URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2011, 12:07

Săriţi pentru Oradea! (FOTO)

Săriţi pentru Oradea! (FOTO) SALT PESTE TIMP. De dragul amintirilor, orădeanul Andrei Bondor, fost elev al lui Ibi neni, a organizat la Sibiu o întâlnire cu săritori din toată ţara, unde participanţii au primit, simbolic, diplome şi medalii, "ca-n vremurile bune"
Săriţi pentru Oradea! (FOTO) "MAMĂ ŞI FIICĂ". Un moment emoţionant a fost când Ibi neni (foto dreapta) a revăzut-o, după 25 de ani, pe campioana Cristina Tunde Szakacs, la un picnic organizat de Andrei Bondor, la el acasă, pentru săritorii orădeni. "Au fost cei mai frumoşi ani. Din păcate, copiilor de acum nu le mai pasă de sport. Aşa e şi în Germania", spune Tunde (foto stânga), care a emigrat după 1989. Foştii campioni au depănat amintiri până dimineaţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cei 74 de ani, lui Ibi neni nu-i poţi spune bătrânică. E sprintenă foc, vorbăreaţă şi râde cu poftă la bancuri. Iar când vine vorba de petreceri, pleacă printre ultimii...

BIHOREANUL vă prezintă legendara poveste a orădencei Viorica Kelemen, femeia sub îndrumarea căreia Oradea a fost, în comunism, principalul furnizor de campioni la sărituri în apă. Sorana Prelipceanu, Alexandru Bagiu, Toth Magda, Tunde Szakacs sau Daniela Popa sunt câteva dintre numele pe care le-a propulsat...

Drag de apă

Ibi.jpgPuţini mai ştiu, dar în anii '60-‘80, Oradea dădea sportivi talentaţi cu duiumul, fiind cunoscută în ţară ca o "crescătorie" de talente la patru discipline. "La baschet, antrenor era Nagy Liviu, adică Pilu bacsi, cum îi spuneam noi, la polo Freund Imre, Imi bacsi, şi la înot Zonnenwirt Miklos, Miki bacsi. Despre cine nu-l cunoştea pe Miki bacsi ziceam că nu e din Oradea. Toţi copiii de la el învăţau să înoate. Iar la sărituri, eram eu", spune orădeanca Viorica Kelemen (foto).

Ajunsă la 74 de ani, Ibi neni, cum îi zic apropiaţii, este singura "legendă" rămasă în viaţă. Locuieşte la Budapesta, dar cele mai dragi amintiri o leagă de Oradea. A prins drag de apă încă de mică, de când părinţii o duceau la Ştrandul Orăşenesc, actualul Municipal. "Am făcut înot, dar la sfârşitul antrenamentelor mă tot suiam pe trambuline, că-mi plăcea să sar. La un moment dat, antrenorul de sărituri a zis: "No, hai Ibi, du-te sus!" şi, fără să stau pe gânduri, m-am aruncat. A zis: "Tu vei fi bună la sărituri, nu te mai duce la înot"". Şi aşa a făcut.

Campioana

Anii ‘50 o prindeau pe Ibi la Şcoala Medie Tehnică de Cultură Fizică din Târgu Mureş, unde s-a profilat pe atletism şi gimnastică. Săriturile au rămas dragostea ei, dar le exersa doar în vacanţe, vara, la Oradea. "În ‘55, când la noi abia se construia Bazinul Acoperit, am fost admisă la ICEF, adică la Institutul de Cultură şi Educaţie Fizică de la Bucureşti. Am dat admitere acolo şi pentru că aveam unde să mă antrenez iarna, la Bazinul Floreasca", zice ea.

La şcoală s-a concentrat însă pe gimnastică, unde a excelat, astfel că în ‘58 participa la mondialele universitare de la Moscova, unde România a luat medalia de bronz. În ‘60, a fost inclusă în lotul pentru Jocurile Olimpice de la Roma, făcând echipă cu cele mai bune sportive din ţară: Elena Leuştean, Sonia Iovan, Elena Dobrovoschi. Cea mai mare dorinţă îi era să ajungă la Olimpiada de la Roma, dar a ratat-o. Şi nu fiindcă nu merita, ci pentru că nu era româncă get beget! "Eram 6 fete, dar compoziţia naţională a echipei trebuia să fie 4-2, adică 4 obligatoriu românce, celelalte două puteau avea altă naţionalitate. Eu, unguroaică, eram a treia. Aşa că am rămas acasă, deşi la ultimul concurs de verificare am "bătut-o" pe Lenuţa Leuştean, care era cea mai bună".

Nuntă cu... sărituri

Viaţa avea alt plan pentru Ibi. În 1961, tânăra de 23 de ani revenea acasă, iar cum Bazinul Acoperit era deja construit, s-a concentrat din nou pe sărituri. Aşa l-a cunoscut şi pe viitorul soţ, Ludovic Kiss, care, împreună cu fratele lui, Francisc, era campion la acest sport. "Ludovic fusese şi gimnast şi tot povesteam cu el. Sufleteşte eram dărâmată că nu am mers la Olimpiadă. El avea motocicletă, mergeam în excursii... Într-o zi mi-a cerut mâna şi ne-am căsătorit", povesteşte femeia.

Nunta au făcut-o pe terasa Ştrandului şi a fost inedită. La miezul nopţii, Ibi a dezbrăcat rochia de mireasă şi, împreună cu mirele, s-a aruncat în bazin: "Le-am făcut nuntaşilor o demonstraţie de sărituri, apoi m-am îmbrăcat din nou mireasă şi am petrecut până dimineaţa", râde ea.

Din sportiv, antrenor

O vreme a predat educaţie fizică la Şcoala Sanitară dar, ambiţioasă, în paralel şi-a făcut şi o echipă de săritori. A prins-o pasiunea de antrenorat când a văzut că picii o iubeau şi prindeau exact ce voia să-i înveţe. "Am adunat nişte copii şi am avut noroc, că au fost talentaţi. După 2-3 ani, am câştigat Campionatul Naţional de Copii, apoi cel de Juniori".

Între alţii, a antrenat-o şi pe Beatrix Rois, actuala soţie a directorului Ligii Europene de Nataţie (LEN), orădeanul Laszlo Szakadati. Se amuză copios povestind cum, la 6 ani, a învăţat-o primele sărituri. "Nu ştia să înoate, iar la concursuri o trăgeam afară din bazin cu băţul", zâmbeşte Ibi neni.

Sub mâna ei, elitele ieşeau ca pe bandă rulantă, aşa că în 1980 Viorica Kelemen devenea şi antrenoarea lotului naţional. Orădeni precum Farkas Mariana, Sorana Prelipceanu (participantă la Olimpiada din 1972 de la Munchen), Toth Magdalena, Alexandru Bagiu (concurent la Olimpiada de la Moscova din 1980), Cristina Tunde Szakacs sau Daniela Popa au ajuns nume sonore.

"Faultată" de comunişti

Cristina Tunde Szakacs 1.JPGDintre toţi, cea mai "specială" elevă a rămas Tunde Szakacs (foto), pe care a "recuperat-o" din lotul naţional de gimnastică de la Deva. Talentată, autorităţile au spus că dacă vrea concursuri în străinătate trebuie să-şi ia şi un nume românesc, aşa că părinţii au botezat-o şi Cristina.

În 1983, la doar 13 ani, Tunde urca pe locul 6 la Campionatele Europene de Seniori de la Roma şi urma să participe la Olimpiada din Los Angeles, din ‘84. Stăpânea perfect exerciţii dificile, precum triplul salt şi jumătate înainte ori stând pe mâini cu dublu salt, iar rezultatele erau promiţătoare. Regimul, însă, a oprit-o să facă deplasarea, pentru că autorităţile nu ne-au dat paşaportul. "Dacă mergea, sigur era medaliată. A fost cea mai bună dintre săritorii mei", explică antrenoarea.

A doua mamă

08 Andrei Bondor.jpgIndiferent de performanţe, toţi sportivii o îndrăgeau pe Ibi neni. "Ne era, efectiv, ca o mamă. Ne trata ca pe copiii ei. După antrenamente, ne ştergea pe cap, ne îngrijea, eram ca o familie", îşi aminteşte omul de afaceri Andrei Bondor (foto), fost campion, devenit şi el antrenor de nataţie.

La sfârşit de săptămână, Ibi îi aduna pe toţi pe marginea bazinului, la bogracs, cu părinţii, şi tot ea le organiza şi "buli" la zilele de naştere. Era atât de apropiată de copii, încât în cantonamente sau la concursuri îi făcea să uite dorul de casă. "Odată, eram la Bucureşti, iar Ibi a mers în vizită la sora ei, care locuia acolo. Când ne-am trezit singuri, ne-am strâns toţi şi am început să plângem. Ni se făcuse dor de părinţi", rememorează Tunde.

Pe atunci, să faci performanţă nu era uşor. "Noi niciodată n-am avut groapă de bureţi cu lonjă, cu scaune rotative, nici instalaţie specială pe fundul bazinului care ridică apa în bule astfel încât să nu te loveşti. Am lucrat în condiţii rudimentare, şi totuşi, am reuşit să fim cei mai buni", se mândreşte Ibi neni.

Sport apus

Cu siguranţă lista performerilor ar fi fost mult mai mare. Dar, în toamna anului 1988, fiul ei cel mic, Lajcsak Iosif, şi el multiplu campion naţional şi balcanic la sărituri, a fugit în Ungaria, iar Ibi neni a fost dată afară de la lotul naţional.

A plecat şi ea din România, la începutul anilor ‘90, stabilindu-se la Budapesta, unde continuă să antreneze, urmată fiind de fiul cel mare. Şi nici campionii ei n-au rămas aici. Tunde Szakacs a emigrat în Germania, Daniela Popa în Cipru, Toth Magdalena în Australia, Mariana Farkas în Canada, Alexandru Bagiu în Anglia.

Trist e că, odată cu anii, s-a dus şi tradiţia săriturilor, iar astăzi la Oradea nici măcar nu mai există un loc de antrenament. Bazinul acoperit a fost renovat în urmă cu câţiva ani, dar fără trambulină, adâncitura specifică fiind "nivelată", iar cel descoperit, printre puţinele din ţară unde există platforme de 10, 7, 5 şi 3 metri, a fost lăsat în paragină, fiind impracticabil.

Un nou început?

După 50 de ani petrecuţi pe marginea bazinului, Ibi neni e supărată că autorităţile locale nu mai pun preţ pe sportul ei. "Dacă ar fi pus la punct bazinul de sărituri, m-aş întoarce acasă şi la fel ar face şi fiul meu. Am face aici un centru de sărituri ca pe vremuri, pentru că săriturile în Oradea au avut totdeauna succes", spune femeia.

Elevii sunt în asentimentul ei. Andrei Bondor şi-a asumat încă de acum câţiva ani în faţa municipalităţii că, dacă se reabilitează bazinul de sărituri, va susţine financiar un club, cu antrenori cu tot. "Dacă, printr-o minune, reabilitează bazinul descoperit, în Oradea va exista echipă de nataţie. Ne-am organiza. A doua zi aş aduce trambulinele, iar din a treia zi am face treabă. Copii găsim, pentru că sportul e totuşi un factor catalizator. Suntem mulţi cei care chiar am putea reporni acest sport, cel puţin patru antrenori". Între ei e şi olimpicul Alexandru Bagiu, care face deja demersuri să se restabilească în oraşul de pe Criş. Aşa că nucleul există, şi entuziasm aşijderea!

Poate că, la fel cum a reuşit cu poloul, administraţia locală va reuşi să scoată şi săriturile în apă la liman. N-ar fi păcat să le "înece" definitiv?


EXISTĂ SPERANŢE
Găsiţi soluţii!

08 bazin.jpgConstruit în 1976, cu o adâncime de 5 metri, bazinul de sărituri situat între Ştrandul Municipal şi Ştrandul Dinamo, a fost preluat de la Clubul Crişul în 2009 de fosta RAPAS, care l-a cuprins într-un plan de reamenajare.

Iniţiativa a fost însă abandonată, pentru că în zonă municipalitatea plănuieşte ridicarea complexului termal Nymphaea, iar reabilitarea bazinului nu a fost inclusă în acest proiect. "Vom vedea ulterior dacă vom identifica vreo sursă de finanţare europeană pentru el", afirmă Marius Moş, şef serviciu la Direcţia de Management Proiecte Europene din Primăria Oradea. Şi directorul CS Crişul, Ionel Bungău, susţine că va face demersuri pentru ca bazinul să fie repus în circuit. "Ar fi păcat să se piardă",  spune Bungău.

Dintre sporturile de apă, poloul a rămas singurul cu rezultate răsunătoare în Oradea, anul trecut sportivii de la CSM ieşind campioni naţionali a cincea oară consecutiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ramai cu bine IBI néni
Dumnezeu s-o odihneasca in pace pe Ibi néni. Saptamana trecuta a plecat dintre noi pentru totdeauna,dar amintirile vor ramane mereu... Zsolt
Postat 18 Noiembrie 2012, 18:50 de Kemecsei
Dl.
Felicitari pentru toti sportivii de la Oradea.... !! Desi mi-a placut acest sport, bunicii si parintii nu ma lasau, spunind ca am fost bolnav cu plamanii. Dar la mare saream de pe farul din Constanta. Chiar daca nu am facut acest sport de performanta, datorita faptului ca am ajutat un elev campion la sarituri, regretatul antrenor Nicolae Sparios mi-a dat lectii de sarituri si cu voia lui Dumnezeu, abia acum la 43 de ani am executat un salt si jumatate in echer de pe podul de la Chiajna. Din toata inima le doresc celor din Bihor sa reinfiinteze clubul de sarituri. Ii iubesc pe toti si le urez succes ! Cu admiratie, Vladimir Luchyan Dumitrescu.
Postat 19 Septembrie 2011, 14:46 de Vladimir Luchyan
remember...
Doamne, ma bucur enorm s-o revad pe Cristina Szakacs . Am iubito enorm pe fata asta (platonic :) ) am fost un admirator al antrenamentelor si al concursurilor ei. Am cunoscut toata echipa de sarituri si polo din acea perioada. Minunati oameni.Te imbratisez Cristina ! sarut-mana Ibi neni !
Postat 02 Septembrie 2011, 19:27 de calin
chiar asa?
nu stiu ce sa zic, regimul comunist a avut multe hibe dar chestia cu componenta unei echipe in care sportivii de alta nationalitate nu aveau loc n-am mai auzit pana acum! e adevarat ca ecaterina szabo(L.A. 1984) se numea de fapt katalin dar...
Postat 02 Septembrie 2011, 12:50 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON