URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Decembrie 2010, 08:17

Nyisztor, spada jos!

Nyisztor, spada jos! "CAVALERUL" NYISZTOR. Scrima este un sport elegant, care îmbină agilitatea cu forţa, inteligenţa cu viteza şi disciplina, fiind numit şi "şah în forma fizică". Una din regulile acestui sport este că în timpul desfăşurării probei cei de pe margine nu au voie să le vorbească şi să le dea indicaţii concurenţilor, în caz contrar competitorii fiind penalizaţi. Nyisztor Alexandru (medalion) nu şi-a putut ţine gura, coechipierul său fiind depunctat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multiplu campion naţional şi cu multe alte rezultate remarcabile, la cei 32 de ani ai săi Nyisztor Csaki Alexandru era considerat cel mai valoros spadasin şi unul dintre cei mai buni sportivi bihoreni din ultimii 10 ani.

Vedeta Clubului Sportiv Municipal la scrimă a devenit însă persona non-grata peste noapte. CSM Oradea e pe cale să renunţe la el, după ce, pe lângă că a făcut non-combat într-un meci important, a refuzat să evolueze într-o altă dispută, sabotându-şi echipa pe faţă. Situaţia e o premieră pentru Bihor, cel puţin în ultimii ani.

Sfidătorul

Campionatul Naţional de Spadă, desfăşurat la finele lui septembrie la Predeal, nu va fi uitat degrabă de spadasinii legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal (CSM). În ultimii 11 ani, orădenii au fost de 9 ori campioni naţionali, iar cu Nyisztor Csaki Alexandru favorit, nici nu se gândeau că nu vor ieşi din nou pe locul I. Dar asta nu s-a întâmplat, culmea, mai ales din cauza lui Nyisztor!

CSM Oradea a pierdut titlul de campioană naţională la spadă după ce sportivul a făcut non-combat, lăsându-şi concurentul din Craiova să câştige. Apoi, într-un alt meci a refuzat să intre în joc!

10 Nicolae Ille2.jpg"În meciul cu Craiova n-a vrut să lupte, a mimat scrima, iar în meciul cu Satu Mare mi-a zis: "Nu vreau să intru pe planşă". Oricum pierduserăm titlul de campioni, dar pentru orgoliul nostru trebuia să batem echipa cu care ne duelăm mereu în ultimii 5 ani. Am jucat, până la urmă, meciul cu ceilalţi sportivi şi am câştigat", spune antrenorul tânărului, Nicolae Ille (foto).

Martorii povestesc că Nyisztor stătea tolănit şi se uita dispreţuitor la colegii lui care prestau. Mai mult, la un moment dat, deşi la scrimă regulamentul interzice comentariile de pe margine, el a făcut-o intenţionat, iar unul din coechipieri, care lupta şi avea scor egal cu adversarul, a fost depunctat şi a pierdut. Până la urmă, CSM Oradea a ajuns pe locul doi, pierzând supremaţia în faţa sătmărenilor...

Care motive?

De la competiţie încoace scandalul a mocnit, fiind pus pe tapet abia în urmă cu două săptămâni. "Înainte de toate, am vrut să vorbim cu el şi să vedem din ce cauză a reacţionat aşa", justifică antrenorul.

10 Alexandru Nyisztor.jpgIlle i-a dat sportivului o vacanţă, sperând că îşi va reveni. Dar Nyisztor n-a făcut decât să-şi provoace antrenorul şi să bage zâzanie între colegi. Asta, deşi cei doi erau foarte apropiaţi: Nyisztor fiind finul de căsătorie al lui Ille, dar şi secundul său. "De la 13 ani am avut grijă de el, l-am tratat mai mult decât pe copilul meu şi i-am dat timp, că poate reuşeşte să treacă peste pasa proastă. Dar în ultima perioadă a devenit foarte dificil. A zis că el nu se simte vinovat pentru nimic", afirmă Ille.

Antrenorul susţine că Nyisztor nu i-a zis niciodată motivele frustrării sale. Comportamentul sportivului e inexplicabil, cu atât mai mult cu cât salariul - deloc mic - îi este plătit la zi, are locuinţă primită de la Primărie şi maşină, un Ford Galaxy, cu 6 locuri, pusă la dispoziţie de un sponsor pentru echipă, dar rămasă la el. Soţia lui e doctoriţă în Debreţin, deci teoretic n-ar avea de ce să se plângă...

Premieră nefericită

Pentru că nu s-au mai putut înţelege, în urmă cu două săptămâni, Ille a propus CSM încetarea contractului cu Nyisztor "Îmi pare rău, dar orice antrenor ar fi făcut la fel! Ne-am despărţit fără scandal", afirmă antrenorul.

De cealaltă parte, în loc să-şi recunoască greşelile, sportivul i-a persiflat pe toţi din jur, cea mai elocventă fiind atitudinea sa din cadrul unei întâlniri cu conducerea clubului, care voia să ajungă la consens cu el: "Nu mă interesează. Luaţi măsuri şi anunţaţi-mă ce hotărâţi", a aruncat Nyisztor.

Tupeul i-a revoltat şi pe membrii Consiliului Director al CSM, care au dezbătut situaţia fără să ajungă, deocamdată, la o concluzie clară. "Nu ştiu ce a fost acolo, pentru că nu am vorbit cu el. O fi având motive, dar nu le spune. Nu poţi să pierzi un titlu naţional numai pentru că aşa vrei sau ca să ne arăţi că fără tine nu se poate! Dacă aşa s-a întâmplat, ar fi trebuit exclus imediat!", afirmă Ionel Bungău, fostul şef al Direcţiei Judeţene de Sport.

10 Florin Birta.jpgBIHOREANUL a încercat la rândul său, în repetate rânduri, să dea de Nyisztor, pentru a-i afla punctul de vedere, dar fără rezultat, căci sportivul nu a răspuns nici măcar la sms-uri.

Oricum, situaţia sa va fi discutată zilele următoare, într-o nouă şedinţă la CSM.

 "În proporţie de 90%, cred că ne vom despărţi. Rămâne de văzut cum: pe cale amiabilă sau nu. Peste toate, cel mai grav a fost că a refuzat să lupte", afirmă Florin Birta (foto), preşedintele CSM, adăugând că în ultimii ani sportul bihorean nu s-a mai confruntat cu un caz similar.

Nyisztor este unic. Şi la spadă, şi la modul în care a ajuns să renunţe la ea...


10 premiant.jpgTALENTAT
Sportiv-antrenor

În ultimii ani, spadasinul Nyisztor Csaki Alexandru a obţinut rezultate remarcabile. Tânărul a strâns peste 25 de titluri de campion naţional la juniori şi seniori, individual şi pe echipe, participând şi la competiţii internaţionale precum Mondialele de Juniori şi Cadeţi, în anii '90, ori la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004. În 2007, a fost finalist al Cupei Campionilor Europeni.

De altfel, pentru rezultatele sale, Nyisztor a fost premiat în repetate rânduri şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale. În 2007, de pildă, a fost desemnat "sportivul anului", de către Direcţia Judeţeană de Sport. El a fost, pentru o perioadă, antrenorul la spadă al juniorilor CSM Oradea şi secundul antrenorului emerit Nicolae Ille.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cine?
care a fost, este si va fi legatura gay-ului de bungau cu sportul? NICI UNA! Ma intreb atunci fireste de ce isi da cu parerea! Nu de alta, dar nu are una...
Postat 16 Decembrie 2010, 20:33 de chibitz
ille! probleme ba?
cred ca vinovat de gestul sportivului e tocmai cel care l-a cocolosit toata viata si cariera lui si care n-a mai putut sa-l stapineasca. dar atitudinea sportivului e impardonabila si condamnabila la fel cum este si reactia complet neprofesionista a conducerii care sta sa se gaindeasca in ce mod va rupe relatia cu sportivul. el da cu piciorul deliberat muncii unei intregi echipe si conducerea va vedea daca ia vreo masura sau nu! JENANT presedinte, la fel de JENANTI cei din asa zisul comitet director! nu uitati ca cei de la scrima au mai comis-o acum citiva ani, cind aveau obiceiul sa traga pe nas...
Postat 16 Decembrie 2010, 09:54 de d'artagnan
dchgsyd
conform dex> doctór (dóctori), s. m. – 1. Titlu științific înalt; persoană care are acest titlu. – 2. Medic. – 3. (Arg.) Specialist. Var. dohtor (sec. XVII), doftor (vulg.). Lat. doctor (sec. XVII) și înainte prin intermediul sl. dochtorŭ. – Der. doctoral, adj. (grav, solemn); doctorand, s. m. (persoană care își pregătește lucrarea de doctorat); doctorat, s. n. (stagiu de calificare științifică superioară); doctoreasă (var. doftoreasă), s. f. (soție de doctor; doctoriță); doctoresc, adj. (de doctor, medic); doctorie (var. doftorie), s. f. (medicament, leac); doctoriță, s. f. (femeie medic); doftoricesc, adj. (înv., medic); doftoricale, s. f. pl. (leacuri, doctorii), din ngr. δοϰτοριϰά.
Postat 14 Decembrie 2010, 13:45 de hchd
scuze
IMPARDONABIL
Postat 14 Decembrie 2010, 08:59 de SCORTOSUL
halal !
nu exista meseria de "doctorita" !!! inpardonabil pentru un jurnalist , mester al cuvintelor, sa scrie prostii !!! exista meseria de medic !!! doctor este un titlu si poti fi doctor in orice meserie !!!
Postat 14 Decembrie 2010, 08:56 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7792 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON