URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 August 2013, 07:43

Atenţie, "şanţier"! Primăria a transformat 62 de străzi din Oradea în şantiere nesemnalizate (FOTO)

Atenţie, "şanţier"! Primăria a transformat 62 de străzi din Oradea în şantiere nesemnalizate (FOTO) OCOLIŢI! Lucrările la reţelele de apă-canal au paralizat traficul din centru. Străzi şi aşa înguste, precum Sucevei şi Kogălniceanu, au fost strâmtate de şanţuri. "Dezastru! Tot centrul e spart şi se sparge în continuare. Mi-e şi groază să mă gândesc ce va fi peste o lună, după începerea şcolii", spune un taximetrist
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Oradiei e numai bun de poligon de antrenament pentru lupta anti-tanc. Şoferi lipiţi de parbriz circulă oglindă la oglindă, încălecând dâmburile de pe buza şanţurilor în care echipe de muncitori dau la târnăcop.

Frontul se întinde pe 62 de străzi. Aproape nu există arteră fără conducte descoperite. "Constructorii au atacat mai multe străzi din centru până în Nufărul. Au săpat, au tras ţevile şi s-au dus mai departe", povesteşte Gheorghe Popa, directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea. În urma lor rămâne praful...

Asaltul târnăcoapelor

Extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare dau traficul peste cap. Cele 70 milioane lei puse la bătaie în Oradea prin programul Aparegio i-au făcut pe constructori să sape în toate colţurile oraşului, din centru până în Nufărul, Oncea şi Podgoria, ceea ce provoacă nervi şoferilor şi dureri de cap riveranilor.

"Dacă nu vrei să te enervezi, mai bine eviţi zone ca Piaţa 22 Decembrie, Cloşca, Crişan sau Ion Vidu. Peste tot unde se lucrează se circulă greu", zice Iosif Rad, vicepreşedintele Camerei Taximetriştilor. Rad spune că traficul se porneşte după ora 8 şi se domoleşte după 16, aşa că "dacă nu eşti obligat să circuli peste zi, mai bine laşi plimbările până seara".

Praf şi secret

Având în vedere îngustimea străzilor, cel mai greu se străbat cele din centru. Asaltată de muncitorii firmei Selina, zona e brăzdată de şanţuri şi plină de praf. "Muncitorii au lucrat trei săptămâni, au îngropat conductele şi au plecat lăsând strada desfundată", spune o locatară din strada Crinului.

Datorită dâmbului de pietriş de pe margini, maşinile îşi dispută mijlocul străzii ridicând în urmă perdele de colb. "Trebuie să spăl geamurile tot la o săptămână şi nu pot să las nicio haină la uscat", zice femeia. Situaţia e aceeaşi pe toate străzile în lucru, de la Mihail Kogălniceanu şi Sucevei până la Feldioarei şi Făgăraşului.

Proasta semnalizare a lucrărilor încurcă şi mai mult circulaţia. În strada Dimitrie Cantemir, în absenţa indicatoarelor care să anunţe îngustarea drumului, şoferii care circulă pe banda întâi se trezesc brusc în faţa şanţurilor. La ore de vârf, ghinioniştii trebuie să aştepte minute bune înainte să poată schimba banda.

Cu puţine excepţii, panourile cu informaţii despre lucrări sunt inexistente. "Muncitorii vin, sapă, acoperă şi pleacă. În lipsa unor panouri, nu ştie nimeni cine ce a lucrat şi când trebuia să termine",  spune un orădean din centru.

Două veri de foc

Problema e că lucrările sunt abia la început. Anul acesta constructorii vor munci pe doar 62 din cele 200 de străzi incluse în program. Selina se ocupă de centru şi ieşirea spre Deva, Gavella de Ioşia, Instalaţii-Montaj de cartierul Grigorescu, iar Depona Edilitare de Oncea. Cum termenul de finalizare este toamna anului 2015, orădenii vor mai avea de îndurat încă două veri.

08 Gheorghe Popa.jpg"Pentru a profita la maxim de perioada verii, constructorii au atacat simultan foarte multe străzi şi s-au mutat fără să le aducă la starea iniţială. Ca să nu iasă harababură le-am cerut ca înainte să deschidă alte lucrări să le încheie pe cele începute", spune Gheorghe Popa (foto), directorul tehnic al CAO. Popa recunoaşte că semnalizarea şantierelor e o obligaţie de bază a firmelor, dar spune că acestea nu puteau monta panouri pe fiecare şanţ. "Contractul cuprinde circa 600 de străzi, iar să faci atâtea panouri ar fi o risipă", zice el.

