URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2017, 16:50

Cu mascaţii! Angajaţii Primăriei Oradea au chemat trupele de intervenţie pentru a putea demola o baracă ilegală din Episcopia (FOTO / VIDEO)

Au demolat-o cu mascaţii! Angajaţii Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea au chemat marţi dimineaţă trupele de intervenţie ale Poliţiei pentru a putea demola o baracă ridicată ilegal pe un teren al municipalităţii de la ieşirea din Episcopia Bihor către Borş.

Închişi pe dinăuntru

"La ora 9, când am venit să facem demolarea, poarta era închisă cu lacăt şi mai mulţi bărbaţi erau postaţi în spatele ei, să nu ne lase să trecem", a povestit o angajată a Primăriei.

Grupul de circa 10 bărbaţi era format din consilieri ai Parohiei Ortodoxe Episcopia Bihor şi Zorilor, în frunte cu preotul Nicolae Balog, care se opuneau demolării pe considerentul că au investit în construcţie.

Odată cu mascaţii, la faţa locului au sosit directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu, şi poliţişti care să dirijeze circulaţia în zona intervenţiei, dat fiind că strada este tranzitată de TIR-uri în drum spre vamă şi camioane care trec spre deponeul ecologic al oraşului.

"Terenul este al Primăriei. Parohia a avut un contract de concesiune, dar acesta a fost reziliat în 2015 pentru că nu şi-a respectat obligaţia de a amenaja aici un cimitir aşa cum a promis", a explicat Popescu.

Cu somaţii repetate

Adjunctul Direcției Patrimoniu a spus că municipalitatea a invitat în mod repetat reprezentanţii Parohiei Episcopia Bihor la discuţii pentru instituirea chirii pe terenul ocupat ilegal, dar fără niciun rezultat.

În luna septembrie, Primăria a somat Parohia să demoleze baraca în termen de o lună, lucru care nu s-a întâmplat, după care săptămâna trecută i-a înştiinţat pe reprezentanţii bisericii că marţi va demola clădirea.

Directorul adjunct a spus că Primăria a fost obligată să ia aceste măsuri în urma unui control al Curţii de Conturi care a stabilit că terenul este nevalorificat.

"Acum facem demersuri pentru eliberarea amplasamentului. Construcţia ridicată aici ilegal va fi demolată, pentru ca într-o etapă ulterioară să putem închiria terenul sau să îi dăm o altă destinaţie", a spus Popescu.

Vor 20.000 de lei!

Demersurile pentru demolarea clădirii s-au lovit de opoziţia reprezentanţilor Parohiei Episcopia Bihor. Cei 10 credincioşi adunaţi la faţa locului erau revoltaţi că municipalitatea a dispus demolarea clădirii şi cereau despăgubiri.

"Aici a fost o groapă de gunoi cu gropi şi maldăre de mizerii. Când am primit terenul, baraca de lemn de la intrare, toată dărăpănată, exista deja. Noi am amenajat-o, am tras curent şi apă, am nivelat terenul şi am pus gard cu poartă ca să rămână curat", a declarat consilierul parohial Ioan Pop.

Consilierul a spus că parohia chiar intenţiona să amenajeze aici un cimitir, dar cel existent în strada Nucului mai are încă aproximativ 50 de locuri libere.

Pop a estimat investiţiile făcute în amenajarea terenului la circa 20.000 lei şi a spus că Parohia are tot dreptul să le recupereze.

"Este o mare ilegalitate!"

Potrivit consilierilor bisericeşti, investiţiile au fost susţinute financiar de proprietarului firmei de construcţii Someşana, Alexandru Bodian, credincios al parohiei. Patronul a împrejmuit terenul, l-a curăţat de mizerii, l-a acoperit cu piatră ca să dispară noroaiele şi a izolat construcţia, aceasta fiind locuită de un boschetar cu rol de îngrijitor.

"Aveam nevoie de teren ca drum de acces la un amplasament situat mai în spate, pe care l-am concesionat de la parohie dar care nu are front stradal", a explicat constructorul, care a şi fost cel mai înverşunant opozant al demolării. Patronul şi-a parcat încă de dimineaţă o camionetă şi o maşină mică lângă construcţie, pentru a descuraja angajaţii Primăriei să dărâme construcţia, s-a certat cu directorul adjunct Cristian Popescu şi a tărăgănat demolarea inclusiv de faţă cu mascaţii, invocând faptul că vrea să îşi recupereze materialele.

"Este o mare ilegalitate a domnului Popescu şi a domnului Bolojan", a protestat constructorul.

A fost demolată...

Bodian a spus că municipalitatea dărâmă baraca pentru că are interese ascunse. "Am auzit că aici vor să mute RER-ul. Dacă s-ar muta aici ar fi mai aproape de gunoi şi ar putea să vândă scump terenul din strada Tudor Vladimirescu pentru construcţia de blocuri", a acuzat patronul.

Bărbatul a tărăgănat demolarea până la prânz, când angajaţii Primăriei şi-au pierdut răbdarea, au mutat maşinile împingându-le şi au demolat gardul şi clădirea sub supravegherea mascaţilor. "Noi am venit să menţinem ordinea publică. Intervenim doar dacă situaţia degenerează şi apar acte de violenţă", a explicat un poliţist.

În jurul prânzului clădirea a fost deja dărâmată, iar patronul, ajutat de muncitori, îşi recupera materialele din construcţie, ca să nu ajungă la groapa de gunoi.

În loc de cimitir, parcare

Disputa dintre municipalitate şi Parohia Episcopia Bihor datează de ani de zile. După revoluţie, parohia a cerut în instanţă retrocedarea terenurilor naţionalizate de comunişti, dar a reuşit să obţină doar un amplasament de 10 hectare în câmp şi dreptul de a folosi cele 3,3 hectare de teren de la şosea.

Primăria a reziliat contractul de concesiune în anul 2015 după ce a descoperit că, în loc să fie folosit ca loc de cimitir, a fost transformat în parcare pentru TIR-uri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu iti faci legea cu mana ta (ca mafia) cand statul nu iti retrocedeaza, pentru ca iti pierzi sustinerea publica
Primaria a procedat corect demoland constructii ilegale si facand ordine in patrimoniul imobiliar. Mai ales daca ne amintim de actiunile BOR cu constructiile abuzive din parcul de pe Octavian Goga (in spate la Real/Jumbo) si cele a maicutei Mina (renumita pt coruptie) cu constructia din parcul industrial Euro Business 2, de pe fostul tancodrom. Daca citesti doar titlul, iti vine sa te superi pe BOR, insa cand citesti detaliile privind acordurile incheiate pt teren, banii investiti ca urmare a acordurilor lucrurile devin mai complexe. Ceea ce presa evita sa dezbata (mai ales cu opiniile unor atei militanti anti-biserica precum clubberul Cremeneanu) este o problema majora amanata de 30 de ani: RETROCEDATI odata proprietatile confiscate de comunisti (chiar daca inseamna ca BOR merita cinstit 25% din padurile tarii) si apoi incheiati finantarea publica a bisericilor ("in compensarea proprietatilor neretrocedate").
Postat 31 Octombrie 2017, 20:22 de unu
Auleu...
Slujitorii Domnului incalca legea..!Au investit..!Dar LEGEA de ce n u o respectati?Pe terenul ei,Primaria poate face ce doreste!Domnul cu voi,Domnul cu noi!
Postat 31 Octombrie 2017, 18:05 de grigore
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON