Potrivit inspectorului şcolar general Daniel Negrean, 1.914 de elevi bihoreni care au susţinut Bacalaureatul şi-au contestat notele. Asta în condiţiile în care în total au susţinut examenul 6.418 de elevi, din care 2.989 nu au promovat Bacul.
Cele mai multe contestaţii, 753 la număr, au fost depuse la limba şi literatura română. La matematică s-au depus 683 de contestaţii, iar la proba la alegere 437. Elevii îşi vor afla notele finale pe 13 iulie.
Totuşi, deşi rata de promovabilitate în Bihor e de doar 53%, Negrean se declară mulţumit. Asta pentru că, cu această promovabilitate, Bihorul se situează în partea superioară a clasamentului naţional. "Suntem undeva pe locul 4, ca judeţ, din punct de vedere al promovabilităţii, alături de judeţe recunoscute pentru rezultatele bune la învăţătură, precum Iaşi ori Cluj", a declarat Negrean, luni, pentru BIHOREANUL.
Inspectorul şef e mulţumit mai cu seamă de rezultatele obţinute în colegiile naţionale şi în licee, în care promovabilitatea a fost de aproximativ 65%. Rata generală a judeţului a fost trasă în jos, însă, de colegiile tehnice, unde doar aproximativ 35% din absolvenţii de liceu au promovat. "Actualul sistem trebuie regândit pentru că foarte mulţi elevi din colegiile tehnice nu fac faţă cerinţelor examenului", a precizat Negrean, sugerând astfel că e nevoie de un Bacalaureat diferenţiat.
Dacă de licee şi de colegiile naţionale e mulţumit, Negrean spune că o "surpriză neplăcută" a fost Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi din Oradea, unde din 248 de elevi au promovat Bacul doar 8. "Va trebui stimulat învăţământul profesional, elevii să nu meargă la liceu dacă nu învaţă", a mai spus Negrean.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.