Orădenii care locuiesc la bloc pot cere Primăriei să le facă, gratuit, o platformă prevăzută cu incintă metalică, adică un ţarc în care să-şi închidă containerele ori pubelele cu deşeuri.
Scopul este ca recipientele să nu mai poată fi răscolite de oamenii străzii, iar orădenii să poată colecta selectiv deşeurile, adică fracţia uscată (reciclabilele) în containerele cu capac galben, iar cea umedă (gunoiul menajer) în recipientele cu capac negru.
În folosul reciclării
Pentru a avea un astfel de ţarc, asociaţiile de proprietari nu trebuie decât să depună o cerere ştampilată şi semnată de preşedintele sau de administratorul asociaţiei. Amplasamentul pe care urmează să fie montată incinta trebuie să fie situat la o distanţă mai mare de 5 metri de ferestre, fiind stabilit de comun acord între locatari şi reprezentanţii Primăriei, iar dimensiunea ţarcului diferă în funcţie de numărul de recipiente pe care le va găzdui.
"Ne dorim ca în 2014 să finalizăm aceste lucrări, pentru a stimula sistemul de colectare selectivă a deşeurilor şi a evita ca oraşul să plătească penalităţi pentru neîndeplinirea obiectivelor de colectare a deşeurilor reciclabile", spune Mircea Stejeran, şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. Oradea are obligaţia de a reduce cu 15% cantitatea de deşeuri depusă la halda ecologică, reducere ce poate fi îndeplinită doar prin colectarea separată a deşeurilor ce pot fi reciclate: plastic, aluminiu, hârtie, cartoane, metal, sticlă.
Comoditatea, bat-o vina!
La asociaţiile de proprietari care deja au recipientele închise în ţarcuri, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a observat că există o tendinţă mai mare de colectare selectivă a deşeurilor. În incinte, toate recipientele destinate fracţiei uscate au fante înguste anume făcute în capace, astfel încât orădenii să nu poată arunca sacii cu deşeuri menajere.
Însă cum în case strâng deşeurile reciclabile tot în saci, când constată că nici pe aceştia nu-i pot "înghesui" prin fantă, în loc să dedice câteva secunde ca să arunce fiecare reciclabil în parte, unii preferă să lase sacul plin pe capacul recipientului. Greşit, căci nu fac altceva decât să lase deşeurile pradă vântului, care le poartă pe străzi. Drept urmare, operatorul licenţiat de salubritate şi Primăria fac un apel către orădeni, cerându-le să respecte regulile colectării selective.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.