Programată pentru vara acestui an, licitaţia pentru construirea viitorului aquapark Nymphaea pe amplasamentul actualului ştrand municipal a fost amânată. Primarul Oradiei a vizitat în urmă cu două săptămâni cel mai mare aquapark din Ungaria şi s-a întors hotărât să dea proiectul la refăcut.
"Ar fi fost o prostie să licităm lucrarea după actualul proiect. Trebuie să facem unele modificări pentru optimizarea lui, astfel încât acesta să ne aducă venituri şi să nu fie o povară pe buget", zice Ilie Bolojan.
Calitate după preţ
Adjudecat la circa 30.000 de euro, echivalentul a 10% din valoarea estimată, proiectul viitorului Complex Wellnes Termal Nymphaea din ştrandul municipal este de o calitate direct proporţională cu preţul. Primarul Ilie Bolojan a vizitat în urmă cu două săptămâni aquapark-ul lanţului hotelier Ramada, Aquaworld Budapesta, şi este hotărât să dea la refăcut întreg proiectul conceput de firma bucureşteană Arcadia Engineering. Încă de la prima aruncătură de ochi, echipa de arhitecţi maghiari condusă de Janossy Peter Samuel (foto), o somitate în domeniu, a găsit proiectului mai multe bube decât unui bolnav de pojar.
Ca să nu se ajungă în situaţia de a investi 15 milioane de euro, jumătate fiind bani atraşi din fonduri europene şi jumătate împrumutaţi de municipalitate, într-un proiect falimentar, primarul a blocat domersurile pentru organizarea licitaţiei. Proiectul, vechi din 2009, va fi adaptat la noile cerinţe până în iarnă, după care va fi licitat astfel încât lucrările să poată începe în primăvara lui 2013. "Nu trebuie să inventăm noi apa caldă. E de-ajuns să ne uităm ce au făcut alţii bine", spune Bolojan.
Culmea, primarul nici măcar nu este supărat pe firma care a făcut proiectul de mântuială. "Nu se pune problema de rea-credinţă. Sunt lucruri de fineţe la care, efectiv, nu s-au gândit. Adevărul este că specialiştii unguri sunt mult mai experimentaţi, pentru că ei au lucrat ani de zile în cadrul unui program naţional axat pe construirea de aquapark-uri". Edilul spune că echipa care a revăzut proiectul are deja în spate experienţa a nu mai puţin de patru aquaparkuri construite, aşa că i-a fost uşor să identifice problemele din proiectul orădean. Care sunt nu puţine...
Întâi, confortul!
Prima problemă care le-a sărit în ochi ungurilor a fost subdimensionarea unor facilităţi aferente parcului. La un aflux estimat de 2.500 de vizitatori pe zi, executantul proiectului a rezervat doar 230 de locuri de parcare, 140 de dulăpioare în vestiare, respectiv intrări şi căi de acces late de doar câţiva metri. "Dacă proiectul ar fi fost implementat în această formă, aglomeraţia le-ar fi provocat clienţilor o stare de disconfort. Nimeni nu vine la aquapark să se înghesuie la intrare", explică Marius Moş (foto), directorul interimar al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI).
Mai mult, din neglijenţă, dacă nu din încredere oarbă în buna-creştere a scăldătorilor, proiectantul a prevăzut WC-uri numai în vestiare. "Ungurii ne-au atras atenţia că toaletele sunt prea departe. Dacă oamenii văd că acestea sunt la o sută de metri de bazine vor fi tentaţi să folosească alte locuri", spune Moş cu subînţeles. Aşa că Primăria va construi grupuri sanitare suplimentare în ştrand.
Chichiţe de meseriaşi
Printre modificările pe care municipalitatea vrea să le aducă proiectului iniţial se mai numără: unificarea bucătăriei celor două restaurante pentru un plus de eficienţă, dispunerea zonei de fitness şi bowlling astfel încât să fie deservită de o singură recepţie, dispunerea barului de incintă astfel încât acesta să aibă vedere spre grădină, şi nu spre anexa tehnică, aşa cum era prevăzut iniţial! "Proiectul făcut de firma Arcadia Engineering a fost suficient de bun ca să atragem finanţare europeană, dar nu suficient pentru a putea fi administrat în mod eficient", spune Moş. Iar exemplele sunt destule...
Verificările ulterioare au scos la iveală faptul că, în loc să fie prevăzute la nivelul podelei, unde pot fi uşor ascunse privirii, instalaţiile de aer condiţionat necesare pentru prevenirea apariţiei condensului în bazinele acoperite erau mascate lângă tavan. Dacă acest lucru nu ar fi afectat în mod direct costurile de exploatare a ştrandului, faptul că pompele de recirculare a apei erau prevăzute la distanţă faţă de bazine ar fi umflat în mod cert factura de curent. La fel, măsura îngropării reţelelor, uneori chiar pe sub bazine, ar fi crescut şi mai mult costurile de întreţinere.
"Ungurii ne-au sugerat să amenajăm sub bazinul principal un spaţiu tehnic de mari dimensiuni pe unde să treacă toate ţevile şi instalaţiile. Aşa, orice problemă se iveşte poţi interveni rapid şi discret fără să te apuci să sapi şanţuri, să spargi bazine şi să dai peste cap toată activitatea aquapark-ului", zice Moş.
Încă un bazin olimpic
Fără să ţină neapărat să dea lecţii de eficienţă DMPFI, consulanţii maghiari au atras atenţia că, în ciuda investiţiei majore, aquapark-ul nu are niciun singur bazin de dimensiuni olimpice, care să poată fi folosit la competiţii sportive, atrăgând notorietate şi venituri suplimentare centrului Nymphaea. "În momentul de faţă bazinul mare este prevăzut cu cinci culoare de înot, ceea ce este prea puţin pentru un bazin de dimensiuni olimpice. Numărul culoarelor va fi majorat la şapte, ca să poată fi omologat pentru întreceri oficiale", spune primarul. Bazinul olimpic va fi dispus astfel încât în jurul său să poată fi montate oricând tribune pe structură uşoară pentru spectatorii veniţi să asiste la competiţii.
"Toate aceste modificări din proiect se vor face fără a afecta costul final. Pentru fiecare cheltuială suplimentară vom tăia altele, astfel încât să ne închidem pe sumele deja aprobate", afirmă edilul. În ceea ce priveşte costurile reproiectării, estimate la câteva mii de euro, municipalitatea este dispusă să şi le asume cu titlu de investiţie în viitoarea sa afacere.
Deşi s-a ales cu un proiect de mântuială, Primăria e convinsă că a făcut o afacere bună. În fond, a reuşit să atragă în oraş investiţii de 15 milioane de euro. Iar la final, va fi o treabă de calitate...
"Nu se pune problema că, aşa cum a fost gândit, aquapark-ul nu ar putea funcţiona. Dimpotrivă. Problema este că ar funcţiona dar ne-ar toca o grămadă de bani"
Marius Moş
WELLNESS NYMPHAEA
Aquapark de Oradea
Conceput dintr-o ambiţie a municipalităţii de a oferi orădenilor condiţii civilizate de scaldă, fără a mai bate drumul de Hajduszoboszlo (Ungaria), viitorul aquapark va fi amenajat din temelii pe amplasamentul actualului ştrand municipal, ale cărui bazine vor fi dezafectate integral. În locul lor se vor construi 14 bazine noi şi 12 aquatobogane. Aquapark-ul va funcţiona inclusiv iarna, având o clădire de bazine acoperite împărţite pe zone cu specific family, relax şi adventure.
Proiectul mai cuprinde un centru multifuncţional cu zonă SPA, fitness şi altele, un complex comercial, terenuri de sport şi zone verzi. Valoarea totală a investiţiei, care va trebui implementată în 24 de luni, se ridică la 88,3 milioane de lei, din care 38,9 milioane de lei este contribuţia municipalităţii iar diferenţa este acoperită din fonduri europene.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.