URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2013, 09:02

Săptămâna păpuşilor: Copiii sunt aşteptaţi la un festival de teatru dedicat lor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă adulţii au primit în această toamnă o porţie sănătoasă de teatru, a venit şi rândul micuţilor să intre în lumea poveştilor. Evident, potrivite vârstei lor.

Începutul lunii octombrie le aduce, în premieră, un festival de teatru pentru copii, organizat de trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria. Pe parcursul lui, cei mai mici spectatori vor vedea parade ale actorilor şi personajelor de la Arcadia, se pot lăsa vrăjiţi de Pinocchio, de Hansel şi Gretel, pot trăi aventuri alături de muschetari şi pot afla "Povestea Porcului"...

Vremea prichindeilor

15 Silaghi.jpgDupă ce şi-au recâştigat publicul revenind la spectacolele cu păpuşi clasice, actorii trupei Arcadia le-au pregătit copiilor un cadou de toamnă. Pentru prima oară, în perioada 7-13 octombrie, Teatrul Regina Maria organizează Festivalul de Teatru pentru Copii, eveniment inclus în prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, alături de secţiunile dedicate teatrului scurt, teatrului circ, teatrului de stradă şi celui de pub. "Ne-am dorit ca micii spectatori să poată vedea, pe lângă spectacolele noastre, şi pe cele ale unor trupe renumite din ţară, considerate etalon", spune Florian Silaghi (foto), directorul artistic al trupei Arcadia.

Deşi lăsată la urmă, suita manifestărilor pentru copii nu este nicidecum săracă. Seria de spectacole începe luni, la ora 10, cu câteva numere de magie oferite pe scena sălii Arcadia de cunoscuţii Eduard şi Bianca, tinerii care au ajuns în semifinalele "Românii au talent". Prima reprezentaţie a festivalului va fi dată de trupa gazdă, cu "Frumoasa şi Bestia", de la ora 10.30, locurile fiind deja rezervate pentru şcoli şi grupuri, cu o reluare, la ora 13, pentru publicul larg. Tot luni, de la ora 17, pe Corso, micuţii vor putea vedea parada păpuşilor şi personajelor trupei Arcadia, cu actori costumaţi şi marionete.

Personajele de poveste au putut fi văzute şi duminică seară, în Orăşelul Copiilor, unde actorii au descins ca să-i invite pe copii la teatru.  

Teatru pentru bebe

Marţi, 8 octombrie, micii spectatori vor putea vedea ceva deosebit: "Pinocchio", o producţie a Trupei de Marionete a Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad. Piesa e pusă în scenă prin imagini 3D proiectate pe un ecran şi cu ajutorul păpuşilor care vor apărea în spatele acestuia. Prima reprezentaţie, rezervată grupurilor, este programată pe ora 10, iar cea deschisă publicului la 12. În aceeaşi zi, pe Corso, de la ora 17, actorii vor ieşi la o nouă paradă.

Miercuri, pe scena de la Arcadia, se va juca de la ora 10 "Kormos Képpel Mutogat", un spectacol al trupei Liliput a Teatrului Szigligeti, urmat de la ora 17 de încă o paradă. Pentru joi, 10 octombrie, organizatorii au decis să inverseze programul, astfel că de la ora 12 micuţii vor putea vedea din nou păpuşile şi personajele de poveste pe Corso. Deşi iniţial în program era inclus, de la orele 16 şi 18, spectacolul Teatrului Ion Creangă din Bucureşti, "Seminţe semi", dedicat copiilor de până la 4 ani, organizatorii au anunţat luni că acesta a fost anulat.

Poveşti de la Ţăndărică

"Ascunşi" în spatele păpuşilor, artiştii de la Arcadia se întorc pe scena festivalului vineri, la ora 10, cu o reprezentanţie rezervată grupurilor, iar la 12 cu una deschisă publicului larg, pentru a juca "Hansel şi Gretel", inspirat din basmul Fraţilor Grimm. Tot pe 11 octombrie actorii vor ieşi cu alaiul la plimbare, dar de data aceasta de la ora 16 şi în Orăşelul Copiilor. În aceeaşi zi, de la ora 17, în cadrul festivalului va fi lansată cartea "Despre arta păpuşarilor români", de Toma Hogea, autorul documentându-se inclusiv cu ajutorul păpuşarilor din Oradea. Sâmbătă, 12 octombrie, de la orele 11 şi 17, Teatrul Prichindel din Alba Iulia va juca "Micii muschetari", cu păpuşi şi actori.

Prima ediţie a Festivalului de Teatru pentru Copii se va încheia duminică, 13 octombrie, cu invitaţi deosebiţi. Teatrul de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti va juca la sala Arcadia "Povestea porcului", adaptarea textului lui Ion Creangă şi regia fiind semnate de Traian Savinescu. "Regizorul aduce lumea folclorică pe scenă într-un spectacol cu actori, păpuşi şi decoruri variate de la o scenă la alta", spune Florian Silaghi. Pentru reprezentaţiile din timpul săptămânii, biletele, care se găsesc la agenţia Teatrului şi pe biletmaster.ro, costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar în cazul spectacolelor din weekend preţurile pentru aceştia din urmă cresc la 8 lei. O sumă deloc mare când garantează accesul celor mici în lumea basmelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON