URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2012, 12:54

Carta Universităţii se modifică: Următorul rector poate fi orice cadru didactic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că o comisie de senatori va realiza modificări în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor, cuprins în Carta Universităţii, la cererea Ministerului Educaţiei.

"Pe 8 februarie 2012, Ministerul Educaţiei ne-a trimis o adresă prin care ne solicita să modificăm regulamentul, anexă la Carta Universitară. Trebuie să eliminăm constrângerile impuse pentru depunerea candidaturilor pentru funcţiile de conducere", a declarat Curilă.

Conform actualului regulament, în baza căruia s-au şi realizat alegerile academice, candidaţii la funcţia de director de departament trebuiau să fie cel puţini lectori, cei la decanat minim conferenţiari şi pentru cei la rectorat minim profesori universitari. "Legea Educaţiei nu prevede nimic în acest sens, nouă ni s-a părut corect să introducem aceste constrângeri în regulament, iar Ministerul Educaţiei a aprobat regulamentul, la fel ca întreaga Cartă", a spus preşedintele Senatului.

Ulterior, însă, Ministerul s-a răzgândit, cerând Universităţii să-şi modifice regulamentul de alegeri. Cum această solicitare s-a făcut taman în ziua în care universitarii orădeni îşi alegeau rectorul, deci când procesul de alegeri era demarat, rectorul Cornel Antal a informat Ministerul că modificările vor fi aplicate la următoarele alegeri.

Or, cum Antal n-a fost validat ca rector, Universitatea din Oradea va organiza noi alegeri curând, astfel că Senatul trebuie să modifice şi Carta.

Aşadar, odată ce se va redeschide cursa pentru funcţia de rector, va putea să-şi depună candidatura orice cadru didactic ori cercetător titluar al Universităţii, indiferent de gradul didactic deţinut.

De asemenea, Senatul mai trebuie să modifice şi componenţa următoarei legislaturi. Mai precis, pentru următoarele alegeri la Senatul Universitar, trebuie să elimine locul rezervat Departamentului pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.

Comisia care lucrează la modificările regulamentului de alegeri este formată din senatorii Marius Silaghi (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Narcis Vîlceanu (Facultatea de Medicină şi Farmacie), Simona Bodog (Facultatea de Ştiinţe Economice), Ioan Lucaciu (Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică), Dan Negruţ (Facultatea de Litere) şi Răducu Şerbănescu (student).

Potrivit lui Curilă, calendarul noilor alegeri academice va fi stabilit de Senatul universitar după ce Ministerul Educaţiei confirmă un ordonator de credite pentru Universitatea din Oradea, adică un fel de rector interimar. Senatul l-a propus pe această funcţie pe decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Constantin Bungău. "Eu estimez că va dura cam două luni până să avem un nou rector", a precizat Curilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sansa tuturor
Noi, femeile de serviciu speram ca vom ajunge una din noi restorita si celelalte prorectori si decanite. Caci noi ne pricepem cel mai bine sa-i maturam si sa-i ducem la gunoi pe aia care-s prosti si lucreaza, sa-i ascundem sub pres pe aia care se fac ca lucreaza, sa-i stropim cu apa pe cei mai cei lingai ca sa nu li se usuce buzele, sa-i stergem de praf pe cei care au facut paianjeni de cind n-au mai dat de mult timp pe la serviciu, sa-i aspiram de \"aerele europene\" pe cei care sint mai mult turisti prin strainataturi pe banii universitatii ... Ehe, la cite ne mai pricepem noi, femeile cu mopul! Unde mai pui ca sintem si dragute, si curate, si compatibile cu toti si cu toate. Faceti public ordinul ala de care tot vorbiti, ca sa stim ce sa-i scriem domnului ministru ca n-ati respectat.
Postat 15 Martie 2012, 22:52 de Nuti cu mopul
de-as fi rector o zi
Daca se modifica Carta, particip si eu la alegeri pentru functia de Rector al UO. Nu de alta, dar numai asa e posibil ca Universitatea Oradea sa aiba o "continuitate" in conducere. Adica sa aiba un "intelectual" de aceeasi valoare ca si pe durata mandatului domnului Antal Cornel. Va promit ca am sa ma straduiesc din strafundurile fiintei mele pentru aceasta. Sunt gata sa duc "valiza" la Bucuresti, sa pun pompierii in functiile de prorectori, secretarele le fac decani, femeile de servici promoveaza prof-univ. Pe toti cei care lucreaza am sa-i persecut si pe toti lenesii am sa-i recompensez! Numele meu este : sef de lucraturi pe la spate Gabor "George Cornel".
Postat 14 Martie 2012, 15:20 de Gabor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON