URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

"Cumpărături" la secret: Instituţiile publice din Bihor nu-şi publică programul de achiziţii pe site

"Cumpărături" la secret: Instituţiile publice din Bihor nu-şi publică programul de achiziţii pe site LA SECRET. Obişnuită să fie lăudată pentru transparenţă, Primăria a publicat anul acesta pe portal programul achiziţiilor pe 2012 abia săptămâna trecută. Cu o întârziere de jumătate de an şi la insistenţele BIHOREANULUI...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planul anual de achiziţii publice este pentru instituţiile publice un fel de Biblie a cumpărăturilor. Conform legii, toate achiziţiile programate trebuie să se regăsească în listă, iar conţinutul său să fie public.

Aparent banală, măsura e de o importanţă covârşitoare. Pe de o parte "privaţii" află din timp proiectele mari şi se pot pregăti pentru licitaţii, iar pe de altă parte "statul" are garanţia că, datorită răgazului câştigat, agenţii economici pot oferta servicii mai bune la preţuri mai mici. Dar practica ne omoară...

La pomul lăudat...

Când a venit în Primărie, liberalul Ilie Bolojan a promis transparenţă totală. În doar câteva luni de la instalarea noului primar, funcţionarii municipalităţii au început să anunţe pe portalul Primăriei toate licitaţiile care urmau să fie organizate, rezultatele acestora şi chiar contractele încheiate cu câştigătorii. Treptat, lucrurile au intrat în normalitate, fapt ce a dus la recăpătarea încrederii în administraţie şi la asigurarea premiselor unor achiziţii publice corecte, care să permită oraşului să cumpere bunuri şi servicii de calitate la cele mai bune tarife.

Începând din 2011, municipalitatea a luat hotărârea să publice pe site inclusiv Programul de achiziţii pe anul în curs, cu toate licitaţiile pe care urma să le organizeze. Avantajul era dublu: pe de o parte Primăria îşi putea organiza investiţiile după priorităţi, iar pe de alta firmele se puteau pregăti din timp, fără să poată fura nimeni startul aflând "pe surse" ponturi despre licitaţiile ce urmau să aibă loc.

Singular în peisajul birocratic autohton, procesul de transparentizare a adus municipalităţii o mulţime de laude. În noiembrie 2010, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a premiat instituţia pentru "sporirea gradului de integritate, transparenţă şi răspundere", iar în 2011 Institutul pentru Politici Publice a nominalizat Oradea ca exemplu de bune practici în domeniu. Până i s-au urcat laudele la cap...

... să mergi cu toporul

După ce şi-a obişnuit contribuabilii cu informaţii complete privind achiziţiile, anul acesta municipalitatea a "uitat" să mai publice planul pe site. În 2012, vreme de cinci luni, secţiunea rezervată pe portalul Primăriei a fost deschisă de programul licitaţiilor programate pentru... 2011.

Deşi a fost creionată încă din februarie, după primele discuţii pe marginea bugetului local din acest an, lista achiziţiilor a fost ţinută la sertar. Motivele sunt puerile. "Nu am postat Programul anual de achiziţii pe site pentru că ştiam că este doar o ciornă care urma să sufere modificări", spune Adina Marge, şeful Biroului Achiziţii Publice.

De "vină" ar fi volumul mare de investiţii aflate în diferite faze de pregătire de către Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, care ar da peste cap toate socotelile Biroului Achiziţii. "Programul trebuie corelat cu listele de investiţii ale tuturor direcţiilor din Primărie. Achiziţiile DMPFI depind de finanţările europene, fapt pentru care este destul de greu să facem o proiecţie exactă", spune Marge. Altfel spus, Primăria nu şi-a făcut publice intenţiile pentru că o încurca programul DMPFI, direcţia care va organiza anul acesta cele mai multe licitaţii!

15 Marcel Bolos.jpgExista din februarie!

Că lucrurile nu stau aşa o spune Marcel Boloş (foto), şeful DMPFI, promovat săptămâna trecută ca secretar de stat. "DMPFI şi-a definitivat şi a trimis spre includere în Programul de achiziţii obiectivele pe 2012 încă din februarie. Trebuia s-o facem, pentru că în momentul în care finanţatorul controlează documentele, el verifică dacă achiziţia figurează în plan". Fostul director spune că achiziţiile programate pot fi modificate oricând fără probleme. "Eu nu am văzut buget care să nu fie modificat ulterior, fie local, fie central. Uneori rectificăm şi de 12 ori pe an bugetul, pentru că nu ştim dinainte cum evoluează lucrurile pe parcursul anului". În ce priveşte modificarea planului de achiziţii, Boloş spune că nu-i mare filosofie: "Se face o anexă şi gata!".

Faptul că o licitaţie programată să se ţină în 2012 se amână pentru anul următor din lipsă de fonduri nu e nici pe departe o problemă. "Dacă ţi-ai programat o investiţie şi nu ai finanţare, o amâni şi nu iese nicio discuţie. Problemă este să faci licitaţie fără ca investiţia să apară în planul de achiziţii. Acesta a fost gândit tocmai pentru ca mediul de afaceri să cunoască intenţiile autorităţii contractante şi să se poată pregăti", spune Boloş.

Publicare cu delay

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a refuzat să se pronunţe asupra motivelor publicării cu întârziere a planului de achiziţii pe site-ul municipalităţii, însă a ordonat ca acest lucru să fie făcut imediat. Ordinul verbal va fi întărit, se pare, şi printr-o dispoziţie scrisă, dar peste o lună, dacă va fi reales primar, pentru ca gestul să nu fie interpretat ca unul electoral.

Oricum, chiar dacă cu o întârziere de cinci luni, de săptămâna trecută Programul de achiziţii pe 2012 poate fi consultat pe site-ul Primăriei. Astfel, deşi va suferi modificări, măcar proiectul său este public. Asta spre deosebire de programele de achiziţii ale structurilor subordonate municipalităţii, precum Administraţia Imobiliară Oradea (care ţine pe site tot lista de achiziţii din 2009), Administraţia Domeniului Public, Compania de Apă Oradea şi OTL (care ultima oară au postat pe site-uri programele din 2011), iar Electrocentrale, Casa de Cultură a Municipiului şi spitalele nu le au deloc. Ce-i drept însă, nu acestea au fost lăudate pentru transparenţa de care (nu) au dat dovadă...


"Planurile anuale de achiziţii sunt publicate pe site-ul instituţiei doar de anumite autorităţi, printre care Primăria Oradea. Instituţiile care publică asemenea informaţii reprezintă mai degrabă excepţii, nu o regulă"

Raportul Institutului pentru Politici Publice, 2012


OPACII
Judeţul "discreţilor"

Dacă Primăria Oradea a omis doar anul acesta să-şi pună programul de achiziţii publice pe site, instituţiile judeţene n-au făcut-o niciodată până acum, deşi legea care le obligă la transparenţa online datează din 2006. Prefectura a postat anul acesta pe site-ul propriu doar câteva anunţuri de licitaţie, în vreme ce Consiliul Judeţean ţine şi acum pe portal anunţuri vechi de doi sau chiar trei ani. Despre postarea programelor de achiziţii ale celor două instituţii, nici pomeneală!

La fel, serviciile deconcentrate parcă ar fi servicii secrete. Cu excepţia Direcţiei de Sănătate Publică, care şi-a postat pe site programul de achiziţii publice, majoritatea instituţiilor, de la ITM până la Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Silvică, nici măcar nu şi-au bătut capul cu aşa ceva. Probabil pe considerentul că oricum nu le verifică nimeni, de vreme ce însăşi Prefectura nu a dat un exemplu în acest sens...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
mai traiesti ma porc sifilitic gavra-javra?
mai traiesti, ma gavra-javra? porc sifilitic? mai stii citi nevinovati ai trimis in judecata? mai stii citi au suferit de pe urma dementei tale? PREGATESTE-TE SA MORI, RAHAT SECURIST. TE-A SPRIJINIT BLEAGA? DE-ACUM O SA AIBA GRIJA MARITUL DIAVOL; CE TE ASTEAPTA BA PUROI PORTOCALIU, O SA-TI DORESTI SA NU TE FI NASCUT.
Postat 18 Mai 2012, 21:26 de IMPERATOR SATANIC
corect
@abab: asa este cum zici, el probabil voia sa se justifice de ce nu a intrat din prima la facultate! ori repet, a avut doua incercari esuate! in plus e foarte tare chestia cu "pregatire pentru admiterea la facultate"! dar nu sufla o vorba despre cooperativa din marisel(judetul cluj). oricum ajustarile pe care le-a adus CV-ului cred ca se datoreaza si insistentelor mele(numai la U.O. am trimis vreo 4-5 scrisori in sensul acesta!). oricum lupt in continuare sa-l demasc pe acest ticalos!(pana la urma asta cu CV-ul este relativ minora, DOAR CA PUNE IN EVIDENTA CARACTERUL OMULUI); chiar daca sustin USL-ul, nu sustin ticalosiile de nici o natura, indiferent cine le-ar comite!
Postat 18 Mai 2012, 18:26 de TDS
Nu ii chiar asa...
Repede au sarit USL-istii sa critice pe Tirle! Ii haios sa vezi cum cauta astia ceva impotriva lui Tirle. Cum gasesc ceva care ar putea asocia cu Tirle, profita. Cine a fost ieri la dezbatere a putut sa vada ca Tirle a stat drept inaintea lor. Om cinstit!
Postat 18 Mai 2012, 17:44 de .
XIX
Asta ii o mare prostie cu publicarea..ca publica tot ce vor ei. Pentru transparenta este Curtea de Conturi, de care nu scapi..
Postat 18 Mai 2012, 17:12 de Alex
XIX
Mai oameni buni..voi ati fost vreodata in Consiliul Judetean? Credeti ca Radu Tirle numai asta are de facut? Sa se ocupe de un site? Judetul ii mare si sunt multe nevoi...Nu zic ca ii bine, dar sa il acuzi pe Tirle pentru asta ii chiar aberant
Postat 18 Mai 2012, 17:06 de cetatean
@TDS
@TDS: Am vazut mesajul tau si am verificat si eu CV-ul noului"secretar". Ai dreptate in toate: parintii si apartenenta politica - pai chiar SI atunci, chiar si pt biserica Trebuia sa fii membru. Deci cade justificarea lui. In plus intr-un CV NU ai de ce sa treci justificari de genul "De ce nu ai putut sa faci ... ceva". Asa fiecare poate trece de ce nu au facut ce si-a dorit (De ce nu am putut eu sa fac Harvard in 1900 toamna?!) Apare apoi in CV ca in 1990 s-a pregatit pentru 1991/1992 sau asa ceva (ca doar el stie ce a vrut sa spuna). Intrebarile mele: Cand a intrat ? In '91, 92 ... De ce nu a continuat? Cand a facut teologia? (intr-un articol apare ca a terminat teologia). Sau fiindca e profesor la UO are dreptul sa termine N facultati fara a urma cursurile si fara a plati taxa de inscriere ??? In mod normal orice lucru se poate verifica si falsurile sa Cat priveste licitatiile in institutiile publice orice om normal intelege despre ce e vorba. Chiar daca le fac publice tot pe linie de PCR (pile/partid, cunostinte, relatii) se merge. Faptul ca Bolos se scuza ca a trimis adresa inca de ... se poate verifica la nivel de institutie. Orice corecspondenta banuiesc ca se inregistreaza.
Postat 18 Mai 2012, 15:09 de abab
abureala
Degeaba le-ar publica ca tot trucate ies. Prietenii stiu de ce!
Postat 18 Mai 2012, 13:11 de karol
Proverbiala transparenta
Sigur ca institutiile in cauza nu invart atatia bani cati s-au fraudat la construirea Canalului Panama.Dar metehnele-s cam aceleasi,ifosele deranjate sunt autohtone.
Postat 18 Mai 2012, 12:56 de gyorgy tozser
tendentios baiatul!
prea multe ghilimele in text, in mod nejustificat desigur, dan simai!
Postat 18 Mai 2012, 12:35 de zet
Si lumea il lauda pe TARLE...
Unde e TARLE, marele transparent si om vertical! DEGEABA PRETINDE CA E MAI BUN! De ce nu a pus programul de achiztii pe site!
Postat 18 Mai 2012, 11:47 de Carol
Si lumea il lauda pe TARLE...
Si il mai lauda lumea pe TARLE CA A SPART MONOPOLURI, ca el e singur contra mafiei, ca el face, ca el drege! HALAL TRANSPARENTA!. A spart doar vise...a inlocuit selina cu firma lui Ghilea, constructii BIHOR. Atata tot!!!!!!!!! Numai ca el prea ne crede fraieri!
Postat 18 Mai 2012, 11:46 de Carol
alta magareala!
TOTI care participa la achizitii au interpusi membri din partid unul nu e in afara (PILE) partidului, PRIMARIA un instrument al organizatilor POLITICE, pacat, asa nu o sa atingem PERFORMANTA in CALITATE, o sa fim JEFUITI continuat in schimbul negocieri VOTURILOR: SACRIFICATI POLITIC :))) JEFUITI pe romaneste.
Postat 18 Mai 2012, 11:09 de licitatii publice
si nu ne duce pe noi in ispita!
parintele si-a postat CV-ul pe site-ul MDRT! e tot ala vechi(care figura pe site-ul U.O.)dar dupa numeroasele critici i-a facut mici(exagerat de mici)ajustari: acum aflam ca a fost respins la Seminarul teologic de doua ori din cauza apartenentei politice a parintilor! MINCIUNA: parintii nu pteau fi altceva decat simpli membri de partid). nu sufla o vorba despre cele doua admiteri ratate(la stiinte economice, respectiv georgrafie), nici despre perioada petrecuta la cooperativa de consum din marisel(cluj). pai? cadra cu noua functie? IN ALTA ORDINE DE IDEI REFUZ SA CRED CA FIRMA DE AUDIT IN CARE PARINTELE A FOST ACTIONAR A CASTIGAT PUR INTAMPLATOR UN CONTRACT DE AUDIT FOARTE BUN(si ca perioada, si ca valoare)CU PRIMARIA! Din firma fac parte colege de-ale popii de la U.O.(Sorbonica de Mang-op!)
Postat 18 Mai 2012, 09:26 de TDS
licitatii
Ar trebui sa se intereseze cineva de legaturile dl. Carp cu dl. Remus Capatana. Lucrarile pe care firmele dl. Capatana , le face la spitalul judetean si municipal, la DSP...etc!
Postat 18 Mai 2012, 09:19 de Capatana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON