URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2014, 12:44

Reciclare pe lege: De ce colectarea selectivă este o obligaţie şi nu un moft al autorităţilor ori al ecologiştilor

Reciclare pe lege: De ce colectarea selectivă este o obligaţie şi nu un moft al autorităţilor ori al ecologiştilor FIECARE PET CONTEAZĂ! Deşi la prima vedere firmele care reciclează PET-uri nu fac nimic rău, realitatea e că încurcă statisticile municipalităţii, care trebuie să raporteze anual cantităţi mai mari de deşeuri reciclate prin propriul sistem de colectare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aderarea la Uniunea Europeană, România a trebuit să abandoneze practica arhaică a adunării mormanelor de gunoaie pe la marginea localităţilor. Ca să fie în ton cu civilizaţia, toată ţara şi-a transformat gropile de gunoaie în halde ecologice, iar o nouă obligaţie, derivată din legile europene, a apărut pentru toate municipiile: colectarea selectivă a deşeurilor. Mai precis, acestea au primit obligaţia să reducă anual cu 15% deşeurile depuse în halde. Dacă nu se conformează, plătesc. Din banii tuturor, fireşte...

Bani pentru Fond

În august 2008, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 196/2005, privind Fondul de Mediu al României, a fost modificată, introducându-se contribuţiile datorate de primării pentru deşeurile produse. Ea precizează că veniturile fondului se constituie dintr-o "contribuţie de 100 lei/tonă datorată de unităţile administrativ-teritoriale începând cu data de 1 iulie 2010, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi încredinţate spre eliminare finală". Altfel spus, primăriile care nu se achită de datoria de a scădea cantităţile de deşeuri trebuie să plătească 100 lei pentru fiecare tonă în plus dusă în halde.

Ordonanţa nu face referire la modul în care primăriile ar trebui să reducă deşeurile, dar ulterior au apărut legi care au lămurit ceea ce europenii ştiau de multă vreme: cantităţile de gunoi "încredinţate spre eliminare" nu pot fi mai mici decât prin reciclare. Drept urmare, prin modificări aduse Legii salubrităţii 101/2006, primăriile au fost obligate la "adoptarea măsurilor organizatorice necesare pentru generalizarea colectării selective a deşeurilor, în vederea valorificării, tratării şi depozitării controlate a acestora".

Datorii achitate

Obligaţii de care Primăria Oradea, alături de partenerii săi, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service şi administratorul haldei ecologice Eco Bihor, s-a şi achitat: deşeurile au fost împărţite în două categorii, fracţie umedă (deşeuri menajere) şi fracţie uscată (PET-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, sticle etc.), iar orădenii au primit gratuit containere sau saci în care să colecteze deşeurile reciclabile.

Firma de salubritate a înfiinţat trasee distincte de colectare a acestor deşeuri, cu utilaje diferite şi în zile diferite de cele în care se strâng deşeurile menajere. De cealaltă parte, Eco Bihor a înfiinţat staţia de sortare, unde reciclabilele sunt împărţite pe categorii, balotate şi predate firmelor care fac reciclarea propriu-zisă.

Toate deşeurile din staţie fac parte din statistica municipalităţii privind reciclarea. Când raportează Administraţiei Fondului de Mediu dacă a redus sau nu cantităţile din haldă, Primăria demonstrează acest lucru prin cantităţile valorificate. Din acest motiv, este foarte important ca reciclabilele orădenilor să ajungă în utilajele RER, iar apoi la staţia de sortare, nu să fie reciclate de firme private, căci doar aşa intră sigur în statistica oraşului.

Obligaţie cetăţenească

Pentru ca primăriile să-şi atingă ţintele, legislaţia a stabilit obligaţii exprese şi pentru cetăţeni, derivând din aceeaşi Lege a salubrităţii, care prevede că "membrii comunităţilor locale, persoane fizice sau juridice, au obligaţia să asigure precolectarea pe categorii a deşeurilor reciclabile rezultate din gospodării sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară".

Totodată, Hotărârea de Guvern 621/2005 privind gestionarea deşeurilor din ambalaje obligă cetăţenii "să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containere diferite", ambalajul fiind "orice obiect, indiferent de materialul din care este confecţionat ori de natura acestuia, destinat reţinerii, protejării, manipulării, distribuţiei şi prezentării produselor". Altfel spus, deşeuri de ambalaj sunt şi pungile de plastic, PET-urile, cutiile şamd. Legea 211/2011, privind regimul deşeurilor, impune şi ea cetăţenilor "să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtii, metal, plastic şi sticlă".

Aşadar, orădenii nu duc lipsă de legi care să-i oblige să îşi trimită deşeurile la reciclat, nici de motive pentru a o face. Până acum, Primăria s-a achitat an de an, la limită, de obligaţia de a reduce cu 15% deşeurile depuse la haldă, dar această datorie trebuie respectată în continuare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, banii pe care municipalitatea îi va trimite la Bucureşti vor fi scoşi, indirect, din buzunarul fiecărui cetăţean. Şi care bun orădean şi-ar dori aşa ceva?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
O mizerie generala
Boschetarii si tiganii aduna in saci uriasi tot ce inseamna PET, doze Al, si lasa doar cojile de cartofi, si o mare mizerie pentru care cetatenii primesc amenzi grase de la Politia Locala, daca ii sun iti zic ca nu au ce sa le faca. Asa ca ne miram ca asociatiile primesc amenzi pe banda rulanta e mai usor la cetateanul cinstit asa a invatat Bolojan Jecmanitorul de Oradeni.
Postat 04 Octombrie 2014, 00:33 de Johny B
@Stef
Asa este cei de la politia comunitara sunt niste jeguri. ABUZURI FACUTE DE NISTE TAMPITI.
Postat 03 Octombrie 2014, 18:42 de cristi
dl
Politia locala vine sa amendeze pe cei care platesc pentru pubele/tomberoane/gunoaie (cum le ziceti)... POLITIA LOCALA + CELELALTE DEPARTAMENTE DIN PRIMARIE NU VINE SA II IA LA INTREBARI PE BOSCHETARI SAU PE CEI CARE ISI ARUNCA GUNOAIELE DESI NU PLATESC PT ACELE TOMBEROANE. POLITIA LOCALA NU-SI FACE TREABA NUMAI CAND VINE VORBA SA AMENDEZE ... CULMEA TOT PE OAMENII CARE SUNT CORECTI SI ACHITA TAXE.
Postat 03 Octombrie 2014, 17:24 de Stef
??!!!
La cat costa abonamentul lunar( ai n-ai gunoi) faCETI-VA TREABA...ASTIA-S CA-N FAZA CU muieti-is posmegii
Postat 03 Octombrie 2014, 17:15 de doi
Vaishamar
Pai si la noi are un castig municipalitatea, defapt daca ma gandesc bine chiar Bolojan si daca ma gandesc si mai bine doar el pentru ca este direct responsabil pentru BINE functionarea groapei ecologice care este administrat de un director ungur care poate din greseala sau nu este var cu biro rozalia deci bolojan este procentar cu biro in aceasta banoasa afacere. Politia locala si alte departemente din primarie sunt folosite ca si armata contra intereselor lor restul este doar reclama ce apare pe ici colo.
Postat 03 Octombrie 2014, 15:42 de halda
Colectarea selectiva e obligatorie !!!
Obligatorie pentru comunitate, nu pentru fiecare individ in parte !!! Asa ca, selectarea se poate face centralizat, in sisteme tehnologice cum sunt in Italia spre exemplu, fiind si o surs de castig pentru municipalitate !!!
Postat 03 Octombrie 2014, 13:57 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON