URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
03 Februarie 2012, 10:28

Regulamentul de spaţii verzi rămâne în dezbatere publică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a pregătit câteva modificări la Regulamentul privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiul Oradea şi a Protocolului de transmitere în folosinţă gratuită a terenurilor cu destinaţia de spaţii verzi, schimbări pe care le-a supus dezbaterii publice. Modificările constau în sancţiuni pentru asociaţiile de proprietari care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi primite în custodie, dar şi obligaţii pentru cei care primesc aviz pentru tăierea unui copac.

Aceşti orădeni vor fi obligaţi să planteze alţi cinci pomi în locul celui tăiat, puieţii trebuind să aibă minim patru metri înălţime, să nu aibă nicio creangă ruptă, tulpina să aibă o circumferinţă de minim 12 centimetri şi să fie dreaptă şi nedeteriorată.

Circa 30 de orădeni au participat, marţi, la dezbaterea publică a regulamentului, conform unui comunicat de presă transmis de Primărie. De asemenea, la întâlnire au mai fost prezenţi reprezentanţi ai operatorului de salubritate RER şi ai Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea.

Oamenii au ridicat mai multe probleme. În primul rând, s-au declarat nemulţumiţi că cei cinci arbori trebuie să fie fiecare de cel puţin patru metri înălţime. Orădenii au spus că nu vor putea transporta aceşti copaci, însă reprezentanţii municipalităţii i-au asigurat că firmele care vând astfel de pomi au utilajele necesare şi pentru transport.

Orădenii s-au declarat nemulţumiţi şi de faptul că şefii asociaţiilor de proprietari sunt numiţi "gestionarii" spaţiilor verzi din jurul blocurilor, spaţii verzi pe care Primăria le-a predat, în baza unui protocol, asociaţiilor. Acestea au obligaţia de a le îngriji, iar şefii de asociaţie devin răspunzători pentru modul în care arată aceste spaţii. Angajaţii Direcţiei Tehnice le-au spus că şi-au asumat această obligaţie prin protocol, care le dă şi posibilitatea să-şi angajeze o firmă specializată.

În final, orădenii au propus ca speciile de pomi ce pot fi plantaţi în municipiu în locul celui tăiat să fie variate. Iniţial, Primăria dorea să se planteze doar platani, însă orădenii au precizat că trebuie ţinut cont de specificul zonei şi de modul în care se dezvoltă copacul. Drept urmare, de această sugestie se va ţine cont, astfel că orădenii vor putea planta şi copaci din speciile sorbus şi crataegus.

Regulamentul mai rămâne în dezbatere publică pentru o săptămână, orădenii putând trimite sugestii şi propuneri pe adresa de e-mail mircea.stejeran@oradea.ro. La finalul lunii februarie, regulamentul va fi supus aprobării Consiliului Local.

Citeşte mai multe despre regulament în articolul "Tai, plăteşti: Orădenii care vor să taie un pom vor planta alţi cinci în loc, pe cheltuiala lor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
arborii primariei
In fata apartamentului am 30 (treizeci de copaci) unii mai inalti decat blocul. Daca tai unul si trebuie sa mai plantez 5, creste jungla. Anul trecut au venit unii, angajati de primarie , sa numere arborii. S-au minunat de cati au gasit aici. In unele locuri sunt, probabil, prea putini , iar in altele prea multi, dar noi, peste tot, punem 5 in locul unuia.
Postat 03 Februarie 2012, 18:48 de nelu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON