URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2013, 11:51

Meşterul higheghilor: Tatăl consultantului în afaceri Dacian Palladi este unul dintre ultimii făuritori de viori cu goarnă din Bihor (FOTO)

Meşterul higheghilor: Tatăl consultantului în afaceri Dacian Palladi este unul dintre ultimii făuritori de viori cu goarnă din Bihor (FOTO) CONSULTANT ŞI HIGHIDIŞ. Mândru de talentul şi priceperea tatălui său, Dacian Palladi l-a însoţit pe 19 iulie la Târgul Meşterilor Populari organizat de Muzeul Ţării Crişurilor în Parcul Bălcescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri, nu era nuntă din Bihor în care tropotelile jucăuşilor să nu fie dictate de ritmul higheghei cu tolcer. Pe înţelesul tuturor, al viorii cu goarnă...

Deşi n-a fost inventat de bihoreni, instrumentul a fost consacrat pe aceste meleaguri şi cu ajutorul unor meşteri populari dedicaţi. Unul dintre ultimii care mai făuresc astfel de obiecte, şi-ncă de peste 30 de ani încoace, este beiuşeanul Cornel Palladi. El a şi inventat un nou tip de vioară cu goarnă, cea electrică!

Vioară pentru fiu

Singurul meşter popular care a expus viori cu goarnă la cea mai recentă ediţie a Târgului organizat de Muzeul Ţării Crişurilor a fost Cornel Palladi, un beiuşean în vârstă de 68 de ani, tatăl cunoscutului consultant în afaceri Dacian Palladi. A început să le confecţioneze prin 1982, când fiul său intrase în orchestra liceului din Beiuş şi avea nevoie de un astfel de instrument. "În vremurile acelea nu stăteam foarte bine financiar, iar tata s-a apucat să-mi facă chiar el o vioară", îşi aminteşte Dacian.

Lui Cornel nu i-a fost teamă că nu va reuşi. "Cum eram fiu de chiabur n-am avut voie să fac liceul, ci am învăţat tâmplărie la şcoala profesională. Tot timpul am meşterit câte ceva...", spune artizanul. S-a inspirat din alte astfel de instrumente pe care le vedea şi la colegii lui muzicanţi, căci Cornel a şi cântat ani de zile la nunţi în Ţara Beiuşului. Nu la vioară, ci la saxofon şi clarinet.

Beiuşean inovator

Procedeul nu e nici pe departe simplu. În atelierul în toată regula pe care l-a construit acasă, Cornel Palladi realizează atât partea din lemn a viorii, cât şi goarnele din alamă. "E o muncă minuţioasă, care nu-ţi permite să greşeşti. Dacă ai băgat dalta prea mult în paltin, e gata stricat", zice meşterul, care a descoperit cum poate realiza chiar el aparatul ce duce vibraţiile corzilor spre goarnă. "Mai demult aparatul acesta se lua de la patefoane, dar acum nu se mai găsesc", spune artizanul.

Prin 1992, când a renunţat la postul de şef de producţie la o firmă profilată pe construcţia de repere pentru maşini şi şi-a deschis propriul atelier de mobilă, Cornel Palladi a lăsat-o mai moale cu viorile. "N-am mai avut timp de ele. Dar după ce m-am pensionat m-am apucat din nou. Nu-s omul care să stea pe scaun...". Aşa a reuşit să facă, zice el, prima vioară cu goarnă electrică, adică una care poate fi cuplată la staţie de amplificare. "Am zis că dacă există chitări electrice şi viori clasice electrice, de ce n-aş putea încerca şi eu?!".

Meşteşug de suflet

La începutul anilor '90 instrumentele lui erau foarte căutate, chiar de francezii de la televiziunea naţională. "Veniseră să facă nişte reportaje prin zona noastră şi mi-au cerut să le fac mai multe. Apoi mi-au comandat şi cimpoaie, căci şi din astea mai făceam", îşi aminteşte meşterul din Beiuş. De ceva vreme, însă, comenzile nu mai vin atât de des. "Nici eu nu lucrez aşa repede, dar nici nu mai sunt aşa mulţi tineri interesaţi de instrumentul ăsta", zice bărbatul, care-şi vinde creaţiile cu 4-500 de euro.

Cum fiul este consultant în afaceri, iar fiica avocat, Cornel nu-şi face prea multe speranţe că va reuşi să transmită priceperea mai departe. Mai ales că a rămas printre ultimii artizani pricepuţi la acest instrument. "Acuma tinerii vor să aibă succes imediat, n-are nimeni răbdare să înveţe un meşteşug. Nepotul meu e încă mic, are 4 ani. Dacă voi fi sănătos l-oi învăţa pe el când va creşte", îşi mărturiseşte, totuşi, speranţa. Căci după zeci de ani de cântat la nunţi rămâne convins că vioara cu goarnă este instrumentul care-ţi bucură cel mai tare sufletul...


PETRECERE LA ROŞIA
Festival de highighişi

Cel mai cunoscut meşter de viori cu goarnă, Dorel Codoban, s-a stins din viaţă în luna februarie a anului trecut, la vârsta de 67 de ani, din cauza unor probleme la inimă. Artistul popular, care, despre deosebire de colegul său din Beiuş, era şi highidiş, a descoperit vioara la 11 ani. În lunga sa carieră, atât ca artizan cât şi ca artist, nea Dorel a fost chemat la numeroase festivaluri din ţară şi străinătate, şi tot el este cel care a inventat vioara cu două goarne. Prieten bun cu artistul, Cornel Palladi a fost invitat să-şi prezinte viorile la prima ediţie a festivalului dedicat acestui instrument şi numit "Dorel Codoban", care va fi organizat pe 18 august în Roşia, comuna natală a highidişului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Pentru micupaladi
Micupaladi, cu un minim de cultura generala ai fi stiut ce s-a intamplat cu chiaburii la venirea comunistilor si care a fost viata lor dupa momentul acela. Ia da-i un search pe Google!
Postat 04 August 2013, 22:29 de Didi
strutocamila
dacian asta-i baiat bun numa discursurile lui nu le prea intelege nici el(aplicabilitatea lor in tara asta de kkt) si ele suna exact ca vioara cu goarna......adica nici vioara,nici trompeta.......dezmat total,electric.
Postat 03 August 2013, 22:24 de un dirijor
dracul cand imbatraneste se calugareste :)))) e un proverb !!
acum merg foarte bine firmele infiintate in Bulgaria si offshore :))) inclusiv masinile cumparate acolo :)) ce roman poate sa traiasca din asta ? ce consultanta poate da intr o economie subterana agresiva ? SUNT sute de tineri fraieri si disperati dar cand afla taxele in Romania,inchid :))).Oricum ei nu au capacitate sa produca cate taxe sunt si amenzi :))>
Postat 03 August 2013, 20:08 de TEAPA !!
dracul cand imbatraneste se calugareste :)))) e un proverb !!
hai terminati cu toate jeguuuu:))))))))))))))))) a prins si el un val numai el stie cu ce pret ca acum e cu DOMNUL :)))))))))), dracul cand imbatraneste se calugareste :)))) e un proverb !! Nu stiu ce consultanta face dar e clar ca e invatat sa dea si multe .... :))) antreprenoriatul in prezent se rezuma la multa spaga data la politic, deci e clar ce consultant in afacerii este, cine da SPAGA ca asa vrea niste jeguri ? ANTREPRENORIATUL nici macar ca PFA nu se dezvolta dar de firme mai greu :)) taica su ce are firma, PFa sau nimka :)))).CARACTERUL nu talentul :)))
Postat 03 August 2013, 20:05 de TEAPA !!
DENON
De la el (Dacian) , mi-am cumparat primul amplificator mai serios..un DENON PMA-360. RESPECT !!
Postat 03 August 2013, 19:17 de Viki
Ce rai sunteți
Ce comentarii de bins......vai de capul vostru! Lăsați familia Palladi in pace ca este o familie pe care toți ar trebui sa o respectati. Va este ciuda pe ei...............naparcilor........
Postat 03 August 2013, 18:00 de Ce rai sunteți
da cu paladi ce aveti?:)
În vremurile acelea nu stăteam foarte bine financiar, iar tata s-a apucat să-mi facă chiar el o vioară", îşi aminteşte Dacian. Lui Cornel nu i-a fost teamă că nu va reuşi. "Cum eram fiu de chiabur n-am avut voie să fac liceul, ci am învăţat tâmplărie la şcoala profesională. Daca Paladi a`ista consilieaza asa in afaceri precum in dat interviuri inseamna ca eu sunt tampitel. CICA - nu stateau bine cu banii, dar era prunc de chiabur. Chiabur-- inseamna taran instarit, bogat, cu pamanturi. Halal omenie!
Postat 03 August 2013, 17:47 de micupaladi
:)))))
daca vreau sa fac baniiiiiii ma duc la TV si fac pe dreku sa ma vada toate pitipoancele in ale Domnului :)))) urimariti veniturile si o sa vedeti ca nu stiu sa faca o afacere :))) doar cu banul public, dependenti de banul public in rest mor de foame.
Postat 03 August 2013, 16:01 de :)
:)) unul iti spune a ,. altul C, altul z si ai beneficiat de NIMIC :)))
nu cumparati o marfa / servicii dupa gura lumii si ce reclama ii fac unii ca sa castige audienta , priviti calitatea (totalitatea / nu fragmente :)) insusirilor pe care produsul/servicile trebuie sa asigure nevoile consumatorilor) si pe urma pretul.:)) , Unul iti spune a ,. altul C ca de B nu mai e cazul :)) , altul z si ai beneficiat de NIMIC :))) descurca te ! Nu degeaba ne merge bine pe acte :))).
Postat 03 August 2013, 15:59 de :)))))
ce apare la TVA sunt un gen de falsi profesionisti disperati .
pai daca TV promoveaza pe banul nostru doar pe PALADI dece nu ar mai face cativa bani si cu tatal sau :))) FRAIERI inghit momeala !! AVEM CONSULTANTI de afaceri de renume pe care nu i vezi la TV, au demnitate nu vor maruntisuri de la TV :))) numai cei in faliment ajung la TV :)) sa tineti minte asta, FRATII NICULA unde sunt, apareau o vreme la TV ca ne terminau, GHILEA alta muritor de foame pe spinarea banului public :))), ce apare la TVA sunt un gen de falsi profesionisti disperati . Eu m am lamurit :))) si de regula INFRACTORI , vezi si cazul GIGIBECALI imbogatit fortat :))) .Nu am incanta deloc falsi profesionisti promovati la TV , pe frairi ORICE si oricand :)).
Postat 03 August 2013, 15:54 de nu ma incanta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON