URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Ianuarie 2013, 17:08

Ovidiu Gavra: "Să nu uităm că suntem în România”

Ovidiu Gavra: "Să nu uităm că suntem în România” SUB PRESIUNE. Managerul CAO, Ovidiu Gavra (foto), a fost asaltat vinerea trecută, când era intervievat de BIHOREANUL, cu telefoane. Fiecare şefuleţ avea câte o pilă de scos de pe lista disponibilizaţilor. Intervenţii penibile şi refuzuri politicoase. „Mi-am făcut duşmani la toate partidele. Am avut de ales între a păstra pilele şi a avea cu cine lucra”, zice Gavra
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de Apă Oradea se restructurează! Societatea trebuie să îşi îmbunătăţească indicatorii financiari pentru a putea contracta un împrumut BERD la o dobândă decentă. "Pachetul de măsuri stabilit vineri de Consiliul de Administraţie prevede disponibilizarea a 45 de oameni, anularea tichetelor lunare de sănătate în valoare de 200 lei şi a primelor de Paşti, Crăciun şi de ziua companiei", anunţă Ovidiu Gavra, directorul general al CAO. Iar la asta se va adăuga o majorare a tarifelor cu 10%. Dar nu sunt numai veşti rele...

Vin disponibilizări şi scumpiri

- De ce trebuie făcute reduceri de personal la CAO? Care ar fi alternativa?

- CAO a avut în ultimii 15 ani mai multe programe de modernizare, care au presupus cofinanţări din împrumuturi bancare. Astăzi avem de restituit 8,4 milioane de euro credit şi un milion de lei dobânzi. Dacă nu reducem cheltuielile, inclusiv de personal, va trebui să majorăm tarifele cu circa 45%.

- Dar ce sume se economisesc?

- Prin reducerea de personal, eliminarea tichetelor de sănătate şi a primelor de sărbători, vom economisi 14,12% din cheltuielile cu munca vie, asta însemnând undeva la 3,2 milioane lei pe an. Din păcate, această sumă nu va îmbunătăţi suficient parametrii financiari ai companiei. Va trebui să propunem Consiliului Local o majorare cu 10% a tarifelor pentru serviciile de apă-canal. Indexarea periodică nu a acoperit niciodată inflaţia, dobânzile şi cursul valutar. Or, una este să plăteşti rate la 3 lei pe un euro, ca-n 2008, şi alta e să dai 4,5 lei pe un euro.

- Câţi angajaţi are CAO şi cu câţi ar putea funcţiona fără probleme?

- CAO are 588 de angajaţi şi va rămâne din martie cu 543. Sper să fie suficienţi pentru a funcţiona fără probleme. Aria pe care o deservim a crescut enorm. Avem astăzi 595 kilometri de reţea de apă în Oradea şi 298 în mediul rural. În 2009 aveam doar 549 km şi doar în Oradea! Facem reduceri de personal, dar deservim în plus peste 30 de localităţi, de la Băile Felix, Oşorhei sau Biharia până la Ceica, Beiuş sau Delani.

"Privatizarea este imposibilă"

- Deşi tarifele CAO se indexează semestrial cu rata inflaţiei, se întâmplă ca apa care curge de la robinete să fie amestecată cu nămol, iar la ploi torenţiale reţelele de canalizare să dea pe dinafară. Cum ar putea o companie aflată în poziţie de monopol să-şi îmbunătăţească serviciile?

- Calitatea apei din Oradea este afectată de faptul că în perioadele de sărbători, când consumurile de apă se triplează, viteza de circulaţie a apei în conducte creşte foarte mult, antrenând depunerile. De asemenea, în cazul unor ploi torenţiale, sistemul de canalizare pluvială, nefiind dimensionat pentru astfel de condiţii, nu poate prelua cantităţile suplimentare de apă. Poziţia de monopol nu are nicio relevanţă. Pentru păstrarea calităţii apei noi avem un program periodic de spălări ale conductelor.

- Credeţi că un management privat sau chiar privatizarea companiei, cum s-a întâmplat în alte oraşe, ar îmbunătăţi performanţele acesteia?

- Privatizarea e imposibilă în condiţiile actuale. Contractele de împrumut prevăd expres că nu se poate opera nicio modificare în actul constitutiv, până la rambursarea creditelor. E relativ dacă un management privat poate opera într-o societate de stat. Au fost manageri privaţi, cu salarii foarte frumoase, care nu au avut rezultate şi s-au predat repede. Să nu uităm că suntem în România şi avem legi adaptate "româneşte" la cele din UE. Un manager român, care conduce o firmă de stat în România, poate conduce oricând orice firmă din Germania. Un manager german nu e sigur că poate în România. Afară, când comanzi beton pe ora 7:45 pentru că la 7:30 e gata lucrarea iar la 8 trebuie să fie totul acoperit, aşa se va întâmpla. La noi, nu! Fie s-a defectat staţia de betoane, fie betoniera a făcut o pană, fie şoferul a rămas prins în trafic şi aşa mai departe...

- CAO, care deja a contractat credite de 15 milioane de euro, vrea să ia încă unul, de 8,4 milioane. Cum e posibil ca o firmă fără concurenţă să stea prost cu banii?

- Lipsa concurenţei nu ne ajută cu nimic. CAO este operator de servicii de alimentare cu apă şi canal. Proprietarul sistemului este comunitatea locală, iar operatorul e arendaşul. Deci, compania plăteşte o chirie pe tot sistemul. Anomalia în România este că arendaşul primeşte bani de la Uniunea Europeană ca să dezvolte reţelele proprietarului, se împrumută ca să cofinanţeze lucrările, iar la final predă totul proprietarului. Păi, ce câştig am eu? Dacă doar vindeam servicii de apă şi canal, plăteam redevenţa, rămâneam cu bani. Nu spun că am fi cea mai bogată companie a oraşului, dar am fi stat mult mai bine. Chiar şi aşa, dacă ne luăm după contribuţia la bugetul local pe 2012, suntem undeva la nivelul RDS&RCS.

Aparegio merge înainte

- Ce alte măsuri se vor lua pentru îmbunătăţirea parametrilor financiari?

- Vom restructura compania. Prin restructurare înţeleg inclusiv comasarea unor compartimente, cum ar fi financiar, contabil şi buget într-unul singur, cu un singur şef. Asta înseamnă cheltuieli mai mici. Vom face pe lângă reduceri de personal şi reduceri de drepturi salariale. Diferenţa între Oradea şi alte oraşe este că în 2007 CAO a luat un împrumut de 12 milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă şi canal. Or, peste tot în ţară acest împrumut l-a luat Primăria, nu operatorul! Dacă n-ar fi fost acel credit, acum n-aveam probleme...

- În ce stadiu se află lucrările din cadrul proiectului Aparegio?

- Cele trei contracte de asistenţă tehnică se derulează deja, din cele 14 contracte de lucrări mai sunt de semnat patru şi mai avem în evaluare un contract de audit pe care îl vom semna curând. În Oradea, până la sfârşitul anului 2014 vom finaliza totul. Avem o singură problemă, la o licitaţie unde o firmă a contestat altă firmă. Prima dată Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ne-a dat dreptate nouă, la Curtea de Apel s-a dat verdict de reluare a analizei, comisia de licitaţie a dat acelaşi verdict, după care CNSC i-a dat dreptate petentului. Dar sper să o scoatem la bun sfârşit...

- Ce se întâmplă cu investiţiile în Biharia, care şi-a manifestat intenţia de a se retrage din Asociaţia Aparegio, şi în Finiş, unde Primăria refuză să elibereze avizul de începere a lucrărilor?

- Biharia cere printr-un proces ieşirea din Aparegio. Noi avem toate avizele, lucrăm acolo deşi nu ne-a dat niciun ban, iar restanţele se adună. Instanţa o să hotărască cine are dreptate. Licitaţia lucrărilor pentru Biharia este în faza finală de adjudecare. Eu sper ca localitatea să revină la sentimente mai bune. În caz contrar, nu este foarte clar ce se va întâmpla cu programul. Cei de la Ministerul Mediului nici nu concep retragerea. În ce ne priveşte, în contractul de delegare semnat cu ei sunt nişte clauze care îi îndatorează foarte mult. La Finiş, la fel, la semnarea contractului a existat o hotărâre prin care comunitatea locală îşi dă avizul pentru trecerea conductelor pe la ei prin comună, dar după aia s-au răzgândit. Acuma ştiţi cum e şi cu răzgânditul: iei un credit de la bancă şi pe urmă te răzgândeşti: "Nu mai îmi trebuie". L-ai luat? E bun luat!

Kuntz, pe liber!

- Se spune că postul de director comercial al CAO, ocupat până vara trecută de actualul prefect Claudiu Pop, va reveni unui alt reprezentant PSD, Felix Buzgău, patron de cafenea. Este CAO un furnizor de sinecuri pentru partidele la putere?

- Nu pot să mă pronunţ asupra ce se spune. Eu ştiu că domnul Claudiu Pop s-a achitat de sarcini onorabil. De altfel, se şi vede unde a ajuns... În ceea ce priveşte postul de director comercial, acesta a fost desfiinţat vineri de Consiliul de Administraţie. Organigrama prevede doar funcţiile de director general, director tehnic şi director economic.

- În ultimii ani, directoarea economică Aniko Kuntz a fost acuzată de conflict de interese pentru că a ţinut contabilitatea atât pentru CAO cât şi pentru o firmă privată care lucra pentru companie. Apoi că şi-a angajat iubitul fără concurs şi că, în loc să dea curs sesizărilor, i-a disponibilizat pe angajaţii care au atras atenţia asupra neregulilor de la Staţia de epurare. Este chiar atât de greu de înlocuit?

- Sincer, toate aceste lucruri mi-au fost aduse la cunoştinţă de BIHOREANUL. Mi-ar fi imposibil să ştiu firmele la care ţine contabilitate un angajat al CAO. Salariaţii ştiu însă că nu au voie să facă companiei concurenţă neloială. Nu mă pronunţ despre relaţia amoroasă a doamnei directoare, dar menţionez că persoana angajată a mai lucrat la noi şi este competentă. În ceea ce o priveşte pe dna Aniko Kuntz, ţin să vă spun că tot în CA-ul de vineri a fost revocată şi înlocuită cu dna Iulia Pănoiu, motivul fiind lipsa de comunicare cu directorul general. Urmează să se facă procedurile de evaluare în vederea ocupării posturilor de director economic şi director tehnic.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan - corect, ferm, intransigent
Ioan Ciursaş - profesionist, îndoctrinat, pensionat
Constantin Tomulescu - inteligent, oportunist, duplicitar
Aniko Kuntz - egoistă, interesată, controversată

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
M-am saturat de lichene...dati-mi o CANALIE!
A propos de -doctorandul in devenire- Vespasian, el este doar un caz fortuit in existenta CAO.Pentru un personaj care faulteaza frecvent limba romana la propriu si are probleme grave cu pixul(in sensul ca e mai complicat sa se exprime scriind), are aere cam mari de superioritate si totodata de viitor fost se-FUTZ! a trecut prea repede de la celebrele fraze ale copilariei, gen: mama, tata, papa la niste gangureli onomatopeice gen Pro PDL, acum fiind vorba intre noi trecand la PNL.Adica un personaj de un caracter si o probitate morala impecabila si ne-\"patata\".Si ca sa fac legatura cu un alt comentariu referitor la scosul de sange in cazul acestiu stimabil,doctorii ar trebui sa fie atenti si la ce injectii ai servesc, nu de alta dar la caracterul lui infecteaza si penicilina!-
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:01 de cunoscator
mincinosi si hoti
Din tot acest interviu constat doar ca vor fi majorari de plata pentru apa, si asta pentru ca aceasta companie se imprumuta de milioane de euro ca sa faca cica modernizari. Nimeni din orasul acesta nu este intrebat daca sunt sau nu oportune aceste imprumuturi doar ca trebuie rambursate. Toate cheltuielile sunt suportate de catre cetateni. Cat despre "vorbele frumoase" privind actualul prefect nu pot sa spun decat ca acest director de companie nu este decat un mare mancator de * si un lingau de prima clasa.
Postat 29 Ianuarie 2013, 12:51 de stilex
In amintirea viitrului nostru fost coleg GALE
Draga GALE, cel denumit si VESPASIAN dintr-o admiratie neinteleasa pentru cel care a fost cineva. In aceste clipe grele suntem alaturi de tine in suferinta grea provocata de disparitia pilelor tale si totodata a postului. Dupa o indelunga activitate inceputa in urma cu mai multi ani prin lipirea afiselor fara lipici si mai apoi de prezentabil infim angajat la CAO trecut prin postul de membru Consiliul de Admministratie, a venit timpul iti mai ia si tie sange cineva. Din pacate, de data asta, ti-a luat prea mult sau cel putin a uitat sa-ti ia jos garoul. Iti uram succesuri (sic) in ceea ce urmeaza sa faci tu cel mai bine. SA STAI LESINAT.
Postat 28 Ianuarie 2013, 19:39 de colegii
Domnule Primar BOLOJAN
Este interesant dar totusi placut ca dupa 4 ani ati luat masura ca Directorul General al CAO sa nu mai ocupe simultan si functia de Presedinte al Consiliului de Administratie al CAO. Sa inteleg ca era ilegal? Cel putin conform contractului de finantare pe Coeziune. Prin asta recunoasteti ca pana acum nu era legal? Daca nu, atunci de ce nu mai poate fi in continuare? Sa fie din cauza studiului de fezabilitate pentru etapa a II-a din coeziune? Oricum ati facut un lucru bun, cei drept cam tarziu. Dar e un nou mandat si sunteti un om nou, nout, fara legaturi cu trecutul recent (cel putin). Sa nu uitati sa-l puneti pe Gavra sa anunte si Comisia Europeana despre modificarea intervenita. Cred ca este obligatoriu. Poate si despre Ignat de la U.I.P. Daca e asa, poate va ocupati putin si de contractul CAO cu firma OVM paper, a fiului lui Gavra, cu sediul in apartamentul din declaratia de avere a directorului CAO, care asigura cu papetarie si altele, atat CAO cat si firma SELINA inca de pe vremea cand aceasta avea contracte in derulare cu CAO. O fi o cale prin care Gavra primea banii? Poate ca nu este conflict de interese. Sau e nevoie sa va scriu si definitia conflictului de interese?
Postat 28 Ianuarie 2013, 15:57 de cunoscator
Completare
Dupa cum a raspuns, marele clasic inca in viata, la intrebarea din interviu "ce se va intampla cu investitia din Biharia?", e clar ca habar nu are ce urmeaza. "Cei de la Ministerul Mediului nici nu concep retragerea". Corect era sa spuna ca va puteti retrage, dar ca se pierd banii pentru Biharia. Dar atunci trebuia retrimisa aplicatia pentru aprobarea modificarilor la U.E. .Cu JUSTIFICARI. Asta chiar e Misiune Imposibila pentru Gavra & co. E mai mult de lucru si este evident ca nimeni nu vrea asta (nici CAO, nici A.D.I., nici Ministerul Mediului). Poate ca le este frica sa nu ii intrebe acum despre toate neregulile care sunt in acest proiect, atat institutional cat si tehnic, dar mai ales economic, promovate nu lipsit de interes de catre toti cei 3 implicati. Nestiinta, lenea si indolenta sunt la rang de model in relatia cu cei ce sunt beneficiarii acestui proiect si care le finanteaza atat posturile cat si veniturile imense. Sa nu va faceti iluzia ca traiesc din salariu. Nu! Ei traiesc din VENITURI. S-a pornit, oarecum corect in principiu, de la premisa ca CAO (da) este condusa de profesionisti care stiu ce au de facut. Asa este! Acum avem si dovada, daca mai era cazul.
Postat 26 Ianuarie 2013, 14:22 de sustinator
Primaria BIHARIA chiar si BEIUS
Toata stima si adminaratia pentru demersul dvs. Asa se comporta un primar care ii reprezinta pe cei ce l-au ales! Sa nu credeti nimic din ce va spune Gavra, pentru ca el nici nu a citit contractul si toate clauzele aferente finantarii. Oricum nici nu le intelege, dar si mai sigur (grav) nici nu-l intereseaza. V-a spus cine va plati lucrarile neeligibile (cele care nu sunt coform proiectului)? Dvs. nu mai aveti cum sa respectati ce este in proiect! Dar, la sfarsit veti fi de vina. Gestionarea investitiei se face de catre CAO prin U. I.P. iar dvs. nu aveti niciun control (incepand de la licitatie si pana la receptie). Aveti obligatia sa semnati doar la receptie. Ale cui vor fi retelele la final? V-au spus asta? Daca le preluati, va obligati sa platiti apa asa cum vrea CAO, cu tarife majorate "pentru ca trebuie sa ne mai imprumutam pentru etapa a II-a din coeziune", care este deja in lucru. A.D.I. sustine ca se elaboreaza studiul de fezabilitate. NU RENUNTATI! Inca o data TOT RESPECTUL. Acelasi sfat si pentru BEIUS.
Postat 26 Ianuarie 2013, 12:47 de sustinator
Intrebare pt Primar daca Gavra nu stie sa raspunda
Fondurile de Coeziune sunt de 100 de mil. de euro, finantate conform schemei prezentate de CAO si Primaria ORADEA (75% de la U.E.). CAO trebuie sa plateasca 9 mil. de euro pentru care stiau ca trebuie sa se imprumute. Costul creditului este sau nu este cuprins in analiza cost beneficiu? De ce nu spuneti nimic despre TVA? Aproape 19 mil. de euro? Din care bani va plati CAO, daca nu are bani nici pentru cofinantare? Ne veti spune dupa ce luati primul credit? Cred ca DA, asa este, pentru ca pe site-ul CAO scrie ca ea va suporta contravaloarea TVA pt. intreg proiectul.NELAMURIRE: Daca contractele s-au atribuit la valori de aprox. 60% din cea anuntata (si finantata) cine pierde acesti bani? A fost cumva supraevaluata lucrarea cu buna stiinta? Ce stiti d-le Bolojan? Sau de ce mai trebuie sa ia CAO credit, tot cat ar fi trebuit sa ia daca valoarea contractelor era aceeasi cu cea publicata la licitatie? Nu va deranjati, este intrebare retorica. Dar este de datoria dvs. domnule BOLOJAN sa faceti publica echipa A.D.I. APAREGIO al carei presedinte sunteti si care are atributii, conform statutului sa verifice toate acestea. Daca puteti si raportul de activitate impreuna cu bugetul.
Postat 26 Ianuarie 2013, 12:07 de angajat
Tot pt. PRIMAR continuare
Datele sunt in raportul CAO care era pe site-ul companiei, ca anexa 5 pierderi, dar a disparut subit (prietenii stiu de ce). TEMA: Tinand cont de faptul ca in anul 2010 au fost preluate retele din TINCA, BEIUS si UAT-urile din ZMO, exista doar doua posibilitati: 1.Sau toate retele preluate au exact acelasi procent de pierderi, ceea ce este putin probabil, daca nu bizar, in conditiile in care nu s-au reabilitat sute de km de retele, deci ele fiind vechi. 2.Sau este adevarat ca indiferent de vechimea retelelor, retelele au aceleasi pierderi pe toata aria de operare,si atunci nu se mai justifica lucrarile din Fonduri de Coeziune.Cert este ca pierderile nu sunt calculate corect, de fapt nici macar nu sunt calculate iar raportarile sunt mincinoase.
Postat 26 Ianuarie 2013, 11:30 de angajat
Tot pt. PRIMAR
Axioma: Pierderile se raporteaza la volumul pompat. Prin investitii (de vreo 53 de milioane de euro: MUDP, Conventie, BERD, etc.), mai mult de jumatate din retele sunt noi. In U.E., media pierderilor acceptate pe retele noi este de 6% inclusiv consumul fraudulos. Datorita celor vechi sa zicem ca ACCEPTATI max 24% pierderi pe retele (ca TVA-ul). Pornind de la datele lui Gavra, rezulta ca din pierderile declarate, jumatate sunt consum NEFACTURAT sau consum fraudulos, mai pe romaneste FURT. Si culmea pierderile au crescut intre 2009 si 2012. In bani asta inseamna ca in 4 ani de conducere s-au furat 1,9 milioane Euro. Cu stiinta dibaciului GAVRA (conform sarcinilor de serviciu) . Sigur! (Inainte el era tocmai la facturare si apoi la pierderi. TOT SEF). Verificati datele! Am rugamintea sa nu acceptati sa le schimbe (masluiasca) pentru ca ele sunt deja la mult prea multe institutii de care depinde viitorul CAO si nu in ultimul rand al Fondurilor de Coeziune. Asta e doar o problema. Verificati cate contracte are CAO cu marii consumatori (persoane juridice) - top 100 din lista consumatorilor de la CAO. Verificati sa vedeti ca de obicei contorul este defect sau expirat metrologic.
Postat 26 Ianuarie 2013, 11:16 de angajat
Pt PRIMAR
De ce numai dupa alegeri faceti publice aceste masuri? Nu stiati inainte ca trebuie sa luati credit? Ca Gavra &co habar nu au cum se face un buget este evident. Dar nici dvs. d-le Bolojan nu stiti sau nu puteti sa-i verificati? Pt. creditul luat s-a facut analiza cost beneficiu in care se tine cont de dobanzi si inflatie. Daca e gresita, acestea se suporta din profit. Si CAO este premianta la asta! Cum nu are bani? Ce ziceti de maxima ca \"indexarea semestriala cu rata inflatiei nu acopera inflatia\"? Pana cand il mai tineti pe agramatul (in sens profesional) asta in functie? Pana in marite cand ii expira mandatul, ca sa nu plece cu tinicheau de coada? Unde mai punem ca in ultimii ani, inflatia este in scadere. Nu sunt multe variante. Ori nu stiti nici dvs. cum sa-i controlati (ceea ce nu cred pentru ca la alte \"investitii\" ati facut dovada ca puteti), ori nu puteti si numai dvs. stiti care va sunt motivele sau interesele sau sunteti in echipa. Dupa parerea mea toate variantele sunt la fel de grave. Am inteles ca mai nou nu va mai exista director comercial. Nu era totusi nevoie, dar de unul care stie, ca pierderile sunt exagerate?
Postat 26 Ianuarie 2013, 10:32 de profan
cliseul tipic
asa fac toate gunoaiele. cand nu le mai tine figura incep cu povestea: "Să nu uităm că suntem în România”.
Postat 26 Ianuarie 2013, 07:50 de boss
@kutyfalvi d.
zavaros ? pe la hatos, de cand n-ai mai dat ?
Postat 25 Ianuarie 2013, 17:16 de @kuty denes
mai da credite ?
Cine mai da CREDITE la handicapati ... care faliment curat. NUMAI ASA POATE PUNAE MANA PE NOI.............DIN OCCIDENT. "nu vindem tara"
Postat 25 Ianuarie 2013, 16:35 de Kutyfalvi Denes
UNDE a pupat scuipă
Cum se face că pe coechipiera ta până mai ieri KUNTZ, o caracterizezi atît de urât \"egoistă,interesată, controversată\", proprietarul sistemului(Consiliul local) profită de creditele luate de tine şi pe CIURSAŞ şi TOMULESCU , care voiau să te dea afară, atăt de frumos? Or fi ceva interese de afaceri, Iar? Pentru că cu KUNTZ s-au terminat ? Pragmaticule, oportunistule şi interesatule, pentru că cei care se aseamănă se adună, nu-i aşa ?
Postat 25 Ianuarie 2013, 14:03 de PLIN DE CARACTER
POSIBILE CONSECINŢE
Dacă profesionistul îndoctrinat şi pensionat CIURSAŞ şi inteligentul. oportunist şi duplicitar TOMULESCU , de care acum vorbeşti aşa de frumos, mai erau directori încă o lună în 2008 , când erai subalternul Marianei Tiutin , erai în colimator şi trebuia să calculezi pierderile pe reţele cu programul INTERGRAPH moştenit de la OLAH, misiune imposibilă pentru tine , dată ţie de Tomulescu pentru a te da afară, erai disponibilizat şi aveai soarta celor 45 şi nu mai erai acum manager.
Postat 25 Ianuarie 2013, 13:33 de URMA NU SCAPĂ TURMA
ATAC LA STĂPÂN
Auzi- l pe menajerul de caCAO, îl atacă pe şeful lui BOLOJAN proprietarul că dezvoltă sistemul pe banii, credite luate de arendaş (GAVRA), după care predă totul proprietarului, iar arendaşul rămâne cu restituirea creditului. Păi exploatând sistemul cui a făcut arendaşul profit ca să poată restitui banii ? Este ca şi cum ar merge GAVRA să facă bani desfundând canalele de * fără vidanja proprietarului. Altfel arendaşul nu ar trebui să aibă profit ci tarifele să reflecte strict costurile, fără a împovăra consumatorii ? De unde CAO cea mai profitabilă companie din ţară şi tot nu are bani.Se întreabă pragmatic\"EU(COMPANIA ) ce câştig ?\" De fapt ca şi jidanul se întreabă \"Dar mie la afacerea asta ce îmi pică?. Răspunsul : comisioanele pentru investiţiile supraevaluate, cu preţuri mult peste preţul pieţii. Numai dacă se încasau penalităţile de întărziere de la KEVIEP şi PWT se făcea rost de 8 milioane lei, conform Raportului auditorilor către acţionarii CAO, publicat pe site-ul companiei ? Se face rost de bani pentru credite administrînd corect contractele de investiţii şi nu dând afară oamenii, dar atunci de unde veneau comisioanele ? Ce mai caută acolo GAVRA domnule primar ?
Postat 25 Ianuarie 2013, 12:15 de PRAGMATICUL GAVRA
Domnule Bolojan
Ce cauta securistul asta de gavra, ruda cu alt tartor securist dat afara din procuratura, in fruntea CAO? parca era vorba ca scapam Romania de securisti si portocalii, d-le Primar Bolojan? cred ca trebuie sa spunem conducerii centrale a USL ca in Oradea, portocalii care au slugarit sistemul securist, sint pastrati in functii pe salarii de mii de lei, din banii nostri.BASTA!!!
Postat 25 Ianuarie 2013, 09:32 de Archangel
politruci
Auzi-l pe politruc, "să nu uităm că trăim în România....". Inexistentul ăsta, mic la vorbe şi la minte, are neobrăzarea să blameze ţara, care-l hrăneşte în loc să-l trimită la muncă silnică prin vreo ocnă dezafectată de uraniu. Ce-ai făcut tu pt ţara asta, parazit nenorocit ce eşti ? Mai ai şi privirea aia de controlor de bilete, sau maxim, de câine bătut..... Da emigrează-n PM şi ţara va fi mai bună şi mai curată ..\o/
Postat 25 Ianuarie 2013, 09:11 de România
o tara de someri
multumim useleului pentru prosperitatea pe care au promiso si pentru laptele si mierea care curge pe strazile din toata tara in special multumim pensionarilor care v au votat precum orbii crezand ca, o sa le dati pensii pentru a putea merge pe coasta de azur tara nu iese din criza cu someri domnule ,,primar'' o tara iese din criza prin munca investitii in Infrastructura prin crearea locurilor de munca prin exporturi prin agricultura prin turism prin tot ce tine de investitii si profit ati ajuns iar primar acolo din mila oamenilor care v au mai dat increderea lor dar cred ca dumneavoastra impreuna cu usl ati dezamagit 19 mil de oameni prin asta sper ca cei 19 mil de oameni sau fript bine de data asta si sper sa lise deschida ochii ca, toti sunteti al fel ma rog la bunul Dumnezeu sa ne trimita noua romanilor intr o buna zi un conducator cu dragoste de neam si tara precum a fost Mihai Viteazul , Mircea cel Batran si alti mari voievozi dar pana atunci poporul trebuie sa asi duca crucea pentru departarea de Dumnezeu prin voi cei din neamul nostru care ne asupriti pe noi
Postat 25 Ianuarie 2013, 08:20 de ro
eu unde parchez?
As dori sa semnalez o situatie ce mie mi se pare putin ciudata. De aproximativ o saptamana pe strada Iza din municipiu s-au instalat indicatoare rutiere cu \\\\\" parcarea interzisa \\\\\" pe partea dreapta a strazii. Pe partea stanga, sunt parcarile de domiciliu. Eu daca ma duc in vizita la cineva de pe strada respectiva.....unde parchez????
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:33 de Jokeman
reduceri
Daca reduceau sporurile , premiile si toate avantajele din 2009, de la inceputul crizei, asa cum au facut privatii care au grija de banul lor, atunci nu se ajungea acum la disponibilizari, dar la noi toti credeau ca bugetarului nu i se poate intampla nimic. Si iacata ca va vine vremea si voua pierzatori de vreme!!!!!!!!!!
Postat 24 Ianuarie 2013, 22:26 de europa
nesimtit
mai termina cu minciuni,nu mai prostii populatia.
Postat 24 Ianuarie 2013, 21:45 de kovacs dezso
OPINIA PUBLICA
Pentru Bihoreanul [23.01.2013, 20:08] Poate ca la urmatoarea conferinta de presa a domnului Bolojan, sau a domnului Gavra, in baza accesului la informatii publice, le solicitati sa dea publicitatii contractul CAO cu cabinetul de avocatura al doamnei Irina Poinar. Multumesc anticipat. postat de: un cetatean Domnule Primar BOLOJAN [23.01.2013, 20:00] Daca cititi aceste randuri sau va informeaza cineva, va rog sa faceti public contractul de reprezentare dintre CAO si cabinetul de avocatura al doamnei IRINA POINAR, (care nu este lispita de interes tinand cont ca in contrapartida, cel putin, a fost angajat la UIP GEORGE POINAR). Puteti verifica daca sunt rudenii. Mai nou, nici macar nu se deranjeaza sa reprezinte CAO, o trimite pe doamna LOREDANA SUTA, care nu intamplator a fost jurista la ITM Bihor. S-a organizat licitatie? Daca da, este si mai grav, atat timp cat exista compartiment juridic. Poate s-ar putea reduce cheltuielile fara acest contract, sau macar cu salariile juristilor de la CAO (si sunt 6!), care dau viza de legalitate pe toate porcariile conducerii, dar ulterior nu raspund pentru asta. Cand nu e bine ceva, vin avocati angajati ca sa-i scape. Daca sunteti pornit sa faceti ordine corect, asa cum pretindeti, poate luati masuri si pentru remedierea acestei situatii. Nu-l neglijati (menajati) nici pe seful de la personal, Cociuba Atanasie, cel care executa toate aceste ilegalitati. Sper sa faceti publice toate cele sesizate si sa luati masurile ce se impun. Aveti ocazia de a demonstra ca sunteti asa cum va prezentati. postat de: un cetatean Pentru GAVRA [23.01.2013, 18:28] RATATULE! postat de: ne_cunoscator Columna lui BASTUS [23.01.2013, 16:39] In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut si am vandut secretul D.A.N.-ei. Repet! V-am dat pe toti in gat! Nu ma itrebati nimic la serviciu, ca voua nu va spun nimic. Daca nu ma lasati in pace sa fiu sef in continuare mai P.I.U.-i si restul. Oricum ar trebui sa mai aveti un pic de rabdare, pana cand ajung manager general si dupa ai oricum imi voi face public dosarul de securist. Daca nu eu, atunci cine? Daca nu eu, atunci altii! Pana atunci, ciocu mic ca eu sunt la conducere. postat de: geor_gica_PENTRU is gavra [23.01.2013, 07:07] si is jmeker si mare gajikar si io ascult manele si mi se rupe mie de ce zice primarele. io dau cu ciocu' unde trebe, si nime' nu-mi poate face nimica postat de: is gavra DE CE NU [22.01.2013, 21:49] DNA DE CE NU ARESTEZI PE JUDECATORUL ALA CORUPT DACA E CORUPT DACA NU LASAL SASI FACA BANI EL CU GASCA CA POATE NE VA MERGE SI NOUA BINE ODATA ,SI MAI DUTE SI LA PRIMARIE ,LA APATERM,LA SPITALE ,POLITIE SI ARESTEAZA CA AI CE CU GARNITURA DE TREN SA MERGI SA ANCAPA TOATE GUNOAIELE. postat de: DNA impozit pe teren [22.01.2013, 21:43] AUZI DOMNU PRIMAR AM PLECAT CU TOATA FAMILIA LA ALEGERI SA TE ALEGEM ,SI ACUM AM MERS LA PRIMARIE CAND MIAM VAZUT IMPOZITELE SI CAT AM DE PLATA PE NISTE TERENURI MOSTENITE MAM CRUCIT ,NA PRIMARULE SI TU VEI MAI FI PRIMAR CAND A ZBURA PORCU ,EU SI FAMILIA MEA VREO 12 OAMENI TEOM VOTA CAND A VENI MORTU DE LA GROAPA ANAPOI .SI TU STII SA PROMITI SA VRAZESTI POPULATIA .DUTE SI LASANE GUNOIULE. postat de: suparatul Pentru Fukushima [22.01.2013, 21:27] Caracterizare in 3 cuvinte (combinari de 4 luate cate 3) gavra ovidiu cornel: transparent (la cap), pasionat (de bani), turist (la scoala) sau neprofesionist, incuiat,necontroversat sau ipocrit, razbunator,securist, revin ca mai sunt multe variante. postat de: 1 prim Salut popor! mersi ca m-ati ales! [22.01.2013, 21:08] Bolojan sunt! Nu spuneti nimic, doar ascultati-ma! Terminati cu prostiile si apucati-va de treaba ca daca nu iau masuri! Nu uitati ca eu v-am pus pe toti unde sunteti! CLAR? O zi buna va doresc. postat de: Bolovanu de Alesd Salveaza-ma stapane! ca pe un caine [22.01.2013, 21:02] Un oportunist inteligent dar totusi duplicitar spunea ca "niciodata sa nu bati un caine pe strada, ca nu stii cine-i stapanul". Gavra ai grija sa nu iti bati stapanul, ca nu stii al cui caine este, cu varianta ajutatoare (poate chiar intelegatoare) pentru tine sa nu iti bati stapanul, ca nu stii ce caine are. postat de: pentru Gavroche Salveaza-ma stapane! [22.01.2013, 20:50] Mai tineti minte domnule Primar cand mi-ati lasat lista cu ce am de rezolvat eu si cu kuntz pentru ca sa se aprobe fondurile de coeziune? N-am facut nimic, dar o mai am prin seif. Acum v-am facut si eu o lista cu ce AVEM de facut ca sa putem plati prostia. Sper ca nu va ganditi sa ne aprobati majorarea tarifului cu 10% ca sa avem o baza mai buna de la care sa aplicam apoi indexarea, \"asa cum prevede\" contractul de imprumut? Asta e numai o intelegere pe care am avut-o noi, dar fara sa o facem oficiala. Nici nu mai conteaza ca in contractul de finantare, la pretul de acum trebuie sa ajungem doar in 2024, e bine daca ne mai iese o data prosteala. Imi cer umil scuze pentru ca v-am \"inoportunat\" cu aceste idei care mi-au venit in timp ce cautam solutii bagand degetul in gura, dupa care am cercetat aproFUNDAT din ce parte bate vantul, dar este singura metoda de rezolvare invatata, care pana acum nu a dat gres. Daca nu e bine asa, atunci tot cu termen, asa ca in biletul (foaia sau cum vreti s-o numiti) sa imi trimiteti o solutie, ca de-aia sunteti seful meu. M-as semna dar nu stiu cum si incerc asa: Acest FUEGO al Managementului, dar fara versuri la playback. Astept textul postat de: ovidiu Gavroche FRUSTRATA [22.01.2013, 12:34] Da ce numai eu sunt de vină ,pentru că sunt UDMR-istă , că nu s-au redus cheltuielile şi CAO nu poate lua creditul ? Nu am lucrat în echipa managerială cu GAVRA ?Să fie schimbat şi GAVRA . postat de: KUNTZ ANIKO GHICITOARE PENTRU BOLOJAN [22.01.2013, 12:14] De ce a renunţat Gavra în 2009 la postul de director comercial cu 7000 RON /lună pentru postul de director general cu 4000 Ron/lună , când MORAR a renunţat pentru că i s+a redus salariul ? Pentru că trăieşte din salar ? postat de: DISPONIBILIZAT gavra betivu si apa [22.01.2013, 09:21] dute gavra lasane sa ne bem apa fara tine,90la suta din angazati pilosi ,am lucrat pe cand erai sef la termoficare ,betiv ordinar cu crisan ampreuna,premile veneau numai la pilosi fraerii lucrau toata ziua iar aia pilosi umbla la ciubucuri cu materialele apatermului si platiti tot de ei dute cu toata gasca ta ajunge 23 ani de furt smecherie ,cardasie,betie,curvarai,amputitule ,plange pamantul sub tine ,sati fie rusine. postat de: un fost angajat PARAZITUL GAVRA [22.01.2013, 09:20] CUM MAI POATE FI TINUT UN NEICA-NIMENI CA SI GAVRA, CARE SE PLIMBA CU TUAREGUL, DESI TOATA REGIA STIE CA E VENIT PE PILE, PRIN INTERVENTIA LUI VIOREL, VARU-SU? ACICI DNA DE CE NU SE SESIZEAZA? postat de: LIVIU S. Antigavra [22.01.2013, 07:30] gavra asta,e var cu gavra ala care a fost zburat din procuratura.venit pe filiera portocalie,a celor care-l au pe nasul in suflet,si cu ajutorul de tip securist al varului gavra,habarnistul asta care se vede director plin la rao,trebuie zburat din functie cit mai rapid.si daca vrea un loc de munca,calificarea il recomanda la sapat de santuri sau desfundat de canale. postat de: Anti-gavra Presedintele Consiliului de Administratie CAO [22.01.2013, 01:19] Poate ca daca faceai receptia lucrarii de12 milioane de euro cu un an mai repede (asa cum trebuia daca nu era Kuntz, RONO, si managerul general) puteai factura apa si canalizarea timp de aproape un an si acum nu te mai plangeai ca nu ai bani pentru rate la credit. Te-ai gandit la asta managerule ce esti! E drept ca trebuia platita si redeventa, dar primariei nu-i pasa. Nu mai minti cu nerusinare ca azi ai de restituit 8,4 milioane de euro pentru ca trebuie platiti in rate, sau nici macar atat nu stii nici tu nici Kuntz? Puti de competent ce esti! Ce pereche de vis (cosmar) la conducere. Nici nu stiu care dintre voi doi e mai competent. Pacat ca va despartiti, erati o pereche potrivita. Din caracterizare inteleg ca de tine a fost interesata si cu altii a fost egoista, sau invers, motiv pentru care este controversata. Nu o lasa singura! Lasa-ne si tu! Spui ca \"ai avut de ales intre a pastra pilele si a avea cu cine lucra\",dar nu ne spui si ce varianta ai ales. Daca nu ai macaroana fiarta atunci fa publica lista cu cei 45 de pilosi pe care ii concediezi, ca sa-i stie toata lumea. Ai grija sa nu incurci listele. Oricum tu lucrezi exlcusiv sau all-inclusive cu pilele. postat de: Fukushima manager de CAO [22.01.2013, 00:03] Cand mai publici pe site-ul companiei toate prostiile pe care le faci, mai si citeste inainte, impertinentule. Ma refer la tine GAVRA. Desteptul!, cum ne explica noua ca de-aia e el un manager cu performante conform criteriilor numai de Bolojan stiute, pentru ca l-au ajutat consumatorii care au consumat (culmea) apa. Scris si semnat. Pacat ca nu ai servit tu. Si asa e o tara de chelneri si tinichigii. Poate ca vede si primarul cum te lauzi si el te crede(ca nici el nu citeste si nici mu-l intereseaza) cum ai crescut pierderile de apa de la 44,37% la 47,63% in mandatul tau. Cata nesimtire si cat tupeu iti trebuie ca sa sfidezi un oras intreg cu indolenta de care dai dovada. Caracterizare in 5 cuvinte gavra ovidiu cornel: EU, MIE, PE MINE, MEU si NUMAI EU postat de: Fukushima UNIVERSAL - VALABIL [21.01.2013, 22:40] .........."În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie, / Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie. / Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte, / Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte, / Cu evlavie de vulpe, ca în strane şed pe locuri / Şi apladă frenetic schime, cântece şi jocuri... / Şi apoi în Sfatul ţării se adun să se admire / Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire /"... ..... MIHAI EMINESCU postat de: ADINA Oaia germana tip Merinos [21.01.2013, 21:59] Daca un manager roman la o firma de stat din Romania poate conduce oricand o firma in Germania, inseamna ca ai fost degeaba in Germania. Apropo, nu stiam ca tu esti manager la o firma de stat! Poate STAI la o firma cat se poate de privata. Nici macar nu stii ce ai de facut. Ai si o problema de logica dar si una ce tine de meserie (ce sa-i faci daca meseria ta era sticla de Whiskey si cuburile de gheata ale presenditelui pe vremea cand te inchideai in birou la termoficare ca sa joci poker in timp ce altii lucrau, dar erai sef si atunci), nu ai inteles ca mai intai se comanda betonul (deci la 7.30) dupa care se toarna (adica la 7.45) ca sa fie totul gata la 8.00. Poate ca de-asta nu ar fi bun un manager german in locul tau. Daca esti asa de bun cum te crezi, lasa-ne si du-te in Germania. Tu poti si fara sa vorbesti limba germana. Un singur lucru nu spui sincer: ca ai face orice ca sa nu faci nimic si asta cu aerul pretios si semidoct cu care te prezinti. Si mai crezi ca esti si distins. postat de: Gigi morosanu [21.01.2013, 21:45] BA CU cine tiai facut de lucru moroseni mai rau de cat tigani ,tiganu te vinde pentru un pachet de tigari moroseni te vand pentru nimic ca nau minte si sor ambatat ,fraeru asta de morosan a facut trafic cu tigari ascuns sub parchet an tiruri pe uniune . ZIMI CU CINE TE AMPRIETENESTI SATI ZIC CINE ESTI. TE AMESTECI AN TARATA TE MANANCA PORCI.UN EVAZIONIST SI EXCROC NOTORIU. postat de: vivian puscas si gasca de paranghelii [21.01.2013, 21:32] VEZI cand bagi la puscarie pe cineva pe nedrept vezi ai grije sa nu ai iei locul ,gasca cu care umbli la chefuri din sanmartin si nufarul te da amprimire ca pe un fraer ,teleptean sifonul sef, postat de: todoran Arendasu` [21.01.2013, 20:34] Deont_ologule, abia acum ti-ai dat seama ca nu poti plati creditele? Tu asa de sfatos cu altii cum este cand iei credit! Cand ai facut analiza cost beneficiu pentru Coeziune cu largul poate si adancul concurs al directoarei economice, ca ma gandesc ca de-aia e directoare economica, cred ca vi se rupea impreuna. Daca pe o coloana intreaga ai reusit sincer sa ne explici cum gandesti, adica cum te crezi tu arendasul orasului, trebuia mai intai sa citesti CIOCOII VECHI SI NOI (tot voi). Ar trebui sa-i fie rusine mamei tale ca dintr-un taran ordinar de Miersig a facut un distins ciocoi de Oradea Mare.In alta ordine de idei, creditul de 12 milioane de euro l-ai folosit pentru retele pe strazi care nici macar nu au case, dar asta este alta problema, oricum nu a ta, ca doar mama te-a facut manager si mai nou arendas. Retrogradule (asta este anagrama) si totodata fericitule, chiar daca sarac cu duhul, e bine ca ai o singura problema. Daca la licitatie o firma a contestat alta firma si zici ca CNSC ti-a dat dreptate tie atunci cu siguranta ca esti cel mai bun MENAJER GENERAL al CAO din toate timpurile (poate chiar si cele ce vor urma- greu de egalat recordul tau). postat de: goliatarpad
Postat 24 Ianuarie 2013, 20:38 de OVIDIU GAVROCHE
un oradean
Mai gavra, stie toata lumea ca ii concediezi pe cei de valoare, si ii pastrezi pe toti lingaii, si pe toti care au cotizat la matale... deci nu mai vorbi despre eficientizare, mincinos ordinar care esti!
Postat 24 Ianuarie 2013, 20:21 de Sebi
O parere
Da, sa nu uitam ca suntem in Romania si vor fi concediati toti cei fara Pile, Cunostinte si Relatii! Sa va fie rusine! Imi place despre voi cum faceti un imprumut pentru extindere si concediati oameni. Cu cine o sa lucrati? Asta ca sa nu mai zic nimic despre faptul ca avem cea mai scumpa apa potabila din tara si mai platim si apa pluviala chiar daca e seceta. Rusine sa va fie!
Postat 24 Ianuarie 2013, 18:52 de Un cetatean
BUNA
Oameni buni, COMPANIA DE APA ...CUM SE POATE CARACTERIZA? AU PRELUAT GRATIS O GRAMADA DE FILIALE...DE EX. BEIUS, TINCA...SI NU A ADUS NICI O IMBUNATATIRE...SI TOT E CU IMPRUMUT,...APA SI CANALUL S-A SCUMPIT ENORM...OAMENII SUNT TOTAL NEMULTUMITI!!! PESTE TOT! STIMA PENTRU BIHAREA, ARE DE CASTIGAT SELINA SI RESTU PRIMARILOR CARE IAU SPAGA!!! COMISIOANE FAINE, BIHOREANUL DEJA LE CAM DA-TI LIMBI LA ASTIA!!!
Postat 24 Ianuarie 2013, 18:51 de PNL BEIUS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON