Iniţiativa acestor cursuri aparţine senatorilor Universităţii, care, potrivit unui comunicat de presă remis de instituţie, au ajuns la concluzia că studenţii şi masteranzii orădeni nu înţeleg pe deplin ce responsabilitate au când scriu o lucrare.
De câţiva ani, la finalizarea studiilor, studenţii Universităţii din Oradea semnează o declaraţie prin care asigură că lucrarea pe care o predau este autentică. Totuşi, membrii Senatului consideră că acest lucru este insuficient pentru a se asigura că tinerii orădeni nu plagiază.
Astfel, Senatul vrea să propună Consiliului de Administraţie introducerea unor cursuri obligatorii de "Academic Writing" (Scriitura academică) la toate specializările, dar şi să organizeze ateliere şi întâlniri cu studenţii pe această temă.
Tot împotriva plagiatului, Ministerul Educaţiei a anunţat, zilele trecute, că are de gând să introducă o bază de date online care să cuprindă toate lucrările absolvenţilor universităţilor din România. Astfel, pe lângă că s-ar crea o bibliotecă virtuală, universităţile ar putea depista cazurile de plagiat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.