URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2014, 11:00

Noul CSM: Echipa de baschet a oraşului se pregăteşte pentru un sezon greu

Noul CSM: Echipa de baschet a oraşului se pregăteşte pentru un sezon greu CU DREPTUL. După cum era de aşteptat, căci sparring-partener le-a fost o echipă mai puţin valoroasă, Timba Timişoara, baschetbaliştii CSM Oradea au câştigat vinerea trecută primul amical cu 78-55, încurajaţi de câteva sute de fani dornici să-i vadă în noua formulă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum FC Bihor zace în Liga a II-a de ani de zile, formaţia de baschet a oraşului le-a adus aminte orădenilor cum e să încurajeze o echipă în întreceri de valoare.

CSM Oradea creşte de la sezon la sezon, în cel precedent fiind desemnată drept cea mai bună debutantă în EuroChallenge şi jucând două finale, a Cupei României şi a Ligii Naţionale. Nu-i de mirare, deci, că şi-a adunat o armată de fani care susţine echipa în permanenţă, iar anul acesta trage nădejde că o va vedea şi campioană...

Creştere continuă

Vineri, publicul orădean a văzut pentru prima oară la treabă noul lot de baschet, care în noul sezon are o misiune deloc uşoară. Înfiinţată în 2003, echipa a promovat în Liga Naţională doi ani mai târziu, dar a stat câţiva ani sub mijlocul clasamentului. Asta până în 2009, când managerul secţiei, fostul baschetbalist Şerban Sere, l-a adus pe antrenorul Cristian Achim de la Râmnicu-Vâlcea, unde promovase în primul eşalon cu echipa locală.

În acelaşi an, CSM, al cărui preşedinte devenise Florin Birta, a reuşit să-l atragă ca sponsor principal pe Gheorghe Vajai, proprietarul firmei Gavella, care a făcut investiţii serioase. Iar rezultatele s-au văzut. De la an la an, baschetul orădean a avut performanţe tot mai înalte. În ultimii cinci ani, CSM Oradea a terminat campionatul pe locurile 9, 6, 5, 3, iar în sezonul 2013-2014 a devenit vicecampioană după ce a pierdut ultimul meci al finalei la o diferenţă de doar 6 puncte în faţa CSU Asesoft Ploieşti. Tot sezonul trecut, când clubul mai atrăsese încă un alt sponsor important (Digi Oradea), baschetbaliştii au ajuns în finala Cupei României şi, după câteva evoluţii bune, au fost declaraţi cei mai buni debutanţi în EuroChallenge, a treia ligă valorică europeană.

Trei pierderi, două renunţări

După reuşita celui mai bun sezon, conducerea clubului a început negocierile cu jucătorii, dorind să păstreze lotul aproape intact. N-a fost să fie. Primul care a vrut să plece a fost Titus Nicoară, singurul orădean titular al formaţiei, care - spre supărarea conducerii clubului şi a suporterilor - a preferat Steaua Eximbank, pentru un salariu mai mare. După el, au mai părăsit echipa căpitanul William Franklin şi pivotul Sean Denison. Deşi CSM le-a propus prelungirea contractelor, le-au fost făcute oferte financiare mai substanţiale din Polonia.

În schimb, clubul nu i-a mai vrut pe Zarko Comagic şi Reinar Hallik, iar orădeanul Andrei Ciordaş a fost nevoit să se retragă din cauza unei probleme medicale, fiind înlocuit cu colegul său de la juniori, Ştefan Varga. "Au fost mai multe schimbări decât ne-am fi dorit", a recunoscut Cristian Achim.

Adversari puternici

CSM Oradea a fost nevoit să caute înlocuitori de valoare, competiţiile în noul sezon anunţându-se acerbe. Ai noştri vor juca din nou pe trei fronturi: în Liga Naţională, în Cupa României şi în EuroChallenge, unde adversarii din grupă vor fi de top: campioana en-titre a Kazahstanului, BC Astana, care domină baschetul din această ţară, Tofas Bursa, ocupanta locului 8 din puternicul campionat al Turciei, aflată la a treia prezenţă consecutivă în liga europeană, şi Avtodor Saratov, câştigătoarea Superligii Rusiei.

Nici în plan naţional CSM nu va fi lipsită de adversari puternici, cluburi precum Steaua Eximbank şi BC Timişoara construindu-şi loturi valoroase. În plus, cum era de aşteptat, multipla campioană Asesoft Ploieşti şi-a adus întăriri: grecul Michalis Pelekanos, care a jucat 105 meciuri în Euroligă (cea mai valoroasă întrecere continentală) şi sârbul Dragan Labovic, care a evoluat în Rusia, Serbia şi Germania.

Nemţii americani

Dintre nou-veniţi, primul a fost croatul Ante Krapic (28 ani, înălţime 2,02 metri), adus de la Asesoft pe postul lui Titus Nicoară. Tot de la campioană CSM a luat extrema Adrian Guţoaia (24 ani), transferul dovedindu-se înţelept, deocamdată, deoarece în august, în campania de calificare a Naţionalei la Campionatul European, gălăţeanul a fost al doilea marcator (76 puncte) şi cel mai bun la intercepţii.

08-Hatten_bihoreanul.jpgDupă plecarea lui Franklin, CSM şi-a găsit tot un coordonator de joc american: Marcus Hatten (foto), absolvent al Universităţii St. John's din New York, care a debutat în baschetul european în 2003, în Polonia. A mai jucat în Italia, Spania, Israel şi Germania, unde în aprilie 2014 a fost declarat cel mai bun jucător al lunii în Bundesliga. În 2006, Hatten a jucat şi în EuroChallenge, fiind selectat în All Star Game-ul european.

Pe postul de pivot, în locul canadianului Sean Denison a fost adus un jucător cu mai puţină experienţă, americanul Gary McGhee (25 ani, înălţime 2,11 metri), care a absolvit Universitatea Pittsburgh, iar apoi a jucat în Turcia, Franţa şi, la fel ca Hatten, în Bundesliga, unde a terminat sezonul pe locul 8 cu echipa Ludwigsburg.

Buget mărit

Nu doar lotul de jucători a suferit schimbări înaintea sezonului 2014-2015, ci şi banca tehnică. După ce orădeanul Călin Pop a preferat să se ocupe de grupele de copii ale clubului, pe postul de antrenor secund a fost adus sârbul Milan Mitrovic, cu o experienţă de 12 ani şi o licenţă FIBA de antrenor principal la orice nivel.
Noua echipă CSM Oradea şi-a început pregătirile într-un cantonament desfăşurat la Debreţin, iar vineri a disputat primul amical din cele programate înaintea noului sezon, care va începe în octombrie. Pe teren propriu, orădenii nu au avut probleme în faţa Timba Timişoara, câştigând cu 78-55.

Obiectivul oficial al echipei de baschet - al cărei buget nu a fost dezvăluit nici anul acesta, ci doar faptul că este cu "25-30%" mai mare decât cel precedent - este clasarea în primele patru echipe în Liga Naţională şi intrarea în final-four-ul Cupei. Şi suporterii, şi conducătorii aşteaptă, însă, mai mult. "Avem ambiţii foarte mari. Doresc să câştigăm tot, dacă se poate", spune şi tehnicianul Cristian Achim. Aşa să fie!


BASCHET LA TEATRU
Prezentarea echipei şi meciuri de probă

Format din Marcus Hatten, Gary McGhee, Daniel Dillon, Vujadin Subotic (noul căpitan al echipei), Radovan Markovic, Ante Krapic, Adrian Guţoaia, Daniel Popescu, Bogdan Ţîbîrnă, Rareş Paşca, Horia Hora, Sergiu Pop şi Ştefan Varga, lotul CSM Oradea va fi prezentat oficial miercuri, 3 septembrie, de la ora 18, în cadrul unei mici festivităţi programate la Teatrul Regina Maria. Apoi, între 5 şi 7 septembrie, baschetbaliştii vor juca în cadrul celei de-a V-a ediţii a Memorialului Antonio Alexe cu echipe din Ungaria, Slovacia şi Serbia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON