URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2012, 17:32

Bilanţ de an la Universitate: În faţa iminentului împrumut, reuşita anului e internetul wireless din campus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă ce a avut loc miercuri, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a făcut un scurt bilanţ al anului 2012. "Anul 2012 a fost unul electoral pentru Universitatea din Oradea", a declarat Bungău, făcând referire la alegerile care au avut loc pentru fiecare nivel de conducere al instituţiei, care l-au adus şi pe el în funcţia de rector şi care au făcut ca, cel puţin în prima jumătate a anului, instituţia să funcţioneze din inerţie, fără să poată fi luate decizii de anvergură până când noii şefi ai instituţiei şi ai fiecărei facultăţi în parte nu au fost instalaţi oficial pe funcţii. 

La solicitarea BIHOREANULUI, Constantin Bungău a punctat şi realizările şi nerealizările sale ca rector, în acest an. Astfel, la capitolul reuşite, rectorul a pomenit de două acţiuni în curs: transformarea site-ului Universităţii într-unul mai accesibil şi mai modern, respectiv montarea de hotspoturi pentru internet wireless în campusul principal.

Cea mai importantă nerealizare, după părerea lui Bungău, este cantina studenţească, închisă încă din vară, când firma ce o avea în administrare a fost evacuată. "Acum suntem la a treia licitaţie", a spus Bungău, completând că speră că va găsi, totuşi, o gazdă pentru cantină, după ce la primele două licitaţii nicio firmă nu s-a încadrat în cerinţele Universităţii. "Nu ne interesează atât de mult valoarea chiriei, cât plus-valoarea investiţiei. Vreau o cantină modernă", a spus rectorul.

De asemenea, Bungău a zis că şi-ar fi dorit ca în acest an Universitatea să aibă un buget mai mare, astfel încât să poată realiza mai multe iniţiative vizavi de infrastructură.

De altfel, bugetul mic a dus şi la cea mai importantă decizie luată în plan financiar anul acesta la Universitate: contractarea unui împrumut. "Pentru prima oară, Universitatea a solicitat o linie de finanţare pentru a susţine activitatea didactică şi de cercetare. Cu prioritate avem nevoie de bani pentru activitatea de cercetare", a spus rectorul, făcând referire la proiectele cu finanţare internaţională pe care Universitatea trebuie să le plătească acum, ca ulterior cheltuielile să fie rambursate.

"Trebuie să facem toate plăţile într-un termen foarte scurt. Sperăm să contractăm acest credit săptămâna aceasta cu singurul ofertant, Banca Transilvania", a declarat Bungău. Universitatea a lansat prima licitaţie pentru contractarea împrumutului în noiembrie, dar nicio bancă nu s-a prezentat.

Linia de finanţare are un plafon maxim de 5 milioane de lei, bani pentru care Universitatea garantează cu clădirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Rectorul a precizat că nu are niciun fel de emoţie vizavi de rambursarea banilor. "Dacă ne vin bani de la POSDRU săptămâna aceasta, probabil că nici nu apelăm la aceşti bani", a spus Bungău.

Dacă Universitatea foloseşte banii, însă, costurile cu dobânzile se ridică la 1,5 milioane de lei pentru cei 3 ani în care e deschisă linia de finanţare, ceea ce înseamnă aproximativ 10.000 de euro pe lună. În comparaţie cu banii care vor intra în conturile instituţiei din proiecte, rectorul consideră că sacrificiul merită, întrucât, spune el, nu se pune problema ca banii europeni să nu vină.

În plus, Bungău a subliniat importanţa proiectelor europene, care au adus în Universitate aparatură modernă, dar şi rezultate de cercetare ştiinţifică. "Sigur, au adus şi salarii, şi eu mă bucur că colegii mei au posibilitatea să-şi suplimenteze veniturile", a precizat rectorul.

Rectorul a menţionat în darea de seamă şi cei 3.400 de boboci ai Universităţii din acest an, dar şi auditul extern care a început în decembrie la Universitate, fiind realizat de membri ai Asociaţiei Europene a Universităţilor. Evaluarea se va încheia în martie, când universitarii europeni vor face şi un raport final.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
88888
Sunteti varza !Nici nu ma mir , dupa ce i-ati intors spatele si ati umilit una dintre DOAMNELE (A.D) ,care v-au bagat in visterie o gramada de bani din proiecte europene!
Postat 03 Ianuarie 2013, 19:08 de 7777
fara gluma
De ce nu contracteaza directorii de proiecte creditele? De ex familia Ilies la cat a incasat poate suporta si niste dobanzi. Care a fost plus valoarea pe care acestia au adus-o sa trebuiasca sa suporte toata lumea iimbogatirea lor?
Postat 20 Decembrie 2012, 17:48 de Bugs Bunny
albitre fii corect, sau cobor disciplina din rectorat
Revin cu inca o realizare importanta in scurtul mandat, pe care era sa o uit: am trasat liniile pe terenul de fotbal si am vopsit portile, astfel incat sa creasca plus valoarea spectacolului sportiv. Deviza mea: "Cornele, la Brutarie!" Motto-ul meu:"Cinci bani, zece bani, ia-ti Cornele ochelari!"
Postat 20 Decembrie 2012, 12:31 de costel
scifi
Care internet wireless?
Postat 20 Decembrie 2012, 12:28 de admin
.
Sa-ti mai spun eu o nerealizare: aceeasi armata de secretare si personal nedidactic care taie frunze la caini pe bani de conferentiar, aceeasi risipa de fonduri prin cursuri netinute, aceleasi planuri de invatamant unflate cu discipline facute de dragul profesorilor.
Postat 20 Decembrie 2012, 08:36 de sorbonel
cercetare
Poate ca au facut cercetare aplicativa si vom incasa bani frumosi din brevetele de inventie rezultate in urma acestei finantari! De ce sunteti rai? Dom Costele, cate brevete avem si cati stau la poarta universitatii sa le cumpere?
Postat 20 Decembrie 2012, 08:30 de David
catastrofa de rector
Rusine Costele, m-ai dezamagit! Te tii numai de prostii, reforme reale cand?
Postat 19 Decembrie 2012, 21:48 de mircea
si minciuna-i vorba
poi sa ne spuna atunci domnul rector care sunt rezultatele de ”cercetare stiintifica” rezultate in urma acestor POSDRU. Un articol publicat la Metalurgia international, rusinea publicatiilor romanesti si cateva compilatii la fiztuicile proprii, alea care i-au publicat si pe Mangi, niste merituosi de (prost) renume mondial? Dar dupa HU-RO?
Postat 19 Decembrie 2012, 20:16 de Dr Haus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON