URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2012, 08:50

Universitate, caut rector!

Universitate, caut rector! INTERIMAR DE CURSĂ LUNGĂ. Decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Constantin Bungău (foto), a devenit ordonatorul de credite al Universităţii, adică un fel de interimar care să exercite funcţia până la alegerea unui rector legitim. Considerat "om de casă" al fostului deţinător al portofoliului, Bungău nu ascunde, însă, că vrea să candideze şi să fie ales. Rămâne de văzut dacă îl va surclasa ori nu altul, mai vrednic şi nelegat de interesele fostelor conduceri...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ce ţi-e frică nu scapi, spune o vorbă din bătrâni, care i se aplică perfect şi rectorului Cornel Antal. După ce a condus Universitatea mai bine de 4 ani şi a fost votat de universitari pentru un al treilea mandat, a fost invalidat de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, deoarece însăşi candidatura sa a fost nelegală.

În aceste condiţii, Universitatea nu are de ales decât să reia alegerile, dar şi să-şi modifice propriile regulamente, căci Ministerul a obligat-o să permită înscrierea în competiţie a oricărui cadru didactic, indiferent de grad. În faţa acestei provocări, liderul sindical Gheorghe Ionescu, perdant luna trecută în faţa lui Antal, a şi anunţat că va încerca din nou să câştige rectoratul, la fel ca decanul Constantin Bungău, un apropiat al lui Cornel Antal. Socotelile celor doi s-ar putea, însă, să fie date peste cap, iar funcţia să revină unui alt universitar, care până acum a stat deoparte în "războiul greilor". Pentru că acum e momentul când oamenii valoroşi ar putea să-şi încerce şansa...

La loc comanda!

03 cornel antal.jpgZiua de 8 martie n-a fost una fericită pentru Cornel Antal (foto). Atunci a primit ordinul ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, care nu-l confirma pe funcţia cucerită în urma alegerilor din 8 februarie în faţa adversarului său Gheorghe Ionescu. Ministerul a considerat nelegală însăşi candidatura lui Antal, care a spus că vrea să fie rector pentru un "mandat provizoriu" de 3 ani şi 4 luni, dat fiind că Legea educaţiei prevede o durată a mandatului de 4 ani şi interzice ocuparea funcţiei pentru mai mult de 8 ani, iar el deja acumulase o vechime de 4 ani şi 8 luni. La vremea respectivă, Antal mizase pe faptul că legea nu reglementează explicit mandatul provizoriu, dar ministrul i-a replicat că, dacă legea nu-l reglementează, înseamnă că nici nu-l permite.

În faţa ordinului ministerial de invalidare, Antal a trebuit să se recunoască înfrânt, chiar dacă s-a mai scuzat că nu candidase de capul lui, ci avusese girul juriştilor Universităţii, care l-au asigurat că legea îi permitea un mandat parţial. Mai mult, Antal a dezvăluit că ar fi avut şi acceptul verbal al fostului ministru Daniel Funeriu care, în decembrie, îi dăduse undă verde. "Nu mi-a dat în scris, dar mi-a zis că pot candida", a pretins Antal după aflarea veştii privind neconfirmarea sa în funcţie.

Prieteni cu armele întoarse

03 Ioan Horga.jpgUnii universitari spun, însă, indirect, că Antal minte. "Înainte de a se încheia perioada de depunere a candidaturilor, ministrul Funeriu l-a descurajat şi i-a sugerat să susţină un alt candidat", a declarat pentru BIHOREANUL decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga (foto), care spune că ştie acest lucru chiar de la actualul rector. Fiindcă n-a ţinut cont de sugestie, Antal e acuzat acum, pe faţă, de unii colegi că a tărăgănat intenţionat alegerile, perturbând activitatea Universităţii, care putea avea deja un rector, nu să intre din nou în gura lumii, ca pe vremea clanului Maghiar.

Antal a fost criticat şi de membrii Consiliului de Administraţie al Universităţii (format din decani), pentru că a pus invalidarea sa pe seama fostului decan al Facultăţii de Mediu, Vasile Bara, despre care actualul rector a susţinut că este un  apropiat al ministrului Baba şi cu care el este în război de ani buni. "Eu i-am recomandat domnului profesor Antal să treacă povestea asta la capitolul "ghinionul vieţii lui" şi să fie mai reţinut în declaraţii pe care nu le poate proba şi care nu fac bine Universităţii în raport cu Ministerul", spune Horga, supărat că actualul rector a confundat instituţia cu propria feudă.

Reguli noi

Dincolo de scuzele şi acuzele lui Antal, Universitatea e nevoită acum să refacă alegerile. Ba mai mult, să schimbe şi regulile, căci Ministerul a cerut noului Senat al Universităţii, ales tot pe 8 februarie (şi din care fac parte preponderent cadre tinere neamestecate în scandaluri), să elimine regula ce permitea doar candidatura profesorilor universitari, nu şi a cadrelor didactice mai mici în grad.

03 Sorin Curila.jpgÎn toamna anului trecut, Ministerul aprobase regulamentul de alegeri, dar ulterior a descoperit limitarea şi a solicitat Universităţii să şi-l revizuiască în acest sens. "După ce-l vom actualiza, îl vom trimite din nou la Minister. Abia apoi vom stabili calendarul noilor alegeri", explică preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă (foto).

Drept urmare, neconfirmarea rectorului Antal, pe de-o parte, şi dreptul la candidatură deschis oricărui cadru didactic sau cercetător titular, pe de altă parte, dau Universităţii şansa să propulseze, în sfârşit, la conducere candidaţi tineri şi promiţători, apţi s-o rupă definitiv cu trecutul de "Sorbonică".

La vremuri noi, tot noi

03 Gheorghe Ionescu.jpgDeocamdată, însă, singurul care spune răspicat că va candida la rectorat este liderul sindical Gheorghe Ionescu (foto), cel care a fost şi singurul contracandidat al rectorului în funcţie, şi care consideră că prin invalidarea lui Antal i s-a făcut dreptate. Ce-i drept, Ionescu a găsit rapid un motiv să fie nemulţumit şi de următoarele alegeri. "Cum adică, să concurez eu cu asistenţi universitari? Nu e normal!", a răbufnit liderul sindical.

Dacă se va "bate" sau nu cu asistenţi, rămâne de văzut. Dar un contracandidat egal în grad aproape sigur va avea: decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Constantin Bungău, numit de Minister ordonator de credite, adică un soi de rector interimar, la propunerea Senatului, s-a hotărât să intre şi el în competiţie. "Nu pot spune cert, pentru că nimic nu poate fi sigur niciodată. Dar vizez să candidez", a recunoscut Bungău pentru BIHOREANUL.

Nu ar fi nicio surpriză, pentru că şi la alegerile din februarie Bungău anunţase că se gândeşte la o asemenea posibilitate. "O astfel de decizie nu o iei pentru că eşti un copil teribil, ci trebuie să ai în spate un sprijin al corpului profesoral. Şi nu ţi-e totuna cine te sprijină", spune el acum, deşi în iarnă se specula că Bungău era varianta a doua luată în calcul de Antal în eventualitatea că, înainte de alegeri, Ministerul îi va interzice să-şi depună candidatura chiar el.

Indecişii

03 Sanda Filip.jpgPe lângă Ionescu şi Bungău, mai sunt însă şi alţi universitari care se gândesc la rectorat. "Mă gândesc la această variantă, dar trebuie să mă gândesc bine", spune decanul Sanda Filip (foto). Apreciată de colegii de la Facultatea de Ştiinţe pentru activitatea din ultimii 8 ani, când aici s-au produs cele mai multe articole publicate în reviste de specialitate prestigioase, Sanda Filip e văzută ca un manager foarte competent, care ar putea să ducă şi Universitatea pe drumul cel bun.

De o reputaţie asemănătoare se bucură şi decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, Marcel Roşca, căruia colegii i-au propus să candideze, asigurându-l că-l vor sprijini total. "Nu vă place de mine, sau de ce vreţi să mă puneţi să candidez?", le-a răspuns Roşca, pe un ton glumeţ, refuzând propunerea lor. Pe undeva normal, căci viitorului rector nu-i va fi deloc uşor să descâlcească iţele rămase încă încurcate din epoca Maghiar şi să continue reforma începută de Antal.

Pe de altă parte, în Universitate se vorbeşte şi despre o posibilă dorinţă a decanului de la Medicină, reputatul urolog Gheorghe Bumbu, de a deveni rector spre final de carieră, dar acesta spune că nu are nici pe departe asemenea ambiţie.

Una peste alta, e cert că universitarii orădeni pot, prin implicarea sau neimplicarea lor, să demonstreze ce-şi doresc. Să lupte pentru propria Universitate, îndepărtând-o de ruşinosul trecut, ori să se complacă în mediocritate şi să se condamne la lipsa unei perspective mai bune. Căci, dacă privesc cu adevărat spre viitor, trebuie să îndrăznească. Iar norocul îi ajută doar pe cei temerari...


PRIMA SCHIMBARE
Senatul, cu tineri înainte!

Prima schimbare de fond din Universitatea Oradea s-a petrecut în Senat, forul de conducere colectivă care deţine adevărata putere în cadrul instituţiei, dat fiind că membrii săi stabilesc mandatul rectorului, indiferent cine este acesta. Mare parte din cei 57 de noi senatori aleşi luna trecută sunt universitari tineri, unii chiar necunoscuţi dincolo de mediul academic, excepţie facând doar Marcel Boloş (şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie), Andrei Luncan (fost arhitect şef al Primăriei), procurorul Radu Bodea, Lia Pop (fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice), medicii Florian Bodog şi Ovidiu Burtă. Printre senatorii mai puţin cunoscuţi la nivel local, dar cu real prestigiu ştiinţific, s-au remarcat Liviu Moldovan şi Cristian Grava (ambii de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Simona Dziţac (Inginerie Energetică şi Management Industrial), Ioan Constantin Ţarcă (tot de la IETI) ori Simona Vicaş (Facultatea de Protecţia Mediului).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@Eugen si ceilalti ca el
Numai un intelectual cu diploma de sorbonica poate considera interventiile d-nei Filip drept prostii, sau poate ca esti chiar Georgel sau unul din acolitii lui dar tot doctor Maghiar scrie pe diploma . QED
Postat 27 Martie 2012, 09:06 de cutu cutu
SANDA FILIP = O
D-na Sanda Filip este o nulitate pe plan profesional. Toate lucrarile pe care le revendica sunt meritul colegilor ei care au trecut-o coautoare ca le este decan. Numai Ilonka saracul pe cate a trecut-o si pe ea si pe Jurcut. Astia nu au scris nimic la viata lor. Ea era mai mult in strainatate la barbat-su decat cu capul la scoala. E o debandada la Stiinte de nu stie stangu ce face dreptul. Sa fim seriosi. O ajunge asta rector cand o zbura porcul. Nici sa vorbeasca nu stie. E sasaita si cand deschide gura spune numai prostii. Intrebati si voi pe cei din vechiul senat ce-i mai stresa cu tampeniile ei ireale si irealizabile. Numai un catel prost poate sa-i aduca elogii.
Postat 25 Martie 2012, 07:56 de EUGEN
.
Da pe dracu. Ciumpalacule!
Postat 25 Martie 2012, 00:30 de .
cine plateste
Firesc ar fi ca toate costurile presupuse de refacerea alegerilor sa le suporte George Cornel Antal in solidar cu Biroul juridic si cu Senatul de doi bani al Universitatii.
Postat 24 Martie 2012, 16:57 de traian jurcut
motanul si apa marii
@abab: stii, intr-un interviu mai vechi incerca sa acrediteze ideea ca de copil si-ar fi dorit sa fie preot dar nu a fost admis la seminar pentru ca celor de acolo le-ar fi fost teama ca dat fiind faptul ca parintii erau membri PCR ar fi putut "introduce" in seminar ideile comuniste! Ce aberatie! Ce sa spun! Banuiesc ca familia b...(tatal si mama)or fi fost membri de partid asa cum au fost peste 95% dintre romani! Astea sunt povesti de Ion Creanga(cu diferenta ca povestile lui Creanga sunt izbutite!). si pana la urma, daca atat de mult i-a placut teologia, dupa '90 calea era chiar libera! Dar astea sunt minciuni sfruntate. Toata chestia cu titulatura de "diacon celib" este menita sa ascunda anumite adevaruri! Atata iubeste el religia cat iubeste motanul apa marii! oricum se apropie ceasul aniversar! in curand se implinesc 4 ani de cand(pe sest)a fost introdus(cu capul)in poza de grup a candidadtilor locali ai PDL. La multi ani(necajiti), parinte! Si poate totusi iti refaci CV-ul! De dragul PRINCIPIILOR si a MORALEI CRESTINE care cica te anima!
Postat 24 Martie 2012, 12:21 de TDS
@TDS
@TDS: Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste intratul la facultate in acea perioada. Chiar nimic nu putea sa-l impiedice de a urma una daca ...
Postat 23 Martie 2012, 16:45 de abab
Ha, ha, ha!
Am ris de mama focului cind am citit gluma lui Baselescu fata de Bungau - un profesor tinar cu multa capacitate. Sigur este vorba despre capacitatea lui de a sta in echer in fata lui Antal, Felea, Curila si ceilalti, capacitatea de a nu-i contrazice niciodata, capacitatea de a nu fi afectat de vorbele celor din jur la adresa lui dar mai ales a nevestei (adica, nesimtit) ... Eu am impresia ca asta tace si coace el ceva, gen: tac pina ma vad rector si apoi le-o coc eu la toti inclusiv Antal, Felea si ceilalti. Prima abtiguita-Medicina!
Postat 23 Martie 2012, 09:25 de ultimul realist
putini sunt la nivelul academic dintre cei tineri !
Tinerii care vor sa conduca , sunt foarte foarte departe de adevar . Nivelul academic idem este destul de mediocru la cei care doresc sa pluteasca pe sus ! Pacat de acest loc minunat Oradea si de aceasta Universitate , care mai are inca putini din cadrele cu pregatire ( pedagogica, psihologica, de specialitate , metodica etc ) care au facut din anonimat Universitate . Cei care absolva azi 25 % daca pot lua locul lor ! Profesionalismul nu se manifesta numai prin lucrari stiintifice ci cu prioritatea la catedra si munca cu omul cu studentul , si atunci si cartile scrise au valoare , ! Bafta Universitatea din Ordea ,! ca dai un examen foarte greu in aceste zile si luni care urmeaza . Poate totusi reusesti , macar cu nota 7/8 ! yyy
Postat 22 Martie 2012, 23:10 de yyy
prestanta academica
dintre astia cea mai mica contributie stiintifica o are ”tanarul” Bungau ocupat fiind sa-i tina trena lui Antal.
Postat 22 Martie 2012, 16:07 de Georgel
@Mihai
Nici nu a fost paj sau clovn la Curtea lui Antal ca Bungau sau Horga. Cred insa ca e prea buna pentru a fi pe gustul sorboneilor si astia nu o vor vota. Prea le plac leprele si tradatorii.
Postat 22 Martie 2012, 14:42 de Sorin
pentru d-na Sanda Filip
As dori sa candideze D-na Sanda Filip. E singura dintre cei prezentati care are vocatie cu adevarat academica. Ceilalti, din pacate, sunt perfect compatibili cu societatea viciata de azi, niste papagali cu diplome, lucrari si carti discutabile care s-au cocotat in posturi prin mijloace deloc academice. Succes doamna!
Postat 21 Martie 2012, 20:29 de Mihai
Mult succes d-nul Bungău
Mult succes d-nului C. Bungău,un profesor tânăr cu multă capacitate.
Postat 21 Martie 2012, 20:09 de Baselescu
completare
g.i. este cu 8 ani mai mare, adica are 54!
Postat 21 Martie 2012, 19:02 de TDS
lamuriri
lamuriti-ma si pe mine, C.B. la 46 de ani e tanar, G.I. e mos?
Postat 21 Martie 2012, 19:01 de TDS
SUCCES !
MULT SUCCES, DOMNULUI BUNGAU ! ESTE UN PROFESOR TANAR, CINSTIT SI FOARTE COMPETENT.
Postat 21 Martie 2012, 18:47 de univ
NU
@abab: NU! nu sunt sigur, am facut niste calcule aproximative pe baza a ceea ce am citit in CV si sa zicem asa, "zvonistica"! singura certitudine este ca a absolvit liceul in 1986 si nu i se putea pune in mod firesc nici o piedica sa intre la facultate daca putea sa faca asa ceva!(din punct de vedere intelectual). nu tin nici explicatii de genul greutatilor materiale pentru ca in epoca un student sarac se putea descurca onorabil cu bursa, cantina si cazarea acordate de stat! basca huedin-ul e la o aruncatura de bat de cluj napoca!
Postat 21 Martie 2012, 18:35 de TDS
@TDS
@TDS: esti sigur ca a intrat la facultate in 1992? De terminat a terminat in 1997 dar in "promotia" de 4 ani, deci la UO ar fi intrat doar in 1993 (asta daca a dat admiterea aici)
Postat 21 Martie 2012, 17:40 de abab
Ce povesti...ce minciuni....
Rectorul turnatorul ,,...avusese girul juriştilor Universităţii...'' pt. a candida ! Daca turnatorul nu minte (da' nu poti fi sigur, un turnator minte si-n vis !), atunci asa-zisii ,,juristi ai universitatii'' ar trebui dati afara in suturi ! Pe motiv de (in)competenta. Ce sa invete astia pe viitori juristi ?!
Postat 21 Martie 2012, 15:22 de .
senatorul melcilor
vai, dar ce tanar si promitator este senatorul parinte! senatorul care nu are curajul sa scrie in CV ce a facut in perioada dintre absolvirea liceului si intrarea la prima facultate, produsa in 1992, dupa ce, se spune, Don Pedro l-ar filuat sub aripa sa ocrotitoare(poate asa ne-am da seama DE CE NU A PUTUT INTRA LA FACULTATE DIN PRIMA, adica la varsta corespunzatoare/18-19 ani!). din punctul acesta de vedere cel putin Ionescu a urmat cursul firesc al lucrurilor! oricum cred ca UO nu va scapa de gloriosul titlu "sorbonica"never-ever!
Postat 21 Martie 2012, 09:15 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON