URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
01 Iulie 2012, 10:09

Micul poet: La 9 ani, Paul Şipoş a publicat două volume de poezie

Micul poet: La 9 ani, Paul Şipoş a publicat două volume de poezie JOCUL CUVINTELOR. Elev la Şcoala Generală 16, Paul Şipoş este altfel decât restul colegilor săi. Chiar dacă aceştia îl tachinează uneori din cauza pasiunii sale, micuţul n-are de gând să se lase de scris. De curând a publicat al doilea volum, intitulat "Cărticica de poezii"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Are 9 ani şi o pasiune "serioasă". În timp ce majoritatea copiilor de vârsta lui se rezumă la desene animate şi joacă, Paul e fascinat de lucrurile frumoase care-l înconjoară şi le "pictează" în rime.

Conştienţi că această creativitate trebuie încurajată, părinţii l-au răsplătit finanţându-i publicarea a două volume în care micuţul a strâns versuri despre anotimpuri, mare, pădure, greieraşi ori zmeie.

Băiatul cu rime

"În pădurea de briliante / Din aur şi diamante / Cu corpul din argint lucios / Iese un cerb graţios". Este prima strofă a "Pădurii de briliante", poezioară compusă de Paul Şipoş, un copil de 9 ani care tocmai a terminat clasa a III-a la Şcoala Generală 16. "Mă duc des cu tata în pădure şi mă fascinează. Am vrut să-i dau un nume frumos. Mi-au venit în minte briliantele. Ştiam ce înseamnă: pietre preţioase", explică micuţul procesul creaţiei, dar şi faptul că stăpâneşte vocabularul pe care îl foloseşte în poezii.

Paul, care este singurul copil al profesorului universitar Sorin Şipoş, numit recent prorector al Universităţii din Oradea, a compus prima poezie pe când avea 5 ani şi jumătate. "Mă jucam cu tata. Voiam să-l învăţ o poezie şi mi-au venit în minte nişte versuri. Am numit-o "Primăvara". Mama a crezut că am învăţat-o la grădiniţă, aşa uşor am spus-o", zice copilul, zâmbind.

Văzându-i înclinaţia, părinţii l-au încurajat să continue cu scrisul, dar şi să citească pentru a-şi îmbogăţi vocabularul. A funcţionat, căci Paul vorbeşte îngrijit ca un om mare! "Am citit de cel puţin cinci ori toate poveştile de la şcoală şi de la grădiniţă. Apoi, "Aventurile lui Tom Sawyer", "Harry Potter şi Camera Secretelor", povestiri istorice despre strămoşii noştri şi "Aventurile lui Habar n-am şi ale prietenilor săi". Ultima carte e despre nişte personaje micuţe cât un castravecior, care trec prin aventuri captivante", povesteşte, dezinvolt, copilul.

22 carticica de poezii.jpgPoet dovedit

În 2010, când deja avea adunate 10 poezioare, majoritatea inspirate din natură, părinţii l-au răsplătit finanţându-i editarea unui volum în 100 de exemplare, pe care micuţul l-a numit "Poeme diverse" şi, pasionat fiind şi de pictură, l-a ilustrat cu propriile desene. Spre exemplu, piciul a scris "Balerina" impresionat de nişte figurine zărite într-o vitrină la Veneţia. "Pe vârfuleţe dansând / O balerină râzând / Cu pantofiorii de argint / Pleca din loc tot zâmbind / Şi era frumoasă tare / Dansa din zori până-n seară / Nimeni însă n-o oprea / Căci aşa frumos dansa...", recită copilul poezioarele, fireşte, nu foarte elaborate şi cu rime bogate.

După doi ani, cu noi versuri care ilustrează tot frumuseţile naturii şi ale copilăriei, Paul a scos al doilea volum - "Cărticică de poezii". Mult timp nu i-a luat să le scrie. "Când îmi vin în minte versurile, îmi ia 5 minute să le scriu, când încerc să le concep, ceva mai mult". Mândru de reuşită, a împărţit volumele prietenilor şi rudelor. "Oamenilor mari le plac poeziile mele, dar şi copiilor. Tata are în străinătate un prieten care are un fiu de 6 ani. Mi-a transmis că le citeşte şi că-i plac mult", se laudă micuţul.

Ambiţii de astronaut

Deşi înclinat spre lirism, Paul nu neglizează nici şcoala, unde este premiant. "Nu am niciun calificativ B. Doar un minus FB". Cum creativitatea nu e suficient de preţuită printre copiii de vârsta lui, se trezeşte adesea luat la mişto pentru talentul său. "Am un coleg care îmi zicea că poeziile mele nu-şi au rostul. Nu ştiu de ce. Majoritatea mă iau în râs, dar am şi prieteni care mă felicită", spune băiatul, care nu pare afectat de răutăcioşi. Din contră, vrea să continue. "Multă lume îmi spune că semăn cu tata, că şi el a publicat multe cărţi".

Dar pasiunile nu se opresc la poezie. Băieţelului îi place să danseze, învăţând în fiecare săptămână paşi de samba, jive ori vals, şi se uită şi la televizor, dar mai rar la desene animate. "Mă uit la Investigation Discovery, deşi părinţii spun că nu e de mine, îmi place National Geografic Wild, dar şi Animal Planet. Am acasă o enciclopedie cu toate speciile de dinozauri care au existat vreodată. Stegozaurus sunt cei cu ţepi pe spate, iar tiranozaurus sunt carnivorii", enumeră el.

Cât despre o viitoare carieră, micuţul are cinci opţiuni. "Avocat, arheolog, astronaut, arheolog marin sau paleontolog", turuie el. Chiar dacă până va mai creşte sigur se vor schimba, pare destul de clar, încă de pe-acum, că Paul se va descurca în orice domeniu. Cu sau fără rime...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Smaranda
"Habar n-am" e de fapt numele unui personaj. Habar n-am ca nu stiu sa scriu Habarman!
Postat 05 Octombrie 2014, 23:57 de Smaranda
felicitari!
Am avut ocazia sa il intalnesc pe Paul anul trecut. M-a fascinat de la inceput prin atitudinea si personalitatea lui debordanta. L-am dat exemplu cunoscutilor mei de cate ori am avut ocazia. Parintilor lui le doresc sa fie mandri de fiecare pas pe care il face si sa le dea Dumnezeu multa sanatate si putere de a-i fi alaturi mult si bine!
Postat 02 Iulie 2012, 09:38 de vidican alina
Felicitari !
La mai mare !
Postat 01 Iulie 2012, 11:49 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON