URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2012, 15:18

Studenţii orădeni pot face cercetare în neuroştiinţe, disciplină implementată la Universitate pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea face o selecţie de zece absolvenţi de biologie, fizică, matematică, informatică, chimie, inginerie electrică, calculatoare, psihologie sau studenţi în ani terminali la Medicină, pentru a pune temeliile unui nou program de masterat, în domeniul neuroştiinţelor.

Programul de formare a studenţilor se derulează în cadrul proiectului european "Dezvoltarea şi implementarea comună a unui program avansat de pregătire în domeniul neuroştiinţelor", proiect transfrontalier iniţiat de Universitatea din Oradea şi de cea din Debrecen.

Practic, în cadrul proiectului, cei zece tineri orădeni, alături de alţi zece din Ungaria, vor fi instruiţi prin cursuri teoretice şi activităţi practice în domeniul Neuroştiinţelor, domeniu care, prin rezultatele şi aplicaţiile lor în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor neurologice şi psihiatrice, joacă un rol deosebit de important în îmbunătăţirea calităţii vieţii. "Pentru a stimula progresul în acest domeniu, o cerinţă majoră este formarea generaţiei următoare de cercetători, clinicieni şi tehnicieni într-un cadru multidisciplinar pentru a avansa înţelegerea funcţionării creierului în condiţii normale şi patologice", a explicat directorul de proiect, Adina Mincic.

Scopul cel mare al proiectului NeuroTeam este introducerea permanentă a unui program de masterat în domeniul Neuroştiinţelor la Universitatea din Oradea. "Atingerea acestui scop depinde, însă, de receptivitatea proiectului pilot", a precizat Mincic.

Recrutarea studenţilor se face în perioada 3-15 octombrie, cei interesaţi putând să-şi trimită dosarele la adresa de e-mail neuroteam2012@gmail.com. Dosarul trebuie să conţină un CV, copie după diploma de studio, numele şi datele de contact a două persoane care pot oferi referinţe despre candidat şi o scrisoare de intenţie, cu maxim 500 de cuvinte.

Din fondurile proiectului se va amenaja şi un laborator de cercetări experimentale în neuroştiinte cognitive, în care studenţii vor fi iniţiaţi în activitatea de cercetare ştiinţifică.

Proiectul se va derula până la 30 iunie 2013 şi are o valoare totală de 198.049 de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Profesori si "alt fel de profesori"
Din fericire la u oradea mai sunt si profesori care fac cate ceva pentru studenti si pentru universitate. Bravo lor! Din pacate, mai sunt si "alt fel de profesori" care, evident, se ocupa "cu alt fel de treburi". Si care, evident, nu stiu ce inseamna a castiga un grant prin competitie. Dar sunt gata sa trimita studentii in strainatate pe granturile castigate prin munca si expertiza altora. Daca atata pot, atata fac. Ca de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere. Nici competenta, nici caracter. Nici macar simtul ridicolului.
Postat 07 Octombrie 2012, 10:36 de Observator
@absolvent
Master in neurostiinte acreditat la facultatea de stiinte? Puteti sa-mi dati detalii? Eu as fi interesat sa ma inscriu la un master acreditat in neurostinte. Si cine preda? De ce nu s-a facut publica inscrierea?
Postat 06 Octombrie 2012, 17:33 de licentiat stiinte
licentiat
Din cate se stie exista deja un master de genul asta la facultatea de stiinte, care are o durata de doi ani si este deja acreditat.Chiar mai este nevoie de inca unul? Nu cred ca a facut nimeni un sondaj inainte ......Cred ca banii astia puteau avea alta destinatie.
Postat 06 Octombrie 2012, 09:06 de absolvent
om
200.000 euro pentru un curs la care participa 10 studenti timp de 7 luni (incluzand sarbatori, vacante)? Este revoltator. In universitatea din oradea exista profesori care au prestat ore suplimentare neplatite pentru mult mai mult timp (poate ani) asta pentru a asigura continuitatea universitatii. Lor nu le va face nimeni reclama .....
Postat 06 Octombrie 2012, 09:00 de un om rational
profesor
Este bine ca se intampla orice eveniment academic in Oradea. Dar de fapt este doar un alt prioect din categoria resurse umane care are doar un singur scop: obtinerea un salarii suplimentare care de multe ori sunt nejustificate. In infrastructura nu se va vedea nimic.Asta se pote deduce din totala neimplicare si lipsa de initiativa a d-rei Mincic Adina in alte proiecte care sustin efectiv cercetarea romaneasca si infrastructura atat de necesara. Pentru suma care este afisata cred ca cei zece tineri ar putea fi trimisi oriunde pe glob pentru a dobandi cunostiintele preconizate, acolo unde au si infrastructura necesara.
Postat 05 Octombrie 2012, 19:01 de alt fel de profesor
@cristi
Pai se pare ca directorul de proiect a lucrat in neurostiinte in strainatate. Si or mai fi si profesori din Ungaria pe acolo.
Postat 03 Octombrie 2012, 22:01 de cititor
o idee foarte buna
o ideea foarte buna. cred ca alta ar fi situatia uoradea cu astfel de initiative la fiecare departament.
Postat 03 Octombrie 2012, 19:48 de ioan si nu ion
profesori ?
Minunat dar cine va preda ? Iar cei care vor preda ce experienta practica au in trecutul lor profesional in domeniul neurostiinte ? N-am auzit sa se fi remarcat vreun profesor oradean in acest domeniu. Dar poate n-am fost eu atent sau poate vor aduce profesori din strainatate care au ani buni in cercetare. De-as avea...
Postat 03 Octombrie 2012, 18:05 de Cristi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON