Pălinca lui, mândria judeţului. Dar nu numai! Pentru că Flore Chişe a' Tramii a dus faima tăriei de Bihor hăt departe în Europa, până-n capitala Germaniei. Odată cu ea, şi numele României.
Bihoreanul a fost singurul pălincar din Ardeal prezent la cel mai mare târg din lume dedicat agriculturii, alimentaţiei şi horticulturii, organizat în Berlin. Unde pălincarăşu' din Tulca i-a lăsat cu gura pungă pe nemţi, care au stat la coadă să deguste aspra licoare din prune...
Şomer de lux
Din fragedă pruncie, viaţa bihoreanului Florian Chişe (foto), sau Florea Tramii, cum îl ştiu oamenii din satul natal Tulca, a gravitat în jurul tradiţionalei pălinci. De mic era fascinat de roboteala din pălincărie, de nopţile petrecute alături de bunicul şi tatăl său lângă cazanele bolborosind, de focul ce transforma dulceaţa fructelor în aspra licoare ameţitoare... "Am iubit pălincăria dă când eram copil. Aşa am învăţat meşteşugul, robotind pă lângă bunu' şi-apoi dă la tata", povesteşte Florea Tramii, ajuns azi în floarea vârstei, la cei 46 de ani.
Deşi voia să rămână în casa bătrânească din Tulca, vâltoarea vieţii l-a rupt o vreme de satul natal. Mutat cu serviciul în Oradea, după revoluţie a renunţat la fabrică pentru mirajul occidentului. Nu i-a plăcut. După 4 ani trudiţi în Germania, pe şantier, în '98 s-a întors în ţară, decis să transforme pălincăria din casa bătrânească într-o afacere de familie. "Aşe am ajuns şomer dă lux!", zice, fălindu-se că din cei 500 de litri de pălincă produşi anual scoate destul cât să-şi întreţină în condiţii decente familia.
Fruncea Bihorului
Ca afacerea să fie legală şi protejată, bihoreanul a avut nevoie de licenţă de fabricaţie şi de atestatul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Doi ani a aşteptat după acte, dar nu degeaba. Din 2002, Pălinca Trămuţa, denumită aşa după porecla din sat, e recunoscută oficial ca brand autentic românesc, iar de atunci Florea Tramii bate ţara în lung şi-n lat, participând la toate târgurile şi expoziţiile de produse tradiţionale şi ecologice.
Pălinca lui a devenit apreciată, iar premiile obţinute au dus faima brandului Trămuţa în întreaga Românie. Este şi motivul pentru care, din 2008, tulcanul e singurul bihorean invitat în fiecare an la expoziţiile de produse agroalimentare organizate la Ministerul Agriculturii şi dedicate Zilei Mondiale a Alimentaţiei, pe 15 octombrie (foto).
Însă dovada cea mai clară a aprecierii ministeriale a venit acum, în ianuarie. Nu mică i-a fost mirarea lui Flore când s-a trezit sunat de la Bucureşti să confirme participarea la "Târgul Verde", cel mai mare târg mondial ce promovează produsele tradiţionale, organizat anual în capitala Germaniei, la Berlin, şi unde România a fost reprezentată de 27 de producători locali şi firme specializate pe producţia de alimente şi băuturi 100% naturale.
Mândru că se număra printre puţinii aleşi să cinstească peste hotare tricolorul românesc, tulcanul a acceptat invitaţia, fără să-i pese că ministerul n-a asigurat decât standul de la târg, transportul, cazarea şi masa fiind pe cheltuială proprie. "Io am fost şi singuru' bihorean invitat, dar şi singuru' pălincar dân Ardeal", se făleşte Florea Tramii.
Deliciul nemţilor
O săptămână s-a tot pregătit pentru târgul de la Berlin, pe-ndelete, ardeleneşte: "Mi-am pus chimeşea, nădragii, opincile şi clopu', am umplut portbagaju' cu peste 50 de litri de pălincă de prune, câteva hălci dă clisă afumată şi-un sac dă ceapă roşie. Să nu ne facem dă ruşine...". Apoi, cu nevasta de mână, s-au urcat în maşină şi-au luat drumul Germaniei.
La "Târgul verde", inaugurat pe 18 ianuarie, bihoreanul a făcut furori. "În primele 2 zile, mi-or băut 30 de kile dă pălincă. Io le dădeam să deguste, da' aşe le-o plăcut dă tare, că unii veneau dă 3-4 ori. Apoi m-am lecuit, am vândut cu 1 euro şnapsu' (20 ml - n.r.), că rămâneam fără ea în două zile. Şi-aşe o trecut ca pita caldă! Mai ales că lângă pahar le dădeam câte-un dărab dă clisă afumată şi-olecuţă dă ceapă roşie. Stăteau la coadă, de se minuna lumea", povesteşte pălincarul cum le-a luat faţa nemţilor.
Întors acasă pe 29 ianuarie, tulcanul care a dus faima pălincii de Bihor până-n inima Germaniei are o singură părere de rău. "Măcar o diplomă dă participare să ne fi dat, de amintire...". Dar, chiar şi fără asta, reputaţia dobândită la cel mai tare târg de produse tradiţionale din lume nu se şterge uşor. Ca aroma inegalabilă a unei pălinci bine făcute...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.