URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Decembrie 2013, 13:45

Studenţii orădeni dezbat Revoluţia din 1989: A început cu Tokes, în Timişoara, sau la Iaşi?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 24 de ani de la Revoluţia care a dus la căderea regimului comunist din România, Asociaţia Gheorghe Şincai a Studenţilor în Istorie, din cadrul Universităţii din Oradea, lansează o invitaţie la o dezbatere pe tema evenimentelor petrecute.

Sub genericul "Decembrie 1989 Roşu", trei studenţi orădeni, Vlad Moghioroşi, Călin Albu şi Marius Deaconu vor prezenta şirul evenimentelor petrecute în decembrie 1989.

Apoi, tinerii vor porni dezbaterea pe tema debutului manifestaţiilor. Mai precis, vor pune faţă în faţă ipoteza că Revoluţia a pornit la Timişoara, graţie reverendului Laszlo Tokes, cu cea care susţine că, de fapt, la Iaşi se pregătea încă din 14 decembrie un marş anticeauşist.

Toţi cei cu o părere formată sau pur şi simplu interesaţi de subiect sunt invitaţi să participe la dezbatere luni, de la ora 16, la Biblioteca Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Revoluţia română, traseul probabil: Braşov, Timişoara, Bucureşti, …toată ţara,
1. Despre adevăratele cauze ale revoluţiei: ”Vrem banii noștri!”, ”Vrem mâncare la copii!”, ”Vrem lumină și căldură!”, ”Vrem pâine fără cartelă!” – Braşov, 14-15 noiembrie 1987. 2. ”Apoi, tinerii vor porni dezbaterea pe tema debutului manifestaţiilor. Mai precis, vor pune faţă în faţă ipoteza că Revoluţia a pornit la Timişoara, graţie reverendului Laszlo Tokes, cu cea care susţine că, de fapt, la Iaşi se pregătea încă din 14 decembrie un marş anticeauşist.” a) Pe tinerii care pun astfel problema, barza încă nu îi adusese pe lume în decembrie 1989; b) Germenii Revoluţiei române au apărut încă din 14-15 decembrie 1987, la Braşov. Unul dintre adevăraţii revoluţionari: Lucian Silaghi, poate explica de ce. Din păcate, la acea dată, nu era încă relizat contextul extern necesar (ex: întâlnirea Gorbaciov-Bush - Malta, 2-3 decembrie 1989). Mare păcat, deoarece ar fi fost o Revoluţie mai greu de confiscat/furat. 3. Despre adevăratele ţeluri ale ”revoluţionarului” Tokeş şi păpuşarilor săi: a) eliminarea lui Ceauşescu, N. şi destabilizarea statului naţional şi unitar român; b) transformarea Ardealului, într-o altă Bosnia-Herţegovina. 4. Un subiect de analiză pentru tinerii istorici: adevăraţii responsabili ai crimelor/rănirilor din decembrie 1989.
Postat 16 Decembrie 2013, 02:56 de anonymus
Multumim Tokes multumim Iasi
Multumim
Postat 15 Decembrie 2013, 21:07 de Ion
Mai copii, intrebati pe cei ce stiu si au fost acolo!
Ceea ce e denumita Revolutia Romana din 1989 a inceput la Timisoara. La Iasi a fost alta treaba, ca pe acolo s-au scurs, in perioada noiembrie-decembrie, cateva mii de turisti dinspre Moscova, Kiev, Odesa si Chisinau, care au primit ordin sa lase deoparte ce se stabilise initial la Iasi si sa se deplaseze pe motiv de tranzit catre Serbia, pe doua directii, Bucuresti si Cluj-Oradea catre Timisoara, pentru a suplimenta fortele reduse ale serviciilor secrete de la Budapesta, ajunse deja pe teritoriul Banatului si aflate sub control KGB. S-a considerat ca Bucurestiul si Timisoara sunt suficiente ca sa polarizeze romanii mai temperamentali decat cei din Iasi, unde era pericolul sa nu explodeze mamaliga in mod corespunzator scopului si obiectivelor misiunilor incredintate. In paralel, agenti ucrainieni si moldoveni ai Moscovei, foarte buni cunoscatori ai limbii romane, au infiltrat populatiile din Cluj, Brasov, Sibiu, etc, fiind agitatori profesionisti in conflictele stradale. Tokes, ca agent informator al serviciilor secrete maghiare a fost utilizat in aprinderea scanteii, la Timisoara, care a dus la reusita Lovilutiei Romane din 1989.
Postat 15 Decembrie 2013, 19:41 de Tree
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON