URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2013, 09:55

Război pe fundul sacului: Sindicatul cere executarea silită a Universităţii

Război pe fundul sacului: Sindicatul cere executarea silită a Universităţii CAPRA VECINILOR! Deşi conştient că Universitatea n-o duce deloc bine cu banii, liderul sindical Gheorghe Ionescu (foto) refuză ca "ortacii" săi să primească cu ţârâita majorările salariale. "Să se achite eşalonat salariile pe contractele de cercetare, nu drepturile noastre!", spune vehement profesorul, nepăsător faţă de realitatea că proiectele de cercetare aduc, totuşi, ceva bani în plus Universităţii, în timp ce sindicatul său doar cere...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca un tată aflat pe patul morţii, Universitatea e hăcuită chiar de propriii urmaşi. Deşi instituţia e în plină criză financiară, iar conducerea se gândeşte la măsuri extreme precum concedierile, sindicaliştii sunt decişi "să-şi ia partea" chiar dacă ar fi ultima mişcare pe care o mai fac în instituţie.

După ce a câştigat în instanţă drepturi salariale de peste 8 milioane de lei pentru cei 495 membri ai Corpului Profesional Universitar, liderul acestui sindicat, Gheorghe Constantin Ionescu, cere toţi banii deodată. Ca să-i obţină, e decis să poarte Universitatea prin sălile de judecată, iar pe rectorul Constantin Bungău să-l dea pe mâna procurorilor.

Cu promisiunile la judecată

În anul electoral 2008, populiştii politicieni le dădeau profesorilor o veste nesperată: în baza Legii 221, toţi urmau să primească salarii mai mari cu 25% între octombrie 2008 şi decembrie 2009. Deşi n-a fost abrogată, legea n-a fost nici aplicată, aşa că salariile profesorilor au rămas cum fuseseră. Pentru neaplicarea legii, sindicatele din domeniu au dat însă Ministerul Educaţiei şi Cercetării în judecată, inclusiv Corpul Profesional Universitar din Oradea făcând acest pas şi cerând în instanţă ca MEC şi Universitatea să le dea celor aproape 500 de membri de sindicat drepturile promise.

Toate procesele declanşate în întreaga ţară au fost câştigate de sindicalişti, pentru orădeni verdictul final venind în 2012 de la Curtea de Apel, care a stabilit definitiv şi irevocabil că Universitatea trebuie să le achite celor 495 sindicalişti diferenţa dintre salariile încasate şi cele cuvenite pentru perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009. În total nu mai puţin de 8,2 milioane lei.

Fără amânări!

Anticipând efectele pe care urma să le aibă neaplicarea Legii 221, Guvernul Boc a emis în 2009 o Ordonanţă de Urgenţă ce stabilea modul de plată a drepturilor salariale câştigate de sindicalişti în justiţie. Conform OUG 71/2009, banii trebuiau achitaţi eşalonat în 5 ani: în primul an 5% din totalul sumei, în al doilea 10%, în al treilea şi al patrulea an câte 25%, iar în ultimul an 35%.

Ca urmare, în 2012 conducerea Universităţii orădene a început să plătească sindicaliştilor 5% din drepturi. Acest lucru n-a fost, însă, pe placul liderului sindical Gheorghe Constantin Ionescu, care tot anul trecut, în aprilie, a cerut executarea silită a instituţiei. "Acceptăm banii în 2, 4 sau 6 rate, dar nu mai târziu de septembrie 2014. Dacă aşteptăm aşa, ne vor spune că ne dau banii până în 2025!", explică Ionescu motivul pentru care a cerut executarea silită.

Spre surprinderea juriştilor Universităţii, Judecătoria Oradea a aprobat executarea, aşa că instituţia s-a trezit cu conturile blocate. Decizia a fost însă contestată, iar magistraţii Tribunalului Bihor au dat în final dreptate conducerii Universităţii, astfel că plata diferenţelor salariale s-a făcut în continuare conform OUG 71/2009.

Încercări eşuate

Anul acesta, în februarie, conducerea Universităţii s-a trezit însă cu o nouă surpriză din partea sindicatului: conturile blocate iarăşi! Exact ca anul trecut, Ionescu a cerut din nou executarea silită, iar Judecătoria, tot la fel ca anul trecut, a aprobat-o. Abia luna trecută, Tribunalul s-a pronunţat definitiv şi a dat dreptate, încă o dată, Universităţii.

Chiar dacă n-a făcut decât să mai poarte o dată instituţia prin procese, Gheorghe Ionescu spune că nu se va da bătut şi deja caută noi metode pentru a pune mâna pe sacul cu banii sindicaliştilor. "Înalta Curte a stabilit anul trecut că OUG 71 e lovită de nulitate, pentru că Guvenul nu putea da o Ordonanţă care să amâne plata unor drepturi salariale", spune Ionescu, susţinând că dreptatea e de partea sa.

Antal era mai bun!

Liderul sindicatului e cu atât mai ferm cu cât, spune el, n-a găsit dram de înţelegere la rectorul Constantin Bungău: "Am tot aşteptat să mă cheme la negocieri, dar n-a făcut-o". În plus, Ionescu îl acuză pe rector că se mulţumeşte doar să se plângă că Universitatea nu are banii cuveniţi sindicaliştilor, dar nu caută soluţii pentru a-i rostui. "Fostul rector Cornel Antal a cerut Ministerului Educaţiei să dea Universităţii banii pentru sindicalişti. Rectorul Bungău nici atât n-a făcut!", răbufneşte sindicalistul.

Pentru cunoscători, însă, izbucnirile lui Ionescu nu sunt ceva neobişnuit. Liderul sindicatului şi-a creat în Universitate imaginea unui personaj vocal, conflictual, care iniţiază procese pe bandă rulantă pentru orice nu-i convine. Nu de mult a pierdut definitiv procesul intentat Senatului universitar, în care cerea reluarea alegerilor pentru rectorat cu el unic candidat, dat fiind că Antal, contracandidatul său, fusese descalificat de Minister.

05 Constantin Bungau_3.jpgÎn timp ce Ionescu îl acuză că a stat cu mâinile în sân, rectorul Constantin Bungău (foto) afirmă că a căutat o soluţie amiabilă problemei care îi stă pe cap de mai bine de un an, pentru că nu poate să-şi pună problema achitării deodată a celor 8,2 milioane lei, din simplul motiv că Universitatea nu-i are. "Am remis fiecărei facultăţi o adresă prin care cerem membrilor de sindicat să spună dacă sunt de acord să primească banii eşalonat. Le-am explicat că dacă le-am da toţi banii deodată, Universitatea ar fi blocată financiar", explică rectorul, adăugând că mulţi sindicalişti şi-au dat deja acordul scris să primească banii eşalonat.

Război penal

Cum era de aşteptat, soluţia lui Bungău, care îi face pe sindicalişti să se întoarcă împotriva liderului lor, l-a înfuriat şi mai rău pe Ionescu. "Rectorul încalcă legea. Nu poţi să faci presiuni asupra oamenilor să renunţe la nişte drepturi!", spune el, promiţând că dacă Bungău nu se potoleşte îi va face o plângere penală.

Singura soluţie acceptabilă în opinia lui Ionescu este să primească toţi banii deodată, chiar dacă Universitatea trece prin cea mai neagră perioadă, iar plata integrală a majorărilor salariale ar putea s-o ducă în faliment. "Recunosc că Universitatea trece prin momente grele. Dar de ce nu eşalonează drepturile angajaţilor din contractele de cercetare? Să le dea lor banii în 5 ani!", spune sindicalistul.

Îndârjit când vine vorba de propria-i cauză, cel mai probabil Ionescu se va ţine de promisiune şi nu va renunţa la pretenţii, cu toate că măcar respectul faţă de instituţia în care lucrează ar trebui să-i impună o minimă solidaritate. Aşa că mingea pare acum în terenul sindicaliştilor de rând, care trebuie să decidă ce vor: să primească brusc o mică avere, dar poate cu preţul pierderii locurilor de muncă, sau să se mulţumească să-şi primească banii cu ţârâita? Încet, dar sigur...


LISTA "NEAGRĂ"
Noi vrem bani!

Hotărârea sindicaliştilor de a obţine deodată cele 8,2 milioane lei îi irită, evident, pe cei care nu sunt membri de sindicat şi care, pe lângă că nu beneficiază de bani, ar trage doar ponoase dacă Universitatea s-ar trezi cu conturile golite prin plata acestei sume. "Numele lor ar trebui puse pe poarta Universităţii, să se ştie cine sunt cei care înfundă instituţia", spune un universitar.

Ironic e faptul că, dacă s-ar întâmpla asta, printre cei puşi la stâlpul infamiei s-ar număra şi câţiva actuali şefi din Universitate, cum ar fi prorectorul Marcela Prada, decăniţa Facultăţii de Ştiinţe, Sanda Filip, cea de la Arhitectură şi Construcţii, Aurora Mancia, sau directoarea Bibliotecii, Florica Ujoc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Faceti-va ordine
Daca liderul profesorilor este atat de prost si de nebun sa-si taie craca de sub picioare apoi cum or fi ceilalti profesori care l-au ales sa le fie lider si care il sustin pe nebun?
Postat 09 Iulie 2013, 15:28 de oradean
pedagogic , subingineri, maistrii si tennicieni
asa revina sorbonica la cea facut pe vremuri... adica pedagogie si subinjinieri :) eventual o scoala de maistrii si ceva tehnicieni... adica meseriasi efectiv
Postat 09 Iulie 2013, 11:35 de maistrul maestru
Sorbonica!!!
Nu inteleg rostul fabricilor de diplome de la Arad si Oradea,cand pe o raza de mai putin de 150 km de ele, exista 2 universitat romanesti consacrate(Cluj si Timisoara) la care oricum se duce lumea buna din Bihor si Arad,ca sa nu mai luam in calcul cele 2 universitati unguresti si mai apropiate(Debrecen si Szeged).
Postat 09 Iulie 2013, 09:51 de Bihorean
!!!
Daca si oamnei din interiorul Sorbonicii cer desfintarea ei, inseamna ca lucrurile sunt clare. Sorbonei, la munca si nu la intins mana!!!!!!!
Postat 08 Iulie 2013, 19:35 de Aurel
@universitar & @privitor..]
Stimati domni, atata vreme cat seful guvernului, presedintele psd si vice-presedintele aliantei de la guvernare, dr.victor-viorel ponta, un hot dovedit, n-a patit nimic, ce sa pateasca alde ionescu sau popescu ? Chiar nu realizati ca noi, romanii sub guvernarea usl, traim intr-o lume a absurdului ?
Postat 08 Iulie 2013, 18:05 de dottoressa
@universitar
@universitar asta este arma lui Bungau. Da este adevarat ce spui dar comisia actioneaza la comanda. Acum probabil nu este inca momentul. Sper sa vina odata si sa-i vad pe ionesti unde le este locul. Apoi de ar da domnul sa-i vad si pe ceilalti unde le este locul. Pa Universitate. Se duce de rapa cu actualii cu sau fara nebunii de ionesti.
Postat 08 Iulie 2013, 16:20 de privitor din spate
PROFESOR PRIN FRAUDA
Ionescu a obtinut titlul de profesor universitar si conducator de doctorat prin frauda. Dovada este pe site-ul Consiliului National de Etica (http://cne.ancs.ro/hotarari), Hotararile 156, 157 si 163. Conform acestora, Ionescu doar a amanat cercetarea sa datorita unor nereguli procedurale ale Comisiei de etica a UO in 2012. Conform art. 4.3 din Hotararea Consiliului National de Etica nr 156, Comisia de Etica a UO trebuia de mult sa reia cercetarea lui Ionescu pentru declararea in fals a 12 contracte de cercetare in dosarul de profesor si conducator de doctorat (aceste contracte doar au fost declarate in lista de lucrari dar nu au fost nici derulate nici finalizate). Exact in aceeasi situatie e si sotia lui Ionescu, exact cu aceleasi 12 contracte. ALO, COMISIA DE ETICA, SE AUDE?
Postat 08 Iulie 2013, 14:33 de Universitar
Stie sindicalistul ce stie !
Sindicalistul stie ca peste 5 ani nu va fi nici urma de sorbonica, asa ca nu vrea sa dea pasarea din mana pe ciara de pe gard !
Postat 08 Iulie 2013, 14:15 de pinonel
Profesori universitari ???
Din greseala in greseala spre victoria finala.
Postat 08 Iulie 2013, 13:37 de Bula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON