URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
19 Decembrie 2011, 10:50

"Fripţi" cu duşuri reci

"Fripţi" cu duşuri reci GHEAŢA. De ani de zile, Electrocentrale îi ţine pe orădeni în duşuri reci la preţ de apă caldă. Pentru că instalaţiile de recirculare a apei care leagă punctele termice de intrările în blocuri au fost lăsate în paragină, apa se răceşte aşteptând pe conducte primul consumator care să dea drumul la robinet pentru duş. La suprapreţ...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La CET, ca la crâşmă: cine comandă plăteşte! Orădeanul care dă primul drumul la apă caldă într-un bloc e bun de plată. În funcţie de oră şi de anotimp, omul are de aşteptat pe marginea căzii. Uneori câteva minute, de cele mai multe ori până amorţeşte.

Pentru că la începutul anilor '90 Electrocentrale a abandonat instalaţiile de recirculare, consumatorul e nevoit să lase să curgă prin contor toată apa răcită pe reţea. Dar pe care o plăteşte la preţ de apă caldă...

"Pierderi" de 50%

17 Adrian Piloca.jpgAdrian Piloca (foto) este bun de plată. Proprietar al unui apartament cu două camere pe strada Peneş Curcanul, bărbatul plăteşte o bună parte din factura de apă caldă degeaba. "Dacă nu jumătate, o treime sigur-sigur!", apreciază Adrian.

De profesie vatman, bărbatul pleacă la muncă şi revine acasă la ore atipice, când vecinii fie nu s-au trezit, fie deja s-au culcat. Ca urmare, e întotdeauna primul care porneşte apa caldă. "Când lucrez de dimineaţă mă trezesc înainte de ora 4, iar când vin seara acasă e 1 noaptea. De cele mai multe ori las robinetul să curgă cel puţin un sfert de oră până să vină şi apă caldă", spune Adrian.

Pensionară de boală, Maria Bara e tot timpul acasă, dar păţeşte şi mai rău. Femeia locuieşte la etajul nouă, aşa că durata de aşteptare e şi mai mare. "La bucătărie, unde n-ar trebui să vină apă rece pentru că toată lumea foloseşte apa caldă, aştept uneori şi 25 de minute să se încălzească. Cam jumătate din factura de apă caldă o plătesc degeaba", spune femeia. Maria spune că din cauza asta ajunge să plătească lunar chiar şi 8 metri cubi de apă caldă, dublu faţă de o familie normală! Iar asta înseamnă 55 lei în plus...

"Ne fură pe faţă!"

Ioan Opriş, administrator al asociaţiilor de proprietari Felix, Lotus, Ardealul şi Constantin Noica, spune că situaţia e peste tot aceeaşi: "La fel e în tot oraşul. În anii 90, ca să scape de o cheltuială, CET-ul a abandonat reţelele de recirculare şi apa se răceşte pe conducte, aşa că noi o plătim la preţ de apă caldă".

Reţeaua de recirculare a apei calde abandonată de CET a fost concepută pentru a aduce de la intrarea în blocuri înapoi în punctul termic apa caldă nefolosită care începea să se răcească. Aceasta era reîncălzită şi pompată înapoi în sistem. Acum, însă, acest lucru nu se mai întâmplă. Practic, toată apa răcită care se adună pe reţele de la punctul termic până la robineţii din apartamente este plătită de orădeni la preţ de apă caldă. Ba chiar mai mult! "Suma contoarelor de pe scară e întotdeauna mai mică decât consumul indicat de contorul CET-ului de la intrarea în bloc, aşa că diferenţa se împarte pe apartamente. În medie, cam fiecare proprietar plăteşte în plus cam un metru cub de apă caldă", spune administratorul unei asociaţii de proprietari.

Bărbatul spune că Electrocentrale n-are niciun interes să remedieze situaţia. "Ne fură pe faţă! Dacă ar fi corecţi, ar pune la intrarea în bloc contoare care să arate şi temperatura. În felul ăsta, chiar dacă am lăsa-o să curgă minute în şir, n-am plăti apa rece de trei ori mai scump, la preţ de apă caldă", spune administratorul. Şi are dreptate. Nu de alta, dar un metru cub de apă rece costă 4,86 lei, iar apa caldă, care include şi preţul gigacaloriei, e de trei ori mai scumpă, ajungând la 13,7 lei!

"Lucrările se fac etapizat"

Practic, aproape nu există întâlnire dintre reprezentanţii municipalităţii şi asociaţiile de locatari în care orădenii să nu reclame problema recirculării apei calde. Primarul Ilie Bolojan spune, însă, că rezolvarea ei cere timp. "Ştiu, e incorect ca orădeanul să plătescă pentru un serviciu de care nu beneficiază, dar adevărul este că nu putem înlocui peste noapte toate conductele abandonate acum aproape 20 de ani. E imposibil! Avem în derulare un program, dar lucrăm etapizat, pentru că investiţiile implică bani mulţi", afirmă primarul.

17 Daniel Tigan.jpgDaniel Ţigan (foto), directorul de termoficare al Electrocentrale, spune că până în prezent CET-ul a reuşit să repună în funcţiune cam 40% din reţelele de recirculare. "În ultimul an am repus în funcţiune reţelele de la 130 de blocuri. În anii următori, odată cu înlocuirea reţelelor deteriorate, numărul va creşte", spune directorul. Specialistul îşi pune speranţele în proiectul de 77,7 milioane de euro pentru modernizarea actualului CET din bani europeni, proiect care cuprinde şi lucrări de înlocuire a reţelelor magistrale I şi III. Săpăturile vor începe anul viitor, ocazie cu care Electrocentrale va putea înlocui şi o parte din reţelele abandonate în anii '90.

Până atunci, însă, oamenii trebuie să mai aibă răbdare. În fond, se antrenează zilnic pentru asta, aşteptând minute în şir să curgă, în sfârşit, apă caldă...


"Jumătate din apa caldă o las, de fapt, să curgă aiurea. Când plăteam în sistem pauşal şi apa caldă era ieftină nu mă afecta aşa mult, dar acum, când plătesc după contor, 14 lei metrul cub de apă caldă, nu-mi mai convine să dau bani pe ceva ce nu primesc"

Maria Bara


CÂT O FACTURĂ!
165
lei plăteşte anual în plus un orădean care lasă să curgă în fiecare lună un metru cub de apă "caldă" care, de fapt, vine rece


PUŢINTICĂ RĂBDARE
Întâi reţelele!

Oricât de importantă ar fi pentru orădeanul de rând problema recirculării apei calde, de la înălţimea Primărei aceasta se vede uşor diferit. "Nu spun că nu este neimportantă, dar nu e nici pe departe atât de gravă ca starea infrastructurii. În contextul în care pe reţelele îmbătrânite ale CET au loc zilnic 20 de avarii care periclitează viabilitatea întregului sistem, ceea ce provoacă şi riscă să lase orădenii fără căldură, problema recirculării apei  va deveni o prioritate abia după ce vom fi rezolvat problema principală, a risipei de pe magistrale", spune Marcel Boloş, director în cadrul Primăriei. El dă de înţeles că, raportat la pierderile de circa 40% de pe reţelele CET, metrul cub de apă caldă pe care îl pierde lunar cam fiecare familie orădeană racordată la Electrocentrale este un mizilic. Căci, direct sau indirect, pierderile CET tot orădeanul le plăteşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
eu
Asa se intampla si in Centru Civic...eu sunt fraierul din bloc! Aprox. 20 - 25 de minute dureaza pana se incalzeste apa. 50 % din consumul de apa calda este de fapt apa rece.
Postat 29 Decembrie 2011, 17:16 de eu
Ori facem ceva ori ii obligam sa faca ei
Solutii: 1. cumparati-va din Ungaria contoare de apa calda care contorizeaza apa doar de la 40 grade in sus. Deci, pana se incalzeste apa la aceasta temperatura contorul nu se invarte. Contactati o firma care monteaza contoare de apa ca sa va procure aviz metrologic pentru contor. 2. Montati-va boiler electric. Este mai ieftin decat sa platesti apa rece la pret de calda. In plus ai scapat de avariile, reviziile si reparatiile de cate 2-3 saptamani, de 2-3 ori pe an. Până unde poate merge nesimtirea si hotia? Sefii de la CET au salarii de peste 1.000 de euro lunar. Si asta din cauza ca oamenii-s prosti si nu-si cer drepturile: serviciile de termoficare sunt legiferate, inclusiv parametrii de furnizare, inclusiv sanctiunile in caz ca ai frig la pret de caldura.
Postat 20 Decembrie 2011, 12:51 de Snow-man
Bolojan are central de bloc?
Desi probabil are centrala de bloc, nu i-ar strica un dus rece cu furtunul, sau chiar o baie in Cris.
Postat 19 Decembrie 2011, 20:30 de Andreea Ionescu
Sesizear
sa fie sesizata protectia consumatorului si sa plateasca cel care e vinovat din cauza ca nu ofera serviciile contractate!
Postat 19 Decembrie 2011, 13:12 de Consumator
miezul noptii bate...
părintele e-n toate/e-n cele ce sunt/şi-n cele ce mâine vor râde la soare! acum am priceput de ce sâmbătă noaptea(ora 1,00)stătea invisible pe mess: astepta să i se încălzească apa! dar la slujbă nu e obosit? eu oricum stăteam a doua zi în pat până la cât doream...dar el?
Postat 19 Decembrie 2011, 11:39 de TDS
bolovan, bolos, tiganu, toti isi bat joc de oradeni !
Bolovan asta ar merita atarnat si pus dusul cu asa-zisa ,,apa calda'' pe el ! Il doare-n p___a de oradeni, sa plateasca pana nu mai pot ! BIne ca el are bani pt. tot felul de tampenii numai bune sa-si umfle conturile el, selina si restul gastii !
Postat 19 Decembrie 2011, 11:06 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON