Înfiinţată încă din 1995, Editura Universităţii din Oradea este de câţiva ani buni în declin, pentru că prea puţine cărţi mai apar cu egida ei. Motivul principal: lipsa unor specialişti care să facă o muncă de calitate la un preţ rezonabil. În prezent, la editură lucrează opt persoane, dar niciun specialist adevărat în domenii precum corectura ori redactarea textelor.
Drept urmare, conducerea Universităţii din Oradea a decis să reorganizeze editura şi să înlocuiască angajaţii care nu au competenţe în domenii editoriale cu specialişti aleşi din rândul cadrelor didactice universitare.
"Trebuie să găsim oameni de calitate de nivelul lectorilor, conferenţiarilor, care să lucreze ca şi corectori, redactori, traducători şi alte activităţi specifice unei edituri", a explicat pentru BIHOREANUL Sorin Şipoş, prorectorul responsabil cu managementul cercetării şi relaţii internaţionale. Cel mai probabil, aceştia vor lucra în regim de 4 ore şi vor fi plătiţi ca atare.
Totodată, editura va lucra în strictă legătură cu tipografia Universităţii, astfel încât orice universitar orădean să-şi poată scoate cărţile aici, nu la alte edituri din ţară, cum fac majoritatea în prezent. "Recunosc că şi eu mi-am tipărit cărţile la editura din Cluj. Dar trebuie ca orice coleg să poată veni la Editura Universităţii din Oradea cu manuscrisul, să i se facă corectura, chiar şi traducerea dacă e nevoie. Să-şi poată publica cărţile aici, având parte de calitate şi de un preţ bun", a precizat Şipoş.
Prima măsură de reorganizare va fi numirea unui şef din rândul universitarilor orădeni. Şipoş a precizat că a făcut deja o selecţie a cadrelor didactice dispuse şi capabile să fie numite în fruntea editurii, urmând ca rectorul să decidă în final cine va fi persoana.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.