Legea e clară şi nu ştie de criza economică: ai casă în paragină, o repari sau rămâi fără ea!
Primarul Ilie Bolojan a anunţat săptămâna trecută că municipalitatea va pune în aplicare încă din acest an Legea Udrea privind creşterea calităţii clădirilor, iar proprietarii fie vor plăti pentru reparaţia casei, fie vor rămâne fără ea. "Legea 153 seamănă cu o lege germană: dacă statul îţi face reparaţii la casă şi nu plăteşti, o poţi pierde", spune Bolojan.
Renovare cu de-a sila
Vestea a căzut ca o bombă peste un cartier de case. La nici jumătate de an după ce Prefectura a anulat în instanţă pachetul de hotărâri privind obligativitatea reabilitării faţadelor iniţiat de Primărie în 2009, deţinătorii clădirilor din centrul s-au trezit pe cap cu o lege şi mai restrictivă. Botezată Legea Udrea, după numele iniţiatorului, Legea 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural ambientale a clădirilor este mai dură decât orice normă precedentă.
Normativul prevede că "deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie". Adică toţi deţinătorii clădirilor din centrul Oradiei...
"Închis" pentru inventar!
Intrată în vigoare în august 2011, legea produce efecte de îndată. Potrivit ei, Primăria are la dispoziţie trei luni pentru identificarea clădirilor cu probleme şi somarea proprietarilor. "Instituţia Arhitectului Şef (IAŞ) este în curs de a identifica acele contrucţii care intră sub incidenţa acestei legi şi lucrează la stabilirea planului multianual de reabilitare", spune Lucia Iacob (foto), directorul interimar al IAŞ.
Altfel spus, Primăria face inventarul clădirilor cu probleme după care, cu acordul Consiliului Local, va stabili zonele prioritare. Dar, cum municipalitatea este încă din primăvara anului trecut în posesia studiului de faţade care radiografiază exact starea clădirilor din zona centrului istoric, mai are doar de identificat deţinătorii imobilelor care trebuie reabilitate. Aceştia vor fi notificaţi să demareze de urgenţă lucrări de reparaţii.
Culmea, de somaţii vor scăpa tocmai proprietarii clădirilor monument istoric. După o logică "blondă", legea exceptează de la obligativitatea reabilitării cele mai valoroase clădiri ale oraşului. "Sunt 3.750 de clădiri în zona istorică a Oradiei. În afară de 80, care sunt monumente, toate celelalte cad sub incidenţa legii", spune Iacob.
Un credit cu cântec
Primăria va organiza în cursul lunii octombrie întâlniri cu deţinătorii imobilelor vizate de reabilitare pentru a-i informa cu privire la obligaţiile care le revin. Apoi, la începutul lunii decembrie, aceştia vor fi notificaţi oficial "Notificarea nu este cea mai frumoasă felicitare de sărbători pentru proprietarii de clădiri, dar nu avem ce face. Termenul este impus de lege", declară primarul Ilie Bolojan.
Conform legii, Primăria are la dispoziţie trei luni să trimită somaţiile. La rândul lor, proprietarii de imobile vor transmite în cel mult 60 de zile Primăriei hotărârea asociaţiei de proprietari cu privire la demararea lucrărilor ori, în cazul în care imobilul aparţine unei singure persoane, acordul cu privire la demararea investiţiei. Teoretic, proprietarii care nu au destui bani pentru a acoperi costul lucrărilor ar putea lua din bancă maxim 90% din suma necesară printr-un împrumut pe 5 ani garantat de stat şi cu dobândă subvenţionată.
Pe lângă cerinţele impuse de bancă, una dintre condiţiile de bază este ca deţinătorul imobilului să nu acumuleze mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata utilităţilor. Cum fondurile pentru împrumuturi se acordă dintr-un buget limitat, e de aşteptat ca, la fel ca în cazul programului de anvelopare a blocurilor, la nivelul oraşului numărul clădirilor reparate pe an să se poată număra pe degetele de la o mână...
Pe banii oraşului
Pentru că oricum nu speră la mare ajutor de la bugetul central, Primăria Oradea va rezerva an de an cel puţin un milion de euro pentru repararea clădirilor. "Estimăm că aceşti bani vor ajunge pentru reabilitarea unui număr între 5 şi 10 imobile, în funcţie de dimensiunea acestora", spune primarul.
Mecanismul este cât se poate de simplu. La propunerea executivului, Consiliul Local va stabili care clădiri trebuie reabilitate prioritar, după care, odată notificaţi, deţinătorii vor avea la dispoziţie un an pentru finalizarea lucrărilor. În cazuri excepţionale, Primărie mai poate adăuga 6 luni de păsuire, după care preia comanda şantierului.
La fel se va întâmpla şi în cazul proprietarilor de clădiri care nu au bani sau nu vor să cheltuie pe reparaţii. Primăria va tocmi un constructor în contul acestora şi le va trimite apoi nota de plată. "Ne vom ocupa de tot. Vom face proiectul, vom licita lucrarea, iar dacă în următorii trei ani proprietarul nu plăteşte Primăriei banii cheltuiţi, se va trece la executarea silită", zice Bolojan.
Ajutor pentru bunicul
Având în vedere că mulţi deţinători de clădiri din zona centrală sunt pensionari cu venituri mici, edilul consideră normal ca aceştia să fie ajutaţi de urmaşi să contribuie la reabilitarea clădirii. "Acel imobil situat în zona centrală are o valoare care până la urmă va reveni moştenitorilor. E normal ca aceştia să contribuie la întreţinerea lui...", crede primarul.
Reprezentanţii municipalităţii spun că nu se va ajunge în situaţia ca un bătrân să îşi piardă casa pentru că nu şi-a putut plăti partea de contribuţie. În cazul persoanelor cu venituri mici, Consiliul Local are posibilitatea să preia integral cheltuielile de reparaţii, urmând să îşi recupereze investiţia atunci când imobilul îşi va schimba proprietarul prin vânzare, prin decesul deţinătorului de drept, sau sub orice altă formă.
Până la urmă, chiar şi având proprietari cu acte în regulă, aceste clădiri "aparţin" oraşului. Căci centrul istoric este Oradea însăşi...
"Zona prioritară pe care o avem în vedere o constituie centrul istoric al oraşului, format din strada Republicii, Parcul Traian, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii"
primarul Ilie Bolojan
LEGE ŞI TOCMEALĂ
Facilităţi la "renovare"
Pentru a stimula procesul de reabilitare a imobilelor degradate în termenul record de un an de zile, Legea Udrea oferă proprietarilor de clădiri o serie de facilităţi. Printre acestea se numără: scutirea de taxă la eliberarea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, eliberarea autorizaţiei fără prezentarea extrasului de plan cadastral şi a extrasului de carte funciară, scutirea de la virarea cotei de 0,7% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din lucrările de intervenţie.
În plus, Consiliul Local îi va scuti pe deţinătorii clădirilor reabilitate de plata impozitului pe clădiri pentru o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data recepţiei efectuate la terminarea lucrărilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.