URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
11 Iunie 2013, 14:54

Ziua Mediului, celebrată la Oradea cu activităţi eco, dar şi cu proteste (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a sărbătorit, miercurea trecută, Ziua Internaţională a Mediului. Cei mai activi au fost elevii, care au curăţat malurile Crişului, au aflat cum se face reciclarea direct de la staţia de sortare a oraşului, şi au vizitat animalele de la Zoo Oradea.

Elevii de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu şi de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au ieşit de dimineaţă la muncă voluntară şi au salubrizat malurile Crişului Repede pe porţiunea cuprinsă între podurile Dacia şi Ferdinand. În acelaşi timp, micuţii de la Grădiniţa 46 au vizitat Grădina Zoologică, însoţiţi fiind de şeful Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele. Alte două clase de elevi de la Avram Iancu au vizitat depozitul ecologic de deşeuri al oraşului, unde li s-a explicat circuitul deşeurilor, dar şi procedurile de sortare în vederea reciclării. Toate aceste acţiuni au fost organizate de Primăria Oradea împreună cu Garda de Mediu şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Ziua Mediului a fost marcată şi de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, ai cărei angajaţi au făcut o demonstraţie de intervenţie la poluare accidentală cu produse petroliere.

Pe lângă aceste acţiuni, în Oradea a avut loc şi un protest ecologist. 50 de activişti au protestat în Piaţa Unirii, cerând autorităţilor să oprească defrişările, exploatarea gazelor de şist şi construcţia de microhidrocentrale.


VOCEA STRĂZII
Care credeţi că sunt cele mai mari probleme de mediu ale Oradiei?

02 ana chiperi.jpgTăierile de arbori. Ar trebui să se taie doar copacii care nu mai pot sta pe picioare, iar în locul unui pom tăiat ar trebui să se planteze alţi 10.
Ana Chiperi (foto), 50 de ani, peisagist-floricultor

Murdăria. În loc de flori sofisticate, aş prefera să văd mai multe spaţii verzi curăţate bine. Ne trebuie iarbă şi curăţenie, nu flori.
Gheorghe Fischer, 57 de ani, informatician

02 vera fazecas.jpgDispariţia zonelor verzi. La Silvaş nu avem nici pod, dar nici zonă verde nu mai e, aşa că acolo nu mai poţi să cobori la Criş, să te relaxezi.
Vera Fazecaş (foto), 59 de ani, asistent medical

Mirosurile neplăcute din Ioşia şi fumul greu pe care-l scoate CET-ul. Ar trebui ca cineva să aibă soluţii, pentru că problemele sunt deja vechi.
Bogdan Luca, 22 de ani, student

02 Catalin Leucuta.jpgPoluarea de toate felurile: de la CET, de la maşini, fonică... De asemenea, avem nevoie şi de un sistem de transport în comun şi mai bine pus la punct.
Călin Leucuţa (foto), 36 de ani, fotograf

Lipsa pistelor de biciclete şi a educaţiei pentru reciclare. De asemenea, ar trebui să se dea amenzi tuturor celor prinşi că aruncă gunoaie pe stradă.
Mădălina Caciora, 25 de ani, fotograf

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Spaga si respectarea NATURII !!!!!!!
Astept cu interes controlul planificat de ABA Crisuri……... si pe cursul paraului Paris, in amonte de Spitalul Judetean,partea neintubata si in special zona Hotel Silver si santul colector de pe str. Santului,care se revarsa in parau dupa ce colecteaza ( sa vedem de unde ? ) o lesie urat mirositoare cand albicioasa cand neagra. Atat APM Oradea cat si Primaria au considerat ca apa acestui parau este poluata de cei cativa care in aval de Spitalul Judetean ( partea ramasa neintubata a paraului ) nu au reusit sa se branseze datorita pozitiei imobilelor fata de conducta de canalizare a orasului ,situatie care ar fi trebuit sa preocupe municipalitatea care incaseaza impozite ptr.zona A fara sa asigure accesul la ansamblul de utilitati care determina incadrarea in zona respectiva. Totul ” se matura sub pres “ – pe de-o parte avem de-a face cu interesele unor agenti economici ( Hotelul Silver,Perind,Spitalul ….) sau a celor cu vile de pe str. Santului care au reusit cu SPAGA si TRAFIC DE INTERESE sa determine institutii ale Statului precum ABA Crisuri,Agentia de Protectia Mediului Oradea sau chiar pe primarul Bolojan sa inchida ochii fata de ceea ce se petrece ,socotind ca intubarea va rezolva problema poluarii.Dragi edili “ cocotati pe rafturile “ de la primarie cu cate fonduri europene au fost gestionate demult ar fi existat posibilitatea canalizarii imobilelor amplasate sub nivelul strazilor L.Pasteur si Ghe.Doja – nefiind necesara intubarea paraului. Sic. (Paraul Paris ramanand un fir de apa viu ) . Celor veniti … de departe le plac betoanele , cat mai multe betoane nu curatenie. verdeata aer si apa curate. Cata sfidare la adresa bunului simt si cata nerusinare trebuie sa ai,sa sustii un lucru care foarte usor poate fi verificat si combatut totodata - urmarind calitatea apei scurse dinspre partea intubata a paraului ,in aval de Spital ,de pe pasarela care leaga str. Louis Pasteur de Ghe. Doja.,deci in amonte de cei pe care ii incriminati cu fiecare luare de pozitie legata de paraul Paris.( Drum expres,intubare Paris , cotete,exproprieri ……. ).Aceasta se cheama SPAGA sau TRAFIC DE INFLUENTA, sau nesimtirea la EA ACASA domnilor de la ABA, APM sau Primaria Oradea.
Postat 11 Iunie 2013, 19:47 de un parizian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON