URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2014, 16:45

Poftiţi în şa! Cu mic, cu mare, bihorenii se pot relaxa călărind prin natură, la unul dintre cele trei centre de echitaţie din judeţ (FOTO)

Poftiţi în şa! Cu mic, cu mare, bihorenii se pot relaxa călărind prin natură, la unul dintre cele trei centre de echitaţie din judeţ (FOTO) PLIMBARE LA ÎNĂLŢIME. Chiar dacă se află la prima lecţie, copiii care vizitează Baza Hipică Il Cavallino din Băile Felix, cea mai veche din Bihor, pot ieşi direct cu căluţii în pădure fără nicio teamă, ghidaţi de unul dintre instructorii acreditaţi ai centrului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu-mi mai pot lua zâmbetul de pe faţă!", le strigă micuţa Nadia, ţopăind veselă şi candidă, surorii mai mari şi mamei care le-a adus pe amândouă la cea dintâi lecţie de călărie.

În vârstă de 8 şi 10 ani, Nadia şi Eva au urcat pentru prima oară în şa, dar fărâma de teamă de la început a fost acoperită de entuziasm şi de dragoste pentru căluţii care le-au plimbat cuminţi. Întâi la pas, apoi la trap şi, după câteva lecţii, chiar şi în galop...

Afacere din pasiune

15-Daniel-Onita_bihoreanul.jpgLa ieşirea din Felix, lângă pădurea de la Betfia, un orădean conduce cel mai vechi centru de echitaţie din Bihor. Deschisă în 2005, Baza Il Cavallino a fost visul lui Daniel Oniţa (foto), un pasionat care repetă mereu: calul nu e doar un animal oarecare de povară, de tras la căruţă, ci un animal nobil, inteligent şi bun prieten al omului.

"De mic am avut cai acasă, iar în adolescenţă am făcut echitaţie la Manejul Grănicerilor. După ce am fost într-o vacanţă în Italia şi am văzut o grămadă de manejuri, m-am hotărât să deschid unul şi la noi", spune proprietarul bazei şi totodată unul din cei doi instructori de aici acreditaţi de Federaţia Ecvestră Română.

Afacerea a început-o cu 5 cai, iar acum are 16, de diferite rase: cai de sport românesc, cai de sport maghiar, appaloosa (cai tradiţionali americani, cu pete), arabi şi frizieni. "Important la un cal este să aibă un temperament bun, să-i placă să plimbe oamenii şi să fie rezistent. Pe un cal nu poţi să-l obligi să facă ceva dacă nu-i place", explică Daniel. Copiii pot încăleca şi ponei la scurte plimbări prin manej.

La plimbare prin pădure

Amatorii de echitaţie au două variante. Fie aleg să încalece o oră când şi când, pentru distracţie, fie optează pentru un curs în urma căruia vor putea stăpâni un cal. Mulţi preferă doar ieşirile de agrement. În acest caz îşi fac programările telefonice şi pot veni la Il Cavallino în orice zi a săptămânii între orele 10 şi 22. Odată ajunşi, primesc o cască de protecţie, toca, vestă şi jambiere, şi sunt urcaţi în şa. Că e vorba de Murgu, Cezar, Ioana ori Olimpia, caii sunt la fel de cuminţi, fiind obişnuiţi să poarte inclusiv copii de toate vârstele. "Calul e cel mai inteligent şi docil animal. Spre deosebire de câini, care muşcă atunci când simt frica, ei exact atunci sunt mai blânzi şi au grijă de călăreţ", îi laudă Daniel.

Primul lucru pe care-l învaţă un amator este să stea în şa: spatele drept, dar relaxat, centrul de greutate în bazin şi partea din faţă a tălpii înfiptă bine în scăriţă. Apoi, după ce pornesc pe traseu supravegheaţi de instructori, vizitatorii învaţă să se mişte în ritm cu calul, când la pas, când la trap, mai repejor. Galopul e rezervat celor care au deja câteva lecţii bune în urmă. "Noi ieşim direct prin pădurea Betfia, ajungem chiar şi la craterul de aici. E mai frumos decât să dăm lecţii în manej. În timpul plimbărilor suntem cu ochii pe cursanţi şi le corectăm greşelile", zice Daniel.

O oră de călărie la Il Cavallino costă 40 lei, iar un abonament pentru 12 lecţii face 400 lei. Grupurile de elevi ori de turişti pot rămâne şi să-şi gătească un bogracs ori grătare într-o zonă cu foişoare de lemn, care pune la dispoziţie toate spaţiile necesare pentru relaxare.

La descălecat

Un alt manej din Bihor funcţionează din 2011 la Hidişelu de Jos. Centrul de Echitaţie Mentor se află la 15 kilometri de Oradea, lângă complexul de agrement Balta Moţului, care are un lac pentru pescuit, cabane din lemn pentru cazare şi restaurant. Turiştii, dar nu numai ei, încearcă şi călăria, şi această zonă fiind înconjurată de pădure, aşa că pot face plimbări în voie.

La Mentor, unde sunt 14 cai, 50 de minute de călărie costă 30 lei, iar un pachet de 12 ore - 300 lei. Şi complexul Kings Land de la Ineu de Criş oferă lecţii de echitaţie, dar aici primele ore sunt rezervate plimbărilor "la coardă", într-un ţarc, sub supravegherea unui instructor, fără ca amatorii să poată ieşi din zona îngrădită.

Aşadar, când au chef să iasă în aer liber, dar s-au săturat de eternii mititei la iarbă verde, bihorenii pot alege echitaţia. Şi, cu puţin exerciţiu, chiar să galopeze simţind libertatea în şa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Al treilea manej nu ti-a dat voie sa te calaresti asa ca nu trebuie sa apara?
.
Postat 06 Iulie 2014, 18:52 de Tile
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON