URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Analiză pe pubele: Oradea, pe locul patru în România după cantitatea de deşeuri colectate în vederea reciclării

Analiză pe pubele: Oradea, pe locul patru în România după cantitatea de deşeuri colectate în vederea reciclării PE RÂND. Reuşita sistemului de colectare selectivă din Oradea este asigurată şi de faptul că operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, are trasee diferite pentru cele două tipuri de deşeuri: fracţia umedă, adică gunoiul menajer, şi cea uscată, a materialelor ce pot fi reciclate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câte deşeuri aruncă românii şi, mai ales, cât reciclează? Aceasta este întrebarea la care a încercat să afle răspuns Asociaţia InfoCons din Bucureşti, care vrea să înveţe cetăţenii ce drepturi şi obligaţii au.

ONG-ul a realizat o analiză naţională a gunoaielor aruncate de români, arătând care sunt oraşele unde se aruncă cele mai multe deşeuri şi unde se reciclează mai cu spor. Deşi clasamentul nu e foarte relevant, dat fiind că oraşele analizate diferă ca dimensiuni şi populaţie, concluzia este, totuşi, că Oradea stă bine în ce priveşte reciclarea, numărându-se printre puţinele localităţi unde normele europene sunt respectate integral.

Timişoara-i fruncea!

Realizată pe baza datelor aferente anului 2014, analiza prezentată de InfoCons zilele trecute a vizat serviciile de gestionare a deşeurilor din fiecare reşedinţă de judeţ. Organizaţia a solicitat datele necesare tuturor primăriilor, prima surpriză fiind că, deşi sunt obligate prin lege să le furnizeze, nu toate s-au conformat. Ca urmare, studiul a luat în considerare doar 38 de municipii, între care şi Oradea. O absenţă notabilă e cea a Clujului, metropola cu care orădenii tind să se compare, dar care n-a dat nicio informaţie despre acest serviciu.

Statisticile InfoCons arată că Oradea este cam la mijlocul clasamentului privind cantităţile de reciclabile aruncate de cetăţeni distinct de cele menajere. De pildă, în timp ce orădenii au aruncat 727 tone hârtie, timişorenii au stabilit recordul cu 5.441 tone, la polul opus fiind Târgovişte, unde abia s-au strâns 146 de kilograme!

Şi la deşeuri din plastic tot Timişoara e fruncea: 4.815 tone, de trei ori mai mult decât Oradea, unde s-au aruncat 1.489 tone, şi care este pe locul 4 în ţară la această categorie, fiind surclasată şi de Giurgiu (3.227 tone) şi Sectorul 6 din Bucureşti (1.885 tone).

După podium

În ce priveşte categoria deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, cel mai strângător a fost Sibiul, cu peste 131.000 tone, Constanţa ocupând locul doi, cu 944 tone, iar Oradea locul trei, dar la mare distanţă, cu 169 tone. Discrepanţele atât de mari sunt explicabile: în multe oraşe există mai multe firme care colectează DEEE şi nu raportează aceste date autorităţilor. La Sibiu, în mod evident, mobilizarea a fost însă exemplară şi din partea firmelor private...

Cele mai multe deşeuri din construcţii le-a reciclat Iaşiul, 112.328 tone, urmat de Timişoara, cu 13.000 tone şi apoi de Oradea, cu 10.400 tone.

La capitolul cantităţi totale reciclate, fruntaşă pe ţară este Constanţa (114.650 tone), urmată de Sibiu (132.302 tone) şi Iaşi (112.991), Oradea fiind pe locul patru (86.690 tone).

În privinţa deşeurilor menajere, InfoCons notează că cele mai mari cantităţi le-au înregistrat Suceava (peste 321.000 tone), Constanţa (292.890 tone) şi Iaşi (244.921 tone), cu cele 97.389 tone, Oradea fiind la jumătatea clasamentului.

Lumină... verde

InfoCons a verificat şi gradul de îndeplinire - în anii 2012, 2013 şi 2014 - a ţintei de reducere anuală cu 15% a cantităţii de deşeuri aruncate în haldele ecologice, iar la acest capitol ce indică progresul Oradea chiar are cu ce se lăuda!

În toţi cei trei ani, reşedinţa judeţului Bihor şi-a îndeplinit 100% obiectivul, în această situaţie mai regăsindu-se municipiile Ploieşti, Craiova, Arad, Târgu Jiu, Deva, Tulcea, Zalău, Vaslui, Sfântu Gheorghe şi Giurgiu.

Interesant este şi că asociaţia a încercat să afle cât preţ pun autorităţile locale pe reciclare şi protejarea mediului, chestionând primăriile asupra sumelor cheltuite pentru achiziţia de hârtie pentru scris ori tipurile de becuri folosite. De la Oradea, InfoCons a aflat că în 2014 Primăria a cheltuit 100.000 lei pentru hârtie de scris, de trei ori mai mult decât Alba Iulia ori Suceava,  fiind întrecută de Arad, Craiova, Bacău şi Sectorul 3 din Bucureşti. Totodată, municipalitatea orădeană a cumpărat 300 de becuri ecologice şi 200 clasice, pe când cea din Satu Mare doar becuri ecologice...

Puse cap la cap, datele prezentate de InfoCons arată că deşi este destul loc pentru mai bine, orădenii nu ignoră necesitatea colectării selective a deşeurilor. Un obicei pe care trebuie să-l respecte în continuare, şi pe care cei care încă nu l-au deprins să-l înveţe cât mai curând...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
colectarea
Daca Oradea recicleaza atat de bine, de ce RER nu ma da populatiei saci galbeni pentru reciclare?
Postat 19 Mai 2016, 08:21 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON