URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2013, 16:33

Taxe mai mari pentru studenţii orădeni. Cea mai mare creştere: de 9.500 de lei!

Din următorul an universitar, studenţii, masteranzii şi doctoranzii Universităţii din Oradea vor plăti taxe de şcolarizare mai mari. La propunerea Consiliului de Administraţie, Senatul Universităţii a votat, luni, majorarea taxelor.

"Taxele fie s-au majorat cu rata inflaţiei prevăzută pe acest an, fie cu un procent mai mare, dar cuantumul noii taxe trebuie să se apropie de alocaţia bugetară oferită de Minister pentru acea specializare", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Ioan Constantin Ţarcă, membru în comisia de Buget-Finanţe a Senatului. Altfel spus, taxele facultăţilor orădene nu pot depăşi cu mult suma acordată de Ministerul Educaţiei pentru un student bugetat de la aceeaşi specializare.

Majoritatea facultăţilor orădene au mărit taxele programelor de licenţă cu câte 100-200 de lei, însă există şi excepţii. De exemplu, la Facultatea de Arte, toate taxele au crescut cu câte 500 de lei.

Cea mai spectaculoasă majorare s-a petrecut, însă, la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde un an de licenţă la Medicină în limba engleză va costa de acum 18.000 de lei, în loc de 8.500 de lei, cât este taxa în prezent. Această creştere se datorează unei decizii luate la nivel naţional de decanii facultăţilor de medicină, care au considerat că taxele pentru studenţii străini trebuie să fie similare la toate facultăţile româneşti.

Mai scumpe sunt de-acum şi taxele de masterat. De pildă, un an de masterat în Relaţii Internaţionale va costa 2.900 de lei, spre deosebire de 2.100, cât este în prezent. Taxele la programele de doctorat au crescut şi ele cu câte 200 de lei, iar cele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă cu câte 300 sau 400 de lei.

Creşteri mult mai mici sunt la taxele programelor de studii ale Departamentului de Pregătire şi Perfecţionare a Personalului Didactic, unde cursanţii vor plăti cu 10 până la 25 de lei mai mult.

Odată cu aprobarea noilor taxe, Senatul Universităţii a cerut fiecărei facultăţi orădene ca, de acum înainte, să justifice orice mărire de taxe cu o notă de fundamentare, în care să precizeze clar motivele ce duc la majorare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
salarii
sa tina profesorii orele ca au 50 milioane salarii si nu merg la cursuri iar noi asistentii trebuie sa le tinem orele ca sa aiba ei salarii si pensii mari.niste nesimtiti ordinari .
Postat 27 Martie 2013, 13:59 de traian
greu
"Incepu-se"... Cred ca si tu ar cam trebui sa incepi studiul limbii romane... (S-au poa-te nu su-nt eu la cur-ent cu noi-le regu-li gramatica-le, :)
Postat 27 Martie 2013, 10:59 de mine
@traian pacat
Nu asistentii predau. O alta masura de ingropare a univ. Rectorul si echipa lui cat iau pe luna? Unde este performanta lor? Totul merge spre distrugere. Conducere zero senat zero. Incepu-se ceva Antal dar se duce totul de rapa.
Postat 27 Martie 2013, 07:22 de angajat
salarii
un asistent ia 1300 de lei.ce predare vreti la salariile astea
Postat 27 Martie 2013, 03:00 de traian
pt senat
să sugă toți! Hoție pe față! Să se desființeze universitatea! Profesorii nu predau pe măsura taxelor pe care le cere universitatea. Sugeți!
Postat 26 Martie 2013, 17:00 de student
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON