URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
25 Decembrie 2011, 17:30

Tu ştii ce să faci cu gunoiul tău?

Tu ştii ce să faci cu gunoiul tău? EDUCAŢIE ECO. În curând, fiecare orădean va primi, odată cu factura de salubritate, şi informaţii privind tipurile de deşeuri pe care trebuie să le depună în containerele cu capace galbene şi în sacii de aceeaşi culoare, precum şi explicaţii privind importanţa colectării selective
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea are o staţie de sortare a deşeurilor care ar putea repune în circuit anual 35.000 de tone de reciclabile. RER Ecologic Service a pus gratuit la dispoziţia cetăţenilor sute de recipiente dedicate colectării selective, stabilind utilaje şi trasee distincte pentru strângerea materialelor care pot fi revalorificate. Numai că rezultatele întârzie totuşi să apară.

Cei trei factori principali implicaţi, Primăria, RER şi Eco Bihor, au decis să demareze două campanii de educare, în cadrul căreia fiecare orădean va primi informaţii despre colectarea selectivă, dar şi chestionare pentru a le afla nivelul de cunoştinţe despre reciclare.

Sistemul, pus la punct

Conform normelor europene pe care România s-a obligat să le respecte înaintea aderării la UE, cantitatea de deşeuri depusă la haldele ecologice trebuie să scadă anual cu 15%, obiectiv realizabil doar prin colectarea separată a deşeurilor revalorificabile, de la hârtie, carton şi plastic, până la sticlă şi aluminiu. Sistemul de colectare selectivă s-a introdus în Oradea de mai bine de un an, iar din decembrie 2010 oraşul are şi o staţie de sortare a deşeurilor, realizată de Eco Bihor, firma care administrează halda de deşeuri. Reciclabilele ajung la această staţie, unde sunt balotate, iar apoi vândute firmelor care le repun în circuit.

De asemenea, RER Ecologic Service, operatorul licenţiat de salubrizare, a împărţit orădenilor containere destinate exclusiv colectării aşa-numitei fracţii uscate, adică a materialelor reciclabile, caracterizate prin capace galbene, în timp ce orădenilor care stau la case li s-au distribuit saci galbeni în care să strângă acelaşi tip de deşeuri. RER a pregătit şi utilaje şi trasee distincte de cele pentru colectarea deşeurilor menajere: de la blocuri reciclabilele se ridică în fiecare miercuri, iar de la case o dată la două săptămâni, miercurea sau vinerea, programul fiecărei străzi putând fi verificat pe site-ul operatorului.

Pentru a încuraja orădenii să colecteze separat deşeurile reciclabile, compania a oferit gratuit containere cu capace galbene asociaţiilor de proprietari care încă mai folosesc ghene, încercând astfel să-i convingă pe oameni să renunţe la vechea tubulatură care umple scările blocurilor de duhoare şi rozătoare, împiedicând totodată separarea deşeurilor. Operatorul a împărţit până acum 240 de containere, iar rezultatele încep să se vadă, mai multe blocuri închizându-şi ghenele.

Pliante pentru toţi

Firmele care gestionează sistemul de colectare selectivă au făcut, deci, eforturi pentru reuşita lui, dar în pofida acestei strădanii doar o zecime din deşeurile colectate pot fi reciclate. Cauza principală e că orădenii care stau la blocuri amestecă în containerele cu capac galben şi deşeurile menajere alături de cele reciclabile, compromiţând astfel aşa-numita fracţie uscată.

Pentru a schimba situaţia, Primăria, RER şi Eco Bihor au demarat două campanii de conştientizare şi educare. Începând din 8 decembrie, orădenii primesc, odată cu factura de salubritate, pliante cu informaţii despre colectarea selectivă, pentru ca în acest fel să afle beneficiile acestui sistem care produce însemnate economii de materii prime, reduce poluarea, dar şi cantitatea de deşeuri ajunsă la haldă şi, implicit, şi creşterea în ritm şi mai mare a tarifelor de salubritate. Sunt menţionate şi ce deşeuri se colectează separat de cele menajere, dar şi cum se face această colectare, adică în recipiente cu capac galben ori în sacii de aceeaşi culoare. RER Ecologic Service a pregătit pentru o primă etapă 30.000 de fluturaşi.

Întrebări şi răspunsuri

Cea de-a doua campanie vizează obţinerea unui feedback de la orădeni privind sistemul selectiv. Fiecare preşedinte de asociaţie de proprietari va primi un chestionar pe care va fi rugat să-l completeze, arătând dacă ştie ce se întâmplă cu deşeurile după ridicarea lor de către RER, dacă crede că ar fi mai bine să se introducă tarife pe cantitatea de deşeuri produse în locul tarifelor pe număr de persoane, folosite în prezent, ori dacă ştiu că suma plătită pentru serviciul de salubritate ar putea să crească dacă nu se strâng mai multe reciclabile, întrucât neîndeplinirea obligaţiilor europene va atrage amenzi, iar banii se vor recupera din costul serviciului de salubritate.

Totodată, preşedinţii pot să facă şi propuneri pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare selectivă. Important e ca lucrurile să se pună în mişcare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON