La brutărie....
Postat 23 August 2013, 14:38 de solomon
fleacuri
Daca sa rezolvat MULTE dosare penale a primaritei...astea sant fleacuri..Iar organizatorul ziua Bihariei a fost viceprimarul.
Postat 23 August 2013, 13:29 de sanyi
interese in cultură
s-a trezit şi pădurarul de la cultură să-şi arate "competenţele", s-a legat de acest şanţ probabil pt faptul că aici nu era nici un pilos de-al PNL-ului sau PSD-ului, era doar o udemeristă care nu e la putere. Oare tot aşa reacţiona dacă ar fi primit vreun telefon de la ....Bolo, Mălan, Mureşan, Popa, Pop, Mang Lipoveanca sau dragul lui PDL. Se ştie incorda doar când e sigur că nu supără puterea!!! Că doar nu o să-şi sape el, mare PDL-ist fotoliul, dacă proştii de USL-işti il ţin pe post.
Postat 23 August 2013, 11:28 de loco
Pt. Tov. Cris
Toasu Cris, Menumorut nu a fost voievod al Transilvaniei asa ca nu avea cum sa fie primul voievod.Poate ai vrut sa scrii Gelu.Cam grea istoria asta medievala pentru unii ,,jurnalisti\\".Inainte sa scriem ar fi corect sa ne mai si documentam mai ales acum cand avem acces la atitea surse cu internetul asta.Menumorut a fost conducatorul Tarii Bihorului (FRONTIERE-la N riul Somes-la S riul Mures-la V riul Tisa -la E M-tii Apuseni) cu capitala la Biharia de unde si numele tarii.
Postat 23 August 2013, 10:52 de Un Bihorean ,,citit\
Degeaba,
bozgoru tot **** n-ai ce să le faci, decăt să-i termini. În altă ordine, d-nu Silaghi despre toboganu acela grotesc, de la ieşire din Felix, care aproape dărîmă monumentul colonelului Buzoianu ce spuneţi ? "Urbaniştii" de la primăria Sânmartin dacă au dat astfel de autorizaţii, încă mai sînt liberi ? Prefectura are o direcţie de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a-i căror angajaţi, din haosul urbanistic manelist şi grobian răsărit în Felix şi împrejurimi, se vede că sînt plătiţi degeaba....
Postat 23 August 2013, 10:31 de Gelu
Unde sapi si unde sapa
jenanti si boacterii astia, pana acum n-au facut nimic cu sursa asta de verzisori dar cand cineva da un sant instant ii sar la beregata. daca tot bateti pasul pe loc, mai bine sigilati siturile acestea pana vin altii mai destepti in loc, iar voi mereti la descarcat marfa, ca acolo va e locul.
Postat 23 August 2013, 08:46 de Istvan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON