URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Noiembrie 2011, 10:21

Soarele, în priză: Primul parc fotovoltaic din Bihor se va construi la Oşorhei

Soarele, în priză: Primul parc fotovoltaic din Bihor se va construi la Oşorhei POTENŢIAL MEDIU. Pe harta solară a României, Bihorul are un potenţial solar mediu, mai intens în partea vestică a judeţului, inclusiv în jurul Oradiei. Aşadar, parcul fotovoltaic din Oşorhei va avea din plin materie primă cu care să lucreze
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România are o medie de 210 zile însorite într-un an, ceea ce face din ţara noastră una cu potenţial pentru instalaţiile energetice solare. În plus, Uniunea Europeană recomandă creşterea cantităţii de energie electrică produsă din energie regenerabilă, tocmai pentru că e inepuizabilă şi nevătămătoare pentru mediul înconjurător. Asta în condiţiile în care petrolul se scumpeşte continuu, pădurile sunt pe terminate, iar cărbunele poluează intens.

Costurile ridicate ale sistemelor solare le fac însă rare. În Bihor, proiecte de centrale fotovoltaice ale primăriilor s-au oprit înainte de a începe, tocmai pentru că nu s-au găsit bani. Primăria Oşorhei are, totuşi, o reuşită în această privinţă. În asociere cu un privat, în comună se va face un parc solar care va vinde curent reţelei naţionale de electricitate, acoperind, astfel, o parte din consumul local. Totul curat, fără a folosi resurse epuizabile şi poluante...

11 Ioan Gligor.jpgPrimăria cu terenul, privatul cu banii

Ideea afacerii a avut-o inginerul orădean Dan Romocea, care s-a asociat cu Primăria. "Noi venim cu terenul, iar dânsul cu investiţia", spune viceprimarul din Oşorhei, Ioan Gligor (foto).

Terenul e la marginea comunei, la 600 de metri distanţă de şoseaua E 60. Aici, vor fi puse în jur de o sută de panouri fotovoltaice, fiecare cu o putere de 230 W, şi toate orientate spre sud, pentru o mai mare eficienţă. Asta înseamnă că într-o lună de vară un singur panou va produce aproximativ 30 de kWh. În condiţiile în care o familie consumă într-o lună circa 90 de kWh, parcul solar va acoperi consumul mediu pentru 40 de familii.

Ca mecanism, panourile fotovoltaice funcţionează prin captarea energiei soarelui şi transformarea în curent electric cu tensiune de 30 de volţi, care apoi, cu ajutorul unor invertoare, ajunge la 380 de volţi.

În reţea

Toate panourile vor duce energia într-o centrală, de unde curentul va pleca mai departe în reţeaua naţională de electricitate. Asta pentru că Legea 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile prevede că producătorii de energie "verde" trebuie să se racordeze la reţeaua naţională, urmând să fie plătiţi pentru fiecare megawatt produs. Legea e astfel gândită atât pentru a se asigura că reţeaua naţională nu are concurent, cât şi pentru a stimula producătorii ecologici, asigurându-i că vor avea unde să-şi vândă curentul.

Centrala din Oşorhei va avea o capacitate de 3 megawaţi, iar sistemul va fi supravegheat video printr-o reţea de internet securizată. Astfel, proprietarii vor putea controla online ce se întâmplă acolo, oriunde s-ar afla. Investiţia a primit deja avizul de mediu, urmând ca în baza acestuia şi a altor acte, să elibereze şi Primăria autorizaţia de construcţie.

Mai multe iniţiative, niciun rezultat

Parcul din Oşorhei este primul sistem de acest gen care se concretizează în Bihor. Mai multe primării din judeţ au făcut proiecte similare, dar niciunul n-a avut finalitate.

Edilii s-au bazat pe finanţări de la Bucureşti, printr-un program al Ministerului Economiei, care promitea că va aloca fonduri tuturor primăriilor pentru sisteme energetice din surse regenerabile. Numai că la Minister a ajuns o avalanşă de proiecte din ţară, în timp ce bani erau doar pentru o parte din ele. Ca urmare, din totalul de 420 de proiecte depuse, s-au finanţat doar 14, iar nici unul din cele şapte depuse în Bihor nu a ajuns pe lista câştigătorilor.

Pentru investiţia solară, întreprinzătorul orădean va plăti circa 7 milioane de euro. Suma va fi amortizată pe termen lung prin vânzarea curentului, o marfă aflată totdeauna la mare căutare şi care nu se "strică" niciodată. Totodată, o parte din încasări va merge la Primăria Oşorhei, pentru că a pus terenul la bătaie. Evident, banii investiţi nu vor fi recuperaţi rapid, însă e cert că parcul va face profit. Pentru că, atâta timp cât soarele răsare dimineaţa, centrala va avea materie primă pe care să o valorifice.


VÂNARE DE VÂNT
Parcul eolian, încă în lucru

11 constantin jurca.jpgÎn 2010, Compania Eoliană SA, condusă de fostul viceprimar de Oradea, Constantin Jurcă (foto), anunţa o investiţie complet nouă pentru Bihor: construcţia unui parc eolian în munţii Plopişului, în zona dintre Auşeu şi Borod. Ineditul era dat mai cu seamă de faptul că judeţul nu are un potenţial eolian atât de mare precum alte zone ale ţării, însă Jurcă spunea că firma sa a ales Bihorul cu prioritate din patriotism local, urmând să extindă modelul şi în alte zone, mai propice.

Cu toate acestea, parcul eolian din Bihor încă nu există. Asta nu înseamnă, însă, că proiectul, în valoare de 90 milioane de euro, a fost abandonat. "Suntem în negocieri cu constructorii şi cu furnizorii de echipamente. E nevoie de circa nouă luni pentru a obţine echipamentele, aşa că am planificat începutul lucrărilor în 2012", explică Jurcă.

După estimările sale, de la deschiderea lucrărilor va mai fi nevoie de circa 15-18 luni până când parcul să devină funcţional. Apoi, 35 de turbine eoliene întinse pe mai mulţi kilometri pătraţi vor capta puterea vântului şi o vor transforma în electricitate. Compania Eoliană SA, înfiinţată în anul 2007, este parte a concernului italian Alerion, unul dintre liderii în producţia de energie regenerabilă din peninsulă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Construim parcuri solare la cheie
FIRMA CU CAPITAL SPANIOL CONSTRUIESTE PARCURI SOLARE "LA CHEIE". PENTRU ADMINISTRATI LOCALE OFERIM PROIECTUL TEHNIC GRATIS. TOATA TEHNOLOGIA LA PRET DE PRODUCATOR. SC ZARAGOZA SOLAR SRL TEL: +34.617.749.854 +40.373.741.000 E-mail: zaragozasolar@gmail.com jesus.grima@zaragozasolar.eu
Postat 21 Decembrie 2011, 23:01 de SC ZARAGOZA SOLAR SR
tampenii
Vai si amar , ce-o sa mai iasa daca-i implicat Romocea, asta nu are nici pepe de leu, minciuni peste minciuni , probabil l-o pacalit si pe primar cu tot felul de promisiuni ciudate., iar ala, nevinovat cum e, le-o inghitit ca pe painea calda ....
Postat 10 Noiembrie 2011, 11:26 de calin
@cristian
Ai dreptate, cine se aseamana se aduna ! Primarul din Osorhei, ionica fara frica, zic unii (si nu numai ei !) ca fost prins furand din magazine in Belgia/Olanda si ca ar fi fost trimis acasa cu o cursa ,,speciala'', in compania unui stol de ciori ! Asta se intampla prin 2000-2002.
Postat 08 Noiembrie 2011, 06:31 de .
ABURELI IN PRIZA
Da ,intradevar , numai Dan Romocea putea face un parc fotovoltaic de 3MW cu 100 de panouri =))))) El, marele samaritean si ultimul mohican, El care a dus Luso la faliment, El care a tepuit o serie de banci oradene, El omniprezentul si omniscientul va face parcuri fotovoltaice impreuna cu un primar probabil la fel de bun ca si El, dar nu in parteneriat public privat cum cere legea , ci cu un TROC , DECI HAIDETI SA-I ADUCEM LADUDE!
Postat 07 Noiembrie 2011, 17:15 de cristian
Alti baieti destepti....
Nu stiu daca priza e Soarele...dar stiu ca isi baga stecherele in buzunarele noastre ! De la 01.01.2012 pretul energiei electrice se va majora cu cca 5%, tocmai pt. a plati energia ,,curata'' (curata hotie !). In acest moment nu se poate produce energie electrica ,,ecologica/verde'' la un pret competitiv. Si uite asa s-a hotarat ca fraierii sa mai plateasca (inca) o taxa pt. ca altii sa (re)inventeze roata !
Postat 06 Noiembrie 2011, 19:55 de .
pariu
Totul se cumpara si se vinde dar mai ieftin nu se prinde.
Postat 06 Noiembrie 2011, 00:40 de turbanu
AI REUSIT!!!
Felicitari pentru Dan Romocea!
Postat 05 Noiembrie 2011, 16:20 de EU
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON