URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
16 Iunie 2013, 12:31

Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu: "Vina începe de la pădurar"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instalat în urmă cu un an la şefia Direcţiei Silvice, pe Adrian Florescu a căzut "măgăreaţa" descoperirii furturilor uriaşe de lemne în Ocolul Silvic Dobreşti, confirmate de inspectorii Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor.

În timp ce ancheta indică fără dubii vina pădurarilor, Florescu spune că instituţia îşi face totuşi treaba şi are grijă şi să facă împăduriri. Admite însă că nimeni nu poate spune cu exactitate cât de mult se fură din codrii Bihorului...

Privaţii, protejaţi

- Câte păduri mai are Bihorul? Ce suprafeţe are statul în administrare şi cât au ocoalele silvice private?

- Fondul forestier se întinde pe 189.769 de hectare, adică 25,9% din suprafaţa judeţului. Direcţia Silvică Bihor administrează 117.621 hectare, din care 62.000 de hectare sunt în proprietatea publică a statului, iar 34.000 în cea a unităţilor administrativ teritoriale, restul fiind în proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice cu care avem contracte de administrare. Din păcate, nu avem nicio pârghie să controlăm celelalte ocoale private.

- În ultima perioadă au ieşit la iveală furturi masive în Ocolul Dobreşti. Cât s-a furat şi cât a rămas?

- Cuantificarea masei lemnoase sustrase nu se poate face decât prin parcurgerea suprafeţei, o acţiune de durată. De vreo două luni se verifică pădurile şi s-au constatat furturi de 6.000 metri cubi, în valoare de 2 milioane lei. Probabil paguba e mult mai mare. Vina începe de la pădurar, care decide când se pune în valoare o partidă. Apoi e şeful de district, inginerul de pază de la Ocol, şeful de Ocol şi ajunge la responsabilul de pază de la nivelul Direcţiei şi la director. Toţi pot fi traşi la răspundere.

- Pe internet circulă imagini cu tăieri masive de copaci în zona Coada Lacului. Sunt legale?

- Impactul vizual al unei exploatări forestiere nu poate fi plăcut, mai ales dacă se lucrează pe 3 hectare, suprafaţa maximă pe care se pot face tăieri rase. La Coada Lacului Direcţia Silvică face noi exploatări prin Ocolul Remeţi, dar face şi Ocolul privat Brătcuţa. După ce se va termina exploatarea, noi vom trece la replantări.

Pistă din drum forestier

- Ce suprafeţe aţi împădurit anul acesta?

- În total 325 de hectare, din care 75 împăduriri efective şi 250 regenerări naturale. Regenerările naturale se fac pe acele suprafeţe ajunse în stadiu de seminţiş, adică pădurea îşi asigură ea viitorul, din sursă proprie, pe cale naturală. La împăduriri, după ce se doboară copacii, se plantează puieţi din pepiniere. Am folosit puieţi din 15 specii, 80% provenind din pepinierele Direcţiei. Am pus 630.000 de puieţi de foioase şi peste 65.000 de puieţi de răşinoase.

- Începeţi reabilitarea pistei de alergare din Băile Felix. Ce veţi face acolo?

- Ca să o putem gestiona, o transformăm teoretic în drum forestier, dar practic ea va rămâne pistă de alergare. Vom face şi una pentru biciclişti, iar accesul autoturismelor va fi complet interzis. Avem promisiuni că vom primi aprobarea pentru lucrări şi ne vom apuca de lucru din toamnă, fiindcă atunci fluxul de turişti e mai mic. Lucrările vor dura 2-3 luni. Ar fi bine ca până atunci să fie şi o pistă de biciclişti din Oradea până în Băile Felix.

- Ce animale se pot vâna în pădurile din Bihor? Cât de răspândit e braconajul?

- Judeţul are 69 de fonduri de vânătoare, din care noi gestionăm 7. Aici se poate găsi vânat mic: iepuri, fazani, potârnichi. Cel mai mare vânat pe care îl avem e cerbul lopătar. Nu se poate vâna nici urs, nici lup. În cele 7 fonduri n-am prea întâlnit braconieri, dar în fondurile private probabil că sunt.

Iresponsabilii

- Ce e de făcut cu bihorenii care îşi lasă gunoaiele în păduri, după ieşirile la iarbă verde?

- O variantă e să respectăm Legea picnicului, dar atunci ne obligăm, noi şi primăriile, să le punem oamenilor la dispoziţie locuri amenajate, ceea ce nu se întâmplă. Aşa că rămâne soluţia ca oamenii să arunce gunoaiele numai în containerele deja existente, de unde le adunăm noi. Unii sunt însă iresponsabili, le lasă peste tot. De două ori pe an avem acţiuni de igienizare a pădurilor, strângem mii de saci cu gunoaie. Mai avem noroc cu voluntarii, cărora le mulţumim.

- Ce valorifică Direcţia Silvică din păduri? Mai trimite la export fructe de pădure şi plante medicinale?

- În primul rând, valorificăm masă lemnoasă. Anul acesta, ne-am propus să valorificăm în jur de 170.000 metri cubi, deşi am putea peste 200.000. Mai avem în stoc 120 de tone de afine, 20 de tone de soc şi 40 de tone de leurdă. Până la sfârşitul anului vrem să adunăm 700 de tone de fructe. Avem contracte şi cu firme din străinătate, pentru că fructele şi plantele medicinale din România sunt foarte căutate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
bau
aoleo, Floreoooo! da' ce patisi!?!?!? la niciun an de la instalare trebuia sa prinda faptasii, sau.... daca treaba asta imputita a ajuns fara sa vrea Popa C prin ziare, atunci din momentul anonimei si pana azi ce s-a intamplat!?!?!? cum ramane cu mil de euro pe care le-a ars Silaghi et Co prin vacante , firme, case, s.a.m.d!?!?!? cum ramane cu farmaciile?!?!? da'cu nasu sus-pus la Buc!?!?!? da'cu utilajele cumparate pe banii murdari a firmei care castiga toate licitatiile!?!?!? ROMANIA, TREZESTE_TE! vai si amar!
Postat 29 Iunie 2013, 15:37 de bau
vasile
D-lui "politicos"....Aici nu e vorba de peste! Insa, capul la care faceai referinta a ajuns parlamentar, altii au fost in aceeasi cursa...Nu puteti blama o persoana doar pentru faptul ca astazi, la niciun an de la instalare, trebuie sa duca in spate aceasta cruce!!!Asteptati sa vedeti cursul si finalizarea controlului...Vor aparea focare noi in control,dar ar fi bine de vazut si la privati, "ocoalele private", precum si cei ce tin de lant aceste ocoale: ITRSV-istii de serviciu.Succes.
Postat 20 Iunie 2013, 15:18 de florea cel voinic
De cand se impute pestele de la coada !?
De cand se impute pestele de la coada !? si se taie padurea de la varf !?
Postat 19 Iunie 2013, 21:53 de politicos
se fura cu ei
mai da de padurile din padis si pietroasa nu mai vorbeste nimeni????de zona galbna nu va intereseaza?????de ce sunt protejati padurarii si sefii de district care au facut averi enorme in ultimii 5 ani???de ce???pentru ca au lemne rasinoase domnule director popa si florescu???? de ce nu se atinge nimeni de varciu viorel si marian calin si mai e si parc national acolo????nu va e rusine???? de ce toata familia varciu lucreaza acolo mari padurari si ei nu stiu cuba un lemn, o chestie elementara in silvicultura si fura pentru matiuta si acum si nu aveti nimic de zis prin omul lui respectiv marele inginer flaviu....oare pana cand domnilor directoriii???? acum numai dobresti vedeti dar tot judetul este la fel....oare voi aveti habar...????
Postat 17 Iunie 2013, 21:00 de ion
CUM SA NU SE FURE PE RUPTE !
Stie cineva cine pazeste oile !! in Bihor ,lupii . ITRSV ,,ar trebuii '' sa fie mai activa prin CORAS dar e si el pe interese si aud ca este si INCULPAT in ,,hotii de lemene "Popa Cornel daca stie aceste lucruri de ce este ,,pasiv'' chiar nu poate face nimic ca doar este Presedinte de PNL-Bihor ,sau nu !?
Postat 17 Iunie 2013, 18:54 de gaga
Popa Cornel scapa-ne....de interlopi .
Popa ,scapa-ne de interlopii ,CORAS si PETI pe care i-ai (vai) ! FACUT SEFI peste HOTIE ,JAF SI SPAGA ! Pune la ITRSV si la ARR , oameni pe care ii avem si cu care putem sta in fata . Nu te-ai saturat inca sa te batjocoreasca toti in fel si chip pentru acesti doi mojici !?
Postat 17 Iunie 2013, 10:03 de Liberal
CITIRE PENTRU POPA CORNEL !
Pentru CORNEL POPA de la PADURARI CITIRE ! D-le POPA CORNEL cum ramane cu voturile de anul trecut ,noi am dat lemne la oamenii din zona DOBRESTI-ROSIA ,asa cum a-ti dat ordine ,pentru a va vota ,oamenii v-au votat ,in noiembrie 2012 ,seful de la I.T.R.S.V.,a mai adunat ceva bani de la padurarii din DOBRESTI in numele d-voastra ,pentru campania electorala a U.S.L.,de unde credeti ca erau acesti bani ,nu din padure si acum ne dati ani de puscarie in schimb ,astai recunostinta ,s-a mai veniti dupa voturi la noi ,voi PENELISTI ca va mai voteaza dracu ,cu ministra voastra cu tot.Personal nu am votat niciodata cu P.D.L.,dar la urmatoarele alegeri o sa fac si campanie pentru PDL ,am ajuns sa-l regret pe BOC si guvernul lui ,astia macar au lasat oamenii sa traiasca cum au putut fiecare.PADURARII VOTEAZA P.D.L.! postat de: PADURAR DOBRESTI
Postat 17 Iunie 2013, 09:48 de PADURARII
POPA CORNEL ,nu stie nimic !?
POPA CIORDEL nu stie NIMIC ! ! CIOCU MIC ! popa cornel si hotii lui de paduri sunt la putere ,incepand de la hotul sef la ITRSV,cu dosare penale pentru furt de lemne de la TARCAITA ,se pare ca si condamnat in acest caz ,binenteles cu suspendare acest organ de control cu sediul in judetul bihor la 40 de km de jaful de la dobresti si nu a ...stiut nimeni nimic ,bravo POPA CORNEL ,acuma o s-a apari la ziar si cu TOTI HOTII DE LEMNE DIN BIHOR nu numai cu HOTII DE LA ARR , .BRAVO !!! P.S. ITRSV=CORAS ; ARR= PETI ;
Postat 17 Iunie 2013, 09:43 de Observator
Scuze jenaent
Pestele de la cap se impute. Rusine, sa dati vina pe prima veriga din lant.
Postat 17 Iunie 2013, 00:49 de Nelutzu
furtul de lemne in asociatie
pE SEFUL ASTA NOU NU IL BLAMATI CA NU LE STIE PE TOATE.ca nu i-au raportat toate amanuntele,doar cei ce dau de bucluc.Sa il intebati pe Popa IOnel ca el a fost director cand era sef ocol silaghi,care taia cum vreu muschii lui ca deh il tine sefu deci problemele sant mai vechi ,iar actualul deputat de beius a fost director si nu a auzit nimic si nici nu a vazut>Chiar el nu are vina?Problemele sant mai aprofundate si scapate din vedere.Acum cine este director ajunct nu cumva Popa Ionel?Da-ti cu toti de pamant ca merita s,i nu-i facuta nestiuta!
Postat 16 Iunie 2013, 20:42 de stejarul
furtul de lemne in asociatie
Stimate comrntator care pomenesti de Varciorog cred ca nu cunosti situatia de fapt;Composesoratul Varciorog este administrat de O>S>Piatra Craiului cu sef ocol Gheti gobi,care exploateaza cum vrea ,licitatiile se tin cum se tin,iar acum presedinte este Florin,care speram sa puna la punct problema.Dar o.S.Dobresti are ca sef district pe Groza,cu pad.Blaga T.,Albut gliga,si pe SUrducel e lumea lor ,marcheaza cum doresc sau cum primesc ordin dela fond forestier dela ocol unde au ingineri fac lemn rotund la drum auto valorificat la licitatii,dar pe langa isi marcheaza si lor lemne,pe care le valorifica padurarul cu sef district cu inginrii ce le da ordin si se impart pe cantitati si bani.Nu exzista un secret in metodele de sustragere,sant scoliti ,instruiti,dar aceste acte de evaluare trbuiesc vreificate si aprobate,si cine le da cale libera sant amestecati cu cei ce au facut lucrarea.Posteaza comentarii tot felul de padurari,care nu isi cunosc lungul nasului si daca ii scuturi bine pe probleme profesionale pica hainele de pe ei!Un padurar corect care stie carte nu valorifica material lemnos fara acte si nu taie nemarcat indiferent cine da ordin,dar cel ce da ordin este vinovatul50%
Postat 16 Iunie 2013, 20:32 de stejarul
sunt mic nu stiu nimic
fura padurari cel mai mult hotii cei mari sunt ei cei mici nici 1% rad padurile ca si pe iarba si oduc in ungaria zeci de camioane zilnic,cu stirea padurarilor desigur si cu stirea jegului acesta care face pe prostu stie el dece nu mai icapi in restsurante de padurari chefuri peste chefuri si iar chefuri lantul slabiciuniulor incepe de sus in jos fiecare parchet aprobat dreptul care se cuvine plus neaparat un chef sunt implicati toti dar absolut toti se stie tot dar banul face orice credeti ca de dobresti se afla ceva daca nu se certau ei intre ei sau credeti ca sefi lor nu stiau o ba stiau foarte bine numai ca prime-au si ei partea leului asa ca ciocu mic si spor la treaba si inca ceva nu mai minti jegosule recunoaste tot batate cel de sus sa te bata.
Postat 16 Iunie 2013, 18:43 de padurari
???
ce sa-si dea demisia,ar vrea controlul si asupra ocoalelor private,doar,doar mai pica si de acolo ceva,foamea politicienilor e mare si postul de sef cu cheltuiala se tine,iar de braconieri este cine sa se ocupe,cei carora le vine vinatul acasa la comanda,mai mult mistret,cerb si caprioara,vinatul mic e pt vinatorii de rind,pt prostii care platesc doar impozitul pt arma
Postat 16 Iunie 2013, 15:55 de luky
SEFUL HOTILOR
PAI NU VEDEA CA A PRIMIT DREPTUL SI EL SAU CUM CREZI CA STA TREABA CUM ADICA NU SE STIE SIGUR CAT SE FURA DA PENTRU CE ESTI TU PLATIT BOULE SA STAI LA CHEFURI SI PARANGHELII .
Postat 16 Iunie 2013, 15:20 de GUTA
COMENTARIU
EU IN LOCUL TAU MI-AS DA DEMISIA DE ONOARE .AICI LA NOI IN BIHOR AR TREBUI UN SEF DE OCOL SILVIC O FEMEIE CA DOAMNA VARGA .DOMNULE VA PUN O SINGURA INTREBARE >? D-VOASTRA CHIAR NU STIATI DE FURTURILE DE LEMNE DIN BIHOR????IMI PUN INTREBAREA OARE DE CE NU ATI SESIZAT ORGANELE DE POLITIE SAU PARCHETUL ,OARE????????????? TOT DATI CU DOBRESTIUL CARE ESTE PE PRIMUL LOC DAR CHIAR AVETI ORBUL GAINI CA NU OBSERVATI ZONA VARCIOROG CA SI ACLO ESTE TEROARE MAI NOU LEMNUL SE SUSTRAGE NOAPTEA DUPA ORA 22.00 VIN TIRURILE MAI ALES DIN UNGARIA. PANA NU ESTE PREA TARZIU STOPATI FURTURILE DE LEMN DIN BIHOR
Postat 16 Iunie 2013, 14:19 de BIHOREAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON