Se spune că cine-mparte, parte-şi face. Iar cele trei contabile ale Colegiului Naţional Iosif Vulcan din Oradea o dovedesc din plin. BIHOREANUL a aflat că un audit realizat la comanda Inspectoratului Şcolar a scos la iveală faptul că angajatele de la contabilitate şi-au mărit ilegal salariile de trei ani încoace.
Raportul de audit va fi finalizat în această săptămână, însă deja întreaga instituţie numai despre asta vorbeşte, fiindcă de multă vreme n-au mai fost şcoli unde să se descopere o delapidare atât de însemnată! Iar evenimentul va zdruncina puţin colegiul, întrucât se va lăsa şi cu o plângere penală împotriva celor trei contabile, dacă nu cumva şi a directoarei Simona Martin, pentru neglijenţă în serviciu.
Trădare, trădare...
Potrivit surselor BIHOREANULUI, din 2008 încoace, cele trei contabile, Maria Copil, Mărioara Pascu şi Dorina Tanc, şi-au acordat diferite sporuri pe care n-ar fi trebuit să le primească. Cel mai grav aspect este însă acela că din vara anului trecut, de când Guvernul a decis să taie un sfert din salariul fiecărui bugetar, cele trei contabile n-au fost deloc afectate. Pentru că lor nu şi-au aplicat defel această măsură, şi la fel ar fi făcut şi cu alţi doi angajaţi ai şcolii. În schimb, toţi ceilalţi profesori şi personalul nedidactic au suferit cot la cot, mergând lună de lună acasă cu salariile ciuntite.
Prejudiciul astfel creat se situează în jurul sumei de 170.000 de lei, motiv pentru care şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dorel Luca (foto), a fost nevoit să anunţe deja Ministerul Educaţiei, iar după ce raportul de audit va fi finalizat, urmează să sesizeze şi Poliţia. Asta pentru că cele trei contabile sunt suspecte de delapidare, o infracţiune care se cercetează şi apoi, dacă e dovedită, se pedepseşte penal.
De ce n-au găsit experţii?
Deşi statele de plată pe care contabilele şi-au umflat salariile au trecut şi prin faţa directoarei şcolii, Simona Martin, aceasta n-a sesizat niciodată problema şi şi-a pus parafa pe ele. Ceea ce înseamnă că şi ea ar putea fi acuzată de neglijenţă în serviciu. Directoarea însă vrea să nu fie asociată cu această poveste.
Deşi a susţinut că nu doreşte să facă niciun fel de declaraţie oficială până când nu vede negru pe alb concluziile raportului, căci în lipsa acestora orice informaţie nu e decât o simplă "bârfă", Martin a mărturisit reporterului BIHOREANULUI că nu înţelege de ce ar fi implicată în infracţiune. "S-au mai făcut şi alte audituri în aceşti ani şi nu s-a constatat nimic. Numai un contabil expert putea să afle. Eu sunt profesor de limba şi literatura română", a spus directoarea. Şi are dreptate când sugerează că dacă specialiştii care au realizat auditurile precedente n-au sesizat infracţiunea, cum era să o găsească ea?
Banii se recuperează
Martin susţine că a şi discutat cu un avocat, care i-ar fi spus că poate să stea liniştită, căci n-are cum să fie implicată în infracţiune. Dacă va fi sau nu aşa, vor lămuri însă oamenii legii.
Până atunci, directoarea dă asigurări că, după ce concluziile raportului vor fi redactate, va face declaraţii publice în care va explica tot ce s-a întâmplat şi va lua măsurile de consecinţă. "Toate persoanele implicate vor fi date afară, iar prejudiciul va fi recuperat în întregime. Asta s-a şi stabilit deja", susţine Martin.
Totuşi, recuperarea banilor nu face fapta mai puţin gravă. Mai ales în ochii angajaţilor care au luat salarii tăiate...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.