URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
24 Februarie 2012, 13:33

O mie de preşcolari bihoreni, verificaţi dacă sunt pregătiţi de şcoală

Inspectorul şcolar general Dorel Luca a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că 1.056 de preşcolari bihoreni ar trebui zilele acestea să fie testaţi psihosomatic.

Această testare a fost introdusă de Ministerul Educaţiei drept obligatorie pentru copiii care împlinesc şase ani între lunile septembrie şi decembrie 2012 şi pentru care părinţii pot opta dacă să-i înscrie în nou-înfiinţata clasă pregătitoare, în clasa I ori îi mai lasă la grădiniţă. Această evaluare se poate face însă, şi pentru alţi copii ai căror părinţi doresc să ştie cât de pregătiţi sunt micuţii pentru şcoală.

Un copil, trei opţiuni

"Evaluarea psihosomatică se face în 15 centre din Bihor, iar până azi (n.r. vineri) au fost evaluaţi 248 de copii. Din aceştia, pentru 43 s-a făcut recomandarea de a accede în clasa întâi, pentru 194 în clasa pregătitoare, iar pentru 11 în grupa mare de la grădiniţă", a declarat Luca. Psihologii fac însă doar o recomandare, decizia finală urmând să fie a părintelui.

Potrivit Siminei Hinţ, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Bihor, copiii sunt evaluaţi circa 30-40 de minute. "Se evaluează capacitatea de atenţie, de memorie, dacă cunosc elemente precum stânga, dreapta, culori, forme geometrice, gradul copilului de a se concentra, câteva deprinderi matematice. O altă componentă este evaluarea competenţelor social-emoţionale, modul în care copilul relaţionează cu educatoarea sau învăţătoarea, cu părinţii", a declarat Hinţ, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

În urma evaluării, dacă micuţul răspunde cu succes la 75% din teste, evaluatorii consideră că va avea succes în clasa pregătitoare sau în clasa I, însă dacă nu reuşeşte acest lucru, părinţilor li se recomandă să îl mai ţină un an la grădiniţă.

Pe lângă copiii pentru care evaluarea psihosomatică este obligatorie, la un centru de evaluare au depus o cerere de testare şi părinţii unui copil care în toamnă va avea patru ani şi jumătate. "Părinţii vor să-l înscrie în clasa întâi. Vom vedea dacă este pregătit, după ce-l testăm", a spus Hinţ.

Recensământ cu şmecherii

Pe de altă parte, Dorel Luca a declarat că nu este mulţumit de modul în care au realizat recensământul elevilor unele şcoli din oraş, recensământ în cadrul căruia trebuiau număraţi toţi copiii care din toamnă vor forma clasele pregătitoare şi cele întâi.

Înscrierea la şcoală se va face în patru etape: prima etapă va fi dedicată exclusiv părinţilor care vor să-şi înscrie copilul la şcoala la care sunt arondaţi în funcţie de strada pe care locuiesc, a doua părinţilor care vor să-şi înscrie copilul la o altă şcoală decât cea la care sunt arondaţi, a treia dedicată iar înscrierilor la şcolile de circumscripţie, iar a patra copiiilor care nu au fost înscrişi la nicio şcoală.

"Unii directori nu au făcut recensământul cum am convenit. De exemplu, noi le-am dat liste cu 200 de copii de recenzat, ei au recenzat doar 100", a spus Luca, făcând referire astfel la o practică veche de-a dascălilor. "Unii au liste de înscrieri făcute de 2-3 ani, lungi. Au recenzat mai puţini elevi, ca să le rămână cât mai multe locuri pentru cei de pe aceste liste. Am chemat aceşti directori azi la mine, să rezolvăm această problemă", a spus Luca. Inspectorul a asigurat că fiecare părinte care va dori să-şi înscrie copilul la şcoala de care aparţine îi va găsi loc în această unitate de învăţământ.

Până la finalul lunii februarie, IŞJ va redimensiona planul de şcolarizare, înfiinţând în fiecare şcoală atâtea clase câte se arată necesare în urma recensământului elevilor, recensământ la care părinţii au trebuit să declare şi la ce şcoală doresc să-şi înscrie copilul.

Citeşte mai multe despre înscrierea elevilor la şcoală în articolul "Fără intervenţii!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Recensamant gratis
Perfect de acord cu colegul de mai jos. M-au intrebat parintii din clasa daca suntem platiti ca facem recensamant. HA! HA! HA! Doar pe functionarii din Primarie i-a platit statul. Pe noi dascalii, nici vorba de asa ceva ! As propune Bihoreanului sa ia interviu invatatorilor din oras, sau chiar parintilor in legatura cu haosul din invatamant.
Postat 24 Februarie 2012, 20:41 de Inv.
Umilinta
As vrea sa-i spun inspectorului nostru general ca sunt unul/una dintre sutele de invatatori aflat in situatia penibila de a participa efectiv la un recensamant penibil, umilitor pentru statutul meu. Am fost obligat sa umblu din casa-n casa, pe ploaie, pe zapada, pe banii mei, pe benzina mea, ca un cersetor, sa recenzez copiii de 6-7 ani. Unii mi-au inchis usa-n nas, altii m-au jignit ca i-am deranjat si nu mi-au deschis la interfon, unii erau tigani, altii erau beti, in unele curti erau dulai, la unele adrese n-au existat niciodata copii de 6 ani, alte adrese pur si simplu nu existau, unii parinti ne-au spus in fata ca nu ne intereseaza ce fac ei cu copiii lor, altii pur si simplu n-au deschis ... etc.... etc. Am fost obligati sa mergem de mai multe ori, pana-i gasim acasa. Si acest lucru... de ce? Pentru ca ne-a obligat directorul, pe el inspectorul general, care la randul lui executa ordinul ministrului. Cine raspunde de siguranta mea ? Pe cine intereseaza ca toate astea le-am facut din timpul meu liber?? Stimati colegi, nu ia nimeni atitudine ?? Ce face Sindicatul acum ? Nu ne reprezinta ?? Astept comentariile colegilor.
Postat 24 Februarie 2012, 18:47 de Ioan
vax
luca si lipsa de rusine+ pleonasm.
Postat 24 Februarie 2012, 16:42 de cetatean2
In al treilea rand...
... politica cretinoida a pdl-ului in educatie ii determina pe cei (i)responsabili sa modifice metodologiile si normele de la o zi la alta: intr-o zi ii evaluam pe unii, in ziua urmatoare nu-i mai evaluam pe aceiasi. Iar azi, pentru ca parintii bucuresteni au actionat ministerul in instanta, si-au deschis gurile si au rostit ce stiu ei mai bine: amenintari adresate parintilor.
Postat 24 Februarie 2012, 16:11 de cetatean
Si inca ceva:
cate activitati desfasoara "supracalificatii" din comisiile de evaluare intr-un interval de 30-40 de minute? Cunosc ei programa de la gradinita? Cate minute sunt alocate la gradinita unui singur tip de activitate? Noi, parintii, consideram ca abuzeaza de copiii nostri.
Postat 24 Februarie 2012, 16:06 de cetatean
Luca...
... asta se crede stapan pe vietile si pe timpul liber al profesorilor? Auei in fisa postului ca obligatie de serviciu sa umble pe strazi sau prin satele arondate scolilor si sa numere copiii? Si daca nu i-au gasit acasa, de cate ori sa mai mearga la o adresa? Cat tupeu pe el! Ii cearta ca n-au indeplinit ordinele stupide ale conducerii pdl-iste. Rusine, Luca!!!
Postat 24 Februarie 2012, 16:01 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON