URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2012, 15:19

Sinagoga din strada Primăriei va fi reabilitată din bani de la Congresul american

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sinagoga ortodoxă din strada Primăriei va fi complet reabilitată, în urma unui parteneriat între Comunitatea Evreiască din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor, care în 2010 a preluat în administrare pe o perioadă de 15 ani clădirea construită în 1930 şi aflată într-o stare avansată de degradare.

În cadrul acordului, cei doi parteneri s-au angajat şi să transforme imobilul în Muzeul de Istorie a Evreilor din Oradea şi Bihor.

Bani de la americani

Proiectul de reabilitare a fost realizat în 2011 de arhitectul Cristian Puşcaş, reprezentant al firmei Novartis, iar Muzeul Ţării Crişurilor urma să găsească sursele de finanţare, atât interne cât şi internaţionale.

La sfârşitul anului trecut, sub egida Comunităţii Evreieşti din Oradea, a fost depus la Ambasada SUA un proiect pentru obţinerea finanţării parţiale a lucrării, printr-un program al Congresului American (U.S Ambassadors Fund for Cultural Preservation), care îşi propune să ajute iniţiative culturale la nivel mondial.

"Din 31 de proiecte din România, două au fost selectate de Ambasada SUA de la Bucureşti şi trimise spre aprobare Congresului American. În urmă cu o săptămână am primit vestea că proiectul nostru a primit suma de 300.000 de dolari", a declarat arhitectul Cristian Puşcaş, miercuri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Muzeul Ţării Crişurilor.

Prezent la conferinţă, Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, a declarat că aprobarea proiectul este un succes şi pentru oraş. "Finanţarea părea iniţial incredibilă, dar s-a realizat. Este un lucru important că o sinagogă din Oradea va primi finanţare de la Congresul Statelor Unite ale Americii", a subliniat Koppelmann.

Muzeu al tradiţiilor

Valoarea totală a proiectul de reabilitare a clădirii a fost estimată la 725.000 de euro. "Este important că avem o bază de la care să pornim. Restul banilor îi vom accesa din alte surse de finanţare, şi nu din unele proprii ale Muzeului. Am identificat câteva surse, inclusiv Ministerul Culturii", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Aşadar, suma primită de la americani este un punct de pornire. "Din cei 300.000 de dolari estimăm că vom reuşi să realizăm şarpanta, consolidările fundaţiilor şi 30-40% din suprafeţele exterioare", a declarat Cristian Puşcaş.

Arhitectul estimează că lucrările ar urma să înceapă la sfârşitul acestei veri ori în toamnă. "Tot ce ne mai trebuie acum este o autorizaţie de construire, care ar putea fi obţinută în regim de urgenţă", a afirmat acesta. În momentul în care sinagoga va deveni şantier, mica piaţă de legume-fructe nu va mai funcţiona aici.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, sinagoga va fi transformată într-un muzeu al istoriei evreilor din Oradea şi Bihor. "Cred că este o premieră la nivel naţional - existenţa unui muzeu care să prezinte istoria evreilor de la începuturi şi până în prezent. Perioada Holocaustului va fi o parte din cele prezentate aici", a spus Aurel Chiriac.

Costurile dotării propriu-zise a viitorului Muzeu nu sunt incluse în proiect, fondurile necesare urmând să fie adunate de MŢC şi Comunitatea Evreiească. Strângerea materialelor care vor fi expuse a şi început. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sinagoga
Mai bine ati construi o gradinita ca are orasul nevoie daca tot nu aveti ce face cu banii dl Aurel Chiriac.Am mai reabilitat noi cladiri apoi le-am retrocedat fostilor proprietari.Comunitatea evreiasca are nevoie de bani?Nu cred,au inchiriate mai multe imobile ca primaria Oradea si la niste preturi ,mama,mama, sint cam smecheri domnii Kopelman si Lebovici daca se pling si cer ajutor american,ma rog dar sa mai se autoajute
Postat 18 Iulie 2012, 20:45 de trifa
sinagoga
In sfarsit se renoveaza cuibul acela de sobolani din centrul orasului.In prezent este inchiriata aceasta biserica la diferiti zarzavagii care au transformat-o in depozit de legume fructe,o mizerie in curtea ei inauntru.. dl Lebovski care administreaza cladirile evreiesti din oras are la banet..ca ar putea sa ridice inca citeva sinagoge,ce le trebuie ajutor de la americani, ce smecheri..
Postat 18 Iulie 2012, 20:36 de trifa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON