URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Azilul de lux: Săracii Oradiei găzduiţi de municipalitate plătesc întreţinerea la preţ de hotel de cinci stele

Azilul de lux: Săracii Oradiei găzduiţi de municipalitate plătesc întreţinerea la preţ de hotel de cinci stele "ATENŢIE, CURENT!". Mutată în căminul Mihai Viteazul după închiderea celui din strada Atelierelor, familia Fekete a căzut din lac în puţ. Pentru că nu au contor de energie electrică şi plătesc curentul după numărul de persoane, cei 10 membri datorează la întreţinere mai mult decât dacă s-ar fi lăfăit într-un apartament de lux: 1.500 lei pe lună!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce-i ieftin nu merită. Locuitorii căminului C4 din curtea Colegiului Tehnic Mihai Viteazul au învăţat această lecţie pe propria piele.

Cele 38 de familii strămutate din căminul de cazare temporară din strada Atelierelor, care se închide pentru reparaţii, s-au trezit în luna martie cu facturi la utilităţi mai mari decât dacă s-ar fi mutat cu chirie într-un apartament cu 3 camere. Pentru că, în lipsa contorizării la nivel de cameră, plata energiei electrice se face în sistem pauşal, locatarii s-au trezit cu facturi ce depăşesc şi 300 de euro.

Soluţie de avarie

Situaţia din căminul C4 este la fel de explozivă ca materialul pirotehnic cu acelaşi nume. Începând din februarie, Administraţia Imobiliară Oradea a strămutat în căminul din curtea Colegiului Tehnic Mihai Viteazul cele mai sărace familii ale oraşului. Măsura a fost luată pentru a nu pune în stradă oameni nevoiaşi după închiderea căminului din Atelierelor, care intră în reparaţii. Iniţiativa, altfel lăudabilă, s-a dovedit însă un eşec, din cauza "daunelor colaterale".

Căminul din strada Poieniţei a fost preluat de Primărie de la Universitate la finele anului trecut. La parterul clădirii funcţionează în continuare săli de clasă şi laboratoare, dar etajele superioare, pentru care a fost amenjată o intrare separată, au fost transformate din cămin studenţesc în locuinţe pentru familişti.

Pentru că nu există apă curentă trasă în camere, iar băile sunt la comun, AIO a investit în reabilitarea spălătoarelor şi a toaletelor, în înlocuirea uşilor şi montarea de geamuri termopan, precum şi în alte lucrări de reparaţii curente, făcute cu scopul de a obţine condiţii de trai cât de cât civilizate pentru familiile care vor locui aici. Funcţionarii au scăpat însă din vedere un amănunt important: n-au montat contoare de energie electrică în camere, iar efectele s-au văzut curând...

Chirie "socială" de 700 lei

06 Lakatos Irina.jpgBlocul de garsoniere a început să fie populat din iarnă. "Noi am venit pe 20 februarie. Înainte am stat în Căminul Cominca. Când blocul a intrat în reparaţii, Primăria ne-a mutat în strada Atelierelor, iar când şi căminul ăla s-a închis, ne-a adus aici", povesteşte Irina Lakatos (foto). Bătrâna locuieşte împreună cu fiica şi cei doi nepoţi: un băieţel de câţiva ani şi o adolescentă bolnavă psihic.

Toţi supravieţuiesc din 700 lei pe lună, aşa că nici nu e de mirare că de-a lungul timpului au acumulat restanţe de 2.000 lei la plata chiriei. Iar acum va aduna altele noi. "În prima lună după ce ne-am mutat aici, ne-a venit de plată 700 de lei", se plânge Irina. În condiţiile în care chiria stabilită de Consiliul Local este de numai 60 lei pe lună, iar, toată "casa" familiei Lakatos constă într-o cameră ce poată fi străbătută în câţiva paşi, deci cheltuielile cu încălzirea, apa şi alte cele ar fi relativ modeste, suma finală de plată e totuşi enormă!

Explicaţia este, însă, simplă: locatarii plătesc curentul după numărul de persoane din cameră. "Încă noi am scăpat bine, că suntem mai puţini. Alţii au şi mai mult", spune Irina. Ca să ajungă să fie evacuată din cauza restanţelor, femeia a împrumutat 150 de lei şi, în aprilie, şi-a montat propriul contor. "Acuma o să ne vină de plată doar 250 lei pe lună", se bucură ea.

Record pe Oradea

06 Fekete Iuliu.jpgFamilia Fekete, din acelaşi cămin, a stabilit recordul la facturile de întreţinere. Într-o locuinţă improvizată prin unirea a trei camere locuiesc nu mai puţin de 10 persoane. Capii familiei sunt deja pensionari, în vreme ce mezinul are puţin peste un an. "Nu ştiu ce o să ne facem. În ianuarie, când stăteam pe Atelierelor, ne-a venit de plată 900 lei, dar de atunci ne-a mai venit pe februarie o factură de 1.076 lei, iar pe martie, când stăteam deja dincoace, trebuie să dăm 1.526 lei", zice capul familiei, Fekete Iuliu (foto).

Ca să iasă din iarnă, oamenii s-au împrumutat cu 3.000 lei de la Provident, garantând cu pensiile bătrânilor. Banii nu au ajuns însă nici măcar pentru plata restanţelor, iar familia s-a ales cu rate săptămânale de 90 lei, pe fiecare cap de pensionar! "Când am luat creditul am vrut să ne punem contor. Întâi meşterii au spus că ne costă 150 lei, apoi, când au văzut instalaţia, au urcat preţul la 500. Apoi, alţii care s-au uitat la instalaţie au spus că se poate pune contor şi cu 250 lei, dar n-au mai venit", povesteşte Iuliu. Acum, chiar de-ar veni, bătrânul tot nu ar mai putea face investiţia: nu mai are din ce.

"Le-am spus să se contorizeze"

06 Luciana Pop.jpgReprezentanţii AIO pun facturile enorme de la căminul C4 pe seama consumului mare. "Contorul a pornit de la zero pe 17 februarie, când oamenii s-au mutat aici. Majoritatea şi-au făcut lucrări: unii au zugrăvit şi au pus reşouri în priză ca să se usuce mai repede, alţii şi-au găurit pereţii, alţii au tăiat cu flexul. E normal să vină mult de plată, mai ales că şi factura a fost pe cinci săptămâni, nu pe o lună", spune Luciana Pop (foto), administratorul căminului.

În lipsa contoarelor din camere, facturarea s-a făcut după contorul la intrarea în bloc, prin împărţirea sumei totale la numărul de persoane din fiecare cameră. Automat, cei mai mulţi şi mai săraci au avut mai mult de achitat. "Noi le-am spus oamenilor să se contorizeze, dar n-au ascultat", spune Pop. Chiriaşii s-au răzgândit când au văzut primele facturi. Săptămâna trecută, din cele 38 de familii, cam 20 aveau deja contoare în cameră, montate pe propria cheltuială. Ceilalţi ar vrea să le urmeze exemplul, dar n-au bani, iar AIO se codeşte să cheltuie în plus.

"Aici chiria e simbolică, este curăţenie, sunt condiţii bune de viaţă, şi nu ştiu dacă ar fi normal ca toţi orădenii să plătească şi pentru contorizarea camerelor", spune administratorul. Aşa că, până una alta, chiriaşii care îşi permit să investească într-un contor vor plăti cât consumă. Iar ceilalţi cât nu face...


SĂRMAN, CAUT CHIRIE!
"Vom analiza"

Cristian Beltechi, directorul AIO, spune că va lua o decizie săptămâna viitoare în ce priveşte situaţia chiriaşilor din căminul C4. "Vom analiza şi, dacă sunt într-adevăr oameni săraci, vom pune contoare pe banii Primăriei, aşa cum am pus şi altor chiriaşi. În fond, e şi interesul nostru să scadă facturile de utilităţi, iar oamenii să nu adune restanţe pe care să nu le poată plăti".

Nu de alta, dar la ieşirea din iarnă circa 80% dintre chiriaşii căminelor înregistrează restanţe la plata facturilor. Municipalitatea gestionează 1.015 locuinţe la blocuri şi case. Dintre acestea, 289 sunt camere în cămine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Credit
CENZURAT
Postat 06 Martie 2013, 04:46 de Paul William
AFACEREA PRIMARULUI
sigur domnul ilie bolojan "nu stie" de acesta problema sau nu are timp sa rezolve problemele oradenilor....
Postat 15 Mai 2012, 19:55 de Dana
statul
si eu iar nu pricep ceva din comentariile de mai jos. DE CE statul trebuie sa rezolve tot? DE CE statul trebuie sa le dea bani? (nota bene - la de deja ajutor social, pensie etc.) DE CE statul trebuie sa le ofere locuinta gratuita? (sau aproape gratuita la 60 lei/ap) DE CE statutl trebuie sa le monteze contoare? DE CE statul trebuie sa le ofere de mancare? DE CE statul trebuie sa faca totul iar cetateanul altceva nu face numai se plange si cere mai mult? Sunt sigura ca cu mici exceptii, aproape toti si-ar putea gasi un anumit loc de munca care le-ar permite sa traiasca mai bine. Dar e mai usor asa: pe strada oricum nu vor fi lasati de STAT.....
Postat 14 Mai 2012, 15:25 de statul
m
STATUL...ce e de fapt? o notiune abstracta...pe care-l poti injura fara limita...dupa care te linistesti, si platesti datoriile in bani.
Postat 13 Mai 2012, 20:58 de m
Azilul de lux: Săracii Oradiei găzduiţi de municipalitate plătesc întreţinerea la preţ de hotel de c
nici oo problema,a venit ponta la putere care a declarat urmatoarele:Ponta a mai spus că el urăşte şi detestă frauda şi furtul.deci dragilor ori o sa va ajute ori o sa ne futta mai ca restu....dar din pacate inca niciunul nu nea ajutat.....
Postat 13 Mai 2012, 18:40 de pop
@CRD
Asa e in Romania...asteptam sa isi bata joc statul de tot...asa e mai corect.Oamenii astia sunt din nefericire in situatia asta nu din vointa lor ci din neputinta statului de a asigura un trtai decent,locuri de munca,legi si scandaluri politice doar pt. bugetari pe cand cei napastuiti de soarta vor fi pusi mereu pe drumuri,deci nu ei sunt de vina,STATUL si clasa politica,noi doar sa votam si sa votam la nesfarsit doar cu speranta de mai bine,de fapt de mai bine pt. cei care ne cer votul sa mai castige un mandat un contract o ceva acolo.. corect?o ba..!!?
Postat 13 Mai 2012, 13:18 de efdef
Tot statul?
Asa e in RRomania...asteptam sa faca statul totul...
Postat 13 Mai 2012, 12:23 de CRD
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON