Se anunţă o vară fierbinte! Începând din această săptămână municipalitatea îşi reia activitatea în forţă, după acalmia electorală.
Orădenii ar face bine să se obişnuiască cu duşurile reci şi mersul pe jos, pentru că se anunţă întreruperi de apă caldă şi lucrări de amploare la carosabil. Iar asta în buricul târgului!
"Şantierizarea"
După inerentele zile de acomodare în care a făcut cunoştinţă cu subalternii şi cu atribuiţiunile care îi revin, viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcţiei Tehnice, îşi pune de săptămâna aceasta casca de şantierist. "Voi verifica în teren toate lucrările, pentru a-mi face o idee cât mai exactă cu privire la stadiul acestora", spune Mălan. Viceprimarul ar face bine să încalţe ceva comod. Pentru că va avea de umblat!
Profitând de relaxarea traficului auto pe fondul vacanţei şcolare, municipalitatea şi societăţile subordonate anunţă transformarea oraşului în şantier, din buricul târgului până la periferie. "Şantierizarea" zonei centrale, cum îi spune Mălan, a început deja de săptămâna trecută cu lucrările de înlocuire a reţelelor primare de termoficare, demarate de Electrocentrale chiar de sub geamul primarului Ilie Bolojan. Săpăturile vor continua vreme de o lună până în Piaţa Independenţei, la colţul parcului 1 Decembrie, cu blocarea benzii de circulaţie de lângă linia de tramvai, şi vor lăsa fără apă caldă tot centrul pentru circa două săptămâni. Şi e doar începutul...
Amfiteatru cu parcare
În două săptămâni, vor începe lucrările de consolidare a malului Crişului Repede de-a lungul parcării din strada Independenţei. Repcon va săpa o rampă din mijlocul parcării până în râu pentru a consolida peretele de beton care va deveni amfiteatru. Lucrările vor trebui finalizate până în primăvara anului viitor, aşa că peste vară centrul se va umple de camioane. Harababura va fi dublată de lucrările la viitoarea parcare subterană. "Vrem să avem un avans de două luni faţă de construcţia parcării, ca să nu ne încurcăm reciproc", spune Pasztor Sandor (foto), directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Construcţia parcării derulată în parteneriat cu RCS&RDS este estimată la 7 milioane de euro şi va fi scoasă la licitaţie luna viitoare. "Săptămâna aceasta vor avea loc ultimele consultări cu proiectanţii, după care putem da drumul la procedura de atribuire", spune Cristian Beltechi, directorul AIO. Construcţia va demara cel târziu în toamnă, urmând să fie finalizată undeva în prima jumătate a lui 2013.
Săpături în Piaţa Unirii
De parcă nu era de ajuns, lucrările se vor desfăşura în paralel cu înlocuirea reţelelor de utilităţi, precum şi refacerea pasajului şi a sistemului de iluminat din Palatul Vulturul Negru. Estimată la 2,7 milioane lei, lucrarea este finanţată din fonduri europene şi a fost deja scoasă la licitaţie. Şi acestea sunt doar lucrările premergătoare "cosmetizării" zonei centrale!
Municipalitatea a trimis deja spre a fi postate pe SEAP documentele pentru licitaţia privind reabilitarea Pieţei Unirii. Investiţia, estimată la 21 milioane de lei, vizează extinderea spaţiului pietonal cu circa 10.000 metri pătraţi, reabilitarea ansamblului arhitectural proiectat în 1926 de arhitectul Duiliu Marcu, remodelarea spaţiilor verzi, construcţia a nu mai puţin de cinci fântâni arteziene, şi va trebui finalizată până în septembrie 2013. "Sperăm că în următoarele două luni să avem deja contractele semnate şi să începem lucrul", spune Marius Moş, directorul interimar al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.
Duşuri reci...
"Deranjul" din centrul oraşului se va întinde până în cartiere. Spre exemplu, DMPFI a trimis deja spre postare pe SEAP documentaţiile pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor de înlocuire a 17,5 kilometri din magistralele de termoficare I şi III, investiţie estimată la 16 milioane de euro. Magistralele deservesc zona dintre intrarea în oraş şi Palatul Baroc, aşa că locuitorii cartierului Rogerius vor avea parte de duşuri reci în a doua parte a verii.
În plus, ca urmare a reclamaţiilor orădenilor care locuiesc la etajele superioare şi aşteaptă minute în şir până le curge la robinet apă caldă, CET-ul a demarat lucrările de înlocuire a conductelor de recirculare în cartierele Ioşia şi Rogerius. "Întreruperile alimentării cu apă caldă vor fi anunţate din timp şi nu vor dura mai mult de două-trei zile", asigură Daniel Ţigan (foto), directorul de termoficare al Electrocentrale.
Ioşia în tranşee
La fel, Compania de Apă Oradea va demara săptămâna viitoare un program ambiţios de modernizare şi extindere reţele de apă şi canalizare. Lucrările, în valoare de 24 milioane de lei, vor fi executate de Hidroconstrucţia şi vizează înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare de pe 48 de străzi din zona de case a cartierului Ioşia.
"Până la iarnă vor trebui finalizate 17 străzi, astfel încât să poată fi asfaltate în prima parte a anului viitor. Ordinea lucrărilor va fi stabilită în această săptămână împreună cu constructorul. Vrem ca acestea să fie executate după criterii tehnice şi nu după alte priorităţi", spune primarul Ilie Bolojan. Edilul susţine că lucrări similare vor avea loc şi pe 11 străzi din cartierul Oncea, iar după înlocuirea reţelelor de azbest municipalitatea va trece la asfaltarea străzilor din zonă.
Dar pentru acest "deranj" nu va protesta, probabil, nimeni. Nu de alta dar, pentru prima dată în istoria lor, cele două cartiere capătă "faţă" de oraş...
"În următoarea perioadă oraşul va fi "şantierizat". Se va circula mai greu şi vor fi probabil întreruperi de apă, dar nu avem de ales. Va trebui să înlocuim reţelele, altfel degeaba modernizăm CET-ul, căci apa pompată în reţea se scurge în pământ şi tot orădeanul o plăteşte"
Mircea Mălan
UN DRUM DE BEIUŞ!
63,7
kilometri de apă şi canalizare vor fi înlocuiţi în acest an în zona de case din Ioşia
SEZONUL ASFALTĂRILOR
Din câmp, facem drum!
Având în vedere că bugetul oraşului este drămuit la sânge, municipalitatea a încercat să îşi finanţeze lucrările importante din fonduri europene sau alocări de la bugetul central.
Consiliul Local a hotărât săptămâna trecută darea în administrarea CNADNR a unei porţiuni de 4,3 kilometri din DN 79 Oradea-Arad, de la Aeroport până la intrarea în Nojorid, pentru a fi modernizat pe bani de la bugetul central.
În plus, Primăria a mai cerut includerea pe o listă suplimentară a lucrărilor de construire a pasajelor peste centură de la ieşirea spre Arad şi Deva şi poartă discuţii cu CNADNR pentru amenajarea unui pasaj care să lege cartierul Grigorescu de oraş.
În ceea ce priveşte propriile lucrări, municipalitatea va deschide săptămâna aceasta circulaţia pe noul drum amenajat prin prelungirea străzii Meiului, care va lega cartierul Velenţa de şoseaua de centură. Lucrările vor continua peste vară cu amenajarea căii de acces către Lotus Center şi construirea unei parcări lângă biserica ortodoxă din zonă.
La fel, după montarea tablierului pe podul Macio, anunţată pentru luna august, municipalitatea va începe amenajarea sensurilor giratorii de la capetele acestuia. Finalizarea lucrărilor este anunţată pentru luna octombrie, când podul va fi inaugurat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.