În consecinţă, CAO a cerut panouri doar pe arterele mari. Astfel au fost afişate informaţii doar pe străzile Nojoridului, Meşteşugarilor, Cantemir, Densusianu, Oneştilor şi pe centură, urmând să fie puse şi pe Borşului.

Lege pentru cei mici...

08 Adriana Lipoveanu.jpgAdriana Lipoveanu (foto), directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, consideră că, deşi pot fi numărate pe degete, panourile deja montate pe bani europeni sunt bune şi suficiente. "Dacă în cazul construcţiei unei case este destul de limpede unde trebuie montat panoul, în cazul lucrărilor de reţele, care se întind pe kilometri întregi, legea nu prevede câte şi unde trebuie puse", spune Lipoveanu.

Cum lucrările din Oradea au fost licitate pe patru pachete, Primăria e cât se poate de mulţumită cu cele şase panouri. Ca-n bancurile cu Radio Erevan, teoretic dispune de două panouri în plus, dar practic îi lipsesc cu zecile...


ŞANTIERELE ORADIEI
Lucrări după lucrări!

Pe lângă lucrările de înlocuire şi extindere a reţelelor de canalizare desfăşurate în toate zonele, municipalitatea are în curs de finalizare lucrări de modernizare a străzilor Moliere, Alexandru Haşaş, Liszt Ferenc, Frunzei şi Juhasz Gyula. În plus, săptămâna trecută municipalitatea a demarat procedura de achiziţie pentru lucrări de modernizare a străzilor Crângului, Molidului, Nojoridului, Episcop Vasile Hossu, Tăbăcarilor şi Ţiglarilor, menite să ridice gradul de confort în Velenţa, Episcopia Bihor şi Grigorescu. "Pe străzile care vor fi modernizate se vor introduce în prealabil reţele de apă şi canalizare", spune Mircea Ghitea, directorul tehnic al Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
santier
sani:esti la fel de destept ca si dl. popa
Postat 17 August 2013, 21:10 de moon
santier
fuel, stiai ca beneficiarul lucrarilor sint eu, tu, si alti oradenimiar santurile se fac inainte de a se asfalta ,ai inteles ?rautaciosule
Postat 17 August 2013, 20:35 de sani
santier
carp III ,ar trebui sa-ti verifici bostanul ala prost
Postat 17 August 2013, 20:31 de sani
Alt Popa Prostu !?!
Risipă e faptul că un tembel ca ăsta a ajuns director tehnic la CAO. Să vezi tu ce risipă o să te pască măi Popa dacă, în urma vreunui accident datorat nesemnalizării corespunzătoare, mai crapă careva din întâmplare sau dintr-o oarecare coincidenţă. Cretinii ăştia ar trebui să aibă interdicţie la vorbit !?!
Postat 17 August 2013, 17:08 de Carp III
responsabilitate
dl. popa:pt salariul de 7000 ron lunar ar trebui sa va faceti datoria de a supraveghea cu strictete aceste lucrari si nu sa gasiti scuze executantului lucrarilor pt. nerespectarea contractelor ,dar poate se gaseste cineva sa faca o plingere penala la dna
Postat 16 August 2013, 19:29 de dare
gropi
locuitorii de strazile pe care au facut santuri si nu sint asfaltate pot face sesizare la politia rutiera conform art 105 din OUG 195/2002 si plingere penala impotriva beneficiarul lucrarilor.
Postat 16 August 2013, 19:06 de fuel
santuri
doamna lipoveanu; cotractele de executie obliga semnalizarea gropilor si asfaltarea lor in 48 ore,DE CE NU VERIFICATII EXECUTIA LUCRARILOR DECIT SA FAVORIZATII INCALCAREA LEGILOR,OARE IN CE SINTETI PROFESIONISTA?
Postat 16 August 2013, 18:55 de tile
PT D-NUL SI in atentia D-nului GHILEA
dar PE STR.CAPRIOAREI , CAND AVETI DE GAND SA FACETI CEVA,,,,,,,,,,,?? CUM STA asa zisa poltie locala pe str SELEUSULUI CUM.........se ,,deviaza ,, traficul pe str Caprioarei SI IMPLICIT o taie pe scurtatura .pe TRAIAN demetrescu , CARE NU E Strada infundata precum STR. tabacarilor .portiunea licitata acum.
Postat 16 August 2013, 18:44 de costel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON