URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2014, 17:20

Toamna spectacolelor: Festivalul Internaţional de Teatru Oradea cuprinde 65 de spectacole şi îi are printre invitaţi pe Maia Morgenstern şi Marcel Iureş

Toamna spectacolelor: Festivalul Internaţional de Teatru Oradea cuprinde 65 de spectacole şi îi are printre invitaţi pe Maia Morgenstern şi Marcel Iureş DESPRE CE VORBIM? În cadrul FITO 2014, spectatorii vor putea urmări pe 27 septembrie spectacolul "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", o adaptare după romanul "Moromeţii", în regia lui Alexandru Dabija, cu George Mihăiţă şi Marcel Iureş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru aduce în Oradea câţiva dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori din ţară.

În decurs de mai bine de trei săptămâni, publicul orădean va putea urmări 65 de spectacole de teatru scurt, teatru-dans şi reprezentaţii muzicale, dar şi teatru pentru copii, între invitaţii de seamă numărându-se regizorii Alexandru Dabija şi Radu Afrim, precum şi actorii Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Dorina Lazăr şi George Mihăiţă.

Jubiliară

Teatrul Regina Maria organizează, în perioada 20 septembrie - 12 octombrie, ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO) care, la rându-i, cuprinde mai multe secţiuni: Festivalul de Teatru Scurt (ediţia XX), pentru care selecţia spectacolelor a fost făcută de criticul Ion Parhon, Festivalul Fringe, dedicat trupelor independente, Festivalul de Teatru pentru Copii Arcadia, mai multe spectacole de stradă, precum şi, în premieră, o secţiune cu producţii semnate de şcolile de teatru din ţară. "Cum marcăm 20 de ediţii ale Festivalului de Teatru Scurt, efortul nostru a fost să avem un eveniment valoros", spune managerul Daniel Vulcu. Se pare că organizatorilor le-a ieşit, căci, timp de peste trei săptămâni, orădenii vor putea vedea 65 de spectacole.

Hai iu iu

FITO 2014 va debuta pe 20 septembrie, cu "Muzicanţii din Bremen", un spectacol pentru copii adus de Teatrul Ţăndărică, la sala Arcadia. Pe 21 septembrie, de la ora 19, va avea loc premiera spectacolului de teatru-dans "Life Sequences Profiles", de Florin Fieroiu, produs de teatrul gazdă şi înscris în concurs. În aceeaşi zi, pe o scenă mobilă ce va fi amplasată în Piaţa Ferdinand se va juca "Cenuşa timpului", tot teatru-dans, cu proiecţii video, producţie a Trupei Riff şi Teatrului de Balet din Sibiu. "Ne-am propus să promovăm reprezentaţiile în aer liber, căci e singurul mod de a duce informaţia tuturor orădenilor, în special celor cărora nu vin în mod obişnuit la Teatru", spune Vulcu. O zi mai târziu, pe 22 septembrie, e programat un spectacol inedit - "Hai Iu Iu, nu Hey You You", realizat pe muzica Mariei Tănase şi regizat de Radu Afrim, cap de afiş fiind Maia Morgenstern.

De la Sorbona...

Pe 22 septembrie, în Sala Mare se va juca "Tartuffe şi impostorul", o comedie de Molière regizată de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Pe 24 septembrie urmează "Familia Tót", producţie a Teatrului Marin Sorescu din Craiova, care i-a adus lui Valer Dellakeza premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar. O zi mai târziu, pe 25 septembrie, în premieră naţională, la Sala Mare va fi jucat "Cancun", o adaptare a piesei spaniolului Jordi Galcerán în regia lui Theodor Cristian Popescu, care montează pentru prima dată la Oradea, comedia fiind produsă la Teatrul Regina Maria. Pe 26 septembrie, de la ora 21, pe scena mobilă va urma un alt spectacol al gazdelor: "În inima nopţii - Episodul Hamlet", pe un scenariu semnat de Gavriil Pinte şi George Banu (profesor de teatrologie la Sorbona şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru). "Spectacolul este cu totul şi cu totul special, făcut după Shakespeare, dar cu o contribuţie esenţială a lui George Banu, unul dintre oaspeţii de seamă ai festivalului nostru", spune Daniel Vulcu.

Cu artificii

Pe 27 septembrie, de la ora 19, Marcel Iureş revine la Oradea cu spectacolul "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", o adaptare după "Moromeţii" lui Marin Preda în regia lui Alexandru Dabija. Duminică, 28 septembrie, ora 18, Teatrul Odeon din Bucureşti aduce celebrul "Titanic Vals" al lui Tudor Muşatescu, cu Dorina Lazăr, Pavel Bartoş şi Alexandru Papadopol. În aceeaşi zi, de la ora 21, pe scena mobilă vor juca orădenii "Leonce şi Lena", la finalul spectacolului fiind programat un foc de artificii în cinstea celor 20 de ediţii ale Festivalului de Teatru Scurt. În cadrul FITO 2014 se vor juca alte zeci de spectacole, inclusiv de operă, la Sala Arcadia, la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe scena mobilă şi în pub-uri, printre invitaţi numărându-se trupe din Belgia, Bulgaria, Cehia şi Turcia. Biletele s-au pus în vânzare la agenţia Teatrului şi pe site-ul biletmaster.ro, la preţuri între 10 şi 60 de lei, în funcţie de spectacol.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON