URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2014, 19:29

Săptămâna sănătăţii: Orădenii sunt îndemnaţi să îşi lase maşinile acasă şi să folosească mijloace de transport alternative

Săptămâna sănătăţii: Orădenii sunt îndemnaţi să îşi lase maşinile acasă şi să folosească mijloace de transport alternative VELOR-CARITATE. Săptămâna Mobilităţii va debuta la Oradea cu o tură de pedalat în jurul Parcului Brătianu pe timp de noapte, programată marţi de la ora 20. Nu a fost fixată vreo taxă de înscriere, dar participanţii sunt invitaţi să facă o donaţie pentru fundaţia AMIA Suflet de Copil
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Străzile noastre, alegerea noastră! Acesta e motto-ul celei de-a treia ediţii orădene a Săptămânii Mobilităţii, şase zile în care cetăţenii sunt îndemnaţi să folosească mijloacele de transport mai puţin poluante şi să facă mai multă mişcare.

De marţi până duminică, în organizarea Primăriei, a Asociaţiei Transregio, a OTL şi a Asociaţiei Probikers, pe străzile oraşului se vor desfăşura felurite întreceri dedicate amatorilor, de la concursuri pe bicicletă la competiţii de streetball.

Meciuri şi întreceri

Prima acţiune a Săptămânii Mobilităţii va avea loc marţi, de la ora 20, când orădenii sunt invitaţi la "O pedală nocturnă", un eveniment în premieră pentru întreaga ţară. Organizată de Pro Bikers, manifestarea va porni din Parcul Brătianu, dar nu se va întinde prea mult prin oraş, din pricina lucrărilor.

Miercuri va fi Ziua Porţilor Deschise la OTL şi tot atunci va avea loc o întrecere între un autoturism, un tramvai şi o bicicletă, care vor porni simultan din acelaşi punct al oraşului spre centru, pentru a stabili care este mai eficient. Joi, de la ora 15, va avea loc un concurs de streetball în Piaţa Unirii, iar de la ora 18 un meci demonstrativ al echipei de baschet CSM U Oradea. O zi mai târziu, în acelaşi loc, de la ora 15, e programat un concurs de tenis cu piciorul.

Bicicliştii, în atenţie

Pe 20 septembrie, între orele 8 şi 18, orădenii sunt aşteptaţi în Parcul 1 Decembrie, la Campionatul Naţional de Trial, cu demonstraţii de acrobaţii pe două roţi, un eveniment inedit pentru Oradea.

În aceeaşi zi, între orele 9 şi 14.30, cu pornire de la Bazinul Olimpic, e programat un semimaraton pentru biciclişti. Concursul se adresează îndeosebi familiilor iubitoare de drumeţii pe bicicletă, invitate să pedaleze pe dealurile limitrofe oraşului. În ultima zi a Săptămânii Mobilităţii, duminică, va avea loc tradiţionalul Critical Mass, un marş pe două roţi prin Oradea, ce va porni de la ora 16.30 de la Primăria Borş şi de la ora 18 din Parcul Magnoliei. După o săptămână fără maşini, poate orădenii vor decide să fie la fel de mobili şi fără a aştepta vreo ocazie specială...


Este săptămâna mobilităţii europene. Aţi fi dispus să renunţaţi la maşină timp de o zi în favoarea tramvaiului, bicicletei ori mersului pe jos?

02-Latoczki-Levente_bihoreanul.jpgÎn general nu circul cu maşina, de obicei mă deplasez pe jos. Nu am o problemă cu tramvaiul sau bicicleta, dar mersul pe jos este mai sănătos.
Latoczki Levente (foto), 21 ani, tehnician reclame

Cred că mi-ar lua mai mult timp dacă aş alege alte mijloace de transport. Deocamdată, în Oradea este mai uşor să circuli cu maşina.
Camelia Berindan, 28 ani, traducător

02-Dana-Lucian_bihoreanul.jpgMă străduiesc, de câte ori am ocazia, să las maşina. Chiar aş vrea să fie zile în care maşinile să fie interzise în oraş. Altfel, mi-e teamă cu bicicleta.
Dana Lucian (foto), 33 ani, director agenţie

E o idee foarte bună, măcar am face mişcare. Eu am maşină, dar prefer să merg pe jos. Fac o jumătate de oră până acasă, mă relaxez.
Felicia Teşan, 46 ani, consilier credite

Ar trebui să facă primarul piste de biciclete în oraş, pe o parte a trotuarului. În lipsa lor, eu circul cu maşina, dar totuşi fiul meu merge cu bicicleta.
Molnar Tibor, 58 ani, subinginer

Folosesc maşina doar dimineaţa, în rest prefer să merg pe jos sau cu bicicleta. Am reuşit chiar şi un an să nu umblu cu maşina.
Florin Margin, 47 ani, inginer

Cred că aş putea rezista timp de o săptămână. Şi acum încerc să rezolv ce pot mergând pe jos. Totuşi, având în vedere că am copii, când mă grăbesc iau maşina.
Pokros Katalin, 35 ani, casnică

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cu placere
Problema se pune ca eu fiind agent, sunt nevoit sa lucrez cu masina, fiindca distribui marfa.Deci practic sunt legat de masina 6-7 ore pe zi ! In rest, daca as putea, m-as lipsi de ea si imi place sa circul cu bicicleta si chiar umblu regulat la alergat.M-as bucura de o pista de alergat in parcul de langa Hotel Continental...si cred ca nu sunt singurul....
Postat 15 Septembrie 2014, 22:52 de un oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON