URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 03 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La capitolul investiții, Oradea stă foarte bine. În valoare absolută a sumelor, doar Clujul ne depășește, iar raportat la investițiile pe cap de locuitor suntem pe primul loc. E vorba de sute de milioane de euro, grosul fiind asigurat din fonduri europene. Acest onorant clasament trebuie imortalizat de actuala conducere a Primăriei, pentru că nu cred că ne vom mai întâlni cu așa ceva.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doar două săptămâni au mai rămas până pe 14 aprilie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor la șefia Consiliului Județean, și, ciudat, spre deosebire de competiția pentru Președinția României, în care se vor confrunta 11 candidați, pentru conducerea administrației bihorene se prefigurează - cu o singură excepție - un interes încă insesizabil. Cumva paradoxal, căci există, în sfârșit, șanse să câștige și altcineva decât Ilie Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Ianuarie 2018, 15:21

Investiţii de 8 milioane euro în reabilitarea termică a trei instituţii şcolare din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un liceu, o şcoală şi o grădiniţă. Municipalitatea orădeană va investi anul acesta 8 milioane euro din fonduri europene în reabilitarea termică a imobilelor ocupate de Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Şcoala Generală Dacia şi Grădiniţa cu program prelungit 20.

"Cererile de finanţare pentru cele trei instituţii de învăţământ au primit aviz favorabil. Urmează să semnăm contractul de finanţare, iar în paralel să emitem ordinul pentru realizarea proiectului tehnic. În circa două luni vom da drumul la licitaţie pentru execuţia acestor lucrări", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit edilului, lucrările vor viza reabilitarea completă a acestor clădiri începând de la izolarea exterioară la înlocuirea completă a tâmplăriei şi reţelelor interioare. Conform proiectelor depuse la finalul lucrărilor, cele trei imobile vor trebui să îşi reducă la jumătate consumul de enegie.

Primăria a început procesul de reabilitare cu unităţile şcolare care au cele mai mari consumuri de energie având în vedere faptul că peste 70% din costul standard pe elev este cheltuit cu utilităţile.

Urmează Ciorogariu şi Eminescu...

În paralel, municipalitatea pregăteşte documentaţiile pentru reabilitarea termică a Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, care, în prima fază, deşi a trecut de faza evaluării tehnico-financiare, nu a întrunit punctajul necesar pentru a obţine finanţarea, precum şi pentru reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Cel mai probabil, lucrările de reabilitare a colegiului vor fi scoase la licitaţie încă din primăvară, urmând ca municipalitatea să caute în paralel finanţare pentru acestea.

"Din păcate, nu a existat până acum o axă de finanţare pe care să depunem proiectul. Când au fost finanţate lucrări de reabilitare a monumentelor istorice, atât clădirea colegiului Eminescu, cât şi cea a Primăriei, nu erau eligibile pentru că aici se desfăşurau activităţi publice, iar apoi, pe axa privind reabilitarea energetică, nu au fost eligibile pentru că erau monumente istorice", a explicat Mălan.

Identificarea unei axe de finanţare a lucrărilor de la clădirea Colegiului Mihai Eminescu este cu atât mai dificilă cu cât reabilitarea imobilului este estimată la o sumă record de 5,7 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Animale....
In fostul Liceu CFR, unde s-au mutat cateva clase de elevi din Liceul de Arte , NU ESTE INCALZIRE. S-au montat aeroterme din banii parintilor. Este ok asa. Bolovan for president !
Postat 19 Ianuarie 2018, 15:33 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON