URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2013, 16:36

Rectorul a prezentat starea Universităţii din Oradea. Cea mai mare problemă: banii

Obligat de Legea Educaţiei să prezinte anual un raport privind starea instituţiei, rectorul Constantin Bungău a prezentat, luni, Senatului starea Universităţii.

Raportul anual este structurat pe nouă capitole care redau starea financiară a Universităţii, situaţia fiecărui program de studii, situaţia personalului instituţiei, rezultatele activităţilor de cercetare, situaţia respectării eticii universitare şi eticii cercetării, situaţia posturilor vacante, cea a inserţiei profesionale a absolvenţilor, precum şi situaţia încasărilor din granturile de cercetare şi costurile cu regia incluse în programele de cercetare derulate de Universitate.

Capitolul privind situaţia financiară a Universităţii e de departe cel mai "negru". Veniturile de la bugetul de stat au fost în scădere anul trecut, la fel cum au fost şi veniturile din taxe. Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, anul 2012 a fost primul din ultimii ani în care Universitatea a încheiat, din punct de vedere financiar, cu deficit. În mare parte din cauza banilor nerambursaţi din proiectele europene, deficitul instituţiei a fost de peste 12,7 milioane de lei.

În plus, salariile angajaţilor Universităţii au crescut anul trecut, prin Ordonanţă de Guvern, însă Ministerul Educaţiei a alocat doar 49% din banii necesari creşterilor salariale, aşa că s-a ajuns în situaţia ca 88% din veniturile instituţiei să meargă pe salarii. Mai mult, prognoza pe 2013 arată că salariile universitarilor vor ajunge să înghită până la 97% din veniturile Universităţii!

"Se vede clar, Univeristatea din Oradea suferă, căci e subfinanţată de statul român, avem venituri mai puţine din taxe şi creşteri salariale neacoperite din bugetul de la Minister. Astfel, acum cel mai mare interes îl acord situaţiei financiare", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău.

Cât despre celelalte capitole din raportul anual, Bungău spune că "peste tot avem şi lucruri bune, şi lucruri mai puţin bune". Programele de studii sunt majoritatea acreditate, însă nu s-a reuşit "îmbogăţirea" ofertei educaţionale în limba engleză decât cu un program.

Din totalul de 2.486 de posturi din Universitate, sunt ocupate 1.699 de posturi, din care 1.130 sunt didactice, iar 569 nedidactice şi auxiliare. În Universitate sunt 160 de posturi de conducere.

În privinţa activităţii de cercetare, Bungău e mulţumit că universitarii au scris mai multe articole cotate ISI, dar pe de altă parte spune că multe proiecte scrise de colegii săi nu au îndeplinit condiţiile necesar pentru a fi şi finanţate cu bani europeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Rusine
Asa rector, asa prorectori, asa decani (nu toti), asa prodecani, asa directori de departament !!! Toata ziua se plang ca nu sunt bani, dar functiile pe care acum le ocupa le-au castigat cu planuri manageriale nesimtite. Sa va fie rusine d-le rector, d-lor prorectori, d-lor decani (nu toti), d-lor prodecani, d-lor directori de departament ca tratati universitate si structurile pe care le conduceti ca mosii personale pe care le exploatati numai in scopul imbogatirii personale. Rusine !
Postat 28 Aprilie 2013, 00:28 de universitar
Multi da prosti
Cea mai mare problema nu sunt banii, e lipsa viziunii managementului. Toti sint pusi acolo pe capatuiala.
Postat 25 Aprilie 2013, 07:34 de sorbonel
@sever
Vinovat esti tu si toti prostii care am votat niste incompetenti in structurile de conducere: sefi de departamente, senat si rector fara merite si calitate. Senatul UO e imaginea la scara mai mica a Parlamentului Ro, plin de nulitati stiintifice si umane, sefii de departamente de cea mai slaba calitate academica din istoria universitara. Pentru decani secretare si caratori de servieta e rectorul vinovat. Dar pe el cine l-a ales? Asa ca incetati cu lamentarea, asteptati in liniste stingerea luminii.
Postat 24 Aprilie 2013, 08:40 de @sever
Bani aruncati
Cine a propus si cine a aprobat marirea indemnizatiilor de conducere? Acolo se afla vinovatul.
Postat 24 Aprilie 2013, 08:05 de sever
comentariu
Draga Adina , unii angajati ai unv traiesc de pe o zi pe alta iar ei ....... .au sute de mi de lei salari. oare ce fac pt banii acestia.Degeaba vb de benzina si masina ca doar de aici se incepe excesul de bani aruncati pe apa sambetei(si chiar de conducatorul institutie).Cine pierde STUDENTUL pt ca sau marit taxele etc,si in scurt timp unv nu va mai avea studenti.
Postat 23 Aprilie 2013, 21:32 de oradean
PE CINE DOARE?
Adică avertizează ... e în picaj, că de altfel, de ce să prezinte şi cui???? Mai bine nu ar prezenta-o ci ar redresa-o !!! sau nu poate !!! şi orădeanule, gândeşti minimalist, şoferul şi benzina ... nesemnificativ ... pe lângă un mamut ca Universitatea ... trebuie să se întărească Clujul ....
Postat 23 Aprilie 2013, 21:20 de ADINA
comentariu
Domnule rector de ce ati marit salarile conducerii cu circa 50% anul trecut in conditii de criza ,cum sa aveti bani???????scadeti salariile cu cel putin 65% si o sa vedeti veti avea bani.Fiti barbat si spuneti clasei muncitoare ce salari aveti atat dumneavoastra cat si conducerea.CA SA NU MURIM PROSTI. De ce tineti o masina adica bh10 unv la discretia dumneavoastra pentru a va transporta de la domiciliu la serviciu si retur ,iar soferul personal sa stea toata ziua pe bani nostri sa vizioneze telenovele ..Intrebarea este= cum decontati benzina folosita de acest autoturism in interes propriu.Si va mai plangeti ca nu aveti bani.Va recomand sa folositi masina personala pt a va ransporta de acasa la serviciu si retur.Suces.
Postat 23 Aprilie 2013, 19:47 de oradean
cifre
Ce mai e de zis? Posturile nedidactice si auxiliare (adica secretare, purtatoare de vorbe si facatoare de cafele) reprezinta 33,5% din totalul personalului, undeva la 2 cadre didactice avem un bagator de seama si la 10 oameni un sef ! De ce oare nu merg bine lucrurile?
Postat 23 Aprilie 2013, 18:23 de gojdistu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON