Compania de Apă Oradea se restructurează! Societatea trebuie să îşi îmbunătăţească indicatorii financiari pentru a putea contracta un împrumut BERD la o dobândă decentă. "Pachetul de măsuri stabilit vineri de Consiliul de Administraţie prevede disponibilizarea a 45 de oameni, anularea tichetelor lunare de sănătate în valoare de 200 lei şi a primelor de Paşti, Crăciun şi de ziua companiei", anunţă Ovidiu Gavra, directorul general al CAO. Iar la asta se va adăuga o majorare a tarifelor cu 10%. Dar nu sunt numai veşti rele...
Vin disponibilizări şi scumpiri
- De ce trebuie făcute reduceri de personal la CAO? Care ar fi alternativa?
- CAO a avut în ultimii 15 ani mai multe programe de modernizare, care au presupus cofinanţări din împrumuturi bancare. Astăzi avem de restituit 8,4 milioane de euro credit şi un milion de lei dobânzi. Dacă nu reducem cheltuielile, inclusiv de personal, va trebui să majorăm tarifele cu circa 45%.
- Dar ce sume se economisesc?
- Prin reducerea de personal, eliminarea tichetelor de sănătate şi a primelor de sărbători, vom economisi 14,12% din cheltuielile cu munca vie, asta însemnând undeva la 3,2 milioane lei pe an. Din păcate, această sumă nu va îmbunătăţi suficient parametrii financiari ai companiei. Va trebui să propunem Consiliului Local o majorare cu 10% a tarifelor pentru serviciile de apă-canal. Indexarea periodică nu a acoperit niciodată inflaţia, dobânzile şi cursul valutar. Or, una este să plăteşti rate la 3 lei pe un euro, ca-n 2008, şi alta e să dai 4,5 lei pe un euro.
- Câţi angajaţi are CAO şi cu câţi ar putea funcţiona fără probleme?
- CAO are 588 de angajaţi şi va rămâne din martie cu 543. Sper să fie suficienţi pentru a funcţiona fără probleme. Aria pe care o deservim a crescut enorm. Avem astăzi 595 kilometri de reţea de apă în Oradea şi 298 în mediul rural. În 2009 aveam doar 549 km şi doar în Oradea! Facem reduceri de personal, dar deservim în plus peste 30 de localităţi, de la Băile Felix, Oşorhei sau Biharia până la Ceica, Beiuş sau Delani.
"Privatizarea este imposibilă"
- Deşi tarifele CAO se indexează semestrial cu rata inflaţiei, se întâmplă ca apa care curge de la robinete să fie amestecată cu nămol, iar la ploi torenţiale reţelele de canalizare să dea pe dinafară. Cum ar putea o companie aflată în poziţie de monopol să-şi îmbunătăţească serviciile?
- Calitatea apei din Oradea este afectată de faptul că în perioadele de sărbători, când consumurile de apă se triplează, viteza de circulaţie a apei în conducte creşte foarte mult, antrenând depunerile. De asemenea, în cazul unor ploi torenţiale, sistemul de canalizare pluvială, nefiind dimensionat pentru astfel de condiţii, nu poate prelua cantităţile suplimentare de apă. Poziţia de monopol nu are nicio relevanţă. Pentru păstrarea calităţii apei noi avem un program periodic de spălări ale conductelor.
- Credeţi că un management privat sau chiar privatizarea companiei, cum s-a întâmplat în alte oraşe, ar îmbunătăţi performanţele acesteia?
- Privatizarea e imposibilă în condiţiile actuale. Contractele de împrumut prevăd expres că nu se poate opera nicio modificare în actul constitutiv, până la rambursarea creditelor. E relativ dacă un management privat poate opera într-o societate de stat. Au fost manageri privaţi, cu salarii foarte frumoase, care nu au avut rezultate şi s-au predat repede. Să nu uităm că suntem în România şi avem legi adaptate "româneşte" la cele din UE. Un manager român, care conduce o firmă de stat în România, poate conduce oricând orice firmă din Germania. Un manager german nu e sigur că poate în România. Afară, când comanzi beton pe ora 7:45 pentru că la 7:30 e gata lucrarea iar la 8 trebuie să fie totul acoperit, aşa se va întâmpla. La noi, nu! Fie s-a defectat staţia de betoane, fie betoniera a făcut o pană, fie şoferul a rămas prins în trafic şi aşa mai departe...
- CAO, care deja a contractat credite de 15 milioane de euro, vrea să ia încă unul, de 8,4 milioane. Cum e posibil ca o firmă fără concurenţă să stea prost cu banii?
- Lipsa concurenţei nu ne ajută cu nimic. CAO este operator de servicii de alimentare cu apă şi canal. Proprietarul sistemului este comunitatea locală, iar operatorul e arendaşul. Deci, compania plăteşte o chirie pe tot sistemul. Anomalia în România este că arendaşul primeşte bani de la Uniunea Europeană ca să dezvolte reţelele proprietarului, se împrumută ca să cofinanţeze lucrările, iar la final predă totul proprietarului. Păi, ce câştig am eu? Dacă doar vindeam servicii de apă şi canal, plăteam redevenţa, rămâneam cu bani. Nu spun că am fi cea mai bogată companie a oraşului, dar am fi stat mult mai bine. Chiar şi aşa, dacă ne luăm după contribuţia la bugetul local pe 2012, suntem undeva la nivelul RDS&RCS.
Aparegio merge înainte
- Ce alte măsuri se vor lua pentru îmbunătăţirea parametrilor financiari?
- Vom restructura compania. Prin restructurare înţeleg inclusiv comasarea unor compartimente, cum ar fi financiar, contabil şi buget într-unul singur, cu un singur şef. Asta înseamnă cheltuieli mai mici. Vom face pe lângă reduceri de personal şi reduceri de drepturi salariale. Diferenţa între Oradea şi alte oraşe este că în 2007 CAO a luat un împrumut de 12 milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă şi canal. Or, peste tot în ţară acest împrumut l-a luat Primăria, nu operatorul! Dacă n-ar fi fost acel credit, acum n-aveam probleme...
- În ce stadiu se află lucrările din cadrul proiectului Aparegio?
- Cele trei contracte de asistenţă tehnică se derulează deja, din cele 14 contracte de lucrări mai sunt de semnat patru şi mai avem în evaluare un contract de audit pe care îl vom semna curând. În Oradea, până la sfârşitul anului 2014 vom finaliza totul. Avem o singură problemă, la o licitaţie unde o firmă a contestat altă firmă. Prima dată Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ne-a dat dreptate nouă, la Curtea de Apel s-a dat verdict de reluare a analizei, comisia de licitaţie a dat acelaşi verdict, după care CNSC i-a dat dreptate petentului. Dar sper să o scoatem la bun sfârşit...
- Ce se întâmplă cu investiţiile în Biharia, care şi-a manifestat intenţia de a se retrage din Asociaţia Aparegio, şi în Finiş, unde Primăria refuză să elibereze avizul de începere a lucrărilor?
- Biharia cere printr-un proces ieşirea din Aparegio. Noi avem toate avizele, lucrăm acolo deşi nu ne-a dat niciun ban, iar restanţele se adună. Instanţa o să hotărască cine are dreptate. Licitaţia lucrărilor pentru Biharia este în faza finală de adjudecare. Eu sper ca localitatea să revină la sentimente mai bune. În caz contrar, nu este foarte clar ce se va întâmpla cu programul. Cei de la Ministerul Mediului nici nu concep retragerea. În ce ne priveşte, în contractul de delegare semnat cu ei sunt nişte clauze care îi îndatorează foarte mult. La Finiş, la fel, la semnarea contractului a existat o hotărâre prin care comunitatea locală îşi dă avizul pentru trecerea conductelor pe la ei prin comună, dar după aia s-au răzgândit. Acuma ştiţi cum e şi cu răzgânditul: iei un credit de la bancă şi pe urmă te răzgândeşti: "Nu mai îmi trebuie". L-ai luat? E bun luat!
Kuntz, pe liber!
- Se spune că postul de director comercial al CAO, ocupat până vara trecută de actualul prefect Claudiu Pop, va reveni unui alt reprezentant PSD, Felix Buzgău, patron de cafenea. Este CAO un furnizor de sinecuri pentru partidele la putere?
- Nu pot să mă pronunţ asupra ce se spune. Eu ştiu că domnul Claudiu Pop s-a achitat de sarcini onorabil. De altfel, se şi vede unde a ajuns... În ceea ce priveşte postul de director comercial, acesta a fost desfiinţat vineri de Consiliul de Administraţie. Organigrama prevede doar funcţiile de director general, director tehnic şi director economic.
- În ultimii ani, directoarea economică Aniko Kuntz a fost acuzată de conflict de interese pentru că a ţinut contabilitatea atât pentru CAO cât şi pentru o firmă privată care lucra pentru companie. Apoi că şi-a angajat iubitul fără concurs şi că, în loc să dea curs sesizărilor, i-a disponibilizat pe angajaţii care au atras atenţia asupra neregulilor de la Staţia de epurare. Este chiar atât de greu de înlocuit?
- Sincer, toate aceste lucruri mi-au fost aduse la cunoştinţă de BIHOREANUL. Mi-ar fi imposibil să ştiu firmele la care ţine contabilitate un angajat al CAO. Salariaţii ştiu însă că nu au voie să facă companiei concurenţă neloială. Nu mă pronunţ despre relaţia amoroasă a doamnei directoare, dar menţionez că persoana angajată a mai lucrat la noi şi este competentă. În ceea ce o priveşte pe dna Aniko Kuntz, ţin să vă spun că tot în CA-ul de vineri a fost revocată şi înlocuită cu dna Iulia Pănoiu, motivul fiind lipsa de comunicare cu directorul general. Urmează să se facă procedurile de evaluare în vederea ocupării posturilor de director economic şi director tehnic.
CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte
Ilie Bolojan - corect, ferm, intransigent
Ioan Ciursaş - profesionist, îndoctrinat, pensionat
Constantin Tomulescu - inteligent, oportunist, duplicitar
Aniko Kuntz - egoistă, interesată, controversată
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.