URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2013, 12:22

Universitarii orădeni vor să ajungă "la butoane"

Conducerea Universităţii din Oradea a remis Ministerului Educaţiei o listă cu universitarii orădeni nominalizaţi să devină membri ai Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior.

Acest organism consultativ propune Ministerului Educaţiei, printre altele, metodologia cadru de finanţare a universităţilor ori alocarea pe bază de contract a sumelor pentru finanţarea de bază, complementară şi suplimentară a universităţilor.

Pe lista înaintată Ministerului se numără rectorul Universităţii orădene, Constantin Bungău, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, decanii Ioan Horga (Facultatea de Istorie), Ioan Chereji (Facultatea de Protecţia Mediului), precum şi diverşi directori de departament ori simple cadre didactice.

Ministerul Educaţiei va decide dacă şi câţi dintre universitarii orădeni vor face parte din CNFIS. În prezent, niciun profesor al Universităţii din Oradea nu face parte din acest Consiliu.

Pe de altă parte, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat, la propunerea Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, să-i acorde titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Ioan Roxin de la Universitatea Franche - Comté din Montbeliard (Franţa). Ca şi profesor asociat, acesta a susţinut la Universitatea din Oradea cursuri de pionierat în multimedia şi tehnologia informaţiei şi a sprijinit studenţii şi doctoranzii orădeni să studieze în Franţa. Festivitatea va avea loc în luna mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Management de ”Sorbonica”. Ep. ”La butoane”.
1. Oare câţi dintre cei nominalizaţi au: a) terminat, merituos, la 18-19 ani, licee ca: ”Emanuil Gojdu”, sau (fostul) Liceu nr. 2, din Oradea anilor `70?; b) intrat din prima încercare şi printre primii, la facultăţi şi specializări mult râvnite la acea dată, forma: la zi şi de lungă durată?; c) au terminat facultatea printre primii (ca de exemplu: mult ”comentata” dnă Georgeta Şerban)?; d) au refuzat să colaboreze cu Securitatea (veche şi nouă), ca şi ”poliţie politică”, respectiv câţi NU lucrează, actualmente, sub ”acoperire”? 2. Un aspect care trebuie analizat de factorii responsabili şi competenţi din USL şi care ţine de securitatea naţională: găsirea unor modalităţi eficiente de aducere la limite rezonabile, adică minime, a sistemului: ”PCR&Secu&sons”, inclusiv ”nepoatele” şi ”antenele” (turnătorii) acestuia, sistem hiperdezvoltat în ”Sorbonicile” patriei şi care se ştie reproduce foarte bine cantitativ, dar nu şi calitativ, cu efecte dezastruoase asupra calităţii în educaţie. 3. Epoca specialiştilor de la catedră, model: Elena Ceauşescu, respectiv a tot felul de ”pelicani”, ”vameşi”, ”George(i)”, ca şi a cadriştilor model: Ovidiu (de la Geo), Prichici&Durgău, trebuie să apună definitiv şi la U.O.! 4. Pentru atingerea de facto şi nu doar scriptic, a calificativului ”Încredere ridicată”, U.O., are nevoie de manegeri model: Spiru Haret, fapt posibil (doar) după o mişcare generată de modele ca: Raed Arafat. Oradea merită să aibă o ”Sorbonă” a ei, la care să se înghesuie câţi mai mulţi candidaţi din mari centre universitare (ex: Cluj-Napoca, Timişoara) şi nu, doar, viceversa. Şi acest aspect constituie un criteriu de calitate viabil, draji tovarăşi de la ...”butoanele” U.O.!
Postat 04 Martie 2013, 16:06 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON