URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2013, 11:00

Ţarcuri pentru tot oraşul: Până în 2014, Primăria vrea să închidă toate gunoaiele în incinte protejate

Ţarcuri pentru tot oraşul: Până în 2014, Primăria vrea să închidă toate gunoaiele în incinte protejate OBIECTIV PENTRU UN AN. În prezent, în Oradea sunt montate 350 de ţarcuri, ce deservesc aproximativ 500 de asociaţii de proprietari. Primăria vrea ca anul viitor să doteze cu astfel de platforme toate cele 800 de asociaţii din întregul oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care locuiesc la bloc pot cere Primăriei să le facă, gratuit, o platformă prevăzută cu incintă metalică, adică un ţarc în care să-şi închidă containerele ori pubelele cu deşeuri.

Scopul este ca recipientele să nu mai poată fi răscolite de oamenii străzii, iar orădenii să poată colecta selectiv deşeurile, adică fracţia uscată (reciclabilele) în containerele cu capac galben, iar cea umedă (gunoiul menajer) în recipientele cu capac negru.

În folosul reciclării

Pentru a avea un astfel de ţarc, asociaţiile de proprietari nu trebuie decât să depună o cerere ştampilată şi semnată de preşedintele sau de administratorul asociaţiei. Amplasamentul pe care urmează să fie montată incinta trebuie să fie situat la o distanţă mai mare de 5 metri de ferestre, fiind stabilit de comun acord între locatari şi reprezentanţii Primăriei, iar dimensiunea ţarcului diferă în funcţie de numărul de recipiente pe care le va găzdui.

"Ne dorim ca în 2014 să finalizăm aceste lucrări, pentru a stimula sistemul de colectare selectivă a deşeurilor şi a evita ca oraşul să plătească penalităţi pentru neîndeplinirea obiectivelor de colectare a deşeurilor reciclabile", spune Mircea Stejeran, şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. Oradea are obligaţia de a reduce cu 15% cantitatea de deşeuri depusă la halda ecologică, reducere ce poate fi îndeplinită doar prin colectarea separată a deşeurilor ce pot fi reciclate: plastic, aluminiu, hârtie, cartoane, metal, sticlă.

Comoditatea, bat-o vina!

La asociaţiile de proprietari care deja au recipientele închise în ţarcuri, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a observat că există o tendinţă mai mare de colectare selectivă a deşeurilor. În incinte, toate recipientele destinate fracţiei uscate au fante înguste anume făcute în capace, astfel încât orădenii să nu poată arunca sacii cu deşeuri menajere.

Însă cum în case strâng deşeurile reciclabile tot în saci, când constată că nici pe aceştia nu-i pot "înghesui" prin fantă, în loc să dedice câteva secunde ca să arunce fiecare reciclabil în parte, unii preferă să lase sacul plin pe capacul recipientului. Greşit, căci nu fac altceva decât să lase deşeurile pradă vântului, care le poartă pe străzi. Drept urmare, operatorul licenţiat de salubritate şi Primăria fac un apel către orădeni, cerându-le să respecte regulile colectării selective.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
multumit!
Sper ca pentru comoditatea angajatilor RER sa se dispuna ca toate pubelele sa fie inlocuite cu containere gigant (containere colectare selectiva) si acestea sa fie amplasate la intersectiile de strazi. La aceste intersectii sa vegheze permanent un agent de la circulatie care sa aiba rol dublu- dirijarea circulatiei si paza containerelor.
Postat 31 Octombrie 2013, 12:31 de mersi
BIG = Bolojan Ilie Gavril
.
Postat 30 Octombrie 2013, 18:19 de Strattera
Un ţarc cu BIG înăuntru ar fi frumos
.
Postat 30 Octombrie 2013, 18:17 de Strattera
Si frunzele in care FANTA?
D-l ORADEAN mare matematician si domnii si doamnele de la RER sa ne lamureasca: Daca gresesc oradenii care "strâng deşeurile reciclabile tot în saci,"... dar " când constată că nici pe aceştia nu-i pot "înghesui" prin fantă, în loc să dedice câteva secunde ca să arunce fiecare reciclabil în parte, unii preferă să lase sacul plin pe capacul recipientului. Greşit,..." Pai de ce NE MAI DATI SACI GALBENI? Si mai acum un an RER nu reusea sa "scoata" recipientele din ghenele de gunoi ale blocurilor turn... pe motiv de limita de proprietate (desi aveau cheie de la ghene plus ca acestea "izolau" estetic si opreau odorurile emanate de deseurile menajere ... acum nu le va fi greu sa le scoata din tarcuri ? Sau asteptam TAXA pe MANIPULAREA pubelelor in si din tarcuri?
Postat 30 Octombrie 2013, 17:02 de Adi Oradeanul
NEAPARAT LA VEDERE
Ati uitat sa specificati ca amenajarile trebuiesc facute cat mai la vedere,la bulevarde, sa vada lumea ce eco suntem,amenajarile facute la parterul blocurilor turn nu mai sunt bune pentru ca nu se vad!Cel mai bine ar fi sa-si duca oamenii singuri deseurile la groapa iar firma de salubritate sa incaseze numai facturile.
Postat 30 Octombrie 2013, 11:50 de DA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON