URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2012, 11:58

Exerciţiu de imaginaţie: Studenţii de la Arhitectură au "transformat" turnul de apă din strada Corneliu Coposu în locuinţă verticală (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turnul de apă din strada Corneliu Coposu ar putea fi transformat în locuinţă. Măcar teoretic. Judecând după lucrările expuse miercuri seară pe pereţii construcţiei de către studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii, clădirea părăsită de ani de zile ar putea recăpăta viaţă integrându-se perfect zonei.

Nu mai puţin de 35 de studenţi din anul cinci al facultăţii şi-au expus în acest spaţiu neconvenţional proiectele privind reconversia imobilului, spre mirarea trecătorilor şi ai locuitorilor zonei. Planşele cu modul în care ar putea fi refăcut turnul vor rămâne expuse până la sfârşitul săptămânii, pentru ca locuitorii zonei să le poată consulta.

"Mai devreme sau mai târziu, această enclavă a vechii orânduiri socialiste care a rămas abandonată între blocuri parazitând spaţiul urban va necesita o reinterpretare. Din acest motiv le-am şi cerut studenţilor să ia în calcul în cadrul unui proiect de specialitate transformarea acestui turn într-o locuinţă", a declarat în deschiderea expoziţiei arhitectul Cristian Puşcaş, preparator universitar în cadrul facultăţii.

Conform arhitectului, oricare dintre proiectele expuse ar putea fi luat în calcul pentru schimbarea la faţă a zonei. "Unele lucrări necesită un efort financiar minim, altele ar avea nevoie de ani de zile pentru a putea fi materializate, dar oricare dintre ele reprezintă o alternativă preferabilă la ceea ce avem în prezent", a spus specialistul.

Turnul de apă din strada Coposu nu este singura clădire orădeană care necesită o schimbare la faţă. "Trăim într-o lume post-industrială şi avem ca urmă a trecutului multe locuri care nu mai răspun nevoilor societăţii de astăzi de la acest tur până la clădirile unor fabrici. Din acest punct de vedere viitorul este al reconversiei şi a unei regândiri pe toate planurile", a declarat, la rândul său, decanul facultăţii, Ramona Novicov.

Deşi demersul studenţilor orădeni va rămâne strict teoretic, specialiştii sunt convinşi că soarta construcţiei a fost deja pecetluită. "Într-un fel sau altul va trebui făcut ceva cu această construcţie. Practic aici nu este cu adevărat nici spaţiu verde, nici loc de joacă, nu e nimic. Cu o investiţie oarecare ar putea deveni club, bibliotecă virtuală, internet point, auditorium, spaţiu neconvenţional pentru expoziţii sau orice altceva ce ar putea răspune nevoilor acestei zone", a mai spus Puşcaş.

Turnul de apă din strada Corneliu Coposu este una dintre puţinele construcţii similare rămase în picioare în municipiu. În urmă cu patru ani, la propunerea unui investitor, municipalitatea a luat în calcul transformarea acestuia într-un local public.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ooooof....
Vezi tu mai Dihoreanule draga.... rationamentul tau este APROAPE imbatabil... dupa cum urmeaza: turnul asta sta ca o epava acolo, nefolosit si neutilizat....de ani de zile. Doar ca asta nu e vina nenorocitilor de studenti.... e vina unora ca voi, care in loc sa mergeti la scoala, sa studiati, sa cercetati, si apoi sa aplicati stiinta pe care ati acumulat-o in scopuri nobile pentru oras... nu faceti altceva decat sa carcotiti. Si o ultima observatie: acesti "adevarati" arhitecti de care pomenesti tu.... nu au facut altceva decat sa nenoroceasca orasul. Uita-te in jur..... si apoi te astept cu o replica. Paaaa
Postat 12 Mai 2012, 01:19 de andy
S-a urcat scroafa-n copac ?
Arhitecţi tembeli, şi care cred că au imaginaţie, se aruncă să propună tot felul de trăsnăi după chipul şi asemănarea celor care i-au învăţat să gândească ocazional. Cum problema apei rămâne o chestiune de importanţă deosebită la nivel mondial, iar preţul metrului cub, pus de gibonii locali, este cam mare pentru punga foarte tinerilor arhitecţi orădeni, nu ar fi mai normal ca acest turn să fie recondiţionat/reabilitat pentru scopul său iniţial ? Adică să stocheze, într-un sitem dinamic şi continuu, apă potabilă care să fie consumată în perioada mai călduroasă sau secetoasă ? Adică noaptea se ridică nivelul ca să ajungă ziua pentru consumatorii din zonă, degervând astfel pomparea costisitoare, pe partea de energie electrică, din timpul concentrării consumurilor mai mari !?! Măi arhitecţilor, nu ar fi mai interesant chiar să vă mutaţi, cu facultatea voastră cu tot, la baza turnului, cu corturi şi tot tacâmul de care nici nu aveţi, de fapt, nevoie ? De ce oare ? Ca să lăsaţi restul oraşului în voia adevăraţilor ... !?!
Postat 10 Mai 2012, 21:43 de Dihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON