Foştii şefi ai Administraţiei Finanţelor Publice Beiuş, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, trimişi în judecată pentru protejarea unor evazionişti acuzaţi de un prejudiciu de 3,6 milioane lei adus bugetului de stat, ar putea să-şi recapete funcţiile.
Motivând că încadrarea juridică a infracţiunilor de care aceştia erau acuzaţi a fost greşită, judecătorii au dispus refacerea urmăririi penale, astfel că ancheta va fi reluată. Deveniţi peste noapte "nevinovaţi", cel puţin deocamdată, Vancu şi Bucurean au cerut conducerii Direcţiei Finanţelor Bihor ca, până la finalizarea noilor cercetări, să dispună anularea suspendării din funcţii şi să îi repună în drepturi. Adică în posturile din care fuseseră zburaţi...
Evazionişti cu pile
Ancheta fraudei de la AFP Beiuş, caz prezentat pe larg anul trecut de BIHOREANUL, a început în 2009. Atunci, procurorii Parchetului Beiuş au descoperit că, deşi Codul Fiscal prevede executarea silită a firmelor care nu achită TVA şi impozitul pe profit în termen de 30 de zile, una din firmele beiuşene cunoscute, Cedru Prod, funcţiona fără probleme cu datorii de peste 900.000 lei, vechi de 4 ani. În plus, societatea beneficiase de mai multe certificate în care se atesta, în fals, că nu are creanţe la bugetul de stat, iar cu aceste acte patronii au reuşit să acceseze credite bancare de 4 milioane euro.
Cercetările i-au indicat ca vinovaţi pe şeful AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi pe subalternul său, şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, Adrian Bucurean, care au protejat în acelaşi mod mai multe firme datornice la stat: Mineral West Dobreşti, proprietară a minelor de bauxită din comună, Albatex Încălţăminte Dorina, Guler Com, Înfrăţirea, Edmatex, West Leasing, producătorul de pantofi Calzrom şi Compania de Turism Hoteluri şi Restaurante Padiş. Iar prejudiciul, constând în datorii la stat nerecuperate, depăşea 3,67 milioane lei, motiv pentru care procurorii au dispus şi sechestru pe proprietăţile celor doi funcţionari.
Anul trecut, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului Bihor, iar pe 4 mai 2011 Vancu şi Bucurean au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Cei doi au fost şi suspendaţi din funcţii, până la stabilirea unui verdict final.
Judecaţi şi nu prea
Început în noiembrie 2011 la Judecătoria Beiuş, procesul s-a terminat înainte de a porni cu adevărat. Asta pentru că judecătorul a descoperit că încadrarea juridică a acuzaţiei de abuz în serviciu contra intereselor publice a fost stabilită greşit, în baza Codului Penal, şi nu a Legii 78/2000 privind combaterea corupţiei, cum s-ar fi impus.
În primul rând, a arătat judecătorul, Codul Penal pedepseşte infracţiunea doar cu închisoare între 6 luni şi 3 ani, indiferent dacă funcţionarul a comis fapta pentru a beneficia sau nu de avantaje necuvenite. Asta în timp ce Legea 78/2000 prevede închisoare între 3 şi 15 ani dacă funcţionarul "a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un avantaj patrimonial sau nepatrimonial". "Prin neexecutarea silită a firmelor, firmele au obţinut un avantaj patrimonial, au putut rula sumele pe care le datorau bugetului, au participat la licitaţii, prezentând credibilitate pentru partenerii de afaceri", a punctat magistratul care a dispus corectarea erorii.
Potrivit aceleiaşi Legi 78/2000, dacă faptele sunt comise de şefi ai unor instituţii publice din municipii ori dacă prejudiciul provocat depăşeşte 200.000 euro, ancheta intră în competenţa DNA. În cazul în care cercetările s-au făcut de către un alt parchet, judecătorii sunt obligaţi să restituie dosarul pentru refacerea urmăririi penale de către "organul competent". Zis şi făcut.
La DNA, via Parchetul Bihor
În urmă cu două săptămâni, soluţia Judecătoriei Beiuş a fost menţinută şi de Curtea de Apel Oradea, iar acum dosarul a ajuns din nou pe masa procurorilor. De data asta, la DNA. Deşi teoretic noua acuzaţie le-a agravat situaţia, căci riscă ani mai mulţi de închisoare, cei doi vor să profite din plin de faptul că deocamdată sunt "curaţi". Săptămâna trecută au solicitat conducerii DGFP Bihor să fie repuşi în drepturi, adică în posturile de şefi de unde au fost suspendaţi. "Legea nu comportă interpretări. Funcţionarii pot fi suspendaţi numai dacă sunt trimişi în judecată, ceea ce nu mai e cazul", arată avocatul lor, Răzvan Doseanu.
"E o situaţie bizară şi nu ştim ce să facem. Nu ne-am mai lovit de aşa ceva", explică şeful instituţiei, Ioan Mihaiu, care a respins cererea celor doi şi a informat Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi conducerea ANAF, solicitând să se pronunţe asupra cazului. Asta spre supărarea celor doi, care acuză "tărăgănarea". "Suntem liberi şi nu înţeleg ce se întâmplă. Doar avem hârtie că s-a anulat acuzaţia şi nu mai suntem judecaţi", spune Bucurean. În fond, are dreptate. Sunt doar cercetaţi. Iar tocmai o "hârtie" face diferenţa...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.